Ταξική Αντεπίθεση: Καπιταλιστική κρίση και πόλεμος. Η Ελλαδα σαν προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ

Εισήγηση της Ταξικής Αντεπίθεσης στην εκδήλωση:"Καπιταλιστική κρίση και πόλεμος. Η Ελλαδα σαν προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ και ο αγώνας ενάντια στη βάση της Σούδας", που συνδιοργανώθηκε με το laboratorio influenza στις 3 Μαρτίου στο Ρέθυμνο.

«Η λογική της εμπλοκής μας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την προσπάθεια ανάκαμψης το 1947, στηριζόταν σε δύο πυλώνες. Ένας, βέβαια, είναι οι κοινές μας δημοκρατικές αξίες (...). Αλλά ο άλλος είναι η γεωπολιτική και η κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, μια χώρα στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, μία χώρα που τότε, όπως και σήμερα, βλέπουμε ως πυλώνα σταθερότητας σε μια γεωπολιτικά περίπλοκη και προκλητική περιοχή»

Geoffrey Pyatt, αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, σε εκδήλωση του ινστιτούτου της Νέας Δημοκρατίας, για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί, ειδικά επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε προκεχωρημένη βάση του ΝΑΤΟ, προγεφύρωμα των ΗΠΑ ενάντια στην Ρωσία στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από πολύ νωρίς είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του στην Ουάσιγκτον. Το 2013, οι οικονομολόγοι Βαρουφάκης και Galbraith, σε άρθρο στους New York Times, είχαν δηλώσει ρητά ότι αν ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Ελλάδα, δεμένη στο αμερικάνικο άρμα ήδη με την βοήθεια της UNRRA το 1943, με το Δόγμα Τρούμαν του 1947 και το Σχέδιο Μάρσαλ του 1948, παρέχει και θα παρέχει πολυποίκιλες εκδουλεύσεις στα αμερικάνικα μονοπώλια και τη στρατιωτική τους μηχανή. Ένας «γεωπολιτικός μεντεσές» ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την ευρύτερη περιοχή, όπως χαρακτήρισε την Ελλάδα σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αμερικανός πρέσβης. Τη νέα εποχή των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων επισφράγισε η επίσκεψη Obama στην Αθήνα το 2016 και του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον έναν χρόνο μετά.

Ο ελλαδικός χώρος βρίσκεται «στο μέσο τριών ηπείρων και σημαντικών θαλασσών (Ανατολικής Μεσογείου, Εύξυνου Πόντου, Ανδριατικής) και με τη γεωφυσική μορφολογία του, ως χερσαιά και συνάμα θαλάσσια και νησιώτικη ενότητα, συνιστά γεωστρατηγικό σημείο αναφοράς. Είναι βαλκανικός, ταυτοχρόνως ευρωπαικός και μεσογειακός. Είναι μέρος της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου (...). Βρίσκεται στην κορυφή ενός τριγώνου, του οποίου οι δύο άλλες κορυφές βρίσκονται στην Μέση Ανατολή και την Κασπία, όπου επικεντρώνονται σήμερα τεράστια συμφέροντα». Έτσι αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ένας έλληνας στρατηγός, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και αυτό το προιόν διαπραγματεύεται τον ιμπεριαλισμό το ντόπιο κεφάλαιο, με στόχο την αναβάθμισή του, με το πολιτικό του προσωπικό να λειτουργεί ως μεσίτης, ως διεκπαιρεωτής και διαμεσολαβητής των συμφερόντων του. Για αυτό και το ελληνικό κράτος εμβαθύνει την στρατηγική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο, αφενός ως εγγύηση ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ, αλλά και ως συγκροτημένος πολεμικός άξονας που θα επιτελεί χρέη χωροφύλακα στη νευραλγική ζώνη που ορίζουν τα θαλάσσια και εναέρια σύνορά τους. Στηρίζει την άκρως αντιδραστική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν, που πρακτικά νομιμοποιεί το πραξικόπημα του Ιουλίου, την τούρκικη εισβολή και την διχοτόμηση του νησιού και μετατρέπει εύκολα την Κύπρο σε έναν ενεργειακό κόμβο. Στηρίζει ολόθερμα την λύση για το όνομα της FYROM, όπως αυτή δρομολογείται σήμερα, η οποία αντικειμενικά αναμοχλεύει τον εθνικισμό και στις δύο χώρες και αποτελεί συνέχεια της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1995, στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και στη FYROM το 2001. Στηρίζει πλήρως την διεύρυνση της γεωπολιτικής επιρροής των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχή σημαντική για την ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, τόσο όσον αφορά την στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, όσο και την μεταφορά ενέργειας και εμπορευμάτων προς την Ευρώπη.

