Μια φλεγόμενη κραυγή από την Πέτρου Ράλλη / Την τετάρτη 23.5 συνέχεια του δικαστηρίου των 8


Τρίτη 15 Μαΐου 2018, απειλητικός πυκνός μαύρος καπνός και φλόγες ξεφεύγουν από τα παράθυρα του δεύτερου ορόφου στο διοικητικό κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη. Αυτή η πυρκαγιά δεν είναι ατύχημα, είναι το ξέσπασμα μιας έκρηξης από τις αφόρητες συνθήκες που υφίστανται οι κρατούμενοι. Μια προσπάθεια να σπάσει η συνηθισμένη ασφυκτική κανονικότητα του εγκλεισμού. Μέσα από τις πράξεις τους, εκτέθηκαν, πήραν το ρίσκο μιας αναβαθμισμένης βίαιης καταστολής από τις κρατικές δυνάμεις και τώρα φέρουν το κόστος της εξέγερσής τους. 

Τρεις μέρες μετά τα γεγονότα αυτά, την Παρασκευή 18 Μαίου, μια συγκέντρωση αλληλεγγύης καλέστηκε  από τον συντονισμό ενάντια στα κέντρα κράτησης έξω από το κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης, ακόμη περισσότερο από τις προηγούμενες, οι κρατούμενοι, πιέζοντας και σκαρφαλώνοντας ο ένας στον άλλο, προσπάθησαν να αποκτήσουν ορατότητα από τα παράθυρά των κελιών τους. 

Η κατάσταση στο εσωτερικό φαίνεται πολύ τεταμένη, οι κρατούμενοι καταβάλλουν μια σοβαρή προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί μας, φωνάζοντας και ρίχνοντας αντικείμενα με γραπτά ονόματα και μηνύματα κινδύνου, περνώντας τα πάνω από τα κεφάλια των μπάτσων και τους φράχτες από συρματόπλεγμα.Από το διάλογό μας με τους φυλακισμένους, λάβαμε τις ακόλουθες πληροφορίες. Παρόλο που τα γεγονότα γύρω από το συμβάν της φωτιάς είναι θολά, οι συνέπειες της εξέγερσης και της καταστολής που ακολούθησαν είναι αναμφισβήτητες. Αφού τα ίχνη της εξέγερσης εξαφανίστηκαν, μια ομάδα δέκα κρατουμένων μεταφέρθηκε σε κλειστό γραφείο και ξυλοκοπήθηκε άγρια πριν μεταφερθεί σε άγνωστο προορισμό. 

Τις επόμενες ημέρες, τα μέτρα εντός της Πέτρου Ράλλη έχουν αλλάξει δραστικά. Πολλές μεταφορές σε άλλα στρατόπεδα και κέντρα κράτησης συνέβησαν, μαζί με απελάσεις πίσω στα νησιά και αρκετές απελευθερώσεις. Για εκείνους που παρέμειναν τα μέσα πίεσης που χρησιμοποιούνται από τις κρατικές αρχές αυξάνονται. Για παράδειγμα, η διακοπή του νερού και η απουσία ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις υγιεινής. Αυτές οι μεγάλες ελλείψεις επιδεινώνουν τις συνθήκες και εμποδίζουν την παραμικρή ελάχιστη φροντίδα των συνεχιζόμενων ασθενειών και λοιμώξεων.

 Συν τοις άλλοις, μερικοί από τους μετανάστες κάνουν το Ραμαζάνι, οπότε δεν τρώνε και δεν πίνουν κατά το φως της ημέρας. Οι μπάτσοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση με την ακύρωση της διανομής `κατάλληλου` γεύματος, χρησιμοποιώντας το ως μορφή τιμωρίας. Τις τελευταίες μέρες, κάθε ένας από αυτούς έλαβε μόνο ένα κρουασάν και ένα μπουκάλι νερό το βράδυ, μετά από μια μακρά μέρα νηστείας. Ξεδιάντροπα, η ίδια φτωχή τροφή χρησιμοποιήθηκε ως δωροδοκία για να ησυχάσουν οι κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης. Μια βρώμικη κίνηση που βρήκε την έντονη άρνηση των κρατουμένων.

 Το κλίμα τρομοκρατίας, φυσικού και ψυχολογικού πολέμου που επιβλήθηκε στους κρατούμενους στην Πέτρου Ράλλη, το οποίο αναβαθμίζεται σε περιόδους εξέγερσης, ωθεί ορισμένους από τους κρατουμένους να αυτοκτονήσουν. Μας είπαν για μια ανεπιτυχής απόπειρα τις τελευταίες μέρες και η ιδέα περιτρυγιρίζει έντονα το κεφάλι ορισμένων. Σε αντίθεση με αυτή την επιλογή, μας έκαναν σαφές ότι υπάρχει μια τεράστια κινητήρια δύναμη για να τους οδηγήσει σ` έναν αγώνα για τη ζωή και την ελευθερία τους. Όπως είπαμε, είναι έτοιμοι και με την υποστήριξή μας θα εξεγερθούν.

 Είμαστε αλληλέγγυες με εκείνους που αγωνίζονται και αντιστέκονται. Οποιοδήποτε σημάδι εξέγερσης μέσα στα κελιά των φυλακών είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στον κοινό μας αγώνα ενάντια στην κυριαρχία και το εγκλεισμό. Οι φωτιές προέρχονται από την φλεγόμενη επιθυμία να καψούν και να καταστρέψουν κάθε φυλακή και κέντρο κράτησης. Αυτή είναι μια άμεση έκκληση για τη συγκέντρωση των δυνάμεών μας και την αντιμετώπιση του κρατικού μηχανισμού.

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/5 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΣΤΑ ΣΚΑΛΆΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΌ)
 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 8 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/5 ΣΤΙΣ 09:00 ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΓΚΙΝΗ

 

Συντρόφισσες Σύντροφοι

από την Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License