Κλιματική Αλλαγή: Ο πλανήτης αργοπεθαίνει καί ό οικονομισμός θριαμβεύει

Η κατάσταση είναι τόσο κακή που δεν μπορούμε να περιμένουμε πια. Τον Ιανουάριο πού πέρασε ,ή Reporterre και ή Audrey Vernon οργάνωσαν μια μεγάλη οικολογική συνάντηση στο Παρίσι: ηθοποιοί διάβασαν κείμενα του Paul Watson, Fabrice Nicolino, Vandana Shiva, Herve Kempf, καί Derrick Jensen.Στή συνάντηση έγινε καί αναφορά στήν ZAD καί στή κινητοποίηση τού  Standing Rock τών HΠΑ. Τά κράτη οί κυβερνήσεις οί επιχειρηματικοί όμιλοι οί υπόδουλες μάζες ένα τσίρκο ηλιθίων πανίβλακων τυφλών τυχοδιωκτών καί επικίνδυνων κακοποιών συνεχίζουν νά θριαμβεύουν σέρνοντας τό πτώμα τους πάνω σέ ένα πλανήτη πού πεθαίνει εξαιτίας τους.Η ανάγκη τής άμεσης δράσης ακόμη καί τής βίαιας,νομιμοποιείται ούτως ή άλλως από τήν κρισιμότητα τής περιβαλλοντικής ζημιάς.Tό ερώτημα όμως πού τίθεται καί σ αυτή τή συνάντηση είναι άν σέ μερικά χρόνια θά υπάρχει κάτι γά νά προστατεύσουμε στόν πλανήτη,καί σέ τί εύρος..Γιατί ? Επειδή ό καπιταλισμός συνεχίζει νά καταστρέφει ότι έχει απομείνει ή τεχνολογία πανηγυρίζει καί ό οικονομισμός θριαμβεύει.https://reporterre.net/Ecologie-maintenant-il-faut-se-battre-14100#8(Οικολογία τώρα ήρθε ή ώρα νά πολεμήσεις)

post image"Μια γλώσσα παλαιότερη από τις λέξεις "/ Κείμενο: Derick Jensen

Πολλοί από εμάς βιώνουμε την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ των ειδών, αλλά κανείς δεν μιλάει δημόσια για αυτό.
Γιατί ακούνε μερικοί από εμάς και κάποιοι δεν το κάνουν ;
Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται ;
Υπάρχει μια γλώσσα πολύ παλαιότερη και βαθύτερη από τις λέξεις.
Είναι η γλώσσα του σώματος, το σώμα ενάντια στο σώμα, ο άνεμος στο χιόνι, η βροχή στα δέντρα, τα κύματα στα βράχια. Η γλώσσα των ονείρων, των χειρονομιών, των συμβόλων, των αναμνήσεων. Ξεχάσαμε αυτή τη γλώσσα. Δεν θυμόμαστε καν ότι υπάρχει.
Για να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, πρέπει να λέμε ψέματα ο ένας στον άλλο και ειδικά στον εαυτό μας. Όταν επιτρέπουμε προφανείς αλήθειες να υπερισχύουν στίς άμυνές μας και να διεισδύσουν στη συνείδησή μας, αντιμετωπίζονται σαν τόσες πολλές χειροβομβίδες που κινούνται στο πάτωμα ενός απίθανου μακάβριου πάρτυ. Προσπαθούμε να παραμείνουμε εκτός κινδύνου, για να μην εκραγούν, να σπάσουν τις αυταπάτες μας και να μας αφήσουν γυμνούς μπροστά σε ό, τι κάναμε στον κόσμο και στους εαυτούς μας, μπροστά στους φτηνούς ανθρώπους που έχουμε γίνει. Αποφεύγουμε λοιπόν αυτές τις αλήθειες, αυτές τις καταφανείς αλήθειες, και συνεχίζουμε τον χορό της καταστροφής του κόσμου.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παιδιά, όταν ήμουν νέος, άκουγα τον κόσμο να μιλάει. Τα αστέρια τραγουδούσαν. Οι πέτρες είχαν προτιμήσεις. Τα δέντρα είχαν κακές μέρες. Οι φρύνοι κρατούσαν ζωντανές συζητήσεις, καυχώντας για τα καλά ψάρια της ημέρας.
Οταν όμως οι ραδιοφωνικοί θόρυβοι,το σχολείο και άλλες μορφές κοινωνικοποίησης άρχισαν να παρεμβαίνουν στην αντίληψή μου για τον κινούμενο κόσμο για πολλά χρόνια σχεδόν πίστευα ότι μόνο οι άνθρωποι μιλούσαν. Το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που είχα βιώσει και αυτό που σχεδόν πίστευα με ενοχλεί βαθιά. Μόνο αργότερα άρχισα να αντιλαμβάνομαι τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικολογικές και οικονομικές συνέπειες της ζωής σε ένα σιωπηλό κόσμο.

Ενώ λοιπόν ο οικολογικός ιστός του φυσικού κόσμου συρρικνώνεται γύρω μας, ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε για τους άφθαρτους και να ακούμε αυτό που θεωρήθηκε ανήκουστο.
---------
Herve Kempf, Everything is ready for any empire

Πρέπει να πιστέψουμε αυτό που γνωρίζουμε. Τι γνωρίζουμε ;
Οι ακραίες ανισότητες δεν είναι βιώσιμες.
Η κλιματική αλλαγή πρόκειται να επιδεινωθεί.
Η οικολογική κατάσταση απαιτεί ριζική αλλαγή.
Όλοι δεν μπορούν να ζήσουν στο ίδιο επίπεδο με τους πλούσιους, οι οποίοι πρέπει ή να αποδεχθούν τήν ενοχή τους ή να υποστούν υλική εξαθλίωση.
Η μετανάστευση, η οποία προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση και τις ανισότητες καθώς και από την οικολογική υποβάθμιση, θα συνεχιστεί.
Είναι εύκολο να το παραδεχτεί κανείς με λόγια, αλλά δύσκολο νά τό συνειδητοποιήσει στήν πραγματικότητα,επειδή η άνεση εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή και το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά, καταφέρνοντας να κρύψει τις τρύπες που πολλαπλασιάζονται στην καμπίνα του.
Όλες οι προειδοποιήσεις μας δεν έχουν καμία επίδραση στον πιλότο μας, τόσο ανίσχυροι συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας σαν να μην εχει συμβεί τίποτα.
Πρέπει να πιστέψουμε αυτό που γνωρίζουμε και να δράσουμε αναλόγως.
Το σύστημα ανάπτυξης μας οδηγείται σε μια διαστροφή: παραμένει διψασμένο για πόρους, αλλά κάθε προσπάθεια να ωθήσει το όριο του αντανακλάται στην επιδείνωση τών οικολογικών ζημιών.
Ο μόνος τρόπος επιβίωσης για τον καπιταλισμό είναι να καταστρέψει.

