11 απριλίου 1979: Τρεις αυτόνομοι σύντροφοι πεθαίνουν στη Thiene

η 7η Απριλίου 1979 πέρασε στην Ιστορία όπως η ημερομηνία σύλληψης κάποιων εκφραστών του χώρου της οργανωμένης Εργατικής Αυτονομίας, esponenti dell’area dell’Autonomia Operaia organizzata (Negri, Vesce, Ferrari Bravo…). στο vicentino η κινητοποίηση ήταν άμεση, για την 11η απριλίου προβλέπεται μια εθνική διαδήλωση στην Padova και το προηγούμενο βράδυ στην Schio οργανώνεται μια συνέλευση του κινήματος γεμάτη κόσμο. να σημειώσουμε πως στη συνέχεια οι διαδηλωτές διακινδυνεύουν να διωχθούν διότι η δημόσια συνέλευση θα χαρακτηρισθεί ως ‘συνάντηση της ομάδας περιφρούρησης’, “riunione del servizio d’ordine” στη διάρκεια της οποίας θα σχεδιάζονταν μελλοντικές επιθέσεις και απόπειρες. στις 11 Απριλίου η εθνική διαδήλωση λαμβάνει χώρα στο Palasport dell’Arcella (Padova) και παίρνουν μέρος γύρω στις έξι χιλιάδες άτομα. ταυτόχρονα όμως στην Thiene εκρήγνυται μια αυτοσχέδια βόμβα σκοτώνοντας τους τρεις νεαρούς που την ετοίμαζαν. επρόκειτο για τους Antonietta Berna, Angelo Dal Santo και Alberto Graziani, τρεις γνωστούς και δραστήριους αγωνιστές του Alto Vicentino.

11 AΠΡΙΛΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Stampa

 

 

Περίπου στις 5 μ.μ. στις 11 απριλίου 1979, μια βόμβα εξερράγη σε ένα διαμέρισμα στην via Vittorio Veneto 48 στη Thiene, στην επαρχία της Vicenza.

 
 

 

11 aprile 1979: Tre compagni autonomi muoiono a Thiene
 

Τρεις αγωνιστές των Πολιτικών Κολεκτίβων του Βένετο πεθαίνουν διαμελισμένοι από έκρηξη, η Maria Antonietta Berna (22 χρόνων), ο Angelo Del Santo (24 χρόνων) και ο Alberto Graziani (25 χρόνων). Η έκρηξη προκαλείται από την ακούσια έκρηξη της χύτρας πίεσης γεμάτης σκόνη ορυχείου, με την οποία προετοιμάζουν μια βόμβα. Εκείνες τις μέρες υπήρξαν δεκάδες δράσεις και πυρπολήσεις ως απάντηση στη σύλληψη εκατοντάδων συντρόφων του βενετσιάνικου κομμουνιστικού κινήματος και όχι μόνο που είχε ξεκινήσει στις 7 απριλίου του ίδιου έτους.

Το διαμέρισμα ήταν στο όνομα του Lorenzo Bortoli, επίσης στρατευμένου στις κολεκτίβες CPV, ο οποίος συνελήφθη μαζί με δεκατρείς άλλους αγωνιστές στην έρευνα που ξεκίνησε μετά την έκρηξη.

Ο Lorenzo Bortoli θα πεθάνει αυτοκτονώντας στη φυλακή την 19 ιουνίου 1979.

Στις 12 απριλίου 1979, τους τρεις νέους θυμούνται σε ένα φυλλάδιο με τίτλο «Υπάρχουν θάνατοι που ζυγίζουν σαν φτερά και ζωές που ζυγίζουν σαν βουνά». Οι τρεις αγωνιστές, λέει η ανακοίνωση, «πέθαναν εκφράζοντας τον θυμό, το μίσος, τον ταξικό ανταγωνισμό ενάντια σε αυτό το Κράτος, εναντίον αυτής της κοινωνίας που βασίζεται και οργανώθηκε επάνω στην εκμετάλλευση του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο».

Η 13 απριλίου είναι η ημέρα της κηδείας της Maria Antonietta Berna, που θα θαφτεί στη Thiene, και του Angelo Del Santo που θα ταφεί σε ένα κοντινό χωριό, στο Chiuppano, εδώ η αστυνομία στρατιωτικοποίησε ολόκληρη την περιοχή, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο νεκροταφείο. Αρκετές εκατοντάδες νέοι κατάφεραν όμως να φτάνουν στην εκκλησία χρησιμοποιώντας μικρούς δρόμους που περνούν μέσα από τα χωράφια, για να δώσουν το τελευταίο αποχαιρετισμό στον νεκρό αγωνιστή.

Στις 14 απριλίου 1979, γίνεται η κηδεία του Alberto Graziani στο Sarcedo. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, αφού πέρασαν τα σημεία ελέγχου που έστησε η αστυνομία γύρω από την πόλη, τον χαιρετούν σιωπηλά με σφιγμένη γροθιά.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/11-aprile-1979-maria-antonietta-berna-angelo-del-santo-e-alberto-graziani

https://aenaikinisi.wordpress.com/2018/04/11/11-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-1979-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License