Μια ματιά στο προσφυγικό στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα

το άρθρο είναι μετάφραση απο την ιστοσελίδα http://theregion.org/article/12519-photo-story-a-glimpse-into-lavrio-refugee-camp-in-greece στις 18/01/2018. Οι φωτογραφίες πάρθηκαν με την συγκατάθεση των προσφύγων.

Δεν είναι ασυνήθιστο να απεικονίζονται οι πρόσφυγες ως παθητικά αντικείμενα που θα έπρεπε είτε να συμπονεθούν είτε να υποτιμηθούν. Συχνά ακούμε εκκλήσεις για την καταστροφική και ηθικά εξωφρενική μεταχείριση που πρέπει να υποστούν οι πρόσφυγες όταν τελικά κάνουν το ασφαλές πέρασμα στην Ευρώπη. Και, αναμφίβολα, η ζωή σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο είναι συχνά τρομακτική. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που οι κάτοικοι της "ζούγκλας" του Calais υποβλήθηκαν σε καθημερινή αστυνομική καταστολή. Ένας Αιθιοπίας πρόσφυγας δήλωσε στην Human Rights Watch ότι ήταν «σαν να ζει στην κόλαση». Πιο πρόσφατα, η νέα παγκόσμια αμηχανία ήταν η δυστυχία εκείνων που ζούν σε έναν πρώην στρατόπεδο που βρίσκεται στους Υψηλούς Λόφος της Λέσβου, Φυλακή Moria ". Οι περισσότεροι ζουν σε σαθρές σκηνές, οι γιατροί είναι απρόσιτοι, ο καπνός και ο νέφος γεμίζουν τον αέρα, και οι γυναίκες και οι ανήλικοι είναι συχνά πολύ ευάλωτοι.


Όμως, όλα τα στρατόπεδα προσφύγων δεν είναι τα ίδια, στην πραγματικότητα, μέσα σε λίγες δεκαετίες, ένα από τα στρατόπεδα προσφύγων της Ελλάδας έχει γίνει ένας φάρος αυτοεκτίμησης, ένας χώρος που οργανώνει τις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα από μια ριζικά δημοκρατική κουλτούρα. Το προσφυγικό στρατόπεδο του Λαυρίου, αν και δύσκολο και συχνά οδυνηρό, αντιπροσωπεύει μια αναγέννηση ενός είδους, με ζωντανή κουλτούρα και ενεργό πολιτικό τοπίο. Μια ματιά στο στρατόπεδο του Λαυρίου θα σπάσει την άποψη ότι οι πρόσφυγες πρέπει να θεωρηθούν μόνο ως αντικείμενα συμπάθειας. Πράγματι, όπως και οι κάτοικοι της Μόρια, όπως και οι κάτοικοι του Καλαί, οι κάτοικοι του στρατοπέδου του Λαυρίου είναι ενεργοί παράγοντες οι οποίοι, με τη δημιουργικότητα, αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά τους με επιμονή και υπερηφάνεια. Εδώ είναι τιμή μας να σας παρουσιάσουμε τη ζωή στο Λαύριο.

Ο προσφυγικός καταυλισμός του Λαυρίου χτίστηκε πριν από 60 χρόνια. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αττικής και περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, φιλοξενούσε πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ. Ωστόσο, τα τελευταία 35 χρόνια κατοικείται κυρίως από Τούρκους και Κούρδους πρόσφυγες που έφτασαν στο στρατόπεδο αφού διέφυγαν από την καταστολή στην Τουρκία.

Μέχρι τώρα, οι πρόσφυγες προέρχονταν κυρίως από το βόρειο Κουρδιστάν (Νοτιοανατολική Τουρκία). Στον Κουρδικό πληθυσμό του Λαυρίου αργότερα εντάχθηκε ένα νέο κύμα οικογενειών από τη Ροζάβα (Βόρεια Συρία) που διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη Συρία. Για αυτές τις οικογένειες, ένα άλλο στρατόπεδο άνοιξε πριν από τρία χρόνια στη γύρω περιοχή του Λαυρίου, καλύτερα προσαρμοσμένο για να φιλοξενήσει οικογένειες με παιδιά.

Σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες από το Μπακούρ διέσχησαν το δρόμο τους προς το Λαύριο αφού διέφυγαν από ποινές φυλάκισης που τους περίμεναν. Συχνά διαφεύγουν δίκες που βασίζονται σε ψευδείς κατασκευασμένες καταθέσεις που στοχεύουν πολιτικούς και πολιτιστικούς αντιφρονούντες. Πολλοί κάτοικοι του στρατοπέδου είναι νέοι.

