ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ;


Συχνά μας γίνεται η ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές. Για νααπαντήσουμε αυτό το ερώτημα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο φοιτητικός σύλλογος δεν είναι ένα ταξικό σωματείο. Δεν συμμετέχουν δηλαδή σε αυτόν εργαζόμενοι μεκοινά υλικά συμφέροντα, τα οποία προσπαθούν να υπερασπιστούν μέσω αυτού. Αντιθέτως, συμμετέχουν φοιτητές και οι φοιτητές δεν έχουν κοινά υλικά συμφέροντα. Οι περισσότεροι φοιτητές είτεεργάζονται ήδη είτε θα εργαστούν στο μέλλον και σε κάθε περίπτωση εξαρτούν την ζωή τους από τηνπώληση του εργατικού δυναμικού, του δικού τους ή κάποιου κοντινού τους προσώπου. Υπάρχουνόμως και οι φοιτητές που θα γίνουν ή έχουν ως στόχο να γίνουν αφεντικά – πατώντας φυσικά στακεφάλια των συναδέλφων τους. Αυτοί οι φοιτητές λοιπόν εξαρτούν την ζωή τους από την αγορά τουεργατικού δυναμικού κάποιων άλλων ατόμων, έχουν δηλαδή τα αντίθετα συμφέροντα απ’ την πρώτηκατηγορία καθώς πράξεις που βελτιώνουν την οικονομική θέση των εργατών αναγκαστικά έχουν τοαντίθετο αποτέλεσμα στα αφεντικά τους που τους πληρώνουν. Ακόμα και τα, φαινομενικά καθολικά, προτάγματα για “δωρεάν συγγράμματα”, “όχι δίδακτρα” κ.α., στην πραγματικότητα επωφελούν άμεσαμόνο τους φοιτητές που προέρχονται από εργατικές οικογένειες ή είναι οι ίδιοι εργάτες. Αυτό διότι οιφοιτητές με συμφέροντα αφεντικού όχι μόνο μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος μιας επίθεσηςστο Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, αλλά μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν αφού αποκτούνπλεονέκτημα έναντι των άλλων (που δεν έχουν να πληρώνουν δίδακτρα ή συγγράματα) και γίνονται πιο“ανταγωνιστικοί”.

ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ , αναγνωρίζουμε πως στον φοιτητικό σύλλογο υπάρχουν κάποια ταξικά στοιχεία, καθώςη ανάγκη για συλλογικοποίηση προέρχεται από τα καταπιεζόμενα στρώματα. Γι’ αυτό και σε πολλέςπεριπτώσεις οι Φ.Σ. έχουν υπάρξει ένα χρήσιμο μέσο υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων μεςστις σχολές. Συγκεκριμένα, έχουν μπλοκάρει νομοσχέδια, έχουν εναντιωθεί σε εργολαβίες και ερευνητικάαστικών συμφερόντων, έχουν πολεμήσει τον ατομικισμό κ.α.
Λόγω αυτού οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η συμμετοχή μας στον Φ.Σείναι επιβεβλημένη, αφού έχει υπάρξει το ανθεκτικότερο μέσο αντίστασης στις επιθέσεις που επιχειρούν κατά καιρούς οιμηχανισμοί κράτους και κεφαλαίου στην τριτοβάθμια.

Η συμμετοχή όμως στους Φ.Σ. ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μια σημαντική ψευδαίσθηση. Ότιδηλαδή, οι φοιτητές οργανώνονται σ’ αυτούς για να υπερασπιστούν όχι τα εργατικά συμφέροντα μες στιςσχολές, αλλά τα ενιαία φοιτητικά συμφέροντα, κάτι που η καθημερινότητα δείχνει πως δεν υπάρχει.

Ο κύριος θεσμός που εντείνει αυτή την ψευδαίσθηση είναι οι φοιτητικές εκλογές. Η διαδικασία δηλαδήστην οποία εκλέγονται οι εκπρόσωποι όλων των φοιτητών ανεξάρτητα απ’τα υλικά τους συμφέροντα. Και φυσικά στην προσπάθεια τους να εκλεγούν, οι εκπρόσωποι καθορίζονται απ’το σώμα που τουςεκλέγει, δηλαδή το διαταξικό σώμα των φοιτητών με τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Αναγκαστικάδηλαδή, για να είναι αρεστοί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα φοιτητών αμβλύνουν τιςενδεχομένως αγωνιστικές θέσεις τους. Για παράδειγμα μπορεί να μην καλούν πολλές ΓενικέςΣυνελεύσεις για να μην “διαταράξουν” την ακαδημαική κανονικότητα και δυσαρεστήσουν κομμάτι τωνφοιτητών.

