Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον των Τούρκων ασφαλιτών που επιτέθηκαν σε διαδηλωτές τον Μάιο 2017 στην Ουάσιγκτον.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απάλλαξαν από τις κατηγορίες 11 από τα 15 μέλη της ομάδας ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για το ξυλοδαρμό διαδηλωτών ενάντια στην επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Μάιο 2017

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απάλλαξαν από τις κατηγορίες 11 από τα 15 μέλη της ομάδας ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για το ξυλοδαρμό διαδηλωτών ενάντια στην επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Μάιο 2017. Η ομάδα ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε μια μη προκληθείσα επίθεση εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό είχε προστεθεί στα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η κίνηση να απαλλαγούν από τις κατηγορίες εντάσσεται στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Αρχικά, οι εισαγγελείς απάλλαξαν 4 από τους 15 κατηγορούμενους τον Νοέμβριο του 2017. Στη συνέχεια, απαλλάχθηκαν επιπλέον 7 άτομα, στις 14 Φεβρουαρίου 2018, μια μέρα πριν την άφιξη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον  στην Άγκυρα για συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Μεταξύ των 7 ατόμων ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν πρόσβαση στις συνομιλίες του Tillerson  με τους Τούρκους ηγέτες, επισημάνθηκε από την μεριά του Αμερικανού υπ.εξ. ότι οι αποφάσεις να απαλλαγούν από τις κατηγορίες αποτελούν κίνηση καλής θέλησης των  ΗΠΑ σε παράπονα που είχε απευθύνει ο Ερντογάν.
Από την άλλη, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι κανένας δεν πίεσε τους εισαγγελείς να αποσύρουν τις κατηγορίες για πολιτικούς λόγους. Αντ 'αυτού, οι αποφάσεις ήταν το αποτέλεσμα των ανακριτικών διεργασιών που έκριναν εσφαλμένη την αναγνώριση ορισμένων από τους υπόπτους και δεν κατάφεραν να συλλέξουν αρκετά στοιχεία εναντίον τους.

Οι κατηγορίες εναντίον μελών της ομάδας ασφαλείας του κ. Ερντογάν ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης ενάντιών των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου τον περασμένο Μάιο κοντά στην κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον

Τα βίντεο των συγκρούσεων έδειξαν άντρες με κοστούμια που φέραν οπλισμό να χτυπούν διαδηλωτές, καθώς και την αστυνομία της Ουάσινγκτον και αξιωματικούς της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ να προσπαθούν να παρέμβουν.

Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν τουλάχιστον εννέα διαδηλωτές να χρειαστούν νοσηλεία. Επίσης τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και δύο μέλη της μυστικής υπηρεσίας.

Νομικοί κύκλοι στις ΗΠΑ κατήγγειλαν την επίθεση και ορισμένοι κάλεσαν τη διοίκηση του Trump να απελάσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας. Ο Επικεφαλής της Αστυνομίας της Περιφερειας του Κολούμπια, Peter Newsham, χαρακτήρισε το γεγονός ως μια «απρόκλητη και σκληρή επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι επιτέθηκαν στους υποστηρικτές του κ. Ερντογάν και κατηγόρησαν την αστυνομία της Ουάσινγκτον και τη Μυστική Υπηρεσία ότι δεν έκαναν αρκετά για να χωρίσουν τις δύο ομάδες.

Το αστυνομικό τμήμα σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε μετά τα γεγονότα  χρησιμοποίησε μεγάλες αφίσες με φωτογραφίες των καταζητούμενων Τούρκων φρουρών ασφαλείας. Αρκετά μέλη της ομάδας ασφάλειας του Ερντογάν καταζητούνταν με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πηγές:
https://www.wsj.com/articles/charges-have-been-dropped-against-most-turkish-officers-in-d-c-clash-1521690922

https://www.wsj.com/articles/washington-police-break-up-bloody-fight-between-erdogan-security-and-protesters-1495032446?mod=searchresults&page=2&pos=5

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License