Υπάρχει κάτι εξαιρετικά συκλονιστικό στο γεγονός ότι οι άρχουσες τάξεις συνεχίζουν καί αυτές σαν να μην εχει συμβεί τίποτα. Πουθενά αναμεσά τους δεν υπάρχει σοβαρή επιθυμία να μειωθούν οι ανισότητες, να τεθεί το χαλινάρι στο λαιμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, να κατευθυνθεί η οικονομία σε μια πραγματικά οικολογική κατεύθυνση.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν σε θέση να πραγματοποιηθεί για ένα ολόκληρο χρόνο χωρίς σχεδόν να αναφερθεί η κλιματική αλλαγή. Παντού, η "ανάπτυξη"και οι « διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις » παραμένουν το άλφα και ωμέγα της οικονομικής σκέψης.
Ο κόσμος του στις αρχές του 21 αιώνα πάσχει από τήν πιο χαζή άρχουσα τάξη στην ιστορία.
Η μόνη σχετική ερώτηση είναι: πώς να εκτονώσουμε τη βόμβα που έχει θέσει η ολιγαρχία και συνεχίζει να αναμιγνύει εκρηκτικά ;

"Τό νερό"
Το νερό της Γης είναι το αίμα της Γης και στην τεράστια έκτασή της θα βρούμε το μόριο τού νερού που κάποτε έδωσε ζωή στα κύτταρα των προγόνων όλων των ειδών. Το νερό που πίνετε κάποτε έτρεξε στο αίμα ενός δεινόσαυρου, ή τό ήπιαν πλάσματα τής Προκάμπριας περιόδου ή ρίχτηκε στα ούρα ενός μαμούθ. Το νερό έχει χρησιμοποιήσει τη ζωή όλων των ζωντανών πραγμάτων ως μέρος του κυκλοφορικού συστήματός του. Κυκλοφορεί στη γη και στην ατμόσφαιρα, στους παγετώνες και στα σώματα όλων των ζωντανών οργανισμών. Είναι ο δεσμός που διατηρεί όλα τα είδη μαζί και συνδέεται στενά και για πάντα. Έτσι, το νερό είναι ιερό.
Ο αέρας που αναπνέουμε έχει περάσει από αμέτρητα ζωντανά αναπνευστικά συστήματα και έχει σταθεροποιηθεί χημικά από φυτά και ζώα. Χωρίς τις ζωές που πέρασαν, δεν θα υπήρχε αέρας για να αναπνεύσουμε. Τα αέρια που χρειάζονται για τη ζωή αναδύονται από την αναπνοή όλων των ζωντανών οργανισμών.
Η ζωή όλων των προηγούμενων οργανισμών έχει θρέψει την ατμόσφαιρα. Έτσι, ο αέρας είναι ιερός. Επειδή το χώμα, το νερό και ο αέρας είναι ιερά μέσω τής συμβολής όλων των προηγούμενων ζωών, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το παρελθόν είναι ιερό και επομένως η μνήμη των προγόνων μας είναι ιερή. Η ζωή μας στο παρόν πρέπει να είναι ιερή σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς τού μέλλοντος. Ωστόσο, στη σφαίρα της ανθρωπότητας, η συμβολή των ανθρώπων του παρόντος θα είναι ένα καλό μάθημα για να φανεί ότι οι φυσικοί άνθρωποι δεν πρέπει να αποχωρούν τυφλά από το μονοπάτι της φύσης.
Αν το είδος μας επιζήσει, θα ενσωματώσουμε το μάθημα. Για όσους ζουν στο παρόν, ο μόνος τρόπος να προβληματιστούμε για το μέλλον είναι να το κάνουμε μέσα από συναισθήματα αγάπης. Αγάπη για τα παιδιά μας, τα παιδιά των παιδιών μας και τα παιδιά τους στο άπειρο ή στο τέλος του είδους μας και πέρα από αυτό, μέχρι το τέλος τής Γης.

Κείμενο: Paul Watson, Δυνάμεις της Γης (Actes Sud, 77).

"Ειναι γεγονός"

Αυτά είναι τα κυνικά γεγονότα: ο πλανήτης μας πεθαίνει.
Για να πούμε την αλήθεια, είναι σχισμένος και κομμένος.
Είμαστε στην άκρη μιας απόλυτης βιοτικής κατάρρευσης. Υπάρχουν τμήματα της Κίνας όπου δεν υπάρχουν φυτά ανθοφορίας. Επειδή όλοι οι επικονιαστές είναι νεκροί. Αυτό σημαίνει, πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης πάνε χαμένα-καπούτ !
Μια απόλυτη βιοτική κατάρρευση. Δεν έχουμε πλέον υγιή γη, και δεν έχουμε χρόνο.
Και η καταστροφική αλλαγή του κλίματος έχει ήδη αρχίσει.
Πρέπει να σκεφτούμε πραγματικά τον εαυτό μας ως ένα σοβαρό κίνημα αντίστασης. Γιατί είμαστε σέ πόλεμο. Ξέρω ότι συμβαίνει εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια και αυτό είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Τα φώτα λειτουργούν, τα ντουλάπια είναι γεμάτα, αλλά είναι πραγματικά ένας πόλεμος. Και αν υπάρχει κάποιος που έχει απομείνει στη Γη σε έναν αιώνα για να κοιτάξει πίσω, αυτός ή αυτή θα ρωτήσει: « Τι στό διάολο συνέβαινε μέσα τους καί δέν έκαναν τίποτα , γιατί δεν είχαν αγωνιστεί μέ τα νύχια καί τά δόντια , ενώ ο μόνος πλανήτης μας πέθαινε ; "
Αυτή η αγάπη γιά τόν πλανήτη πρέπει να μας οδηγήσει στη δράση.

Κείμενο: Ivy Keith, στην : Οικολογική Αντίσταση (δωρεάν έκδοση, 76).

"Υπάρχει ζήτημα αντεπίθεσης"

Τι παίρνετε αναμειγνύοντας δύο έθνη-κράτη, μια μεγάλη εταιρεία, σαράντα τόνους δηλητηρίων και τουλάχιστον οκτώ χιλιάδες νεκρούς ανθρώπους ;
Συνταξιοδότηση με πλήρη αμοιβή και παροχές.
Αυτό συνέβη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Union Carbide, υπεύθυνο για τη σφαγή τού Bhopal.
Τι λέτε κάποιον που συνωμοτεί για να απλώσει δηλητήριο στο μετρό του Τόκιο ; Τον αποκαλείς τρομοκράτη και τον βάζεις στη φυλακή για μιά ζωή. Τι λέτε κάποιον που συνωμοτεί για να απλώσει δηλητήριο στον αμερικανικό υδροφόρο ορίζοντα ; Τον αποκαλείς Ντικ Τσένι.
Ο γεωργός Jean-Pierre Simon, ο οποίος δάνεισε το τρακτέρ του στους αντιπάλους τής πυρηνικής χωματερής στο Bure τής Γαλλίας, καταδικάστηκε σε δύο μήνες αναστολής φυλάκισης και έξι χρόνια επιτήρησης .
Οι πλούσιοι υπόκεινται στο ίδιο νομικό σύστημα με εσάς και εμένα ; Σε μια αίθουσα του δικαστηρίου, η γήινη ζωή έχει το ίδιο βάρος με μια πολυεθνική ; Όλοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Και γνωρίζουμε πολύ καλά, στις καρδιές μας, αν όχι στο κεφάλι μας, ότι αυτός ο πολιτισμός δεν θα μεταμορφωθεί ποτέ οικειοθελώς. Εάν ενδιαφέρεστε για τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη και αν νομίζετε ότι αυτός ο πολιτισμός δεν θα το καταστρέψει εθελοντικά, πώς επηρεάζει τις μεθόδους αντίστασής σας ; Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν μιλάνε γι 'αυτό.
Μια αλλαγή τακτικής πρέπει να γίνει εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε αποτελεσματική αντίσταση. Πρόκειται για την παρεμβολή του σώματός μας και της ζωής μας ανάμεσα στο βιομηχανικό σύστημα και σε όλη τη ζωή στον πλανήτη. Υπάρχει ζήτημα αντεπίθεσης.

