Το Ισραήλ συγκεντρώνει τις δυνάμεις του μπροστά στις διαμαρτυρίες του Νάκμπα

απο το https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israel-amassing-its-forces-ahead-nakba-protests


Ισραηλινοί στρατιώτες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Μεγάλης Πορείας Επιστροφής ανατολικά της Πόλης της Γάζας στις 11 Μαΐου.

 

Οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο διαδηλωτή και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλουςκατά τη διάρκεια της έβδομης συνεχόμενης Παρασκευής των διαδηλώσεων της Μεγάλης Πορείας Επιστροφής κατά μήκος της ανατολικής περιμέτρου της Γάζας.

Ο Jaber Salem Abu Mustafa, 38 ετών, πέθανε αφού πυροβολήθηκε στο στήθος ανατολικά του Khan Younis. Σαράντα ένας Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου.

Κατά την ίδια περίοδο, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 13 επιπλέον Παλαιστίνιους στη Γάζα οι οποίοι δεν συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες όταν τραυματίστηκαν θανάσιμα.

Περίπου 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά την Παρασκευή. Δέκα άτομα λέγεται ότι έχουν πληγεί σοβαρά.

Τρεις ιατροί και έξι δημοσιογράφοι επίσης αναφέρθηκαν ως τραυματίες.

Ο δημοσιογράφος Motasem Ahmed Dalloul δέχετε πυρά στο στομάχι, ανέφερε η επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων .

Οι μαζικές διαμαρτυρίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με την έναρξη της αμερικανικής πρεσβείας της Ιερουσαλήμ στις 14 Μαΐου, την 70ή επέτειο της ανακύρηξης του κράτους του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ισραηλινός στρατός έχει «αρχίσει να ενισχύει τα τάγματα του  στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη» στην πορεία προς αυτό που αναφέρει οτι θα είναι οι διαδηλώσεις  η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz «πολύ πιο βίαιες και εκτεταμένες από οτιδήποτε  έχει υπάρξει μέχρι στιγμής,» .

"Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100.000 διαδηλωτές αναμένονται σε 17 σημεία συγκέντρωσης κατά μήκος του ορίου της Γάζας, σε σύγκριση με τα πέντε σημεία συγκέντρωσης κατά τη διαμαρτυρία της περασμένης Παρασκευής", ανέφερε η εφημερίδα την Παρασκευή.

 Η ηγεσία των διαδηλώσεων στη Γάζα ζήτησε την επόμενη εβδομάδα μία Πορεία Επιστροφής του ενός εκατομμυρίου ατόμων.

Ο Yahya Sinwar, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, έδωσε την ευλογία του για την παραβίαση του Ισραηλινού οριακού φράχτη από χιλιάδες τη Δευτέρα και την Τρίτη, όταν οι Παλαιστίνιοι θα σηματοδοτήσουν την ημέρα Nakba, τον ετήσιο εορτασμό της εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των δύο εκατομμυρίων της Γάζας είναι πρόσφυγες από τις περιοχές στις οποίες ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948. Το Ισραήλ απέτρεψε τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα εδάφη και τα σπίτια τους επειδή δεν είναι Εβραίοι.

Ένα γραφικό που δημοσιεύθηκε από την Visualizing Palestine  δείχνει τα χωριά προέλευσης των προσφύγων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Μεγάλης Πορείας Επιστροφής:

Τρεις παλαιστινιακές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν διπλωμάτες και υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών να μποϋκοτάρουν το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιερουσαλήμ.

Η μετεγκατάσταση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ "ενισχύει μόνο τη μακρόχρονη ατιμωρησία του Ισραήλ για τις εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του απέναντι στους Παλαιστινίους", δήλωσαν στις ανοικτές επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα δικαιώματα αυτή την εβδομάδα.

"Το μακρύτερο αναπόφευκτο ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ, η Παλαιστίνη έχει εξελιχθεί σε δοκιμασία για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς συστήματος στο σύνολό του και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να σέβεται το κράτος δικαίου και να ενεργεί ενάντια σε εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου ", προσθέτουν οι ομάδες.

Λιγότεροι από τους μισούς ξένους διπλωμάτες που προσκλήθηκαν σε δεξίωση την Κυριακή σηματοδοτώντας την μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δέχθηκαν, σύμφωνα με ισραηλινές εκθέσεις των ΜΜΕ. Η εκδήλωση θα παρακολουθήσει ο Τράμπ και η σύζυγός του, κ. Jared Kushner, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και θα εκλεγούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο Ντόναλντ Τράμπμ δήλωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ στις ΗΠΑ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ , σπάζοντας  δεκαετίες πολιτικής των ΗΠΑ.

