ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΗ


post image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΗ
 
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL «Ολιστική» κοροϊδία Το μόνο που έκανε εκείνος ο γερμανός αξιωματούχος που δήλωσε ανώνυμα ότι το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» των συριζαίων «δεν αξίζει ούτε το χαρτί που γράφτηκε», ήταν να δείξει την ιμπεριαλιστική αλαζονεία του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα ευχολόγιο, για μια έκθεση ιδεών απ' αυτές που κατασκευάζουν καθημερινά κατά ντουζίνες πανεπιστήμια, ινστιτούτα, ερευνητικά ιδρύματα και think tanks σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.
Ομως, για τους ιμπεριαλιστές δανειστές αυτή η έκθεση ιδεών αξίζει απείρως περισσότερο από το χαρτί που γράφτηκε, γιατί αποτελεί μια φλύαρη και ωραιοποιημένη περιγραφή του μετα-Μνημόνιου. Δε θα δυσκολευτούν καθόλου να βρουν -σχεδόν σε κάθε σελίδα- τις έμμεσες ευχαριστίες των άλλοτε «αντιμνημονιακών» για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, η οποία… έσωσε τη χώρα και της επιτρέπει σήμερα, κινούμενη στις ίδιες μνημονιακές ράγες, να αντιμετωπίζει το μέλλον με… αισιοδοξία.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελείωσαν με την τρόικα και τώρα τους περιμένει ο Σολτς Σε ποια ακριβώς ζητήματα αναγκάστηκε η ελληνική κυβέρνηση «να βάλει λίγο νερό στο κρασί της»; Ο Τσακαλώτος, που έκανε τη σχετική δήλωση, δε μας διαφώτισε. Πέταξε μια κουβεντούλα για το νερωμένο κρασί και κατά τα άλλα δήλωσε σούπερ ευχαριστημένος.  Τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε όταν στείλουν στη Βουλή ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα, για να το ψηφίσουν κι αυτό με την καθιερωμένη υπερεπείγουσα διαδικασία (να μη χαλάσουν και τη μνημονιακή παράδοση). Πριν από το Μουντιάλ, είπε ο Τσίπρας, δηλαδή μέχρι τα μέσα του Ιούνη.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Το χρέος θα το «κανονίσουν» Γερμανοί και ΔΝΤ Με στόχο τη διατήρηση του αποικισμού και της κινεζοποίησης Ποια είναι η θέση του γερμανικού ιμπεριαλισμού (με την οποία θα συνταχθούν όλοι, όπως συμβαίνει πάντοτε); Δε θα υπάρξει μια εφάπαξ ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με επιμήκυνση των λήξεων όλων των ομολόγων, αλλά μια ρύθμιση που θα αφορά τα ομόλογα μερικών ετών (π.χ. από το 2023 μέχρι το 2030). Αυτή η ρύθμιση θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους (αυστηρή τήρηση της μνημονιακής πολιτικής, χωρίς το παραμικρό πισωγύρισμα), τους οποίους θα επιτηρεί η τρόικα στο πλαίσιο του καθεστώτος αυστηρής μετα-μνημονιακής επιτροπείας. Οταν θα πλησιάζει η λήξη αυτής της περιόδου ρύθμισης, θα ξαναγίνει συζήτηση για νέα ρύθμιση, με τους ίδιους αποικιοκρατικούς όρους, φυσικά. Οσο για το ΔΝΤ, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος, θα παραμείνει στο «κόλπο» της μετα-Μνημονιακής επιτροπείας σε κάθε περίπτωση.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Υποτακτικοί στα αμερικάνικα ιμπεριαλιστικά σχέδια Ούτε ασφαλώς είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες πριν ο Κοτζιάς επισκεφτεί την Ουάσινγκτον, κατέφτασε στην Αθήνα (χωρίς παράτες και ταρατατζούμ) ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ Φρεντ Φρεντέρικσον, συνοδευόμενος από επιτελικούς αξιωματικούς της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, και με το που πάτησε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος τράβηξε ντουγρού για την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ο Περισσός καταγγέλλει ότι η βάση του Αράξου εκσυγχρονίζεται με σκοπό να δεχτεί πυρηνικά όπλα, και η κυβέρνηση απαντά μονότονα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αποθηκευμένα πυρηνικά. Η επίσκεψη του ίδιου του υπεύθυνου Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ ακριβώς σ' αυτή τη βάση δεν καταλείπει, νομίζουμε, την παραμικρή αμφιβολία ότι οι πληροφορίες του Περισσού είναι ακριβείς. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι Αμερικανοί και ΝΑΤΟ προωθούν μια γενικότερη αναδιάταξη των δυνάμεών τους στην περιοχή, με κατάτμηση της βάσης στο Ιντζιρλίκ και διασπορά της σε βάσεις στην Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες.