Εκείνοι που θα έρθουν μετά από μας, θά κληρονομήσουν ότι παραμείνει από τον κόσμο όταν ο πολιτισμός αυτός σταματήσει - είτε ως αποτέλεσμα πετρελαϊκής κορύφωσης, οικονομικής ή οικολογικής κατάρρευσης, ή χάρη στις προσπάθειες γυναικών και ανδρών ενωμένους με την ίδια αντίσταση - θα κρίνουμε ανάλογα με την υγεία της γης τό τι τους αφήνουμε. Θα ζήσουν όπως εσείς και εγώ έχω ζήσει, καί τις προσπάθειες που θα δώσουμε. Δεν θα έχουν καμία σχέση με τη βία μας ή τη μη βία. Θα έχουν μόνο κροκοδείλια δάκρυα νά ρίξουν όπως καί μείς κάνουμε γιά τη δολοφονία του πλανήτη. Θα πρέπει να γνωρίζουν μόνο αν γνωρίζαμε ή όχι τι συμβαίνει. Θα πρέπει απλώς να απολογούνται καί αυτοί επειδή δεν ενεργούν.
Αυτοί που έρχονται μετά από μας δεν θα έχουν καμία σχέση με την απλότητα της ζωής που είχαμε. Δεν θα έχουν καμία σχέση με την ειλικρίνεια των προθέσεων μας ή των πράξεών μας.
Θα χρειαστεί να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν. Θα φτιάξουν καί αυτοί μόνο βιβλία που έχουμε γράψει για το θέμα. Δεν θα έχουν καμία σχέση με τη συμπόνια καί ανοχή που δείξαμε για τους διευθύνοντες συμβούλους και τους πολιτικούς που βρίσκονται στην κορυφή αυτής της θανατηφόρας οικονομίας.
Θα θέλουν μόνο να ξέρουν αν μπορούν να αναπνεύσουν τον αέρα και να πιουν το νερό.

Κείμενο: Derrick Jensen, στην : Ecology Resistance

"Η ανθρωποκεντρική κουλτούρα έχει διδάξει στους περισσότερους από εμάς να θεωρούν τις πεποιθήσεις μας ιερές. Έτσι, θεωρείται βλάσφημο να φτύνουμε στη Μαύρη Πέτρα της Μέκκας, να καταστρέψουμε το Τείχος Θλίψης στην Ιερουσαλήμ ή να βεβηλώσουμε ένα άγαλμα στο Βατικανό. Εάν κάποιος έκανε κάτι, η μοίρα του θα επιλυθεί γρήγορα και βίαια και μέρος τής ανθρωποκεντρικής κοινωνίας θα επικροτούσε την τιμωρία του.
Ωστόσο, όταν υλοτόμοι επιτεθούν στην ιερότητα τού ότι ό, τι έχει απομείνει από τα δάση Redwood στην Καλιφόρνια, όταν υποβαθμίζουν τις καθεδρικούς ναούς του φυσικού κόσμου, το περιβαλλοντικό κίνημα μπορεί μόνο να αντιδράσει μόνο μέ αναφορές, εγγραφες επιστολές ή στέλνοντας σημάδια διαμαρτυρίας.
Εάν, κατά τη γνώμη μας, τα δάση είναι ιερά, τότε πρέπει να θεωρήσουμε την καταστροφή τους ως βλάσφημη και η περίπτωση των καταστρεπτικών παρεμβάσεων πρέπει να επιλυθεί εξίσου γρήγορα και βίαια...
Για έναν οικολογο πολεμιστή, ένα δάσος σάν τό Redwood είναι πιο ιερό από μια θρησκευτική εικόνα, ένα είδος πουλιού ή πεταλούδας είναι πιο πολύτιμο από τα διαμάντια του στέμματος ενός έθνους και την επιβίωση ενός είδους κάκτου είναι πιο σημαντικό από τη συντήρηση ανθρωπογενών μνημείων, όπως οι πυραμίδες.
Οι εχθροί της Γης μπορούν να νικηθούν μόνο από μια αντισταση που χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικές στρατηγικές και τακτικές. Χάρη σε αυτά, η ψηφιακή υπεροχή και η τεχνολογία τους μπορούν πάντα να ξεπεραστούν.
Στην ανθρωποκεντρική κοινωνία, όσοι ισχυρίζονται ότι καταστρέφονται οι ανθρώπινες δημιουργίες ή τις καταστρέφουν, κρίνονται πάντα σκληρά. Εάν χρησιμοποιείτε την τεχνική του οικολογικού σαμποτάζ σε μιά μπουλντόζα, θα σας πούν βανδαλο.Δεθείτε σέ ένα δέντρο γιά τό προστατέψτε, θα ονομαστείτε τρομοκράτης. Απελευθερώστε ένα κογιότ από μια παγίδα, θά σάς πούνε κλέφτη.
Ωστόσο, αν οι άνθρωποι καταστρέψουν τα θαύματα της δημιουργίας, την ομορφιά του φυσικού κόσμου, η ανθρωποκεντρική κοινωνία ονομάζει αυτούς τούς ανθρώπους "υλοτόμους, ανθρακωρύχους, προγραμματιστές, μηχανικούς και επιχειρηματίες".

Κείμενο: Paul Watson, Δυνάμεις της Γης (Actes Sud, 66).

