[Γιάννινα] Πως και γιατί σαμποτάραμε την εκδήλωση του Άρδην

Πως και γιατί σαμποτάραμε την εκδήλωση του Άρδην στα Γιάννινα [25/04/18]

post image

Πως και γιατί σαμποτάραμε την εκδήλωση του Άρδην

Για το χώρο της πατριωτικής αριστεράς και ιδιαίτερα για το Άρδην οι πρόλογοι περισσεύουν. Για τις κωλοτούμπες του Καραμπελιά, το παρελθόν του και τις προσπάθειες για παραχάραξη/οικειοποίηση της ιστορίας των συλλογικοτήτων στις οποίες έδρασε τη δεκαετία του ’80, υπάρχουν καταλληλότεροι από εμάς για να μιλήσουν. Για τα σημερινά σούρτα-φέρτα με την εκκλησία και τους καραμπινάτους πράκτορες του υπουργείου εξωτερικών (δες Συρίγος, Καλεντερίδης) αρκεί μια περιήγηση στο site του κόμματός του, για να πειστεί και ο πλέον κακόπιστος.

Εμείς θα μιλήσουμε για την καθ’ όλα εθνικιστική εκδήλωση που αποπειράθηκε να οργανώσει το κόμμα του στα Γιάννινα και τον τρόπο με τον οποίο τη σαμποτάραμε. Στις 25/04/18 το Άρδην σκόπευε να πραγματοποιήσει συζήτηση με θέμα «Η Διαχρονικότητα του Τουρκικού Επεκτατισμού», κολλώντας μάλιστα περί τις 100 αφίσες (Α3) 2 μέρες νωρίτερα σε διάφορα σημεία της πόλης. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση, οι αφίσες κατέβηκαν και καλέστηκε συνέλευση, σε μια λογική πως δεν είναι επιτρεπτό τις εθνικιστικές εκδηλώσεις που φοβάται να οργανώσει στα Γιάννινα η ΧΑ, να αφήνεται χώρος για τις κάνουν άλλου τύπου εθνικιστικές οργανώσεις, κρυπτόμενες πίσω από το διφορούμενο προφίλ τους.

Κοινή πεποίθηση του ντόπιου α/α/α κινήματος είναι πως ο εθνικισμός γεννάει νεκροταφεία, άποψη που έχει δουλευτεί πολύ τα τελευταία χρόνια με δράσεις, εκδηλώσεις, αρνήσεις στράτευσης, δυναμικές παρεμβάσεις σε εθνικιστικές φιέστες/εκδηλώσεις, μαχητικό και συνεπή αντιφασισμό κλπ. Εξίσου καλά τεκμηριωμένη είναι και η άποψη περί πολεμοχαρούς και επεκτατικού ελληνικού κράτους, ενώ σταθερή είναι και η προσπάθεια να βρεθούν κανάλια επικοινωνίας και επαφής με συντρόφους/ισσες που σκέφτονται και δραστηριοποιούνται με παρόμοιο τρόπο και κατοικούν πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους.

Χωρίς να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα το μικρό εύρος απήχησης του Άρδην (άλλωστε και η ΧΑ κάποτε λάμβανε ποσοστά της τάξεως του 0,29%...) προσαρμόσαμε τη δράση μας στις απαιτήσεις του αντιπάλου. Οπότε, αντί για τις παραδοσιακές χειρωνακτικές μεθόδους που αρμόζουν σε εθνίκια, επιστρατεύσαμε το χιούμορ και την εφευρετικότητα. Μια μέρα πριν την εκδήλωση τους οι τοίχοι της πόλης είχανε διακοσμηθεί με μιας αντίστοιχης αισθητικής και μεγέθους αφίσα, μόνο που το περιεχόμενο και το νόημα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Καλέσαμε σε δική μας εκδήλωση με τίτλο «Η Διαχρονικότητα του Ελληνικού Επεκτατισμού». Ως ομιλητές και οργανωτές εμφανιζόταν άνθρωποι και οργανώσεις που γνώρισαν από πρώτο χέρι τις φρικαλεότητες του επεκτατικού ελληνικού στρατού. Όταν οι εθνικιστές του Άρδην άνοιξαν την πόρτα της αίθουσας για της δική τους εκδήλωση, ένα τσούρμο 40 συντρόφων/ισσων μπούκαρε και κατέλαβε το πάνελ και την αίθουσα, βάζοντας μπρος τη δική μας εκδήλωση. Ακολουθεί το… δελτίο τύπου των οργανωτών της δικής μας εκδήλωσης, στον τόνο που αρμόζει της όλης προετοιμασίας και εφαρμογής του σχεδίου μας:

