Για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη


post image

φωτο 1/Χαρτης για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη
*φωτο 2/ Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline («EastMed») αποτελείται από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και στοχεύει στην απ' ευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό. Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της Ελλάδας

*Δημοσιοποιήθηκαν οι χάρτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη
23/8/2018
Αναρτήθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Όπως αναφέρουν οι δύο αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, παραχωρούνται συνολικά τρεις θαλάσσιες περιοχές, με σύμβαση μίσθωσης. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι για τις συγκεκριμένες περιοχές έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός τριών μηνών. Πηγή: Δημοσιοποιήθηκαν οι χάρτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη [pdf] |

Πηγή: epirusnow.gr 
http://www.epirusnow.gr/δημοσιοποιήθηκαν-οι-χάρτες-για-τις-έρ/ 
==============
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline
(«EastMed»)αποτελείται από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και στοχεύει στην απ’ ευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της Ελλάδας
Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει μέχρι και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα πρόσφατα ανακαλυφ θέντα κοιτάσματα στην περιοχή της Λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπροςκαι Ισραήλ) καθώς και τα εν δυνάμει κοιτάσματα στην Ελλάδα τόσο προς το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου όσο και προς το αντίστοιχο Ιταλικό μέσω του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο αναπτύσσεται από την Ελληνική Εταιρεία Υ.Α.Φ.Α.ΠΟΣΕΙΔΩΝ η οποία ανήκει ισομερώς στην ελληνική ΔΕΠΑ Α.Ε.και την Ιταλική Edison International Holding
.Η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη κι άλλων
διεθνών έργων στα πλαίσια του ανοίγματος του Νοτίου Διαδρόμου και συγκεκριμένα το έργο
διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας «Υποθαλάσσιος Αγωγός
ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας 

(http://www.depa.gr/uploads/files/poseidon/Eastmed%20pipeline%20for%20PCIs%20GR_f%281%29.pdf
==========
Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων!
απριλιος 2018
“Πριν από λίγες ημέρες, η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος όλων των νέων εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Με την απόφαση αυτή, η τέταρτη μεγαλύτερη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στον πλανήτη τέθηκε εκτός σχεδίων για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε μόνη της: χρειάστηκαν 7 χρόνια δράσης από την κοινωνία των πολιτών και μία πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση με την πολιτική βούληση και τη διορατικότητα να αντιληφθεί τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής”,δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να κάνει το ίδιο. Ο ενεργειακός σχεδιασμός μπορεί να στρέψει τη χώρα στο μέλλον και στην εκμετάλλευση του πραγματικού της ενεργειακού πλούτου, δηλαδή την καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση, στέλνοντας μία για πάντα τα σχέδια για εξορύξεις πετρελαίου εκεί που ανήκουν: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

© Constantinos Stathias / Greenpeace

Το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα υποθηκεύει το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας που περιλαμβάνει περιοχές με σπάνια φυσική ομορφιά και πλούσια ζωή, έχει ήδη παραχωρηθεί ή βρίσκεται σε καθεστώς παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις με βαρύ ιστορικό ατυχημάτων και περιστατικών ρύπανσης[3]. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται κατά σχεδόν 20%[4] στον τουρισμό και κατ’επέκταση στην καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι ένα ανεύθυνο εγχείρημα που κρύβει καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας.

© Constantinos Stathias / Greenpeace

“Είναι λάθος να μπερδεύεται το εθνικό συμφέρον με τα κέρδη των εταιρειών, παρόλο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι το ίδιο. Αν γίνουν εξορύξεις θα είναι η καταστροφή του τόπου μας. Δεν θα έχουμε πια καθαρό νερό, καθαρό αέρα, καθαρά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μελισσουργία, αμπελουργία. Δεν θα έχουμε πια τη ζωή μας. Η Ήπειρος φημίζεται για τον πρωτογενή της τομέα και από τη στιγμή που θα χάσουμε το ‘brand name’ μας, θα βγουν πολλοί άνθρωποι στην ανεργία. Οι λίγες θέσεις εργασίας που θα προσφέρει η εταιρεία δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην ανεργία που θα έρθει. Η Ήπειρος είναι πλούσια για αυτό που έχει πάνω από τη γη, για τα νερά της και τον αέρα της. Πρέπει να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά έτσι όπως την παραλάβαμε: καθαρή και αμόλυντη”, δήλωσε ο Βαγγέλης Τσώλης, αλεξιπτωτιστής πλαγιάς.

H Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που εγκαταλείπει οριστικά κάθε σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων και θέτει ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία 100% ΑΠΕ το αργότερο έως τα μέσα του αιώνα.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] SOS για την Ήπειρο

[2] Στις 12 Απριλίου, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει κάθε νέο σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων. Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που εναπόθεταν πολλές ελπίδες στην περιοχή και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο νέας εξόρυξης σε μία έκταση 4 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων.

[3] Η Repsol που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαχειριστή (operator) και διαθέτει το 60% των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στο οικόπεδο των Ιωαννίνων, έχει βαρύ ιστορικό ατυχημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ (ισπανικά):

14 λόγοι για του οποίους η Repsol πρέπει να σταματήσει τις έρευνες και τις εξορύξεις πετρελαίου

Χρονολόγιο των ατυχημάτων από υδρογονάνθρακες στην Ταραγόνα

[4] Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού, ο τουρισμός το 2017 συνέβαλε στο 19,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η Οικονομική Επίδραση του Τουρισμού Μάρτιος 2018
https://www.greenpeace.org/greece/issues/klima/6376/oxi-stis-exorixeis-idrogonanthrakon/
-----------
Πόσες Σαλαμίνες χρειάζονται για να πείτε ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων;
Ελλάδα 5 Οκτωβρίου 2017
Διαρροή “πετρελαίου”[1] που σχημάτισε το μήνυμα “No Oil” εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακτιβιστές της Greenpeace που βρέθηκαν στο σημείο θέλησαν να κατακρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προωθεί επιθετικά τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, την ίδια στιγμή που η επιστήμη προειδοποιεί για την επείγουσα ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα[2].

Σε μία χώρα που εξαρτάται οικονομικά από την καλή ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος[3], η ανικανότητα της κυβέρνησης όχι μόνο να περιορίσει ένα μικρής κλίμακας περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης, αλλά και να ολοκληρώσει έγκαιρα τις εργασίες απορρύπανσης και απάντλησης του πετρελαίου από το ναυάγιο, αποδεικνύουν ότι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ένα ανεύθυνο εγχείρημα και μία οικολογική καταστροφή που περιμένει να συμβεί.

Οι πρώτες εξορύξεις στην Δυτική Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, ακόμα και μέσα στο 2018, ενώ δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι η παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων σε μεγάλες πετρελαϊκές για σεισμικές έρευνες σε μεγάλα βάθη. Απώτερος στόχος, όπως έχει επίσημα εκφραστεί, είναι η μετατροπή των ελληνικών θαλασσών σε πετρελαϊκό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι επενδύσεις λόγω οικονομιών κλίμακας!

“Το πάθημα στον Σαρωνικό θα έχει κάποια αξία αν μας γίνει μάθημα. Μπορούμε να φανταστούμε ένα μεγαλύτερο πετρελαϊκό ατύχημα στις ακτές της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, της Κυπαρισσίας ή της Κρήτης; Μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς από μία διαρροή πετρελαίου στο Ιόνιο ή το Κρητικό πέλαγος και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτή η διαρροή θα έχει; Είναι η πολιτική ηγεσία διατεθειμένη να θυσιάσει το μέλλον των επόμενων γενιών στον βωμό μίας ακόρεστης δίψας για ένα καύσιμο του παρελθόντος;”,