"Οι δεσμοί της φύσης έχουν καταστραφεί από την πιο αλαζονική, τυφλή και Ανόητη παρωδία της οικονομικής προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης,ένας από τους δείκτες που ελέγχουν τα πάντα είναι ένας αριθμός που ονομάζεται ΑΕΠ,όλα αυτά τα μέτρα πού επιβάλει είναι μόνο αυτά που μετατρέπονται σε εμπορεύματα , δεν μετράει κυριολεκτικά την ανάπτυξη, την ανάπτυξη της ζωής, την ανάπτυξη των παιδιών μας, την ανάπτυξη του δάσους, την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας, την ανάπτυξη των τροφίμων, των φυτών, των κοινοτήτων και της ελευθερίας. Μετράει μόνο ένα πράγμα: πώς να εμπορευτεί τη φύση και την κοινωνία. Όσο περισσότερο καταστρέφετε τον πλανήτη, τόσο περισσότερο καταστρέφετε την κοινωνία, τόσο περισσότερο αυξάνεται το ΑΕΠ σας .Καταλαβετέ το !
Τριάντα χρόνια από την καταστροφή του Μποπάλ, όταν συνέβη, αναρωτήθηκα γιατί η γεωργία μας λειτουργεί σαν να ήταν σέ πόλεμο ;
Θεωρείται ότι καμία από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία δεν διαρρέει σε τρόφιμα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Στο καλαμπόκι έχουν βρεθεί ίχνη γλυφοσάτης. Η γλυφοσάτη σκοτώνει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για το έδαφος. Σκοτώνει βασικά βακτήρια στα έντερά μας ,συνδυάζει τα ανόργανα στοιχεία, εμποδίζοντας έτσι την εκτέλεση των λειτουργιών για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί, ιδίως των λειτουργιών του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια έκρηξη στον αριθμό των εντερικών ασθενειών. Ο αυτισμός έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα που, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, τα μισά αμερικανικά παιδιά θα είναι αυτιστικά μέχρι το 2050. Τά μισά ! Η καμπύλη στο γράφημα ανεβαίνει ταχύτατα. Τα ελάχιστα πράγματα που πρέπει να κάνει μια κοινωνία σε αυτές τις συνθήκες, όταν αυτή η καμπύλη είναι τόσο απότομη, θα ήταν να ερευνήσουμε, να κάνουμε περισσότερη έρευνα. Όμως οι εταιρίες χρησιμοποιούνται τόσο πολύ για να κερδίσουν με κάθε τιμημα που όχι μόνο καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, αλλά προσπαθούν να σιωπήσουν τη γνώση και την επιστήμη.
Βρισκόμαστε στο 75 % της παγκόσμιας καταστροφής, που μετράται ως απώλεια βιοποικιλότητας, υποβάθμιση του εδάφους, εξάντληση του νερού και ρύπανση που παράγεται από τη γεωργική βιομηχανία. Δεν μπορείτε να φτιάξετε φαγητό σε έναν νεκρό πλανήτη ή να κάνετε επιχειρήσεις εκεί, αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Αυτό είναι προφανές, αλλά δεν το καταλαβαίνουν για δύο λόγους: είναι τυφλοί στη βιοποικιλότητα και τυφλώνονται από την εξουσία, τόσο πολύ ώστε κάθε φορά που ενεργοποιείται μια διαταραχή τού οικοσυστήματος ή του γεωργικού συστήματος ή μιά κοινωνική αναταραχή, διαχειρίζονται αυτή την αναταραχή μέ στρατιωτική καί αστυνομική αντίδραση.

Υπάρχει πάντα η παλιά καλή λύση γιά αυτούς : Βόμβα. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με τα παράσιτα. Τα έντομα δεν είναι παράσιτα, αλλά αν τα ορίσετε με αυτόν τον τρόπο και αν η μόνη συμπεριφορά που ξέρετε για αυτούς είναι η εξόντωση, τότε θα τα εξοντώσετε. Και θα προκύψει μια επιστροφή στη δύναμη εκείνων που προσπαθήσατε να εξοντώσετε -γιατί είναι έξυπνα καί, αγαπούν τη ζωή τους. Αλλά δεν θέλουν να εξοντωθούν, είτε πρόκειται για έντομα, φυτά ή ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Samuel Huntington έκανε λάθος όταν είπε στο The Clash of Civilizations : " Θα γνωρίζετε μόνο ποιοι είσαστε όταν ξέρετε ποιον μισείτε. "
Ξέρω ποιος είμαι επειδή ξέρω τι μου αρέσει. Αγαπώ το Dehradun, τον τόπο όπου γεννήθηκα και όπου πάω πίσω. Αγαπώ τον γιο μου, την οικογένειά μου, την κοινότητά μου, αγαπώ όλους και αυτή η αγάπη μου λέει ποιος είμαι. Καθώς η "βιωσιμότητα" προέρχεται από τον πόλεμο στην ποικιλομορφία, όλοι οι πόλεμοι τής εποχής μας εξέρχονται από τη μισαλλοδοξία στην ποικιλομορφία, την αδυναμία μας να ζήσουμε στην ποικιλομορφία και να την γιορτάσουμε. Ο ρόλος μας είναι να επαινέσουμε την ποικιλομορφία, πέρα από τους αγώνες, τα φύλα, τις κοινωνικές τάξεις, τις θρησκείες. Δεν είμαστε αμοιβαίοι εχθροί, είμαστε μόνο μία ανθρώπινη οικογένεια. Είμαστε ακόμα περισσότερο από αυτό: είμαστε η μόνη γη."

Vandana Shiva, στην : Ecology Resistance (Ελεύθερες εκδόσεις, τόμος 1, σ. 82).

"Ένας κόσμος χωρίς σκουλήκια ή χωρίς μια χούφτα είδη βακτηρίων θα ήταν ένας κόσμος χωρίς άντρες"

Όπως και σε οποιοδήποτε διαστημικό σκάφος, η Γη φέρνει πλήρωμα και επιβάτες. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε μόνο ταπεινοί επιβάτες. Είμαστε στο σκάφος και ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας διασκεδάζοντας. Έχουμε την τάση να ξεχνάμε την παρουσία αυτού του συστήματος υποστήριξης της ζωής στο πλοίο που καταλαμβάνει ή άνεσή μας.. Πιο συγκεκριμένα, καταστρέφουμε το πλήρωμα που λειτουργεί το σύστημα. Στην πραγματικότητα, δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό το πλήρωμα. Αντιμετωπίζουμε τα μέλη της ως λιγότερο από το τίποτα, μερικές φορές με αηδία, αλλά συχνά με απάθεια.
Ωστόσο, η ύπαρξή μας εξαρτάται από αυτά. Βακτήρια, άλγη, πλαγκτόν, δέντρα, ανθοφόρα φυτά, σκουλήκια, μέλισσες, μυρμήγκια και σκαθάρια, μύγες και ψάρια. Είναι τα αναντικατάστατα όντα που διατηρούν το σύστημα υποστήριξης της ζωής. Είναι αυτοί που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου Γη, που μας τροφοδοτεί και μας φέρνει αυτό που είναι ζωτικό για μας.
Σε αντάλλαγμα, τα εξαλείφουμε, καταστρέφουμε τη δύναμη αναπαραγωγής τους, τα οδηγούμε στην εξαφάνιση με τη μεγαλύτερη αδιαφορία. Αυτό χωρίς την παραμικρή τύψη ή αίσθηση ενοχής, χωρίς καν να καταλάβουμε τι κάνουμε. Είναι ασήμαντα για εμάς, ασήμαντα, αν και αυτά τα "κατώτερα" πλάσματα μάς επιτρέπουν να παραμείνουμε ασφαλείς στο πλοίο.
Στην πραγματικότητα, αξίζουν περισσότερο από εμάς. Τα σκουλήκια αξίζουν περισσότερο από τα ανθρώπινα όντα. Μέλισσες και μυρμήγκια, δέντρα και ψάρια.
Γιατί ; Επειδή τους χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε αλλά αυτά δεν μας έχουν ανάγκη. Τα θηλαστικά και ο άνθρωπος ειδικότερα παίζουν μικρό ρόλο στη συντήρηση του δοχείου τής Γης. Γενικά, οι άνθρωποι είναι μόνο ζιζάνια με συνείδηση. Αν και πιστεύουμε ότι είμαστε υπέροχοι ,απλωνόμαστε όμορφα σαν τα μανιτάρια, έχουμε κάτι έτοιμο πάντα να μας μεταφέρει στο όγδοο θαύμα του κόσμου, η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι υπάρχουμε μόνο χάρη στην παρουσία τών δισεκατομμυρίων των πλασμάτων, εκατομμύρια διαφορετικά είδη. Χωρίς αυτά, δεν θα υπήρχε τέχνη, καμία μουσική, καμία ποίηση, καμία επιστήμη, κανένας πολιτισμός. Ένας κόσμος χωρίς σκουλήκια ή χωρίς μια χούφτα είδη βακτηρίων θα ήταν ένας κόσμος χωρίς άντρες.
Paul Watson, Δύναμη της Γης (Actes Sud, 177).