Το στρατόπεδο είναι αυτο-οργανωμένο. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες εμπνέονται από το παράδειγμα του δημοκρατικού ομοσπονδισμού που υποστηρίζει το KCK, το οποίο προτείνει ένα ριζικά δημοκρατικό σύστημα για τη διαχείριση της καθημερινής ζωής. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να εφαρμόσουν τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό στη ζωή στο στρατόπεδο. Τα δωμάτια μετατρέπονται σε κοινότητες, οι μικρότερες οντότητες και μια επιτροπή εκλέγεται από τη συνέλευση του καταυλισμού για την οργάνωση της καθημερινής ζωής.

Το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής στο στρατόπεδο είναι η καθημερινή μάχη ενάντια στην πλήξη και την κατάθλιψη. Ο καθένας έπρεπε να αφήσει τα πάντα πίσω, για τον καθένα είναι ενδιάμεσος σταθμός προς μια άλλη χώρα, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα βρει έναν τρόπο για να φτάσει εκεί που επιθυμεί , ειδικά τώρα που οι έλεγχοι των συνόρων είναι πιο αυστηροί καθημερινά. Για πολλούς, η έναρξη ενός σχεδίου στην Ελλάδα θα σήμαινε την εξομάλυνση της αναμονής, και κανείς δεν είναι πρόθυμος να το κάνει. Οι πρόσφυγες ονειρεύονται να επανέλθουν σε μια κανονική ζωή, να σπουδάσουν, να ζήσουν και για ορισμένους από αυτούς να συνεχίσουν στο εξωτερικό να αγωνιστούν για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και να μοιραστούν το πολιτικό παράδειγμα του κουρδικού δημοκρατικού  ομοσπονδιακού συστήματος.

Ο Ισμαήλ είναι 32 ετών. Ο πατέρας του ήταν δημοσιογράφος και διανομέας της κουρδικής αντιπολιτευτικής εφημερίδας Ozgur Gundem και αρκετοί αδελφοί και αδελφές του προσχώρησαν στο ΡΚΚ. Αυτός και οι γονείς του φυλακίζονται τακτικά. Το 2010, είχε ήδη λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελβετία για να ξεφύγει από μια δίκη βασισμένη σε λίγα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία . Η δίκη τελικά ακυρώθηκε.

Το 2014, βγαίνοντας για την πρωινή  του βόλτα γύρω από τη γειτονιά, ο πατέρας του δολοφονήθηκε από ισλαμιστές κρατικούς πράκτορες, οι οποίοι αργότερα έστειλαν ένα βίντεο στον Ισμαήλ αναλαμβάνοντας τη δολοφονία και  λέγοντας του ότι θα είναι δίπλα στον κατάλογο. Η τουρκική αστυνομία δεν ήθελε να κάνει τίποτα. Στη συνέχεια, το 2016, καθώς συνεχίστηκε η καταστολή στο Μπακούρ (Βόρειο Κουρδιστάν), το διαβατήριο του Ismaïl κατασχέθηκε. Η οικογένειά του τον ικέτευσε να φύγει για να μην επιστρέψει στη φυλακή. Έπρεπε να αφήσει πίσω τη σύζυγό του και 3 παιδιά. Έχει περιμένει πολλούς μήνες τώρα προσπαθώντας να βρει έναν τρόπο προσέγγισης σε συγγενείς σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Πρωινό τσιγάρο. Για περισσότερο από 30 χρόνια το στρατόπεδο του Λαυρίου φιλοξενεί τούρκους και κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες. Και για τέσσερα χρόνια, οικογένειες που εγκατέλειψαν τον πόλεμο στην Ροζάβα . Ο Χασάν, ένας νέος δάσκαλος, ξέφυγε κυριολεκτικά από την αστυνομία που βρισκόταν πίσω από αυτόν. Επειδή είχε συμμετάσχει σε διαδηλώσεις και υποστήριξε την ανάπτυξη της κουρδικής γλώσσας, αντιμετώπιζε χρόνια φυλάκισης στην Τουρκία.

Ο Ozan εργάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Cigerxwin στο Ντιγιαρμπακίρ πριν κλείσει απο το κράτος στο κύμα καταστολής του 2016. Πριν από πέντε μήνες επέλεξε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Πρωινό γεύμα. Ορισμένα από τα δωμάτια είναι αφιερωμένα στις τουρκικές αριστερές οργανώσεις, αλλά, ως επί το πλείστον, άδειες, χρησιμοποιούνται επίσης και για τους συμπατριώτες του κουρδικού κινήματος.

