«Ο λαός έχει δει μέσα από τα ψέματα του Μαροκινού κράτους»

Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στο Μαρόκο αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα να αμφισβητηθεί το κυβερνητικό πλαίσιο πολιτικής σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. απο το http://www.thedawn-news.org/2018/05/01/the-people-have-seen-through-the-lies-of-the-moroccan-state

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στην πόλη Jerada και στην περιοχή Rif στο Μαρόκο σηματοδοτούν μια νέα εποχή λαϊκών εξεγέρσεων στη χώρα. Το Dawn News μιλά στον Abdallah Harrif, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Δρόμου του Μαρόκου, σχετικά με την κινητοποίηση κατά τη διάρκεια του έτους, την καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση και την πορεία προς το κίνημα.

Ερ: Τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήθηκαν τεράστιες κινητοποιήσεις στο Μαρόκο, κυρίως στο ζήτημα των ορυχείων στο Jerada. Μπορείτε να μας πείτε για τη φύση της κινητοποίησης και την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με τον αγώνα;

Α: Αυτές οι τεράστιες κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή Rif και στην πόλη Jerada, είναι το δεύτερο κύμα της επαναστατικής διαδικασίας που ξεκίνησαν από τη λεγόμενη αραβική άνοιξη. Ο αγώνας αυτός ενσωματώθηκε στο Μαρόκο από το Κίνημα του Φεβρουαρίου και έλαβε χώρα σε περιθωριοποιημένες περιοχές: Η περιοχή Rif έχει μακρά παράδοση αγώνων ενάντια στο μαροκινό καθεστώς, το οποίο πάντα περιθωριοποίησε την περιοχή και περιφρονούσε τους κατοίκους της. Η Jerada είναι μια πόλη που κατοικούνταν σχεδόν μοναδικά απο ανθρώπους που δούλευαν σε ανθρακωρυχεία που έκλεισαν στα τέλη του περασμένου αιώνα και δεν δημιουργήθηκε εναλλακτική δραστηριότητα.

Στο Rif και Jerada, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα: sit-ins, διαδηλώσεις, πορείες και άλλες μορφές διαμαρτυρίας. Η ενεργοποίηση της κινητοποίησης στο Rif ήταν η δολοφονία του Mohcine Fikri, ενός εμπόρου ψαριών, ο οποίος υπέκυψε σε θάνατο από ένα συμπιεστή σκουπιδιών με την παρουσία των τοπικών αρχών.

Η ενεργοποίηση της κινητοποίησης στην Jerada ήταν ο θάνατος των ανθρακωρύχων μέσα στα ορυχεία. Η κινητοποίηση στο The Rif διήρκεσε ένα χρόνο ενώ η κινητοποίηση στην Jerada συνεχίστηκε για τέσσερις μήνες και συνεχίζεται.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των κινητοποιήσεων είναι η ειρηνική φύση των αιτημάτων τους.

Ε: Πώς απάντησε η κυβέρνηση σε αυτές τις τεράστιες διαμαρτυρίες; Ποια ήταν η κατάσταση της καταπίεσης για τις οργανώσεις; Πώς επηρεάστηκε η οργάνωσή σας;

Α: Το κράτος προσπάθησε αρχικά να σταματήσει τις κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας τις ίδιες παλιές μεθόδους (μικρές αλλαγές στην πολιτική του), αν και η καταστροφική οικονομική και κοινωνική κατάσταση αυτών των περιοχών απαιτούσε την εφαρμογή ριζικών αλλαγών και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο λαός των περιοχών αυτών, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τους ελιγμούς και τα ψέματα του καθεστώτος, απέρριψε τις ψευδείς προτάσεις του κράτους και συνέχισε τον αγώνα. Έτσι, ο λαός και ειδικά οι ακτιβιστές υποβλήθηκαν σε μαζική καταστολή. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Rif και την Καζαμπλάνκα και περισσότεροι από 100 στην Jerrada. Πολλοί από αυτούς βασανίστηκαν και καταδικάστηκαν σε χρόνια φυλάκισης, ενώ οι κύριοι ακτιβιστές του Rif βρίσκονται ακόμη σε δίκη.

Η οργάνωσή μας, ο Δημοκρατικός δρόμος, επειδή υποστήριξε σθεναρά τις κινητοποιήσεις και κάλεσε τους μαχητές του να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτούς, αντιμετωπίζει την απειλή της απαγόρευσης. Πολλοί από τους μαχητές μας παρενοχλούνται από την αστυνομία και μας απαγορεύεται η χρήση δημόσιων εγκαταστάσεων.

Ε: Ποια ήταν η φύση των οικονομικών πολιτικών που επιβλήθηκαν στο Μαρόκο και το παγκόσμιο και περιφερειακό πλαίσιο αυτών των πολιτικών;

Α: Οι οικονομικές πολιτικές στο Μαρόκο είναι νεοφιλελεύθερες και επιβάλλονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι πολιτικές εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δυτικών υπερεθνικών εταιρειών, ιδιαίτερα των γαλλικών, καθώς και της τοπικής ολιγαρχίας (μεγάλες γαιοκτήμονες και μονοπωλιακή αστική τάξη).

Αυτές οι πολιτικές περιορίζουν την οικονομία μας σε δραστηριότητες με μικρή προστιθέμενη αξία (παραγωγή πρώτων υλών και γεωργικών προϊόντων και υπεργολαβία για τις διακρατικές) και ενισχύουν την εξάρτησή της.

Ε: Ποια ήταν τα βασικά οικονομικά και πολιτικά αιτήματα των κινήσεων και η αντίδραση του λαού σε αυτά τα αιτήματα; Έχει ασχοληθεί η κυβέρνηση με οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα;

Α: Οι απαιτήσεις στην περίπτωση του Rif ήταν οικονομικές (υλοποίηση δραστηριοτήτων που αποσκοπούσαν στην παροχή απασχόλησης), κοινωνικές (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία κ.λπ.), Υποδομές (δρόμοι, ηλεκτρισμός), πολιτιστικές (η επίσημη γλώσσα Amazigh και Ο πολιτισμός του Αμαζί ως εθνικός πολιτισμός) και η αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής).

Για την Jerrada, το κύριο αίτημα είναι μια οικονομική εναλλακτική λύση που επιτρέπει την απασχόληση του λαού.

Ε: Ποια είναι η άποψη των μαροκινών αριστερών οργανώσεων για το θέμα της Δυτικής Σαχάρας;

Α: Τα περισσότερα από τα αριστερά κόμματα θεωρούν τη Δυτική Σαχάρα ως μέρος του Μαρόκου. Μόνο ο Δημοκρατικός δρόμος και ορισμένες ομάδες αριστερών φοιτητών ζητούν την αυτοδιάθεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License