"Πώς να καταλάβεις μια τέτοια πολύπλοκη επιστήμη όπως η οικολογία ας πούμε, τη σχέση τών πάντων με τα πάντα, τη σημασία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την « απώλεια της βιοποικιλότητας » , σε έναν πληθυσμό που στερείται αυτής της γνώσης, ξένο σε αυτή την κουλτούρα, μέ εμμονές γιά την επισφάλεια της κατάστασής του περισσότερο από ότι με την υποβάθμιση του εδάφους ; Είναι δύσκολο να παραδεχτεί κανείς ότι χωρίς τα άγρια αρπακτικά, ασύμετρα περιβάλλοντα θά γίνουν εχθρικά, συμβάλλοντας στόν τεχνητό κόσμο, τη δήμευση τών χώρων και την υποταγή των πολιτών, και αυτό είναι πιο σημαντικό, απλά δηλ., νά σώσουν τους λύκους ή να κερδίσουν το 5 % της " αγοραστικής δύναμης " , κάτι τό οποίο κανείς δεν είναι έτοιμος να ακούσει χωρίς να γελάσει ή να αγανακτήσει. Όταν δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στο πόσιμο νερό ή στην ύπαιθρο, η ηλικία συνταξιοδότησης θα φαίνεται πολύ δευτερεύουσα.

Η ελευθερία έκφρασης δεν αρκεί και η καταδίκη δεν αρκεί. Οι εχθροί της Γης συνεχίζουν τό καταστρεπτικό τους έργο. Οι υποστηρικτές της φύσης έχουν το φυσικό δικαίωμα να ενεργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, μέσω της βίας ή της μη βίας. Όσον αφορά εμένα και μιλώ ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ό περιβαλλοντικός αγώνας που δεν πρόκειται να κερδηθεί αλλά είναι ότι έχει ήδη χαθεί. Η γοητεία των χρημάτων, η δίψα για δύναμη φαίνεται ανεπανάληπτη καί απροσπέλαστη. Η καταστροφή, η οποία καταγγέλθηκε για τα τελευταία σαράντα χρόνια, όχι μόνο έχει σταματήσει ή επιβραδυνθεί, αλλά γίνεται χειρότερη και ταχύτερη. Υπάρχει σοβαρός λόγος να περιμένουμε τίποτα ;

Πρέπει τότε να παραδοθούμε ; Όχι. Η απαισιοδοξία δεν είναι μια πρόσκληση γιά να σταματήσουμε. Το βασικό πράγμα δεν είναι πάντα να κερδίσουμε έναν αγώνα αλλά να τον οδηγήσουμε, και όταν οι κακοποιοί θριαμβεύουν, δέν υπάρχει τιμή στήν ήττα.
Οι Κομουνάρες δεν ελπίζαν να νικήσουν τον στρατό κατά τη διάρκεια της "αιματηρής εβδομάδας". Ο Τσε Γκεβάρα δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει τίποτα στη Βολιβία. Οι αντάρτες του γκέτο της Βαρσοβίας δεν είχαν άλλο σκοπό από το να πεθάνουν με τα όπλα στα χέρια τους. Τίποτα δεν είναι πιο ταπεινωτικό από έναν αγώνα που χάθηκε επειδή δεν είχε οδηγηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να έχετε αρκετές αποτυχίες πριν από την επιτυχία. Τα πράγματα, τελικά, μπορούν να πάνε πολύ γρήγορα ακόμη και όταν δέν το περιμένετε" .

Armand Farrachi, στην : Ecology Resistance (Ελεύθερες εκδόσεις, τόμος 2, σελ. 27).

Πρέπει να εμπιστεύεστε τις νίκες. Επειδή υπάρχουν, και περισσότερο από ό, τι γνωρίζουμε. Οι Ζαπατίστας, το 1994, επέβαλαν την αυτονομία και τόν λόγο τους. Η διαδήλωση στο Σιάτλ ξεκίνησε το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Το 2000, ο λαός της Κοχαμπάμπα της Βολιβίας απομάκρυνε τις πολυεθνικές των υδάτων και ξεκίνησε το κίνημα που απελευθέρωσε τη χώρα τους από την ολιγαρχία.
Πιο κοντά μας, οι κάτοχοι γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και χιλιάδες πολίτες εμπόδισαν τη μετάβαση των διαγονιδιακών καλλιεργειών στην Ευρώπη. Η λαϊκή εξέγερση εναντίον τού σχιστολιθικού αερίου σταμάτησε την άνοδό της στη Γαλλία και αλλού. Πολλά περιττά μεγάλα έργα καθυστερούν ή σταματούν με αποφασιστική και λαϊκή αντίσταση.
Πρέπει να πούμε γιά το έπος των νικών, τίποτα δεν δίνει τόσο πολλή ενέργεια όσο η μνήμη του αγώνα που μοιράζεται και κερδίζεται, τίποτα δεν μάς οδηγεί πιό πολύ.

Κείμενο: Herve Kempf, (Όλα είναι έτοιμα για οποιαδήποτε αυτοκρατορία) .

