Αναρχισμός: Μια μαρξιστική κριτική

John Molyneux σε αυτό το βιβλίο επιχειρεί να δείξει ότι οι βασικές ιδέες του αναρχισμού και της αυτονομίας είναι σημαντικά λανθασμένες και συνεπάγονται τρόπους δράσης που δεν μπορούν να οδηγήσουν τον αγώνα για την ανθρώπινη χειραφέτηση σε νικηφόρα κατάληξη.

Το 2011, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος ξεσηκώθηκε στις πλατείες και τους δρόμους των μεγαλουπόλεων του πλανήτη, από την Πουέρτα ντελ Σολ και το Σύνταγμα μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, εμπνευσμένος από το κίνημα της πλατείας Ταχρίρ και την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Στην καρδιά κάθε τέτοιας αυθόρμητης εξέγερσης ήταν η απόρριψη της εξουσίας, του αυταρχικού κράτους, της διεφθαρμένης κοινοβουλευτικής πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων που υπηρετούν τον εαυτό τους και το σύστημα. Οι ιδέες του αναρχισμού πάντοτε είχαν απήχηση ιδιαίτερα τους νέους που εξεγείρονται ενάντια σε αυτό το σάπιο σύστημα. Ζητήματα που πάντα βρίσκονταν στο κέντρο της διαμάχης ανάμεσα στον αναρχισμό και τον μαρξισμό, τίθενται τώρα με άμεσο τρόπο μέσα στους αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων: Πού βρίσκεται η πραγματική εξουσία μέσα στην ιεραρχική κοινωνία που ζούμε; Τι σημαίνει πραγματική δημοκρατία; Πώς οργανώνουμε αποτελεσματικά την αντίσταση από τα κάτω; Τι τύπου οργάνωση και τι τύπου "δράση" χρειαζόμαστε για να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό; Ποιοι μπορούν να φέρουν σε πέρας μια τέτοια πραγματική αλλαγή; Ο John Molyneux σε αυτό το βιβλίο επιχειρεί να δείξει ότι οι βασικές ιδέες του αναρχισμού και της αυτονομίας είναι σημαντικά λανθασμένες και συνεπάγονται τρόπους δράσης που δεν μπορούν να οδηγήσουν τον αγώνα για την ανθρώπινη χειραφέτηση σε νικηφόρα κατάληξη. Ξεκινώντας από τον Μπακούνιν και φτάνοντας μέχρι σήμερα, παρουσιάζει μια κριτική της αναρχικής θεωρίας και πρακτικής από τη σκοπιά του κλασικού μαρξισμού των Μαρξ, Λένιν, Τρότσκι και όχι του σταλινισμού, και υποστηρίζει ότι μόνο ο μαρξισμός δείχνει το δρόμο για την αταξική ελεύθερη κοινωνία του μέλλοντος, που μοιράζονται από κοινού μαρξιστές και αναρχικοί σαν απώτερο σκοπό.

Περιεχόμενα:

Εισαγωγή 5

Η απήχηση του αναρχισμού 13

Οι αναρχικές ιδέες 17

- Κράτος 18

- Ηγεσία 29

- Κόμμα 34

- Άτομο, κοινωνία και τάξη 42

Το ιστορικό του αναρχισμού 50

- Μπακούνιν 51

- Ρωσία 55

- Σημείωση πάνω στην αναρχική κριτική του μπολσεβικισμού 64

- Ισπανία 68

Ο αναρχισμός σήμερα 74

- Lifestyle αναρχισμός 74

- Αυτονομία 78

- Αναρχισμός της πλατφόρμας 86

- Άμεση δράση 89

- Συμμετοχή στις εκλογές 92

- Η λήψη των αποφάσεων στο κίνημα 96

Ποια είναι η προοπτική 101

Προτάσεις για παραπέρα διάβασμα 108

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License