δήλωσε ο Άλκης Καφετζής υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία[4] των πετρελαϊκών κολοσσών του πλανήτη, κάθε χρόνο προκαλούνται εκατοντάδες ατυχήματα σε πλατφόρμες εξόρυξης, αγωγούς ή πλοία που ευθύνονται για διαρροές χιλιάδων τόνων πετρελαίου. Οι ίδιες εταιρίες έχουν αρνητικό ιστορικό, καθώς οι αποζημιώσεις που εκδικάζονται -πολλές φορές μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες- είναι σημαντικά χαμηλότερες από την πραγματική ζημιά που έχει υποστεί το περιβάλλον, η οικονομία και οι τοπικές κοινωνίες.
Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτήν την εμπειρία. Τέσσερις εβδομάδες μετά, οι ακτές της Σαλαμίνας δεν έχουν ακόμα απορρυπανθεί ικανοποιητικά, η απάντληση του πετρελαίου ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση[5], ενώ η τοπική κοινωνία που επλήγη από τη ρύπανση δεν είναι σαφές αν, πότε και από ποιον θα αποζημιωθεί.

“Επί τρεις εβδομάδες εθελοντές της Greenpeace[6] επιχείρησαν να καλύψουν το κενό που άφησε η κυβερνητική ανεπάρκεια, πρώτα με επιχειρήσεις καθαρισμού στην Γλυφάδα και στη συνέχεια στην Σαλαμίνα. Εκεί μιλήσαμε με τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν για μέρες να εισπνέουν τοξικές αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο, που είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν, τις βάρκες τους και τα δίχτυα τους να καταστρέφονται. Αυτή είναι η μοίρα των τοπικών κοινωνιών που εκτίθενται στην πετρελαϊκή ρύπανση. Η χώρα δεν θα ωφεληθεί από έναν ενεργειακό πόρο χωρίς μέλλον, αλλά από τη στροφή σε ένα ενεργειακό μέλλον μηδενικών εκπομπών και 100% ΑΠΕ”,

τόνισε ο Άλκης Καφετζής.
Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:

Να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων
Να προωθήσει τη σύνταξη μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που οδηγεί στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα το αργότερο έως το 2050
Να επιταχύνει τις εργασίες απορρύπανσης και αποκατάστασης του Σαρωνικού
Να αποδώσει πλήρως τις ευθύνες στους υπαίτιους, μετά από έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος και της θαλάσσιας ρύπανσης και να ενημερώσει με πλήρη διαφάνεια τους Έλληνες πολίτες
Να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποζημιωθούν οι τοπικές κοινότητες που έχουν πληγεί από τη ρύπανση

Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Η πετρελαιοκηλίδα δημιουργήθηκε με φυτικές και φυσικές πρώτες ύλες και διαλύεται αμέσως με νερό
[2] Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, με τους σημερινούς ρυθμούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο προϋπολογισμός διοξειδίου του άνθρακα άνθρακα που μας επιτρέπει να περιορίσουμε την άνοδο της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας σε +1,5oC, θα έχει εξαντληθεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια
[3] “Ποσοτική και ποιοτική έρευνα ικανοποίησης τουριστών σε 13 πύλες εισόδου της χώρας”, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Δεκέμβριος 2016https://goo.gl/FH8xxK
[4] http://www.greenpeace.org/greece/el/blog/blog_takis_grigoriou/blog/60309/
[5] Η απάντληση ολοκληρώθηκε σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το ναυάγιο https://goo.gl/KPDcGM
[6] Στις επιχειρήσεις καθαρισμού, που έγιναν σε συνεννόηση με τις εταιρίες καθαρισμού, συμμετείχαν 175 εθελοντές και απλοί πολίτες για 12 ημέρες, και οι συνολικές ώρες εργασίας των ομάδων ήταν περίπου 940.

