Αν οι σχέσεις ήταν κριτήριο, θα ήμασταν όλοι μέσα

Αν οι σχέσεις ήταν κριτήριο, θα ήμασταν όλοι μέσα. Όλα Όσα Ακούστηκαν στη Δίκη της Ηριάννας και του Περικλή Ξεκίνησε την Τετάρτη η εκδίκαση της υπόθεσης της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μπ. Η εξέταση των μαρτύρων θα συνεχιστεί στις 10 Μαΐου.

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη (21/3) η εκδίκαση της πολύκροτης δίκης της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μπ. σε δεύτερο βαθμό. Η ακροαματική διαδικασία άρχισε περίπου στις 11 στο κατάμεστο Εφετείο Κακουργημάτων της Λουκάρεως, μετά τη δίωρη συμβολική στάση εργασίας που κήρυξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για την τροποποίηση του άρθρου 340 ΚΠΔ.

Στα σκαλοπάτια του Εφετείου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί αλληλέγγυοι των δυο κατηγορούμενων, υψώνοντας ένα πανό που ζήταγε την ελευθερία τους. Δυο διμοιρίες των ΥΜΕΤ είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους του κτιρίου, αποτρέποντας τον κόσμο να μπει μέσα. Την ίδια διαδικασία ακολούθησαν και στον 6ο όροφο όπου διεξαγόταν η δίκη, ενώ σε όσους κατάφεραν να περάσουν την πόρτα της δικαστικής αίθουσας επιδεικνύοντας ταυτότητες γινόταν και έλεγχος με ειδικό μηχάνημα χειρός που τους «σκάναρε», παρά το γεγονός πως με την είσοδο σου στα δικαστήρια ελέγχεσαι από ακόμη ένα μηχάνημα.

Ο εξαφανισμένος μάρτυρας

Η έδρα απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο Βασίλειο Κωστόπουλο, τους Εφέτες Κωνσταντίνα Νάκου, Παναγιώτα Παρίση, Μελισσινό Αντώνιο, και την Εισαγγελέα Αναστασία Μασούρα. Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, ήταν ο Αστυνομικός Γουλιαμάκης. Ήταν αυτός που κλήθηκε από τον «αγνοούμενο» μάρτυρα εν ονόματι Παπαλάμπρου, ο οποίος σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική ήταν ο «ιδιώτης» πολίτης που κάλεσε την Αστυνομία επειδή είδε έναν μελαχρινό άντρα με μακριά μαλλιά, να κρύβει ένα κουτί στην Πανεπιστημιούπολη. Εκεί σύμφωνα με την κατάθεση του Αστυνομικού Γουλιαμάκη, βρήκαν μια σακούλα με όπλα και σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων σε μια πλαστική σακούλα. Τα όπλα σύμφωνα με τον εξαφανισμένο μάρτυρα, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία δεν δύναται να εντοπιστεί ώστε να καταθέσει, θάφτηκαν λίγο πριν το τηλεφώνημα του στην Αστυνομία. Ωστόσο όπως επισημάνθηκε από την κ. Δαλιάνη, συνήγορο υπεράσπισης του Περικλή, η φωτογραφία από τον τόπο των ευρημάτων έδειχνε ξεραμένο χώμα, κάτι που όπως παραδέχτηκε και ο Αστυνομικός δεν γίνεται να έγινε στο χρόνο που περιέγραψε ο μάρτυρας.

«Όχι ότι έχει σημασία, δεν είναι κακό να είναι αντιεξουσιαστής. Βλέπω πως υποστηρίζεται από αναρχικές οργανώσεις, γι’ αυτό ρωτάω»

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που τονίστηκε από την υπεράσπιση του Περικλή είναι πως μαζί με τα όπλα και τις σφαίρες, βρέθηκαν ορισμένα θρησκευτικά σύμβολα. Κατόπιν η συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε τον Αστυνομικό Γουλιαμάκη «Υπηρετείτε στην ασφάλεια πολιτεύματος, που μας παραπέμπουν αυτά τα όπλα, σε ποιο πολιτικό χώρο;», με τον Αστυνομικό να απαντά πως δεν έδωσε σημασία σε αυτά. Ο Αστυνομικός μετά από την ερώτηση επίσης παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο που να συνδέει τον οπλισμό με τη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς και πως ο οπλισμός δεν βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια ενέργεια.

