βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση εις βάρος μιας 22 χρονης στην Ρόδο

Στις 23 Απριλίου 2018 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου θα πραγματοποιηθει  η δίκη για τους 5 κατηγορουμενους για την υποθεση σωματαιμποριας και σεξουαλικης βιας εις βαρος μιας 22χρονης.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπόθεση κατηγορούνται 52χρονος από τη Χαλκίδα, η 52χρονη σύζυγός του, μία 21χρονη Ελληνίδα και μία 32χρονη Ουκρανή καθώς και ένας 45χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Ρόδο.  

 

Ειδικότερα ο 52χρονος θα δικαστεί για την κατηγορία της σωματεμπορίας με κατακράτηση δι’ απειλής βίας και υφαρπαγής ταξιδιωτικών εγγράφων, και οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 52χρονος κατηγορούνταν και για βιασμό κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της 22χρονης, αδίκημα όμως για το οποίο το δικαστικό Συμβούλιο της περιοχής μας τον Μάρτιο του 2016, αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία.


Όπως είναι γνωστό, η υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά την κατάθεση- καταγγελία απο την 22χρονη στις 18ης Αυγούστου 2015.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, ο 52χρονος φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο και «ψάρευε», χρησιμοποιώντας μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ευπαρουσίαστες  γυναίκες, προσφέροντάς του εργασία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, με τη βοήθεια των μελών του παράνομου κυκλώματος, της προμήθευε με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία μετά την άφιξή της στη χώρα της, κατακρατούσε και στη συνέχεια με εκβιαστικό τρόπο, περιόριζε την ελευθερία της και την εξανάγκαζε σε σεξουαλική εκμετάλλευση. 

Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της 18ης Αυγούστου 2015, μετά την καταγγελία της 22χρονης Ρωσίδας για παράνομη κατακράτηση, βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση, άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο εξιχνίασης της υπόθεσης. 
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος, αφού έπεισε την 22χρονη να μεταβεί στη Ρόδο στις 26.07.2015, παρακράτησε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και με εκβιαστικά μέσα – απειλές την υποχρέωσε να εργαστεί διαδοχικά σε δυο διαφορετικά μπαρ με σκοπό την προώθησή της στην πορνεία. 

Για να επιτευχθεί μάλιστα ο σκοπός της σεξουαλικής της εκμετάλλευσης, την εξανάγκασε (ο 52χρονος) δυο φορές σε συνουσία χωρίς τη θέλησή της και την κρατούσε στην κατοικία του, περιορίζοντας την ελευθερία της. Παράλληλα, ο 45χρονος, ιδιοκτήτης μπαρ, η 32χρονη  και η 21χρονη, εργαζόμενες στα επίμαχα μπαρ, είχαν αναλάβει την επιτήρηση και εποπτεία της 22χρονης. Ρόλο επιτήρησης και εποπτείας είχε και η 52χρονη, σύζυγος του αρχηγού της οργάνωσης, κατά το χρόνο που   απουσίαζε από τη Ρόδο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, στην κατοικία του 52χρονου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• Τα ταξιδιωτικά έγγραφα της 22χρονης, 
• Ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτου προσώπου (γυναίκας), η προέλευση και ο σκοπός των οποίων ερευνάται,
• Πλαστά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που χρησιμοποιούνταν για την ανανέωση ταξιδιωτικών εγγράφων και εξασφάλιση νόμιμης εργασίας.
Επιπλέον, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με το οποίο ο 52χρονος μετέφερε την 22χρονη στα μπαρ, καθώς και ογδόντα (80) ναρκωτικά χάπια που κατείχε παράνομα.

Αρνούνται τις κατηγορίες
Ενώπιον της ανακρίτριας, όπου βρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος ισχυρίστηκε πως τίποτα από όλα όσα τον κατηγορεί η 22χρονη δεν υφίστανται, ενώ οι τρεις γυναίκες δήλωσαν πως ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση αφού η μεν 52χρονη ήταν εκτός Ρόδου και αφίχθηκε μόλις μία ημέρα πριν την καταγγελία, και οι δύο άλλες κοπέλες ότι είδαν την 22χρονη μόνο μία φορά η κάθε μία. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον 45χρονο επιχειρηματία δήλωσε πως ουδέποτε εργάστηκε στο κατάστημά του η 22χρονη, καθώς δεν είχε τα νόμιμα έγγραφα (άδεια εργασίας κ.α.) ενώ επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα όσα και η ίδια ομολογεί στην κατάθεσή της, δεν εκδόθηκε και δεν συνευρέθηκε με τον οποιονδήποτε στη Ρόδο.

Σημειώνεται πως στις 20 Αυγούστου αργά το μεσημέρι όταν ο 52χρονος εμφανίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να ζητήσει προθεσμία για την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την δικαστική λειτουργό, όρμησε καταπάνω της με τη γροθιά παρατεταμένη και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση του αστυνομικού που βρισκόταν εκεί.

Για αυτό το επεισόδιο οχτώ μέρες αργότερα δικάστηκε από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου όπου και κρίθηκε ένοχος για απόπειρα σωματικής βλάβης σε βάρος της ανακρίτριας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών προς 10 ευρώ την ημέρα. Ο ίδιος κατηγορούνταν και για διατάραξη ησυχίας στην υπηρεσία, κατηγορία για την οποία αθωώθηκε.
Ο 52χρονος άσκησε έφεση.Στηρίζουμε τα θύματα της καθημερινής έμφυλης βίας συστηματικά και έμπρακτα. Παίρνουμε θέση κι απαντάμε σ΄όποιους θέλουν να παραστήσουν το αφεντικό στο σώμα μας:

ΟΥΤΕ ΦΟΒΟΣ, ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License