Το Διαλυτικό #1

Ηλεκτρονική δημοσίευση όλων των κειμένων του πρώτου τεύχους στη διεύθυνση http://dialytiko.espivblogs.net

post image

Ολόκληρη η ύλη του πρώτου τεύχους δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://dialytiko.espivblogs.net/.

Το πρώτο τεύχος, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, περιλαμβάνει τα κείμενα που ακολουθούν:

Το κείμενο της Stella Polaris, Η κριτική των πολιτικών της ταυτότητας ως κριτική του γενικευμένου διαχωρισμού. Το εν λόγω κείμενο επιχειρεί μια κριτική των πολιτικών της ταυτότητας από μια αντιεξουσιαστική κομμουνιστική σκοπιά. Σύμφωνα με τη Stella, η καταβύθιση στις πολιτικές της ταυτότητας βρίσκεται στον αντίποδα αυτού που αποτελεί επίδικο των αγώνων: της κατάργησης του καπιταλισμού μέσω του επαναστατικού μετασχηματισμού των κοινωνικών σχέσεων. Όπως επισημαίνει, αυτό δεν συμβαίνει γιατί ο ρατσισμός, ο σεξισμός ή η καταπίεση των γυναικών δεν είναι υλική πραγματικότητα. Αντιθέτως, η φυλετική, η έμφυλη και η σεξουαλική καταπίεση είναι συστατικά στοιχεία των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων όπως έχουν διαμορφωθεί ιστορικά. Οι διαχωρισμοί που απορρέουν συμβάλλουν ενεργά στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Το μόνο που θα μπορούσε να διακόψει τον φαύλο κύκλο της αναπαραγωγής της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι ο αγώνας ενάντια σε αυτούς τους διαχωρισμούς με στόχο την υπέρβασή τους. Η απόπειρα σύνδεσης των κατακερματισμένων στιγμών αγώνα και όχι η κατάφαση και η εξύμνηση του διαχωρισμού τους. Η αναζήτηση των κοινών συμφερόντων και επιθυμιών και η οργάνωσή τους προς την κατεύθυνση της υπέρβασης όλων των ταυτοτήτων που μας κρατούν δεμένους στον καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας. Το κείμενο της Stella Polaris συνοδεύεται από τη μετάφραση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου της Eve Mitchell, Είμαι γυναίκα και άνθρωπος: μια μαρξιστική φεμινιστική κριτική της θεωρίας της διαθεματικότητας που πρωτοδημοσιεύτηκε στα αγγλικά τον Σεπτέμβριο του 2013 στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πολιτικής ομάδας Unity and Struggle.

To δεύτερο κείμενο του τεύχους, Ο αγώνας στο Κέντρο Κράτησης Ελληνικού, γράφτηκε από τον Γιώργο Α. ως προϊόν της εμπειρίας του από αυτόν τον αγώνα. Το κείμενο παρουσιάζει ένα χρονικό των αγώνων των έγκλειστων μεταναστριών χωρίς χαρτιά του Κέντρου Κράτησης Ελληνικού για την απελευθέρωσή τους, που κράτησε από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι το φθινόπωρο του 2016. Επιπλέον, το κείμενο δείχνει το πώς οι σχέσεις που ανέπτυξαν οι μετανάστριες με τους αλληλέγγυους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτών των αγώνων και στις νίκες που πέτυχαν. Περιγράφεται επίσης η μεταναστευτική πολιτική της Αριστεράς του κεφαλαίου και το πώς αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κρατικής πολιτικής, παρά τη φιλομεταναστευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο κείμενο, Η οικολογία του καπιταλισμού, που γράφτηκε από τον Shevek, δείχνει γιατί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η απαξίωση της φύσης είναι θεμελιώδη χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Το κείμενο του Shevek επιχειρεί επίσης να αναλύσει την καπιταλιστική περιβαλλοντική πολιτική μέσα από τη χρήση των μαρξικών κατηγοριών της κριτικής της πολιτικής οικονομίας καθώς επίσης και να παρουσιάσει κριτικά τα βασικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών αγώνων ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και απαξίωση της φύσης. Στο τελευταίο μέρος του κειμένου ασκείται κριτική στις ιδεολογίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτούς τους αγώνες και, ειδικότερα, στη «θεωρία της αποανάπτυξης» και στο λεγόμενο πρόβλημα του «υπερπληθυσμού».

Το τελευταίο κείμενο που περιλαμβάνεται στο πρώτο τεύχος με τίτλο, Τα ‘ντοκουμέντα’ της documenta 14, έχει γραφεί από τον Αχείμαστο Ζηλωτή. Το κείμενο αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες επιβολής και κατεξουσίασης δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο της καθαυτό παραγωγής αλλά επεκτείνονται και στο πεδίο της «πολιτισμικής παραγωγής», προκειμένου να ασκηθεί η ιμπεριαλιστική ισχύς της κυρίαρχης εθνικής φράξιας του κεφαλαίου εντός της Ευρώπης.

Τέλος, δημοσιεύεται το ποίημα Αδιαφορία που γράφτηκε από τον Αχείμαστο Ζηλωτή επ’ αφορμή της δεύτερης δίκης για την πολύμηνη απεργία των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια το φθινόπωρο του 2013.

Το δεύτερο τεύχος του Διαλυτικού βρίσκεται υπό επεξεργασία, με αναμενόμενη ημερομηνία έκδοσης τον Σεπτέμβριο του 2018.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License