Ο πατέρας του Περικλή

Στη συνέχεια κατέθεσε ο πατέρας του Περικλή, ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει ο γιος του συμπληρώνοντας «Όχι ότι έχει σημασία, δεν είναι κακό να είναι αντιεξουσιαστής. Βλέπω πως υποστηρίζεται από αναρχικές οργανώσεις, γι’ αυτό ρωτάω». Η εισαγγελέας με τη σειρά της ανέφερε πως «Δεν είναι παράνομο να είναι κάποιος αναρχικός αλλά δεν έχω δει τόσο ζέση για άλλους αναρχικούς κατηγορούμενους. Έχουν γίνει και βανδαλισμοί για την υπόθεσή του», ενώ ο πατέρας του Περικλή αναγκάστηκε να απαντήσει στην εισαγγελέα σε ερωτήσεις όπως «Γιατί δεν έβγαλε κάποιο κείμενο ο γιος σας ώστε να καταδικάσει τις επιθέσεις;». Να τονίσουμε εδώ πως ο Περικλής Μπ. και η οικογένεια του δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την υπόθεση τους, και φυσικά ούτε και όφειλαν. Ο πατέρας του Περικλή επεσήμανε επίσης πως από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου που έγινε στα κινητά του γιου του, δεν βρέθηκε καμιά σύνδεση και καμιά συνομιλία με μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων.

Η Βαρκελώνη και η Βουλγαρία

Η επόμενη μάρτυρας υπεράσπισης, η μητέρα του Περικλή κατέθεσε θετικά όπως και ο πατέρας του, τόσο για το χαρακτήρα του όσο και για την καθημερινότητα του, αναφέροντας πως ήταν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην επιστήμη και τη δουλειά του με τον Πρόεδρο να της απαντά «Με βάζετε σε πειρασμό να μιλήσω για έναν άλλο επιστήμονα, ο οποίος ήταν τελικά μέλος οργάνωσης», εννοώντας προφανώς τον Λάμπρο Φούντα. Σε αντίθεση με το πρωτόδικο δικαστήριο, στο οποίο ένα ταξίδι του Περικλή στη Βαρκελώνη είχε θεωρηθεί ύποπτο, ο Πρόεδρος σήμερα ανέφερε πως «Η Βαρκελώνη δεν μας πειράζει, είναι νεανική πόλη, όλοι πηγαίνουν. Με τη Βουλγαρία έχουμε πρόβλημα γιατί από εκεί εισάγονται όπλα, αλλά και πάλι δεν λέει κάτι από μόνο του το ταξίδι». Όπως όμως απάντησε και η μάρτυρας ο κατηγορούμενος ουδέποτε έχει επισκεφθεί τη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά το κύμα συμπαράστασης στην καφκική ιστορία της Ηριάννας και του Περικλή, η μητέρα του πολύ εύστοχα ανέφερε «Εμείς δεν ζητήσαμε στήριξη από τον κόσμο, δεν ζητήσαμε συμπαράσταση. Είναι όμως πολύ σημαντικό να νιώθεις ότι σε στηρίζουν όταν ζεις μια τέτοια τραγωδία και τους ευχαριστούμε». Σε ερώτηση της εισαγγελέως προς τη μάρτυρα για το εάν ο Περικλής γνώριζε την Όλγα Οικονομίδου και τον Γιώργο Πολύδωρα, η μητέρα του απάντησε πως γνωρίζονται μέσω του φίλου του Κωνσταντίνου. Ο Πρόεδρος απάντησε λέγοντας πως «Δεν σημαίνει κάτι αυτό, αν ποινικοποιήσουμε τις προσωπικές σχέσεις όλοι μπορεί να βρεθούμε κατηγορούμενοι κάποτε».

