έναρξη λειτουργίας μιας νέας αναρχικής βιβλιοθήκης και κοινωνικού κέντρου στην Κούβα.


Από την Κούβα, ξεκινήσαμε αυτήν την 5η Μάη του 2018 μια νέα φάση στη διαδικασία της αυτο-χειραφέτησης, με το άνοιγμα από μια ομάδα Κουβανών του ΑΒΡΑ: Κοινωνικό Κέντρο και Ελευθεριακή Βιβλιοθήκη. Αυτή η προσπάθεια του εργαστηρίου Alfredo López Libertarian Workshop (μια αναρχική, αντι-αυταρχική και αντικαπιταλιστική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2012 και αποτελεί μέρος της Αναρχικής Ομοσπονδίας της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής) με την αποτελεσματική και ζωτική συμμετοχή συμμαχικών συλλόγων όπως το Cuban Critical Observatory, το Guardabosques, καθώς και μερικές άλλες μεμονωμένες δράσεις, επιδιώκει να οικοδομήσει έναν αυτόνομο και βιώσιμο χώρο στη σημερινή Κούβα.

Ένας χώρος για την προώθηση εμπειριών και πρακτικών ανεξάρτητων από οποιαδήποτε ξένη ή εθνική κυβέρνηση ή ιδρύματα που τις εκπροσωπούν, θα βασίζεται στις ικανότητες των εμπλεκομένων. Η ΑΒΡΑ φιλοδοξεί σε μια πρακτική που προδιαγράφει το είδος της κοινωνίας που ονειρευόμαστε και μια αρμονική σχέση με το περιβάλλον, μεταφράζοντας την σε μια ελάχιστη κατανάλωση και το μέγιστο των δικών μας μη ρυπογόνων λύσεων.

Αυτή η νέα προσπάθεια είναι ουσιαστικά αντικαπιταλιστική, καθώς ο καπιταλισμός προωθεί ένα είδος σχέσεων μεταξύ ανθρώπων με βάση τον χρηστικό χαρακτήρα, την υπεροχή, τον ανταγωνισμό και το κέρδος - οτιδήποτε δεν ευνοεί την κοινωνικότητα στην οποία επιδιώκουμε. Ο προηγούμενος είναι βιώσιμος για τα κράτη, τις εταιρείες και τα τράστ που κυριαρχούν και ελέγχουν τον κόσμο και τη χώρα μας. Ως εκ τούτου, το Κοινωνικό Κέντρο βασίζεται στους αντιπόδες του προηγούμενου.

Αντίθετα, η χειραφέτηση δεν είναι δυνατή χωρίς να βασίζεται σε κοινότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΑΒΡΑ υπάρχει μπροστά τους και μέσα τους, όχι ξένη από τις καταπιέσεις που υποφέρουν, ούτε τις νίκες που κερδίζουν από τους αγώνες τους. Με τον ίδιο τρόπο, θα συμμετάσχουμε στη δυναμική της αντίστασης και στη δημιουργία άλλων συμμαχικών ομάδων, στους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε μια θέση στο Κέντρο και το έργο μας. Το ABRA επιδιώκει να προσφέρει ένα χώρο για όλες αυτές τις κοινωνικότητες, τα άτομα και τις ομάδες συγγένειας που δεν περιορίζονται στο στενό πλαίσιο σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, αλλά τοποθετούνται σε μια αυτοκατευθυνόμενη προσέγγιση στα διάφορα ζητήματα της καθημερινής ζωής και της δημιουργικότητας σε όλες τις σφαίρες της πραγματικότητας .

Ο χώρος αντιτίθεται ενεργά σε όλες τις διακρίσεις που βασίζονται στη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την επικράτεια, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική κατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία που χρησιμοποιείται κατά της προσωπικής αξιοπρέπειας. Παρομοίως, αναγνωρίζει την πολυφωνία της σκέψης (πολιτική, ιδεολογική ηθική κλπ.), Χωρίς να αποκλείει την άσκηση της δικής μας. 

Το ABRA προσφέρεται ως χώρος αδελφοποίησης σε μια μηχανοποιημένη και παρακολουθούμενη πόλη και προσφέρει χώρο για τοπική, εθνική και διεθνή αντιπληροφόρηση, σχήματα αυτομόρφωσης, εορτασμούς και συναντήσεις. επιδιώκοντας να ενθαρρύνει την αντικουλτούρα και αυτόνομη σκηνή που υπάρχει στην Αβάνα και την Κούβα.

Το Κοινωνικό Κέντρο έχει σχεδιαστεί ως χώρος οριζόντιας κοινωνικής επικοινωνίας για να δώσει φωνή σε αυτές τις εθνικές και διεθνείς εμπειρίες που δεν ενδιαφέρουν τις ηγεμονικές υπηρεσίες, αλλά που αποδίδουν φόρο τιμής σε μια χειραφετική και αντι-αυταρχική προοπτική που ενδιαφέρει όλους εμάς που αγωνιζόμαστε στην Κούβα.

Εδώ, τα μέσα και οι σκοποί δεν είναι σε αντίθεση: επιδιώκουμε τον οριζόντιο χαρακτήρα, την ελευθερία του ατόμου και την αποτελεσματική συμμετοχή μέσα από την άμεση συμμετοχή.

Σύνδεσμος:  Observatorio Critíco Cubano

Σημείωση: Το ABRA μεταφράζεται ως "ανοιχτό" (ρήμα).

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License