Το ελληνικό κράτος συμφώνησε επίσης να έρθει η αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο με πρόσχημα τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Από τον Φλεβάρη του 2016 η δεύτερη μόνιμη θαλάσσια δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο πραγματοποιεί μόνιμη επίδειξη μέσα σε ένα γεωγραφικό σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην κρίσιμη περιοχή της Συρίας, της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Βόρειας Αφρικής. Βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σχετικά με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο ΝΑΤΟ και πάντα πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Συμμαχία. Το 2017 ήταν ένα από τα 6 κράτη-μέλη από τα 29 που ξεπέρασε ή έπιασε τον στόχο αυτό.

Το ελληνικό κράτος πραγματοποιεί εργασίες στην εμπορική βάση του Αράξου, που θα επιτρέψουν την μεταφορά και εγκατάσταση -ξανά, αφού υπήρχαν από το 1962 ως το 2001- πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με άκρως απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε σύσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες, εξετάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τις εργασίες εκσυγχρονισμού της βάσης, ενώ συζητήθηκε και η αποθήκευση ειδικών όπλων.

Το ελληνικό κράτος σχεδιάζει να μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη και την γύρω περιοχή σε ένα νατοϊκό άντρο και ορμητήριο. Καθόλου τυχαία, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Αμερικάνικης Πρεσβείας δήλωσε ότι η γεωστρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης, ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Τουρκία, την καθιστά εξ ορισμού ελκυστική. Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP από την Κασπία στην Ευρώπη, ο αγωγός IGB από την Κομοτηνή στην Βουλγαρία, και τα σχέδια κατασκευής πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή έξω από την Αλεξανδρούπολη (έργα στρατηγικής αξίας σε σχέση με την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία), η σιδηροδρομική σύνδεση με την Βουλγαρία, η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για την εξαγορά του λιμανιού της πόλης και την μετατροπή μέρους του σε βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων, αποδεικνύουν την στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μία πόλη με αεροδρόμιο και λιμάνι πάνω στον εμπορικό και στρατιωτικό άξονα προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ενδεικτική της γεωγραφικής της αξίας αποτελεί το γεγονός ότι στην μεγάλης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ "Noble Jump 2017" από την πόλη της Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση την Ρουμανία πέρασαν 500 έλληνες στρατιώτες, 446 οχήματα από την Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία.

Το ελληνικό κράτος ευθυγραμμίζεται με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στο ζήτημα της ευρωπαϊκής κρίσης, με σημείο αναφοράς την αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Γερμανία για την διευθέτηση της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις αμερικάνικες επενδύσεις, με ιδιαίτερη σημασία να έχει η επόμενη ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η ΗΠΑ, και η οποία «θα μείνει στην ιστορία», σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Ενισχύει διαρκώς την βάση της Σούδας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας στρατηγικής αξίας περιοχή: 575 μίλια από την Διώρυγα του Σουέζ, 675 από τον Λίβανο, 690 από την Μαύρη Θάλασσα, 752 από την Λιβύη και 1200 από την Συρία. Η Σούδα είναι μια ζωτικής σημασίας βάση, σε μία εποχή που ο 6ος Στόλος και ο στρατός των ΗΠΑ είναι οι πιο δραστήριοι στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Σούδα είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό, τη διατήρηση της παρουσίας μας σε αυτήν την περιοχή του ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αμερικάνος Πρέσβης. Στον κόλπο της Σούδας βρίσκεται πρώτον ο Ναύσταθμος Κρήτης, όπου βρίσκονται και οι αμερικάνικες εγκαταστάσεις.