"γιά τό νερό"

Ένας λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να πιστεύει ότι η ανακύκλωση θα σταματούσε έναν Χίτλερ, η κομποστοποίηση θα είχε τελειώσει τη δουλεία, η κοπή ξύλου και ένα νερό από τό πηγάδι θα μπορούσε να βγάλει το ρωσικό λαό του τσάρου από τίς φυλακές ότι ο γυμνός χορός γύρω από μια φωτιά θα μας βοηθούσε να καθιερώσουμε το δικαίωμα ψήφου ή τα πολιτικά δικαιώματα; Γιατί, λοιπόν, τώρα που ολόκληρος ο πλανήτης είναι σε κίνδυνο, τόσοι πολλοί άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτές τις « λύσεις » νομίζουν ότι είναι ένα προσωπικό πρόβλημα ;
Ας μιλήσουμε για τό νερό. Ακούμε τόσο συχνά ότι ο κόσμος σύντομα θα εξαντληθεί από το νερό. Οι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω έλλειψης νερού. Οι ποταμοί στεγνώνονται λόγω έλλειψης νερού. Για το λόγο αυτό, πρέπει να κάνουμε μικρά ντους.Βλέπετε τό πρόβλημα? Περισσότερο από το 90 % του νερού που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο χρησιμοποιείται από τη γεωργία και τη βιομηχανία. Το υπόλοιπο 10 % κατανέμεται μεταξύ των δήμων και των ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν. Οι άνθρωποι (είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για ψαράδες) δεν πεθαίνουν επειδή το νερό εξαντλείται. Πεθαίνουν επειδή το νερό κλέβεται.
Ας είμαστε σαφείς. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ζούμε απλά. Ζω με τον εαυτό μου απλά, αλλά δεν προσποιούμαι ότι όταν δεν αγοράζω πολλά είναι μια ισχυρή, ή βαθιά επαναστατική, πολιτική πράξη. Δεν είναι. Η προσωπική αλλαγή δεν είναι ίση με την κοινωνική αλλαγή.
Αυτός ο τρόπος σκέψης το καθιστά άδικο να κατηγορείται το άτομο (και ιδιαίτερα τα λιγότερο ισχυρά άτομα), αντί εκείνων που πραγματικά ασκούν δύναμη σε αυτό το σύστημα . Το αίσθημα τής ατομικιστικής ενοχής είναι μύθος. Εμείς, ως άτομα, δεν δημιουργούμε τις κρίσεις, και δεν μπορούμε να τίς λύσουμε και αυτό μας οδηγεί να σκεφτούμε αυτοκτονικά, φτάνουμε να πιστευουμε ότι θά προκαλούσαμε πολύ λιγότερη ζημιά αν είχαμε πεθάνει. Αλλά οι άνθρωποι δεν χαλάνε αναπόφευκτα το περιβάλλον τους, μπορούμε να βοηθήσουμε τη γη, μπορούμε να επαναφέρουμε τις οδούς τού νερού, μπορούμε να σπάσουμε τα υδροηλεκτρικά φράγματα μπορεί να διαλύσουμε το πολιτικό σύστημα που ευνοεί τους πλούσιους, αυτό το εξορυκτικό οικονομικό σύστημα, μπορούμε να καταστρέψουμε την βιομηχανική οικονομία που καταστρέφει τον φυσικό κόσμο.

"Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια πιο σοβαρή οργάνωση αντίστασης"

Εκείνοι που πιστεύουν στην ατιμωρησία τών επιτιθέμενων και των συστημάτων τους κάνουν λάθος. Τα συστήματα ισχύος είναι ανθρώπινες δημιουργίες που μπορούν να καταστραφούν από τον άνθρωπο. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν είναι υπερφυσικοί ή αθάνατοι και μπορούν να απομακρυνθούν. Οι άνθρωποι που έχουν πολύ λιγότερους πόρους από τους αναγνώστες τού Reporterre έχουν πολεμήσει τέτοια συστήματα κυριαρχίας και έχουν νικήσει. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Ωστόσο, η αντίσταση αρχίζει με την πίστη σε αυτό, μη πιστεύοντας ότι κάποιος είναι ανίκανος σε αυτό. Και σίγουρα δεν προσπαθεί να αποτρέψει τους άλλους.

Η ιστορία παρέχει πολλά παραδείγματα αποτελεσματικής αντίστασης, όπως και νέα. Πρόσφατα, το Κίνημα για την Απελευθέρωση τού Δέλτα του Νίγηρα ( MEND ), πού επιτίθενται σέ αγωγούς πετρελαίου, έχει απενεργοποιήσει πάνω από το 40 % της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη Νιγηρία, και ορισμένες εταιρείες σκέφτονται νά αποχωρήσουν. Αν όσοι από εμάς πού είναι οι κύριοι δικαιούχοι αυτού του παγκοσμιοποιημένου λειτουργικού συστήματος, ασκήσουμε μόνο το 1 % του θάρρους και της κοινοτικής και εδαφικής δέσμευσης του MEND , θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο αποτελεσματικοί, αν όχι καί περισσότερο. Με όλους τους πόρους που διαθέτουμε, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι καλύτερο από την κομποστοποίηση ; Ο κόσμος εξαλείφεται και πολλοί οικολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ποδηλασία είναι αρκετή για να λύσει τα προβλήματα...
Πριν, οι αυτόχθονες λαοί γνώριζαν την αυτάρκεια. Δεν υπάρχουν πλέον.. Σήμερα βυθίζονται μέχρι τα γόνατα σε βιομηχανικά απόβλητα. Οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν καταστραφεί, οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και πεινασμένοι.
Το MEND επιτεθηκε άμεσα σέ υποδομή: γέφυρες, κτίρια, αποθήκες, πλατφόρμες, αγωγούς και τα σκάφη υποστήριξης. Έκοψαν τις εξαγωγές πετρελαίου τής Νιγηρίας κατά το ένα τρίτο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αστείοι. Είναι πολύ εξελιγμένοι, έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, έχουν εμπειρία καί σέ άλλα μαχητικά κινήματα. Η μαχητική τους κατάρτιση είναι τόσο καλή που έχουν κερδίσει συγκρούσεις κατά των πανίσχυρων ελίτ της Νιγηρίας και της ιδιωτικής πολιτοφυλακής τής Shell.