Αυτόν το μήνα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που επαναβεβαιώνει την παρανομία της προσάρτησης του Ιεροσολύμων από τον Ισραήλ μετά την κατάληψη του στον πόλεμο του 1967 και κάλεσε τα κράτη να αποφύγουν την ίδρυση διπλωματικών αποστολών στην πόλη.

Πάνω από δώδεκα παλαιστινιακές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασαν την προσεχή μετακίνηση της πρεσβείας την Παρασκευή , δηλώνοντας ότι «αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι ΗΠΑ σκοπίμως αρνούνται την υφιστάμενη κατάσταση κατοχής και την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Παλαιστινιακό Συμβούλιο Οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να «σταματήσει αμέσως τη συνεργασία με τις ΗΠΑ ως διαιτητή για την ειρήνη» και να σταματήσει τις ενισχύσεις προς το Ισραήλ και να επιβάλει κυρώσεις μέχρις ότου «τερματιστεί η προσάρτησή του και η παράνομη παρατεταμένη κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους , παύσει κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και διασφαλίζει τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία. "

Οι ισραηλινοί πυροβολισμοί των άοπλων διαδηλωτών στη Γάζα εν τω μεταξύ προβλήθηκαν κατά την 95η σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων που συγκλήθηκε τις τελευταίες δυόμισι εβδομάδες.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διαδικασίες έγκαιρης προειδοποίησης και επείγουσας δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση παραβιάσεων της Διεθνούς Σύμβασης κατά όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων, ο οργανισμός εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν δεν αποτελούσαν άμεση απειλή .

Ο οργανισμός ζήτησε "άμεσο τερματισμό της δυσανάλογης χρήσης βίας κατά των Παλαιστινίων διαδηλωτών", άρση του αποκλεισμού στη Γάζα και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων "για την καταπολέμηση της διάδοσης ρατσιστικών πράξεων και εκδηλώσεων ρατσιστικού λόγου μίσους που στοχεύουν ιδιαίτερα τους Παλαιστίνιους στην εδάφη υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο του Ισραήλ ".

Τα ανθρωπιστικά όργανα εξακολουθούν να σημαίνουν τον συναγερμό ότι οι βασικές υπηρεσίες στη Γάζα είναι "στα πρόθυρα της κατάρρευσης" μετά από 11 χρόνια αποκλεισμού, επαναλαμβανόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις και το παλαιστινιακό πολιτικό αδιέξοδο:

Περισσότεροι από 2.500 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής, πιέζοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, ενώ πολλά απο  τα νοσοκομεία έκλεισαν από την αρχή του έτους λόγω φαρμάκων, εξοπλισμού και έλλειψης καυσίμων.

"Από τους 148 τύπους φαρμάκων που χρειάζονται για να ανταποκριθούν σε θύματα τραυμάτων, μόνο τα 107 (72%) είναι διαθέσιμο στη Γάζα προς το παρόν, ενώ συνολικά, το 45% των βασικών φαρμάκων είναι μηδενικά (λιγότερο από ένα μήνα) το ποσοστό είναι εντελώς εξαντλημένο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ", ανέφερε την Παρασκευή η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ .

"Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τους 29 ασθενείς που τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις από τις 30 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου, οι οποίοι ζήτησαν άδεια από το Ισραήλ για έξοδο από τη Γάζα για υγειονομική περίθαλψη, εγκρίθηκαν εννέα αιτήσεις (31%), σημαντικά χαμηλότερες από το ποσοστό αποδοχής για τέτοιες άδειες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 (60%), "πρόσθεσε το Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ισραήλ έχει παραδεχτεί προηγουμένως ότι αρνήθηκε τέτοια αιτήματα ως μορφή τιμωρίας για την διαμαρτυρία.

Περίπου 7.800 ώρες σύνθετων επεμβάσεων και αποκατάστασης θα χρειαστούν για να σώσουν τα μέλη των Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα που τραυματίστηκαν από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές, δήλωσε μια ομάδα διεθνών ιατρών αυτή την εβδομάδα .

"Αυτό υπολογίζεται ως ακρωτηριασμός," λένε οι γιατροί σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε από το ιατρικό περιοδικό BMJ . "Περισσότεροι μπορεί να πεθάνουν ή να υποστούν διαρκή αναπηρία λόγω της υποβαθμισμένης κατάστασης των υπηρεσιών υγείας και της απαγόρευσης από το Ισραήλ της μεταφοράς για τους σοβαρά τραυματίες".

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License