Στις 25 Απριλίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα "Η διαχρονικότητα του Ελληνικού επεκτατισμού" η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στοά Σάρκα στην αίθουσα της Περιφέρειας, από την Ένωση Παλαιών Πολεμιστών - τομέας Αφιόν Καραχισάρ, με κεντρικούς ομιλητές τους Παντελής Πουλιόπουλος, εκδότης του περιοδικού "Κόκκινος Καβαλάρης" και Χρήστος Καραγιάννης, συγγραφέας του βιβλίου "Η ιστορία ενός στρατιώτη, 1918-1922". Προς μεγάλη μας έκπληξη, όταν εισήλθαμε στον χώρο ενημερωθήκαμε από συντελεστές του κινήματος "ΑΡΔΗΝ" ότι η περιφέρεια Ηπείρου είχε παραχωρήσει την αίθουσα και σε αυτούς για εκδήλωση με θέμα "Η διαχρονικότητα του Τουρκικού επεκτατισμού". Μετά από έναν ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο και αφού τους ζητήσαμε με μεγάλη ψυχραιμία να μην εκθέτουν στο χώρο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μας βιβλία που αναφέρονταν στο καυτό θέμα της Τσαμουριάς, συμφωνήσαμε (δια βοής) να παραμείνουμε ώστε να τελειώσουμε την εκδήλωση μας. Έτσι και αλλιώς προηγούμασταν κατά 1 ώρα με βάση τις ανακοινώσεις. Παράδοξο μας φαίνεται που δεν ευαισθητοποιήθηκε η πόλη των Ιωαννίνων πάνω στην εκδήλωση του ΑΡΔΗΝ αλλά αντιθέτως είδαμε δεκάδες συντρόφους και συντρόφισσες να στηρίζουν και να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τους ομιλητές της  εκδήλωσής μας.

Μετά από 2.30 ώρες εμπεριστατωμένων τοποθετήσεων και αναφορών σε δεκάδες βιβλία για τα εγκλήματα του ελληνικού κράτους, και αφού μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε ότι το ΑΡΔΗΝ (για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους) ακύρωσε την εκδήλωσή του, αποχωρήσαμε συντεταγμένα από τον χώρο. Το πιο θετικό στοιχείο που κρατήσαμε σαν διοργανωτές, με βάση αυτά που διαβάστηκαν και ακούστηκαν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα παρακάτω. Αναμφισβήτητα το ελληνικό κράτος σε ένα βάθος 90 χρόνων (1832-1922) κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα εδάφη του μέσα από καθαρά επεκτατικούς πολέμους και φυσικά χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες των εκάστοτε προς κατάκτηση πληθυσμών . Επίσης δημιούργησε, με ξεκάθαρα οικονομικούς και στρατηγικούς όρους, ένα τεράστιο σφαγείο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ασίας, όντας υπεύθυνο για χιλιάδες φρικαλεότητες που συνέβησαν εντός της μακρόσυρτης περιόδου επέκτασής του.

Τέλος καταλάβαμε ότι εκδηλώσεις σαν αυτή του ΑΡΔΗΝ, οι οποίες δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και προβάλλουν τις πολεμοχαρείς θέσεις του ελληνικού κράτους, θα πρέπει πάντα να βρίσκουν έναν σοβαρό αντιεθνικιστικό και αντιμιλιταριστικό αντίλογο, τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. Για εμάς, είτε μιλάμε για την πατριωτική αριστερά είτε για ξεκάθαρα φασιστικά μορφώματα, η απάντησή μας ήταν και είναι η ίδια πάντα:

ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΡΙΔΑ – ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License