Σε φασιστική ομάδα ανήκουν οι επιτιθέμενοι στον Μπουτάρη

«Αυτοί που Χτύπησαν τον Μπουτάρη Δεν ήταν Περαστικοί – Ανήκουν σε Ακροδεξιά Ομάδα»   Ο δικηγόρος του δημάρχου κατέθεσε στο δικαστήριο φωτογραφίες, στις οποίες φέρεται να συμμετέχουν, σε παλιότερα επεισόδια, ορισμένοι από τους συλληφθέντες για την επίθεση του Σαββάτου.

«Οι δράστες της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν περαστικοί ή αγανακτισμένοι πολίτες, που τον είδαν τυχαία και τον χτύπησαν». Φωτογραφίες, στις οποίες κατηγορούμενοι για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης φέρονται να εμφανίζονται σε παλιότερες συγκεντρώσεις και επεισόδια ακροδεξιών, κατέθεσε στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή. Από τις φωτογραφίες, που συμπεριλήφθηκαν στα αναγνωστέα έγγραφα και τις οποίες εξασφάλισε το VICE, φέρεται να προκύπτει ότι υπάρχουν πυρήνες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση και όνομα, έχουν πάρει μέρος σε συγκεντρώσεις και επεισόδια ακροδεξιών τον τελευταίο χρόνο – στο περσινό Thessaloniki Pride και το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, τον περασμένο Ιανουάριο. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους είναι άτομα νεαρής ηλικίας, γεγονός που φάνηκε στην επίθεση κατά Μπουτάρη (εκτός του 36χρονου ομογενή από τη Γεωργία, συνελήφθησαν δύο 20χρονοι κι ένας ανήλικος), ωστόσο κάθε φορά στις πίσω γραμμές υπάρχουν μεγαλύτεροι που δίνουν το σύνθημα.

 

Πρώτος στο δικαστήριο κατέθεσε ο Γ. Μπουτάρης: «Με έβριζαν διάφορα άτομα από πολλά σημεία. Με φώναζαν "Παλιόπουστα", "Τουρκόφιλε" κ.α. Κάποιος έδωσε σύνθημα με τα χέρια του και τότε ο κλοιός στένεψε γύρω μου. Άρχισα να τρώω κλωτσιές και αντικείμενα. Με έριξαν κάτω, εκεί τρόμαξα. Με χτυπούσαν σε όλο μου το σώμα. Ήταν αγριεμένοι», είπε ο δήμαρχος. Ο ίδιος αναγνώρισε τους τρεις συλληφθέντες, που βρίσκονται στο εδώλιο: «Ο πρώτος μού έδωσε μια κλωτσιά στην κοιλιά. Φίλος μου, που γνωρίζει πολεμικές τέχνες, μου είπε ότι αν την έτρωγα κανονικά, θα μου έκανε την κοιλιά κομμάτια. Είδα, επίσης, τους άλλους δύο να με χτυπούν», πρόσθεσε.

Σε εκείνο το σημείο, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Νίκος Χατζηνικολάου, έδειξε προς τον ίδιο και το δικαστήριο φωτογραφίες από τα επεισόδια του Σαββάτου. Ωστόσο, επέδειξε και μία φωτογραφία, η οποία φέρεται να τραβήχτηκε στις 17 Ιουνίου του 2017, όταν ομάδα ακροδεξιών είχε προσπαθήσει να διαλύσει το Thessaloniki Pride. Εκείνη τη μέρα, μια εξαγριωμένη ομάδα τοποθέτησε κάδους απορριμμάτων στην οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, περιμένοντας τη διέλευση της πορείας του Pride. Αστυνομικοί τούς απομάκρυναν προς τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου παρέμειναν. Στην ομάδα, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, φαίνεται να συμμετέχουν δύο από τους συλληφθέντες της προχθεσινής επίθεσης στον Γ. Μπουτάρη. Ο ένας έχει ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά του, ενώ ο δεύτερος φορά καπέλο και γυαλιά και κρατά στο χέρι τη δερμάτινη ζώνη του παντελονιού του. Στην ίδια ομάδα διακρίνεται κι ένα ακόμη άτομο, το οποίο, κατά την επίθεση στον δήμαρχο, τον είχε ακολουθήσει ως το αυτοκίνητο, κλωτσώντας την πόρτα. «Η επίθεση, λοιπόν, στον δήμαρχο δεν φαίνεται να ήταν τυχαία και αυθόρμητη», είπε ο κ. Χατζηνικολάου.

