Βαγγέλης Βασβανάς (ΟΠΛΑ)

Το παρακάτω άρθρο ιστορικού περιεχομένου με τίτλο "Βαγγέλης Βασβανάς. Πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του" το έγραψα αφού πρώτα συγκέντρωσα πληροφορίες από διάφορα βιβλία και ιστοσελίδες για το Βαγγέλη Βασβανά που υπήρξε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης. Το βάζω και σε μορφή PDF για να το κατεβάσει όποιος θέλει.

Βαγγέλης Βασβανάς

Πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του

Ο Βαγγέλης Βασβανάς ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ηγέτης της Ο.Π.Λ.Α. (Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα) Θεσσαλονίκης.

Καταγόταν από την Τσαρίτσανη της Ελασσόνας (νομός Λάρισας).

Στις 8 Απριλίου 1941 δραπέτευσε από το Σανατόριο Ασβεστοχωρίου (κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης) μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που νοσηλεύονταν εκεί ως φυματικοί.

Από το καλοκαίρι του 1941 ως την άνοιξη του 1942 διετέλεσε Γραμματέας πόλης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Μετά τη λιποταξία του, την άνοιξη του 1942, από τη συμπλοκή του ίδιου και του Μάρκου Βαφειάδη με ασφαλίτες, υποβαθμίστηκε προσωρινά η θέση του μέσα στο κόμμα. 

Στις 23 Φεβρουαρίου 1943 ο Βασβανάς συμμετείχε στη σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκε η ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης Ε.Π.Ο.Ν. (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων). Στη συγκεκριμένη σύσκεψη παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος των Νέων Μακεδονίας.

Από τις 23-2-1943 μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας (φθινόπωρο 1944) ο διετέλεσε Γραμματέας πόλης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στην περίοδο της Κατοχής, είχε σημαντική συμβολή σε διάφορες αντιστασιακές δραστηριότητες της οργάνωσης ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάτι που αναφέρει και ο ίδιος ο Βασβανάς : από τις 6-8 Αυγούστου 1944 έγιναν επιδρομές ανταρτών του εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ σε 3 καφενεία της Θεσσαλονίκης όπου σύχναζαν ένοπλοι γερμανόφιλοι δωσίλογοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 δωσίλογοι και να υπάρξουν και αρκετοί τραυματίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Ιούλιο του 1944, τα στελέχη της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης συνέπρατταν με αντάρτες του ΕΛΑΣ Χορτιάτη σε διάφορες κοινές επιχειρήσεις.

Μετά την Κατοχή, ο Βασβανάς πήρε μέρος στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1-6 Οκτωβρίου 1945) ως αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, με διάταγμα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (ΠΔΚ), ο Βασβανάς απέκτησε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Η 5η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ (30-31 Ιανουαρίου 1949) εξέλεξε το Βασβανά τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, συμμετείχε στην 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ (9 Οκτωβρίου 1949), στην 7η Ολομέλεια (14 - 18 Μαΐου 1950), στην 8η Ολομέλεια (7 Οκτωβρίου 1950) και στη 2η Ολομέλεια (10 - 12 Οκτωβρίου 1951).

Επίσης, συμμετείχε στην 3η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που έγινε στις 23 – 25 Νοεμβρίου 1952. Με απόφαση της 3ης Πλατιάς Ολομέλειας, ο Βασβανάς καθαιρέθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για ανάρμοστη συμπεριφορά και επειδή δεν παραδεχόταν τα λάθη του.

Τέλος, συμμετείχε στην 6η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στις 11-12 Μαρτίου 1956, αν και ήταν καθαιρεμένο αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1961 στην Τσεχοσλοβακία, ενέκρινε την απόφαση της 7ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής (Φεβρουάριος 1957) για τη μη αποκατάσταση του Βασβανά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License