Γνωρίζατε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν τους δικούς τους ιδιωτικούς στρατούς ; Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι ξέρουν από πού προέρχεται το πετρέλαιο. Δεν μπορείτε να το αναπτύξετε στον κήπο σας. Δεν πέφτει από τον ουρανό σαν βροχή. Πρέπει να σκιστεί από το έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξαπατηθούν από τη γη τους. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να χωρίζονται. Αυτό γίνεται από ιδιωτικούς στρατούς.
Κατανοήστε αυτό: μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, καλά εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι, μείωσαν τις εξαγωγές πετρελαίου της Νιγηρίας κατά το ένα τρίτο. Το MEND ανέφερε στη βιομηχανία πετρελαίου: « Είναι σαφές ότι η νιγηριανή κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τους εργαζομένους και τις επενδύσεις σας. Αφήστε τη γη μας όσο γρηγορότερα μπορείτε ή θα πεθάνετε εδώ. " Σας εγγυώμαι ότι κάθε άτομο εδώ έχει περισσότερα μέσα καί κίνητρα από αυτά που έχουν στη διάθεσή τoυς όλα τα μέλη της MEND όταν άρχισαν.
Η αντίσταση δεν είναι μόνο μια θεωρητική δυνατότητα. Αυτό συμβαίνει τώρα. Το ερώτημα είναι: πρόκειται να την ενώσουμε ; Και αν πούμε καί εμείς: " Αφήστε τη γη μας ή πεθαίνετε εδώ " ; κι αν το πούμε χωρίς αστεία ; Επί του παρόντος, μια μικρή ομάδα φτωχών, υποσιτισμένων Νιγηριανών γονατίζει τη βιομηχανία πετρελαίου . Θυμούνται τι σημαίνει να αγαπάς τη γη και τις κοινότητές τους - ίσως επειδή δεν κολυμπούν σε προνόμια, αλλά στην τοξική λάσπη τών εκχυλίσεων πετρελαίου.
Ο βιομηχανικός καπιταλισμός δεν είναι αήττητος. Δεν θα διαρκέσει για πάντα. είναι καιρός να αλλάξουμε σε μια πιο σοβαρή οργάνωση αντίστασης. Και νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε.

Κείμενο από: Ivy Keith, ecological resistance, (εκδόσεις Free, vol 1 και vol 2).

"Μην εκφοβίζεστε από τη συντριπτική δύναμη της αντιπολίτευσης"

Θυμηθείτε ότι έχετε τη φύση ενός πολεμιστή να δράσει. Μην εκφοβίζεστε από τη συντριπτική δύναμη της αντιπολίτευσης. Μην συγκλονίζεστε από απαισιόδοξες προβλέψεις. Ένας αληθινός πολεμιστής πρέπει να αποδεχτεί τις προκλήσεις και να μετατρέψει το αδύνατο σε εφικτό.
Στο βαθμό που ζείτε σε αυτόν τον επώδυνο χρόνο, ο ρόλος σας είναι να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις που δημιουργούνται από την άγνοια και την ανθρώπινη αδυναμία . Πρέπει να ενεργήσετε για χάρη του μέλλοντος και όλων των μελλοντικών παιδιών όλων των ειδών.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές μπορεί να είναι επώδυνοι και βαρετοί για τις αρχές καί τήν εξουσία που υπάρχουν σήμερα, αλλά για τους ανθρώπους που θα έρθουν, θα είναι σεβαστοί πρόγονοι..
Παίρνοντας το μονοπάτι ενός πολεμιστή και αφιερώνοντας τη ζωή μου στην προστασία και εξυπηρέτηση του πλανήτη μου, έχω ανταμειφθεί πλήρως. Τώρα, στα εξήντα τέσσερα, μπορώ να πω ειλικρινά ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή μου και από όσα έχω καταφέρει. Σώσαμε ζωές. Επειδή έδρασα χιλιάδες λύκοι, βίσονες, φάλαινες , δεκάδες χιλιάδες δελφίνια, εκατοντάδες χιλιάδες φώκιες και εκατομμύρια των ψαριών επέζησαν και ήταν σε θέση να διαιωνίσουν το είδος τους .
Αν οί λύκοι, οί φάλαινες, καί τά δελφίνια επιβιώσουν από το Ολοκαύτωμα που διοργανώθηκε από τον άνθρωπο, θα είναι εν μέρει επειδή το πλήρωμα μου και εγώ είχαμε το θράσος να παρεμβαίνουμε στήν ανθρωποκεντρική επιχείρηση εγωιστικών άνδρών

Paul Watson, δυνάμεις τής γής (Actes Sud, 183).

Η Audrey Vernon διαβάζει τον Fabrice Nicolino:

Ήρθε η ώρα και δεν θα υπάρξει άλλη. Θέλω να πω, ήρθε η ώρα, και όταν φύγει, δεν θα επιστρέψει. Μας αρέσει να συγκρίνουμε την εποχή με την πιο σκοτεινή ανθρώπινη εποχή. Και τι πιο αφόρητο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ; Μια ολοκληρωτική αυτοκρατορία, ένας δολοφόνος τόσων πολλών Εβραίων και τόσων άλλων ανδρών παιδιών καί γυναικών , νικήθηκε χάρη στο σταλινικό βδέλυγμα. Η σύνδεση είναι κατανοητή, αλλά είναι παράλογη.
Ζούμε μια μοναδική στιγμή, μοναδική από τότε που ο Homo habilis , πριν από σχεδόν δύο εκατομμύρια χρόνια, άνοιξε τον δρόμο μας. Σε όλη αυτή την απίστευτη περιπέτεια, τα είδη έχουν συνεχώς προχωρήσει. Ανακαλυψαν και κατέκτησαν ζεστούς ερήμους, κρύες στέππες, απομακρυσμένα νησιά, βαθιά δάση, λίμνες, μεγάλα βουνά όπως απέραντες πεδιάδες, οδηγώντας τη θάλασσα οδηγώντας τον αέρα και το έδαφος, οδήγησαμε αυτή τη ζωή πού τήν κατάλαβαμε τόσο λίγο καί τόσο κακά .
Ο Dumas, έγραψε στο Μεγάλο Dictionnaire de cuisine, αυτά τα εντυπωσιακά λόγια: « Σε ένα τσουβάλι βρήκαμε οκτώ μιση εκατομμύριο και έως 9 εκατομμύρια αυγά. Υπολογιζόταν ότι αν κανείς δεν σταμάταγε την εκκόλαψη αυτών των αυγών και εάν κάθε γάδος έφτανε στο πλήρες μέγεθός του, θα χρειάζονταν μόνο τρία χρόνια για να γεμίσει ολη η θάλασσα και θα μπορούσαμε να διασχίσουμε τον ξηρό Ατλαντικό στήν πλάτη ενός γάδου. "
Γάδος, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ο γάδος, ένα τόσο άφθονο και τόσο γενναιόδωρο ψάρι, που έχει κάνει αμέτρητες περιουσίες από την Νορβηγία μέχρι τη χώρα των Βάσκων. Και τροφοδότησε τον κόσμο για αιώνες. Η θάλασσα και τα ψάρια της παλιά δεν είχαν ούτε αρχή ούτε τέλος.
Το 1993, ωστόσο, ο Καναδάς αναγκάστηκε να υιοθετήσει μορατόριουμ για την αλιεία γάδου, ρίχνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους εκτός εργασίας. Τα υπέροχα αποθέματα του Λαμπραντόρ και του Νιουφουντλαντ εξαντλούνταν. Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, παρά τις βιαστικές ανακοινώσεις, ο γάδος δεν επέστρεψε. Οι άντρες, όπως ο Δούμας, είναι οπαδοί της μαγείας και της μηχανικής σκέψης. Πολλοί πιστεύουν, όταν το σκέφτονται μερικές φορές, ότι αρκεί να πιέσετε ένα κουμπί για να επαναφέρετε το φως. Αλλά ένα καταρρέον οικοσύστημα πεθαίνει και διασκεδάζει από τις μικρές επιθυμίες μας.