https://www.greenpeace.org/greece/issues/klima/2675/poses-salamines-xreiazontai-gia-na/
==============
http://www.mcit.gov.cy/mcit/hydrocarbon.nsf/All/879A3CE50117345AC2257F5500429A52?OpenDocument
*Αγωγός Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (“Eastern Mediterranean Pipeline”) 
2016
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 347/2013 της ΕΕ, το έργο αυτό έχει χαρακτηριστεί ΕΚΕ και περιλαμβάνεται στην ομάδα υποδομών φυσικού αερίου και συναφούς εξοπλισμού για τη μεταφορά νέων πηγών αερίου από τα υπεράκτια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Το έργο αποτελεί μέρος του διαδρόμου προτεραιότητας γνωστού ως “Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου”, επιτρέποντας τη σύνδεση του με διάφορες διασυνδέσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως ο αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας, η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας ή με χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΠΑ Α.Ε.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ΥΕΕΒΤ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εταιρεία IGI Poseidon SA θα αναπτύξει, κατασκευάσει και λειτουργήσει το έργο EastMed Pipeline. 
https://www.google.com/search?q=Ο+αγωγός+φυσικού+αερίου+East+Med+Pipeline+και+οι+τρόποι+μεταφοράς+από+Μεσόγειο+στην+Ευρώπη27+03+2017+..h&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab 
================

=============
γραφει η Pela Kalogirou
30 Απριλίου 2018
Ώρα πρωινή 08.48 χτυπάει το τηλέφωνο.
Είναι μια φίλη από Λευκάδα σχεδόν σε κατάσταση αμόκ.
Έχω ενημερωθεί πως ετοιμάζεται για μόνιμη μετανάστευση στο άλλο άκρο της γης όπου και ζει από τον προ-προηγούμενο Σεπτέμβρη έχοντας αποφασίσει οριστικά να πουλήσει ένα καταπληκτικό παραδοσιακό πέτρινο σπίτι το οποίο μάλιστα ανακαίνισε τα προηγούμενα χρόνια με πολύ μεράκι στην δυτική Λευκάδα.
Επέστρεψε λοιπόν πριν το Πάσχα αποφασισμένη να μείνει μέχρι να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, μιας και διάφοροι ενδιαφερόμενοι έχουν έρθει να το δουν και κάποιοι ακόμη θα έρθουν το επόμενο διάστημα.
Χθες λοιπόν την επισκέφτηκε ηλικιωμένο ζευγάρι Νορβηγών που είναι μάλιστα και ιστιοπλόοι και έρχονται για πάνω από δέκα χρόνια στο Ιόνιο.
Συζητούσανε λοιπόν τα σχετικά. Την τιμή, τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη της διαμονής σε αυτό το ειδυλλιακό μέρος...
Κι η φίλη έχει μείνει με την εντύπωση πως η όλη κατάσταση βαίνει προς συμφωνία. Τους έχει ετοιμάσει τους γλυκή βραστούς και πάει να τους φέρει και το γλυκάκι του κουταλιού, το βυσσινάκι.
Κάθεται λοιπόν μαζί τους, μιλούσαν στη γλώσσα τους μεταξύ τους όσο η φίλη ετοίμαζε το γλυκάκι και της λένε το εξής: «Έχουμε ενημερωθεί πως στο Ιόνιο σύντομα θα γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαια. Μάλιστα η έρευνα έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και έχει ολοκληρωθεί...»
«Δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο» λέει η φίλη με μεγάλη αυτοπεποίθηση. «Εδώ όπως ξέρετε κι εσείς είναι επίγειος παράδεισος.
Το 90% του νησιού ζει από τη θάλασσα, από τον τουρισμό. Τα γνωρίζετε αυτά. Το Ιόνιο είναι ο καλύτερος προορισμός. Εύφορη γη, αλιεία, ιστιοπλοΐα, καταλύματα εξαιρετικής ποιότητας, πράσινο. Δεν θα έφευγα ποτέ αν δεν ήταν προσωπικοί οι λόγοι της απόφασής μου.»
«Κι όμως αγαπητή μου. Σύντομα, πολύ σύντομα κιόλας η περιοχή σας θα γίνει εξορυκτική το 2021 θα έχουν αρχίσει κιόλας την άντληση. Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι εγκαταστάσεις των εξεδρών. Ένας πολύ καλός μας φίλος είναι σεισμολόγος και ήταν στην ομάδα της έρευνας. Βέβαια σήμερα δεν εργάζεται πλέον σε αυτό τον τομέα, αλλά έχουμε πολύ καλή ενημέρωση για το ζήτημα των εξορύξεων στο Ιόνιο. Να κοιτάξτε εδώ» και ο ηλικιωμένος Νορβηγός της δείχνει στο υπερσύγχρονο τηλέφωνό του, τις συντεταγμένες του εξορυκτικού οικοπέδου με τον αριθμό 7.
Η κατάρρευση της άρχισε από εκείνη την ώρα. Πήρε φίλους φίλων φίλων εξιστορώντας σε όλους τα γεγονότα και κατέληξε να βρει το τηλέφωνό μου κάπου τα μεσάνυχτα.
Μου είπε πως ακαριαία με την αφήγηση του Νορβηγού με θυμήθηκε.
Όλη τη νύχτα λοιπόν την πέρασε αναζητώντας τις πληροφορίες που της έδωσαν οι Νορβηγοί για να επιβεβαιωθεί και να χάσει τον ύπνο της. Οι υποψήφιοι αγοραστές βεβαίως της εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη για τον τόπο που τόσο αγάπησαν και που δυστυχώς δεν μπορούν κάτω από αυτές τις συνθήκες να μοιραστούν στο μέλλον με τους απόγονούς τους για τους οποίους θα προορίζονταν κι αυτή η αγορά.
Επισημαίνοντας της επίσης σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το πόσο έχουν εντυπωσιαστεί με την άγνοια του κόσμου που διαπίστωσαν σε συζητήσεις τους τα τελευταία χρόνια αλλά και τις προηγούμενες μέρες για αυτές τις εξελίξεις.