Σε αντίθεση με τις φοιτητικές εκλογές, οι Γενικές Συνελεύσεις είναι μια άμεση και οριζόντιαδιαδικασίαόπου αντιτίθενται διαρκώς τα αντικρουόμενα συμφέροντα, τα εργατικά και τα αστικά. Στις Γ.Σ. υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που βιώνουμε ως φοιτητέςκαι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές κοινών συμφερόντων να ζυμωθούνκαι να δράσουν συλλογικά – στην ιδανική για μας περίπτωση σε μια επαναστατική κατεύθυνση– .

Ο ΛΟΓΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΤΟΥΣΗ ΦΥΣΗΗ ΔΙΑΤΑΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ;

Και ναι και όχι. Ναι, γιατί αυτός είναι ο κύριος λόγος, αλλά δεν είναι ο μόνος. Ακόμα και αν στην θέση τουδιαταξικού φοιτητικού συλλόγου είχαμε ένα ταξικό σωματείο, όπου θα συμμετείχαν μόνο οι φοιτητέςεργατικών συμφερόντων, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως οι εκλογές καλλιεργούντην λογική της ανάθεσης και δημιουργούν μια περιττή γραφειοκρατία.

Ανάθεση, καθώς αντί το υποκείμενο που υπόκειται στην καταπίεση, δηλαδή ο φοιτητής εργατικώνσυμφερόντων, να δημιουργήσει τους αγώνες που θα οδηγήσουν στην οικονομική του απελευθέρωσημόνο του, αναθέτει σε μια εξωτερική δομή , το διοικητικό συμβούλιο, να το οργανώσει και να τοκατευθύνει, κάνοντας έτσι την παραδοχή πως “εγώ δεν γνωρίζω αρκετά καλά τα συμφέροντά μου, αςαποφασίσει για μένα μια φωτισμένη ηγεσία που ξέρει καλύτερα”.

Γραφειοκρατία, καθώς δημιουργούν την λογική πως ο Φ.Σ. είναι ουσιαστικά μια σφραγίδα, όταν έχουμεαυτή την σφραγίδα αγωνιζόμαστε και όταν δεν την έχουμε καθόμαστε άπραγοι.

Γι’ αυτό κι εμείς στεκόμαστε αντίθετοι στις εκλογές και τις λογικές που καλλιεργούν και μένουμε πιστοίστην διακηρυκτική αρχή της Α’ Διεθνούς ένωσης των εργαζομένων, πως

“ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ

Για να μην παρεξηγηθούμε, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως σε καμία περίπτωση η στάση πουπροτείνουμε δεν είναι η αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες. Αντιθέτως, καθημερινάπροσπαθούμε να ενισχύσουμε την συμμετοχή του κόσμου σε συλλογικές διαδικασίες στον κοινωνικόμας χώρο και όχι μόνο. Διαφωνούμε όμως με την ύπαρξη θεσμών που δημιουργούν προβλήματα για τοφοιτητικό κίνημα εργατικής κατεύθυνσης, όπως οι φοιτητικές εκλογές, που δημιουργούν ψευδαισθήσειςπερί ενιαίων φοιτητικών συμφερόντων, οδηγούν κατά τα άλλα αγωνιστικές δυνάμεις στον στείροεκλογοκεντρισμό και την ψηφοθηρία και καλλιεργούν λογικές γραφειοκρατίας και ανάθεσης.

Εν ολίγοις η στάση που προτείνουμε στο σήμερα είναι η αντιιεραρχική οργάνωση της εργατικής τάξηςστους χώρους δουλειάς/σπουδών/κατοικίας και η δημιουργία αγώνων για την προάσπιση των υλικώντης συμφερόντων.

Απέχουμε από τις Φοιτητικές Εκλογές, όχι επειδή αρνούμαστε την οργάνωση, αλλά επειδή επιδιώκουμε μια οργάνωση κατά πολύ ανώτερη της σημερινής.
Δεν επιδιώκουμε την ανωριμότητα του ανθρώπου, αλλά το πέρασμά του στην ωριμότητα.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, ανεξάρτητα απ’ το αν κάποιος ψήφισε ή όχι, καλούμε τον κόσμο της εργασίας εντός και εκτός σχολών να συγκρουστεί με τα συμφέροντα ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, που υπερασπίζεται το ελληνικό και κάθε κράτος. Στην επιθυμία τους για κέρδος και εκμετάλλευση να αντιπαραβάλουμε τις κοινές μας ανάγκες και την ταξική αλληλεγγύη!

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License