 

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Στις 21 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Εκείνη τη μέρα, εμφανίστηκε στις παρυφές της συγκέντρωσης, από την πλευρά του καφέ Ξαρχάκος, μια ομάδα περίπου 80 μαυροφορεμένων ατόμων, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και ρόπαλα. Προσπάθησαν να πλησιάσουν στην εξέδρα, αλλά απωθήθηκαν, με αποτέλεσμα να κινηθούν, όλοι μαζί, ξανά πίσω προς την πλατεία της ΧΑΝΘ. Σύμφωνα πάντα με τις φωτογραφίες που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, εκεί φέρεται να ήταν παρόντες ακόμη δύο εμπλεκόμενοι στην επίθεση εναντίον του Μπουτάρη - ένας από τους συλληφθέντες κι ένας που κλωτσά την πόρτα του αυτοκινήτου του δημάρχου, ο οποίος δεν συνελήφθη.

Η ίδια ομάδα την ημέρα του συλλαλητηρίου κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ναβαρίνου, με σκοπό να πλησιάσει στην Καμάρα, όπου αντιεξουσιαστές και αντιφασίστες έκαναν αντι-συγκέντρωση. Έγιναν μικροσυγκρούσεις με τα ΜΑΤ, στη διασταύρωση της Τσιμισκή με τη Δημητρίου Γούναρη, ωστόσο οι ακροδεξιοί έκαναν μεταβολή και έφυγαν. Λίγο αργότερα, άγνωστοι κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Στρατού και τον κοινωνικό χώρο-κατάληψη Libertatia. Το νεοκλασικό πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες και καταστράφηκε ολοσχερώς.

 

Όλα τα παραπάνω προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με τη δράση ακροδεξιών πυρήνων, στους οποίος συμμετέχουν τα ίδια πρόσωπα, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση και καθοδήγηση, που περιφέρονται τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη και τρομοκρατούν.

Μέχρι την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη, που έγινε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και προκάλεσε κεντρικό πολιτικό θέμα, δεν είχε γίνει καμία σύλληψη. Μετά την επίθεση του Σαββάτου, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα – δύο 20χρονοι, ένας σεσημασμένος ομογενής από τη Γεωργία κι ένας ανήλικος. Δεν συνελήφθη κανένας «αρχηγός» ή υποκινητής. Την περασμένη Δευτέρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, διαβίβασε στην Κρατική Ασφάλεια έγγραφη παραγγελία, ζητώντας τον εντοπισμό των φυσικών και των ηθικών αυτουργών της επίθεσης. Εκτός από την ταυτοποίηση των δραστών που δεν έχουν συλληφθεί, ο εισαγγελέας ζήτησε να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες όσων διέγειραν το πλήθος στη διάπραξη βιαιοπραγιών.

 

Στο μεταξύ, στις απολογίες τους το μεσημέρι της Τετάρτης οι τρεις συλληφθέντες υποστήριξαν ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος, το ανώριμο της ηλικίας τους και ζήτησαν συγγνώμη. «Είμαι Πόντιος και κατέβηκα να τιμήσω τη μνήμη των Ποντίων. Είδα κόσμο να αποδοκιμάζει ένα πρόσωπο και πλησίασα να δω ποιο ήταν αυτό. Παρασύρθηκα από ανοησία και λόγω της μετεφηβικής μου ηλικίας», είπε ο πρώτος 20χρονος. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, επίσης 20 ετών, επανέλαβε περίπου τα ίδια. Τέλος, ο 36χρονος ομογενής από τη Γεωργία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν γνώριζα ποιος ήταν. Έκανα μεγάλο λάθος και ζήτω συγγνώμη. Παρασύρθηκα από το πλήθος. Είχα ακούσει ότι είχε αφήσει (ο δήμαρχος) τους γκέι να κάνουν παρέλαση», είπε και υποστήριξε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης το δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους τρεις κατηγορούμενους. Επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή στον πρώτο 20χρονο, το ίδιο και στον 36χρονο ομογενή, ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κατά την αναγγελία της απόφασης, δέχθηκε ότι επρόκειτο «περί οργανωμένης επίθεσης σε βάρος του δημάχου», θέση την οποία είχε διατυπώσει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας, κατά την εισήγησή της.

από vice.com/gr


Ανεβαίνει ο αριθμός των ταυτοποιημένων ατόμων για την επίθεση στον Μπουτάρη

Συντάκτης: efsyn.gr

Ένα ακόμη άτομο ταυτοποιήθηκε για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, το προηγούμενο Σάββατο, στη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Πρόκειται για έναν 22χρονο εις βάρος του οποίου καταλογίζονται τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της εξύβρισης. Πρόκειται για το έβδομο άτομο που ταυτοποιείται.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License