«Μακεδονικό» Σε εθνικιστικές συμπληγάδες Μόλις είχε καταρρεύσει η προσπάθεια του Τσίπρα να περάσει την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», που είχε συμφωνήσει με τον Ζάεφ, οπότε η κυβέρνηση είχε ανάγκη τόνωσης μέσω… Πενς. Ο ίδιος ο Πενς, πάντως, φρόντισε να διαψεύσει τις διαρροές του Μαξίμου, γράφοντας στο twitter λίγο μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τσίπρα: «Μίλησα σήμερα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα. Τον ευχαρίστησα για την ηγεσία του, μαζί με τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό Ζάεφ, σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης της μακροχρόνιας διένεξης για το όνομα. Ιστορική ευκαιρία. Ελπίζω ότι και τα δύο μέρη μπορούν να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και να προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
ΣΕΛΙΔΑ 11

Σαν κοινός προβοκάτορας Τι παραλείπει να πει ο Μητσοτάκης; Πότε και ενάντια σε ποιους έγινε η εξέγερση του Ιλιντεν. Τι θα καταλάβει ο αγράμματος εθνικιστικός όχλος; Οτι η εξέγερση του Ιλιντεν έγινε ενάντια στο ελληνικό κράτος. Γι' αυτό και ο Μητσοτάκης τη βαφτίζει σκόπιμα εθνικιστική (και όχι εθνική) και της φορτώνει το αίτημα της Μεγάλης Μακεδονίας. Αίτημα που δεν είχαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν, οι οποίοι ζητούσαν ανεξάρτητη Μακεδονία. Ανεξάρτητη από ποιον; Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην οποία ανήκαν τότε όλα τα εδάφη της ιστορικής Μακεδονίας. Γιατί η επανάσταση του Ιλιντεν έγινε το 1912, πριν από τους βαλκανικούς πολέμους που διαμόρφωσαν τα σημερινά σύνορα των βαλκανικών χωρών και πριν από τις τεράστιες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών, που άλλαξαν την εθνική σύνθεση της (ελληνικής κυρίως) Μακεδονίας. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Δικομματική κοκορομαχία με εκλογικό άρωμα Υποτίθεται πως η προηγούμενη Δευτέρα θα ήταν μια ιστορική μέρα. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητούσε και θα ενέκρινε την «ολιστική στρατηγική ανάπτυξης» και την «επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα». Μια ματιά  στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, όμως, έδειχνε ότι άλλα απασχολούσαν το προπαγανδιστικό επιτελείο του Μαξίμου. ΕφΣυν: «Ποιοι και γιατί “έκαψαν“ το Ιλιντεν». Δεύτερο θέμα ο ξυλοδαρμός του Μπουτάρη, με μεγάλη φωτογραφία. Οσο για το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης», που θα συζητούσε το υπουργικό συμβούλιο, ένα μικρό «χτύπημα», δεύτερο στη σειρά μάλιστα. Εθνος: «Επίδομα στέγασης σε 500.000 νοικοκυριά». Ο Μπουτάρης «χτύπημα» με μικρή φωτογραφία (βλέπετε, ο Σαββίδης πατρονάρει τον εθνικοφασιστικό εσμό της Θεσσαλονίκης). Για το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» ούτε καν «χτύπημα».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Δικά τους δημιουργήματα Τι ήταν αυτοί που επιτέθηκαν στον Μπουτάρη; Φασισταριά με πατέντα. Ακόμα κι αν δεν είχαν ακουστεί οι κραυγές τους, και μόνο το γεγονός ότι ξυλοκόπησαν ανελέητα έναν άνθρωπο ηλικίας περίπου 80 ετών, με γνωστά προβλήματα υγείας, αρκεί για να διαπιστώσουμε την ταυτότητά τους. Τα φασισταριά δεν έχουν το στοιχειώδες λαϊκό ήθος που επιβάλλει να μη χτυπάς ηλικιωμένους ανθρώπους (με το στόμα μόνο, λέει ο λαός μας). 