"Είμαι 5 μήνες τώρα, και στο Κουρδιστάν είχα την ευθύνη για το BDP, φιλοκουρδικό κόμμα, στο Bitlis". λέει ο Σεντάτ. "Είναι δύσκολο να διαχειριστείς τη ζωή του στρατοπέδου, πρέπει να διαχειρίζεσαι αφίξεις και αναχωρήσεις, ο προϋπολογισμός είναι δύσκολος, αλλά ως πρόσφυγας, είναι μια σημαντική δουλειά.Οι κάτοικοι επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους και τα καταφέρνουμε όσο μπορούμε μέχρι να φύγουμε, τότε εκλέγουν ξανά  εκλογές. " Τα μέλη του HDP, όπως ο Sedat, πρέπει να περάσουν από μια νομική διαδικασία τακτοποίησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες πριν φύγει.

Η Ντιάνα (αριστερά) είναι από την Ροζάβα. Πέρασε παράνομα τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Βρίσκεται στο στρατόπεδο για δύο χρόνια με τη μητέρα και τις αδελφές της και θέλει αργότερα να συναντήσει τον πατέρα της στη Γερμανία. Πηγαίνει στο σχολείο στο Λαύριο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η φίλη της Ruha έχει σχεδόν την ίδια ιστορία.

Στις 31 Ιουλίου 2017, υπό την πίεση του τουρκικού κράτους, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απεμπλακεί απόλυτα από το στρατόπεδο και να αποτρέψει οποιαδήποτε βοήθεια από την είσοδο σε αυτό. Ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τον καταυλισμό, έχει αφήσει πίσω του ένα τεράστιο κενό και δεν προσφέρεται περισσότερη επίσημη βοήθεια. Η μόνη βοήθεια στο στρατόπεδο προέρχεται από τους ακτιβιστές, την εκκλησία και τους ανθρώπους που στέκονται αλληλέγγυοι στους κατοίκους του καταυλισμού.

Για 4 ημέρες την εβδομάδα οργανώνονται πολιτιστικές και πολιτικές συζητήσεις. Το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι πρόσφυγες είναι να βρουν κάτι για να τους αποσπαστούν από την αναμονή τους. Οι πολιτιστικές και πολιτικές συζητήσεις βοηθούν επίσης στην προαναφερθείσα καθημερινή μάχη κατά της πλήξης και της κατάθλιψης.

Η Sera και η μητέρα της, Felek, έφυγαν από τη Rojava αφού ο πατέρας της Sera σκοτώθηκε από τζιχάντες στο Sere Kaniye. Ελπίζουν να επανενωθούν με συγγενείς σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Ο Φέλεκ μελέτησε αγγλικά για 4 χρόνια πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Κάθε 2 ή 3 ημέρες, οι άνθρωποι κάνουν ψωμί στο στρατόπεδο. Για το υπόλοιπο διάστημα, το αγοράζουν από τοπικούς αρτοποιούς. Οι πρόσφυγες θεωρούν σημαντικό ότι διατηρούν μια σχέση με τους ντόπιους και συμμετέχουν στην τοπική οικονομία.

Η καφετέρια του στρατοπέδου είναι ένα σημαντικό μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν, να συνομιλήσουν.

Οι εορτασμοί ή τα αφιερώματα εισάγονται στον ίδιο ρυθμό της ζωής στο στρατόπεδο. Εδώ οργανώνεται φόρος τιμής στα θύματα της σφαγής του Roboski.

Κάθε δωμάτιο είναι αυτο-οργανωμένο. Τα χρήματα συγκεντρώνονται για να αγοράσουν το φαγητό, το καθένα με τη σειρά του πρέπει να μαγειρέψει, να καθαρίσει. Σε κάθε αίθουσα διοργανώνεται εβδομαδιαία συνάντηση για να μοιραστούν τις δουλειές και γίνονται συζητήσεις σχετικά με την πιθανή βελτίωση και τη διευθέτηση οποιωνδήποτε παρερμηνειών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κοινής ζωής.

Ο Murat ήταν δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο. Έπρεπε να δραπετεύσει από ποινή φυλάκισης για τις πολιτικές του δραστηριότητες. Το να ζωγραφίζει πέτρες είναι ένας τρόπος για να περάσει το χρόνο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License