Περί ρατσιστικών κηρυγμάτων παπάδων (ιθάκη)

Το τελευταίο διάστημα στο νησί της Ιθάκης, διαχέεται έντονα στην τοπική κοινωνία, ρατσιστική-φασιστική ρητορική, από ένα χώρο ο οποίος δεν μας προκαλεί έκπληξη, αυτόν της εκκλησίας. Η σχέση εκκλησίας-έθνους-στρατού και λοιπών εξουσιαστικών φορέων, παραμένει αναλλοίωτη εδώ και αιώνες. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται οι εθνικιστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές αντιλήψεις του συγκεκριμένου φορέα, μέσα από τα κηρύγματα μίσους,από παπά της Ιθάκης, για καθετί διαφορετικό από τα κυρίαρχα πρότυπα. Ο συγκεκριμένος ρασοφόρος δεν διστάζει μετά το τέλος της λειτουργίας, να κάνει κατήχηση εθνικιστικού περιεχομένου προσπαθώντας να συνενώσει το ποίμνιο του, δημιουργώντας την εικόνα του εσωτερικού εχθρού (μετανάστες, που κατοικούν στην Ιθάκη). Έτσι λοιπόν μετά από αρκετά παρόμοια περιστατικά, τόσο από τον ίδιο, όσο και από άλλους επαγγελματίες της εκκλησίας του νησιού, αποφασίσαμε να σπάσουμε τη σιωπή και να παρέμβουμε το βράδυ του Μ.Σαββάτου με αφίσες-κείμενο που τοιχοκολλήθηκαν σε όλο το νησί.

post image

ΔΕΣΠΟΤΑ, ΣΥΓΧΩΡΙΣΟΝ ΤΑΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΗΜΙΝ

(περί ρατσιστικών κηρυγμάτων του οποιουδήποτε παπά)

Ο εν λόγω εν χριστώ αδελφός , σε τακτική βάση , δεν παραλείπει τις δηλώσεις γεμάτες 'χριστιανική αγάπη' , οι οποίες προτρέπουν σε 'ομόνοια' και 'κατάνυξη'. Μπορεί λοιπόν να πέρασε η μεγάλη βδομάδα άλλα δεν περνάει απαρατήρητο το φασιστικό παραλήρημά του .

Εκμεταλλευόμενος την 'ιερότητα' της τελετής , προσπαθεί να αφυπνίσει ρατσιστικά αισθήματα που αναπαράγουν το μίσος απέναντι σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους κτλ. Άνθρωποι που για μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι φίλοι ,οι συμμαθητές, μέλη της οικογένειάς μας ή οι ίδιοι μας οι εαυτοί.

Θα ήταν αφελές εκ μέρους μας να πιστεύουμε ότι σε μια αυστηρά ιεραρχική και πατριαρχική δομή σαν την εκκλησία δεν θα αναπαράγονταν τα εκτρώματα Αμβρόσιος, Σεραφείμ και λοιποί, από τους ταπεινούς (μα με ελπίδα ανέλιξης της τσέπης τους) παπάδες.

Θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν παραδεχόμασταν ότι ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία της οποίας ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι χωμένο βαθιά στην ξενοφοβία, την πατριαρχία, τον μισογυνισμό και την ομοφοβία. Πολύ συχνά ο φόβος δεν αργεί να μετατραπεί σε μίσος για οτιδήποτε διαφορετικό σε έκφραση, γλώσσα, πολιτισμό. Ο φασιστικός λόγος κάθε λογής παπά, δεν μπορεί να υφίσταται πουθενά στον δημόσιο χώρο. Όσα ποίμνια δεν αντιδρούνε σε αυτήν την κατάσταση, είναι συνένοχα σε κάθε επίθεση που συμβαίνει απέναντι σε ανθρώπους που είναι ενάντια στις συμβάσεις και τις κανονικότητες.

Δυστυχώς οι οργανωμένες θρησκείες σε πολλά μέρη του κόσμου είναι συνώνυμες με το παρακράτος και τις μαφίες, που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία με την αφήγηση ότι αυτοί που καθορίζουν την μοίρα της είναι θεοί και δαίμονες. Η πραγματικότητα είναι μία... υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεζόμενοι.

Προτρέπουμε τα άμεσα πληττόμενα άτομα από την κάθε μορφής και είδους καταπίεση , κι από όλους όσοι στέκονται σε αυτά με αλληλεγγύη και συντροφικότητα να σπάσουν τη σιωπή.

Να μην ανεχτούμε άλλο το ρατσιστικό μίσος

Να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ

40 ΩΡΕΣ ΓΙΑ 100 ΕΥΡΩ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΑΛΛΑ Τ’ΑΦΕΝΤΙΚΟ

ΠΗΓΕ ΔΕΝ ΠΗΓΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΑΠ’ΤΟΝ ΑΔΗ, ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΘΑ ΔΙΑΒΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License