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Παπαγγελόπουλος, ο νέος σούπερ-Γαλιλαίος… Η δήλωση Παπαγγελόπουλου στη Βουλή δεν πέρασε, φυσικά, απαρατήρητη. Σημειώθηκε από τους «φερόμενους ως εμπλεκόμενους», οι οποίοι δεν έπιασαν την «χείρα ειρήνης» που τους έτεινε ο Παπαγγελόπουλος. Αντίθετα, τον «κοπάνησαν» με μεγαλύτερη μανία (ιδιαίτερα ο Σαμαράς). Από πολιτική άποψη, όμως, ο Παπαγγελόπουλος ήρθε να σηματοδοτήσει δυο πράγματα. Πρώτο, ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάτι χειροπιαστό σε βάρος των «δέκα», γι' αυτό και έκαναν μπαλάκι την υπόθεση και την έστειλαν στο δικαστικό μηχανισμό, για να πάρει αυτός την ευθύνη της παραγραφής. Δεύτερο, την «ποιότητα» που έχουν οι άνθρωποι που στελεχώνουν το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα. Τυπικό παράδειγμα ο Παπαγγελόπουλος.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Χτύπησε ταβάνι η κρίση πανικού των συνηγόρων των νεοναζιστών Εμείς θα το πούμε όσο γίνεται πιο απλά: η υπεράσπιση των νεοναζιστών κάνει αυτόν τον θόρυβο, κατηγορώντας την υπεράσπιση για… κρυψίνοια, επειδή είναι πανικόβλητη. Τρέμει για το περιεχόμενο των αναγνωστέων εγγράφων, ιδιαίτερα των κάθε είδους ηλεκτρονικών αρχείων, γιατί μέσα απ’ αυτά προβάλλει σε όλη την ανατριχιαστική μεγαλοπρέπειά του ο ναζιστικός, εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΕΡΓΑΤΙΚΑ Καμιά συμμετοχή στην απεργία των καπιταλιστών και των λακέδων τους Οπως το φανταζόμασταν, βρέθηκαν οι πρόθυμοι που θα δώσουν υλική υπόσταση στην επαίσχυντη «απεργία» που οργανώνει στις 30 Μάη η «κοινωνική συμμαχία» της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τους φορείς των καπιταλιστών εργοδοτών και άλλους αστικούς φορείς, ζητώντας από τους εργάτες να απεργήσουν για «την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» και άλλα τέτοια αηδιαστικά. Είναι εκείνοι που καλούν σε συμμετοχή στην «απεργία»-πρόκληση «με ταξικό περιεχόμενο»!
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ Δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές! Μπορεί ο υπουργός Παιδείας να κομπορρημονεί ότι η συγκυβέρνηση παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια, που δε φθάνει ούτε για «ζήτω», μετά την πανωλεθρία που αυτά υπέστησαν λόγω της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και του αφανισμού των αποθεματικών τους, όμως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική. Τα Πανεπιστήμια αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς και πολλές φορές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Εμπόριο ελπίδων «Ημέρες καριέρας» από το ΑΠΘ Σύγχρονους δούλους αναζητούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ακόμα και ανάμεσα στους απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.  Οι μισθοί, οι συνθήκες εργασίας, κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσομοιάζουν  και σε αυτόν τον «προνομιούχο» τομέα με συνθήκες γαλέρας. Πολλοί νέοι, κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου, απογοητευμένοι από την αναδουλειά, τη χρόνια ανεργία, τις συνθήκες εργασίας «παίρνουν των ομματιών τους», αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό, όπου και εκεί βεβαίως ο καπιταλισμός δε χαρίζεται στους εργαζόμενους, πλην, όμως, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη από την Ελλάδα της «κινεζοποίησης».