Το 2013 είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση για τα σεισμικά που γινόταν στο Ιόνιο και το πόσο είχε επηρεαστεί εκείνη την περίοδο το θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι γεγονός πως κι αυτή ανάμεσα σε πολλούς άλλους αμφισβητούσαν τα λεγόμενά μου. Το είχα καταλάβει, το είχα αισθανθεί πως τα θεωρούσαν όλα αυτά υπερβολές κι ας ξεβράζονταν σκασμένοι οι φαλιανοί σε όλο το Ιόνιο κι ας αναρωτιούνταν οι ψαράδες τι συμβαίνει με όσα έβλεπαν. Δεν είχα όμως φανταστεί πως με είχαν χαρακτηρίσει και μυθομανή, όπως μου εκμυστηρεύτηκε σήμερα πρωί πρωί η Λευκαδίτισσα φίλη.
Ζητώντας μου χίλιες μπορεί και παραπάνω φορές συγνώμη, άρχισε εναγωνίως να με ρωτάει «Και τώρα τι θα κάνουμε; Πες μου πως πρέπει να κινηθούμε; Αυτό είναι έγκλημα! Θα καταστραφούμε. Βοήθησε με!»
Της απάντησα πως η κοινωνία κι ο καθένας ξεχωριστά, αυτοκαταστρέφεται και μόνο από την νοοτροπία της ανάθεσης μονίμως των προβλημάτων προς επίλυση σε άλλους. (Πόσο μάλλον σε αυτούς που πριν έχουν χαρακτηρίσει μυθομανής), και πως μονίμως ο κόσμος ψάχνει καθοδηγητές και σωτήρες και πάνω σε αυτή την παθητική μαλακισμένη κυριολεκτικά(!) στάση πατάνε οι εκμεταλλευτές κι οι εξουσίες.
Τέλος πάντων.
Της έδωσα όποια πληροφορία έχω, της είπα να ενημερώσει όλους όσους γνωρίζει στην περιοχή της, της έδωσα και μερικά τηλέφωνα ανθρώπων που γνωρίζουν για το θέμα κι ανάμεσα σ’ αυτά και το τηλέφωνο του φίλου καρδιολόγου στη Λευκάδα που εκτός από ενημέρωση για τις εξορύξεις, μάλλον θα πρέπει να τον επισκεφτεί για να της γράψει και κανένα υπογλώσσιο καλού κακού.
Αυτά για καλημέρα.
Α και αύριο 1η Μάη μην τυχόν και ξεκουνηθείτε και βγείτε στους δρόμους και σας πούνε γραφικούς. Αράξτε στον καναπέ, έρχεται η ανάπτυξη και όταν έρθει.... να δείτε τι σας περιμένει!  

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License