Καταγγελλία από Ρόδο για αναοτυξαικό συνέδριο

ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Στις 16 και 17 Απριλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Rhodes Palace Hotel κυβερνητικό συνέδριο στο πλαίσιο αντίστοιχων περιφερειακών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη. Στο συνέδριο θα παραστούν βουλευτές, υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

post image

 


Ενώ θα μας μιλάνε για την ανάπτυξη, στα Κρατητήρια της Ρόδου κρατούνται εδώ και εβδομάδες δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Κουρδιστάν, το Πακιστάν και από άλλες χώρες. Από το Μάρτιο του 2016, όταν υπογράφηκε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας τα Κρατητήρια της Ρόδου λειτουργούν ως ένα άτυπο hotspot χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή. Η διαβίωση των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολη: Κράτηση σε υγρά κελιά, με μηδενικό προαυλισμό, έλλειψη ήλιου, έλλειψη πόσιμου νερού, απουσία φωτός κατά την διάρκεια της νύχτας, κρύο το χειμώνα και ζέστη με κουνούπια το καλοκαίρι. Δυσκολίες στην καθημερινή προσωπική υγιεινή, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και σε περιπτώσεις που χρήζουν άμεση χορήγηση θεραπειών ή άμεση επαφή με ψυχολόγο/κοινωνικό λειτουργό.

Ανάμεσα στους πολυάριθμους πρόσφυγες βρίσκονται στα κρατητήρια της Ρόδου:

- μια έγκυος γυναίκα

- 3 ανήλικα μικρά παιδιά ηλικίας 6-8 ετών

- 1 άνδρας με κάταγμα στον βραχίονα

- 3 άνδρες με σοβαρή δερματοπάθεια (sarcoptes scabiei)

-1 ασυνόδευτο αγόρι 14 ετών

Απαιτείται άμεσα η αλλαγή της νομοθεσίας για μια ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων/μεταναστών από τις κρατικές υπηρεσίες. Βλέπουμε να αντιμετωπίζεται η διαφορετική εθνικότητα ως έγκλημα.

Γιατί κρατούνται οι πρόσφυγες στα Κρατητήρια;

Με αναγνώριση της ανθρώπινης ζωής ως παράνομης, έχουμε το παράδοξο να έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των κρατούμενων αντρών, γυναικών, και σε μερικές περιπτώσεις ανηλίκων (ασυνόδευτων και μη) στα κρατητήρια των διευθύνσεων ασφάλειας και των αστυνομικών τμημάτων. Το έγκλημα αυτών των ανθρώπων είναι η έλλειψη «ταυτοποίησης», η έλλειψη εγγράφων και «εκτίμησης» ότι ναι, είναι «ικανοί» να περάσουν και να διαμείνουν στην Ευρώπη του «πολιτισμού». Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η «πολιτισμένη» Δύση βομβαρδίζει τη Συρία!

Απορρίπτουμε το διαχωρισμό των ανθρώπων σε «καλών» και «κακών» μεταναστών βάσει της χώρας καταγωγής τους. Δε δεχόμαστε τη γραφειοκρατία των ελληνικών υπηρεσιών να ταλαιπωρεί για μήνες και χρόνια ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από την φτώχεια, την αδικία και ό,τι γεννά ο πόλεμος.

Τα hotspot και η χρήση των κρατητηρίων ως μέρος «φιλοξενίας» πρέπει να εξαλειφθεί, οι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην κατοικία, την εκπαίδευση, την περίθαλψη και την σίτιση.

Τα σύνορα να ανοίξουν, οι οικογένειες να επανενωθούν και να αποποινικοποιηθεί η μετακίνηση.

Ειδικά για τη Ρόδο επειδή εκτιμούμε πως ο χώρος φύλαξης δεν είναι κατάλληλος για τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες ώστε να ακολουθήσουν σωστά κάποια στοιχειώδη θεραπεία και να αναρρώσουν σύντομα, ζητάμε την άρση της κράτησής τους και τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο ή σε άλλο ασφαλή χώρο μέχρι την πλήρη αποφυλάκισή τους.

 

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ – ΟΑΣΙΣ

oasis.rhodes@gmail.com   http://oasisrhodes.blogspot.gr

#OasisRhodes www.facebook.com/groups/OasisRhodes

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License