Ήδη από το 1953, με την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο ναύσταθμος τοποθετήθηκε στα έργα ναυτικής υποδομής πρώτης προτεραιότητας, λόγω κυρίως της ανάγκης παρουσίας του 6ου Στόλου στη Μεσόγειο. Το καμάρι των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα Κ-14. Κατασκευασμένο με κονδύλια του ΝΑΤΟ, καθιστά την Σούδα την μοναδική βάση σε όλον τον άξονα από την Βιρτζίνια των ΗΠΑ στον Ατλαντικό μέχρι την ναυτική βάση Diego Garcia σε ένα νησί καταμεσής του Ινδικού Ωκεανού, που μπορεί να δέσει αεροπλανοφόρο. Στη βάση της Σούδας λειτουργεί επίσης ένας από τους τρεις σταθμούς FORACS που διατηρεί το ΝΑΤΟ σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει η δυνατότητα στις ναυτικές μονάδες να εκτελούν ελέγχους ακριβείας στα ηλεκτρονικά τους συστήματα. Στον ναύσταθμο στεγάζεται επίσης το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής, το οποίο ιδρύθηκε στην σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ το 2003. Πρόκειται για ένα πολυεθνικό και διακλαδικό κέντρο εκπαίδευσης, στο οποίο το 2014 εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 1700 στρατιωτικοί, ενώ το 2015 περισσότεροι από 1200. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της βάσης έχει ήδη αποφασιστεί, σύμφωνα με τον αστικό τύπο, η μόνιμη εγκατάσταση αμερικανών βατραχανθρώπων. Στον κόλπο της Σούδας βρίσκεται δεύτερον η αεροπορική βάση Σούδας (Πολεμικής Αεροπορίας), έδρα της 115 Πτέρυγας Μάχης, στην οποία οι αμερικάνοι διατηρούν δικό τους τμήμα. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι τύποι αεροσκαφών, από μαχητικά ως και μεταγωγικά C-130. Ενδεικτική της σημασίας και της αεροπορικής βάσης αποτελεί το γεγονός ότι το 2015 περισσότερα από 2830 αμερικάνικα και νατοϊκά αεροσκάφη, ενώ το 2014 περισσότερα από 4500 αμερικάνικα και νατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν την βάση. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικάνικης παρουσίας στην Κρήτη, σύμφωνα με την Καθημερινή, ολόκληρη η Κρήτη πρόκειται να εμπλακεί πιο βαθιά στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για χρήση της αεροπορικής βάσης του Καστελιού από τους Αμερικάνους, ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στον κόλπο της Σούδας βρίσκεται τρίτον -η τελευταία μεγάλη στρατιωτική εγκατάσταση στην Σούδα- το Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ το 1964 και είναι το μοναδικό πεδίο βολής στην Ευρώπη που λειτουργεί υπό την σκέπη του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων. Μια πολύτιμη στρατιωτική εγκατάσταση, αφού ο προσανατολισμός, η γενική διάταξη και οι διαστάσεις της περιοχής επιτρέπουν την χρησιμοποίηση του μέγιστου βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων, ενώ οι καλές μετεωρολογικές συνθήκες επιτρέπουν την λειτουργία του ολόκληρο τον χρόνο.

Η Σούδα όμως δεν αποτελεί απλά μια σημαντική στρατιωτική βάση, αποτελεί μια πραγματική εστία ανομίας. Το καθεστώς της ετεροδικίας μετατρέπει ολόκληρη την περιοχή σε αποικία των ΗΠΑ, αφού στην πράξη απαλλάσσει τους αμερικάνους της βάσης από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη για όσα κάνουν ακόμα και στην πόλη των Χανίων. Οι νατοϊκοί εγκληματίες δεν δικάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια, ακόμα και όταν κατηγορούνται για βιασμούς, ληστείες και ξυλοδαρμούς, αλλά παραπέμπονται στους αμερικάνους διοικητές, οι οποίοι με την σειρά τους μεταθέτουν την ποινική τους δίωξη στην διακριτική ευχέρεια της αμερικάνικης δικαιοσύνης.