Βασικά, παρά την άρνηση που πλήττει τόσο μεγάλο μέρος της δικής μας κοινωνίας, είμαστε όλο και πιο πολυάριθμοι για να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές. Ο δρόμος που ακολούθησαμε για δυόμισι αιώνες - οι μεγάλες αρχές της βιομηχανικής επανάστασης - είναι μόνο ένα φοβερό αδιέξοδο. Σύντομα δεν θα έχουμε να υπερασπιστούμε τίποτα. Τα πουλιά, τα πρωτεύοντα αδέλφια μας, οι πεταλούδες, οι βατράχοι, οι μέλισσες μας αφήνουν μαζικά, χωρίς πνεύμα επιστροφής. Η θάλασσα έχει γίνει μια βάρκα όπου κάποιος ταξιδεύει στη μέση μιάς βρωμιάς και του πλαστικού. Οι ισορροπίες της, εκατομμυρίων ετών, έχουν σπάσει σε έναν αιώνα βιομηχανικής αλιείας. Τά δάση καίγονται παντού. Το έδαφος, αυτό το εύφορο ασβέστιο, στο οποίο στηρίζονται τα πάντα, δέχεται επίθεση από το αλάτι και τη διάβρωση - δύο φαινόμενα που συνδέονται τώρα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες - δηλητηριάζονται βαθιά από το παγκόσμιο κύμα συνθετικής χημείας. Το κλίμα, της οποίας η σχετική σταθερότητα επέτρεψε την εμφάνιση ιστορικών πολιτισμών, απειλεί να εξαλείψει τα εύθραυστα κτίριά μας. Και η πείνα, αυτός ο τρομερός σύντροφος, δεν θα αποτύχει να είναι πιο μαζικός όταν θά είμαστε δέκα δισεκατομμύρια, όταν κάποιοι θα τρώνε κρέας και σύκα, ενώ άλλοι θα υπολογίζουν τους θανάτους τους. Είναι λυπηρό ; Ναι, είναι λυπηρό. Είναι τραγικό ; Ναι, είναι τραγικό.
Αλλά εγώ, που σας προειδοποίησα ενάντια σε επικίνδυνες συγκρίσεις, σας χρωστάω τη μικρή προσωπική μου αλήθεια. Είμαι γιος ενός κομμουνιστή εργάτη και εγώ ήθελα να ανατραφώ στη λατρεία τής αντιφασιστικής αντίστασης. Αυτή των Μανούτσιων, καί των μακισίων. Όταν ήμουν οκτώ, διάβασα και τραγουδούσα στην κορυφή του κεφαλιού μου - 3.000 φορές, 25.000 φορές ; - το τραγούδι των παρτιζάνων , γραμμένο πάνω σε ένα χαρτόνι που τελικά έσπασε στήν άκρη των δακτύλων.
Τώρα ναί ζούμε κάτι άλλο, αλλά μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην τεράστια ηθική δύναμη των αγωνιστών τού 1940, 1941, 1942, 1944, 1945. μπορώ ακόμα να ακούσω τα λόγια ενός από τους στίχους: "ελάτε από δώ, πηγαίνετε κάτω από τους λόφους, σύντροφοι ! / Φύγε από τά όπλα , τά θραύσματα,καί τίς χειροβομβίδες " . Αυτό δεν είναι για μένα ένα τραγούδι πολέμου, αλλά μια έκκληση για άμεση δράση. Και από όλα, πολύ πέρα από τις διαφορές μας. Έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια το Alias Caracalla , ένα υπέροχο βιβλίο αναμνήσεων του Daniel Cordier, που σύντομα θα είναι 98 ετών. Το 1940, ήταν μόνο ένας ανόητος, αντισημιτικός, κακοπαθής εθνικιστής. Θα γίνει ο γραμματέας του Jean Moulin , αψηφώντας όλους τους κινδύνους, αφήνοντας τον κάτω κόσμο γιά να γνωρίσει ότι υπάρχει μόνο μία ανθρωπότητα και μόνο μία.
Θα προσθέσω με χαρά: και μόνο μία Γη. Σίγουρα, πρέπει να βγείτε από τα ορυχεία και τους λόφους συντρόφοι. Και μην κοιτάζετε πίσω, γιατί πίσω καίγονται τα πλοία μας. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε, μπορούμε μόνο να πολεμήσουμε. Για έναν, για όλους, για όλα όσα είναι ζωντανά. " Βιαστείτε για να μοιραστείτε / το υπέροχο μερίδιο τής ανθρωπιστικής επανάστασης " . Και τότε: «Δημιουργηθήκατε για ασυνήθιστες στιγμές » . Και πάλι: " Αν συναντήσετε τον θάνατο κατά τη διάρκεια της εργασίας σας / πηγαίνετε εκεί καθώς ο ιδρωμένος λαιμός θά βρίσκει το στεγνό μαντήλι " .
Όποιος αγαπά τη ζωή πραγματικά δεν μπορεί να φοβάται τον θάνατο.

Κείμενο: Fabrice Nicolino, αδημοσίευτο.

The texts

A language older than words , Derrick Jensen
How to defuse the bomb that the oligarchy has posed Herve Kempf
Water is sacred , Paul Watson
But damn, what was wrong with them ? , Ivy Keith
Does earthly life have the same weight as a multinational ? , Derrick Jensen
A redwood is more sacred than a religious icon , Paul Watson
If you're flying, do not complain that multinationals are looking for oil Pierre-Emmanuel Neurohr
The feeling of individualist guilt is a myth , Derrick Jensen
Build resistance with everything that comes to hand , Derrick Jensen
We are one big human family , Vandana Shiva
A world without worms or a handful of species of bacteria would be a world without men , Paul Watson
If the Jacques continued to take care of the fields taking care of the frogs, it would be good for the Jacques and for the frogs , Herve Kempf
Against the loggers of the forest of Gastines , Pierre de Ronsard
Things can go very fast, and when you least expect it , Armand Farrachi
On what is vital, we do not give in. Do not give in is already a victory , Herve Kempf
It's time to move to a more serious organization of resistance , Lierre Keith
Do not be intimidated by the overwhelming force of opposition , Paul Watson
We can not go back, we can only fight , Fabrice Nicolino.

περισσότερα:
https://reporterre.net/Ecologie-maintenant-il-faut-se-battre-14100#8(Οικολογία-τώρα ήρθε ή ώρα νά πολεμήσεις)

φωτογραφία: μέλη τού γυναικείου κινήματος Chipκo τής Ινδίας πού εμπόδιζαν τήν κοπή δένδρων τό 1973.Ανάγκασαν τήν Ιντιρα Γκάντι νά θεσμοθετήσει νόμο απαγόρευσης τής υλοτομίας,καί αρνήθηκαν νά παραλάβουν τό Νόμπελ Ειρήνης..Η συνδρομή τους στό περιβαλλοντικό ακτιβιστικό κίνημα είναι μεγάλη αλλά υποτιμημένη καί αγνοημένη.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License