Η περίπτωση της Ηριάννας

Επόμενοι μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο πατέρας και η μητέρα της Ηριάννας Β.Λ. Καταθέτοντας ο πατέρας της υπογράμμισε πως πρόκειται είτε για λάθος είτε για σκοπιμότητα, διευκρινίζοντας πως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν τα όσα αδικαιολόγητα συνέβησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Και οι δυο μάρτυρες υπεράσπισης στάθηκαν στο γεγονός πως η Ηριάννα ήταν επικεντρωμένη στις σπουδές της και στην εργασία της στο Πανεπιστήμιο. «Κάτι που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου είναι ότι η κόρη μου συνελήφθη τη στιγμή που πήγαινε να διδάξει στο μάθημα», περιέγραψε η μητέρα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έπειτα από μια εικοσάλεπτη διακοπή, κατέθεσε η θεία της Ηριάννας, και ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος της οδού Ορφέως, που νοικιαζόταν με μισθωτήριο στον Κωνσταντίνο, σύντροφο της Ηριάννας και τον Περικλή Μπ.,τον συγκατηγορούμενο της. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της, η μάρτυρας απέδειξε πως το διαμέρισμα δεν ήταν κάποια κρυψώνα παρά το ότι απαράδεκτα αναφέρθηκε ως «γιάφκα», και η μίσθωση δεν ήταν προσχηματική ώστε να συναντιούνται κρυφά τα μέλη κάποιας οργάνωσης. Μάλιστα τόνισε πολλές φορές πως ένιωθε και η ίδια ασφάλεια επειδή γνώριζε τους δυο μισθωτές με τον Πρόεδρο να λέει «Πώς δεν βρεθήκατε κι εσείς κατηγορούμενη που τους νοικιάσατε».

«Κάτι που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου είναι ότι η κόρη μου συνελήφθη τη στιγμή που πήγαινε να διδάξει στο μάθημα», περιέγραψε η μητέρα της Ηριάννας

Μια από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις της σημερινής δίκης έγινε από τη συνήγορο υπεράσπισης του Περικλή Μπ., όταν ανέφερε πως θα πρέπει να εντοπιστεί από την Αστυνομία ο άνθρωπος που ισχυρίζεται πως βρήκε τα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη. Όπως ανέφερε η κ. Δαλάνη ο μάρτυρας κλητεύθηκε πολλές φορές και πως δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ ζήτησε και πάλι την κλήτευση του για την επόμενη δικάσιμο.

Η κατάθεση των μαρτύρων συνεχίστηκε με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, σύντροφο της Ηριάννας και φίλο του Περικλή, ο οποίος είχε επίσης κατηγορηθεί για ένταξη στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς και έχει αθωωθεί αμετάκλητα. Περιγράφοντας τη σχέση του με τους δυο κατηγορούμενους είπε πως γνώρισε τον Περικλή το 2006 και πως η σχέση του με την Ηριάννα ξεκίνησε το 2010. Για την επίμαχη επίσκεψη της Όλγας Οικονομίδου και του Γιώργου Πολύδωρου που είχε θεωρηθεί ύποπτη από την Αντιτρομοκρατική ανέφερε:

«Δεν έχω αρνηθεί την πολιτική μου ταυτότητα. Είμαι αναρχικός. Συζητούσαμε με την Όλγα και τον Γιώργο πολιτικά, αλλά προφανώς δεν μου είχαν πει πως είναι μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων. Είχαν τις απόψεις τους, είχαμε τις διαφωνίες μας, αλλά κάναμε παρέα. Δεν τους έβλεπα τακτικά, ίσως μια φορά στις δυο εβδομάδες. Ένα βράδυ με πήραν τηλέφωνο για να έρθουν στο σπίτι μου. Τους είπα «ναι, εννοείται». Αφού η Αστυνομία τους παρακολουθούσε θα είδε ότι όταν ήρθαν δεν κρατούσαν βαλίτσες με όπλα, αλλά μια σακούλα με ψώνια από ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα στο οποίο είχαν σταματήσει πριν. Ήρθαν, μαγειρέψαμε, η ώρα πέρασε και έμειναν εκεί. Αυτό ήταν η αφορμή για το πιο σοκαριστικό ίσως περιστατικό που έχω ζήσει στη ζωή μου. Ένα ξημέρωμα μου είπε η Ηριάννα η οποία είχε τύχει να μείνει εκεί εκείνο το βράδυ «Κάποιος μπαίνει μέσα στο σπίτι». Ήταν έξι το πρωί όταν μπήκαν τα ΕΚΑΜ στο σπίτι και μας οδήγησαν στην Αντιτρομοκρατική. Εκεί έμεινα για 12 ώρες χωρίς να μπορώ να επικοινωνήσω με κανέναν και αργότερα έμαθα πως είχε γίνει ταυτόχρονη εισβολή και σε ένα σπίτι στο Βόλο όπου συνελήφθησαν μέλη των Πυρήνων. Ευτυχώς μετά την κατάθεση και το δείγμα DNA που είχε δώσει οικειοθελώς η Ηριάννα αφέθηκε ελεύθερη. Εγώ κατηγορήθηκα, οδηγήθηκα σε μια δίκη που κράτησε 2 χρόνια, στην οποία ερευνήθηκε και η κάθε τελεία ξεφτιλίζοντας τη δικογραφία και τελικά αθωώθηκα. Ήμουν ο μόνος από τους συλληφθέντες που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Και ενώ η Ηριάννα ήταν μάρτυρας σε αυτή τη δίκη και δίπλα μου, τη συνέλαβαν ενώ πήγαινε στο μάθημα της και έγιναν τρελά πράγματα, αδιανόητα. Την κατηγόρησαν για ένταξη στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, διακεκριμένη οπλοκατοχή. Ο ανακριτής Μόκας, ένας πεπειραμένος ανακριτής σε θέματα τρομοκρατίας, είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει την Ηριάννα και τον Περικλή όταν συνελήφθησαν. Πείστηκε ότι δεν έχουν σχέσεις και τους άφησε ελεύθερους. Το δικαστήριο έκρινε πως στην περίπτωση μου, που είχα πρωτογενής σχέσεις με την Όλγα και τον Γιώργο, ότι δεν εμπλέκομαι με την οργάνωση και ένα άλλο δικαστήριο έκρινε πως η Ηριάννα, που τους γνώριζε μέσω εμού την έκρινε ένοχη».

Θα ήμασταν όλοι μέσα

Λίγο πριν διακόψει για την επόμενη δικάσιμο, ο πρόεδρος, απαντώντας στον Κωνσταντίνο, είπε πως «Κι εγώ μπορεί να έχω σχέσεις με οποιονδήποτε. Αυτό δεν είναι κριτήριο. Αν ήταν έτσι θα ήμασταν όλοι μέσα». Αναφερόμενος στο DNA κατα τη διάρκεια της δίκης εξήγησε πως «Ανεξάρτητα από το εάν είναι αμφιλεγόμενο το δείγμα ή όχι, δεν αρκεί από μόνο του. Δεν το απαξιώνουμε αλλά δεν αρκεί». Είναι επίσης θετικό σε προηγούμενη αναφορά του στη δίκη ανέφερε πως «Το να καθυστερεί η δίκη είναι εις βάρος των κατηγορουμένων, διότι η υπαρξιακή δοκιμασία είναι γι’ αυτούς που δικάζονται», αφήνοντας ένα άμεσο υπονοούμενο πως θα υπάρξει θετική έκβαση της υπόθεσης. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Ακόμη και στο πρωτόδικο δικαστήριο, όλοι πίστευαν πως οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι εμφανώς δυσανάλογες με τα ευρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Κι όμως, βρίσκονται ήδη δέκα μήνες στη φυλακή.

Η εξέταση των μαρτύρων θα συνεχιστεί στην επόμενη δικάσιμο η οποία ορίστηκε για τις 10/5.

https://www.vice.com/gr/article/evqdqa/an-oi-sxeseis-htan-krithrio-8a-hmastan-oloi-mesa-ola-osa-akoysthkan-sth-dikh-ths-hriannas-kai-toy-periklh

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License