Οι οξυμένες αντιθέσεις δημιουργούν μια συνακόλουθη πύκνωση των περιφερειακών συγκρούσεων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εμφανίζονται με τις δύο αλληλοσυμπληρούμενες, εναλλασσόμενες μορφές ψυχρών και θερμών συγκρούσεων, από την Ουκρανία ως τη Μαύρη Θάλασσα, από την Συρία ως την Υεμένη και από το Αιγαίο ως την Κύπρο. Είναι γεγονός ιστορικό ότι όσο η παγκόσμια οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει επαρκώς και παραμένει πιασμένη στο δόκανο της αναιμικής ανάπτυξης, όσο κανένα μεγάλο καπιταλιστικό κέντρο, ούτε του ευρωατλαντικού μπλοκ ούτε του BRICS, δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής, η πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου αυξάνεται. Το ξαναμοίρασμα του κόσμου μάλλον δεν μπορεί να γίνει αναίμακτα. Σήμερα το ευρωατλαντικό μπλοκ παρουσιάζει αρρυθμίες στην οικονομία του, η ανάπτυξή του εμφανίζεται να είναι αναιμική και ανισόμετρη και στηρίζεται στην υπερδιόγκωση των ιδιωτικών και κρατικών χρεών, ενώ η πολιτική της τεχνητής αναπνοής που εφαρμόζει η ΕΚΤ φαίνεται πως έδωσε μια μικρή αλλά ανεπαρκή ώθηση, μετατοπίζοντας απλά το σημείο έκρηξης της επερχόμενης κρίσης. Σήμερα οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν, ωστόσο με τάσεις συνεχούς μείωσης, ενώ τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ παρατηρείται αξιοσημείωτη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Το χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί, με βασικές αιτίες της γιγάντωσης την διάσωση των τραπεζών και τις υψηλού κόστους πολεμικές επενδύσεις, έχοντας σαν μεγαλύτερο πιστωτή την Κίνα. Από το 2006 ανταγωνιστική δύναμη του ευρωατλανικού μπλοκ αποτελεί το μπλοκ των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική}, το οποίο ολοένα και κερδίζει έδαφος. Σήμερα κατέχει το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 27% της συνολικής έκτασης του πλανήτη και το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ ως αντίπαλο δέος στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, πριν τρία χρόνια, έχει ιδρύσει την Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον οι θέσεις της νέας εθνικής στρατηγικής ασφάλειας ανατρέχουν στην περίοδο πριν τον πόλεμο της Κορέας. Θυμίζουν την Έκθεση 68 του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα απόρρητο έγγραφο 66 σελίδων του ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου σε θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε στον Τρούμαν το 1950 και καθόρισε την αμερικάνικη στρατηγική κατά την διάρκεια ολόκληρου του Ψυχρού Πολέμου. «Έχουμε εμπλακεί σε μια νέα εποχή ανταγωνισμού. Αποδεχόμαστε ότι ένας σθεναρός στρατιωτικός, οικονομικός και πολιτικός ανταγωνισμός βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο», δήλωσε τον Δεκέμβρη του 2017 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, παρουσιάζοντας την νέα εθνική στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ. Σε αυτό το πολεμικό περιβάλλον η ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος, ο προλεταριακός διεθνισμός και η αντικαπιταλιστική - αντιιμπεριαλιστική πάλη αποτελεί ιστορικό καθήκον. Σε αυτό το πολεμικό περιβάλλον αναρχικοί - κομμουνιστές πρέπει να κινητοποιηθούν μαζί για να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και όλες οι νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Με όπλο μας τον προλεταριακό διεθνισμό να πιάσουμε το νήμα από τις πλούσιες μαχητικές δράσεις και διαδηλώσεις, να πιάσουμε το νήμα από την εξέγερση στα Χανιά το 1990, και να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση του σύγχρονου αντιπολεμικού κινήματος.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

 

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License