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ Γάζα: Πορεία της Επιστροφής  Πάνω από 100 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες! Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τις 30 Μάρτη που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις δίπλα στη συνοριακή ζώνη οι νεκροί από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού έφτασαν τους 112 και οι τραυματίες τους 13.190. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 13 παιδιά κάτω των 18 χρόνων, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν 2.096 παιδιά και 1.029 γυναίκες. Οι τραυματίες από σφαίρες είναι 7.618 και από δακρυγόνα 5.572. Περισσότεροι από 3.750 τραυματίες είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, ενώ το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων της Γάζας έχει προχωρήσει σε 32 ακρωτηριασμούς άνω και κάτω άκρων. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα Η νίκη Μαδούρο δεν κρύβει τη γύμνια του Δε χρειάζεται να είναι κανείς με τους Αμερικάνους για να διαπιστώσει ότι οι προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βενεζουέλα ήταν μία επίπλαστη εικόνα «νίκης» του ξεδοντιασμένου «σοσιαλισμού», ο οποίος βυθίζεται στο βάλτο της αέναης οικονομικής κρίσης. Γιατί μπορεί ο Μαδούρο να κέρδισε κοντά στο 70% των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν (πρώην υποστηριχτή του Τσάβες, που τα έσπασε μαζί του το 2010), όμως η αποχή άγγιξε το 54% (υπερδιπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) και η οικονομική κρίση στη χώρα δεν έχει κοπάσει, με τον πληθωρισμό από 21% που ήταν το 2012 (σύμφωνα με τα επίσημα «μαγειρεμένα» στοιχεία) να εκτινάσσεται σε ποσοστό πάνω από το 100% το 2015, για να φτάσει να γίνει υπερπληθωρισμός (της τάξης των κάμποσων χιλιάδων τοις εκατό) το 2018! 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Οι… δώδεκα εντολές Ζήλεψε τον… Μωυσή ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και έφερε τις δώδεκα εντολές του… «θεού» του σύγχρονου κόσμου (των ΗΠΑ δηλαδή) για να τις εφαρμόσει το Ιράν. Για την ακρίβεια, έφερε δύο εντολές παραπάνω από τον Μωυσή, αλλά τι σημασία έχουν τα νούμερα; 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Θα δοκιμαστούν οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες; Ο 54χρονος καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και στη Ρώμη Τζουζέπε Κόντε, με το βαμμένο κομοδινί μαλλί και την «ποσέ» σήμα κατατεθέν στο σακάκι του, είναι ο εκλεκτός της νεοφασιστικής «Λέγκα» και του… αντισυστημικού «Κινήματος 5 Αστέρων» για την πρωθυπουργία της Ιταλίας. Ηδη, με την ανακοίνωση του ονόματός του, άρχισαν τα στοιχήματα για το πόσο θα παραμείνει στην πρωθυπουργία, ενώ οι ψευτιές στο βιογραφικό του συγκράτησαν τον πρόεδρο Ματαρέλα που δεν του έδωσε ακόμα την εντολή.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Πολιτική ξεφτίλα Συμπάσχουμε! Με τα μέλη των Podemos, που θα περάσουν το Σαββατοκύριακο με το αγωνιώδες ερώτημα: «Πιστεύετε ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η Ιρένε Μοντέρο θα πρέπει να συνεχίσουν ως γενικός γραμματέας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος ή να παραδώσουν τις έδρες τους ως βουλευτές;». Τη Δευτέρα θα ξέρουμε το αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τότε οι Podemos θα περάσουν μαύρο Σαββατοκύριακο.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License