NoBorders # Βοσνία - Η μοναδική αλληλεγγύη του Velika Kladuša

Ακολουθεί ένα άρθρο σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας. Οι ντόπιοι και οι διεθνείς εθελοντές καλωσορίζουν θερμά τους ανθρώπους στα σύνορα της Βοσνίας-Κροατίας και προσπαθούν να τα στηρίξουν και να δείξουν αλληλεγγύη. απο το https://enoughisenough14.org/2018/05/25/noborders-bosnia%E2%80%8A-%E2%80%8Athe-unique-solidarity-of-velika-kladusa

Η Velika Kladuša είναι μια μικρή πόλη γνωστή στη Βοσνία ως πόλη ανταρτών, αλλά και μια περιοχή όπου, σε όλη την ιστορία, πολλοί άνθρωποι έφυγαν για άλλες χώρες, αναζητώντας εργασία ή μια καλύτερη ζωή. Μερικοί έχουν μετακομίσει στην κοντινή Κροατία, μερικοί στη Σλοβενία ​​ή την Αυστρία ή σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης.

Φέτος, η Kladuša έχει γίνει ένας τόπος στον οποίο κατευθύνονται οι άνθρωποι. Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι σε κίνηση, πολλοί κοιμούνται δύσκολα στους δρόμους, πάρκο ή τα εγκαταλειμμένα κτίρια.

Δεν υπάρχει μεγάλη βιομηχανία στην Kladuša, αλλά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης - μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης - η πόλη φαίνεται να είναι αρκετά πλούσια και προσφέρει πολλά σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καφέ, μπαρ και ξενοδοχεία.

Η Velika Kladuša βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορα και η περιοχή περιβάλλεται από το έδαφος της Κροατίας στα ανατολικά, βόρεια και δυτικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση. Η απόσταση απότη  Kladuša προς την Σλοβενία ​​είναι μικρότερη από 70 χιλιόμετρα. Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει να διασχίσουν την Κροατία για να φτάσουν εκεί, και με όλη την παράνομη ώθηση από εκείνη την πλευρά, πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν το δρόμο τους και το Kladuša γίνεται εμπόδιο, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι είναι κολλημένοι.

Η βοσνιακή κυβέρνηση αντιδρά πολύ αργά, αν όχι καθόλου, και το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες οργανώσεις. οι άνθρωποι παραμένουν χωρίς βασική βοήθεια, όπως διαμονή, φαγητό, ιατρική περίθαλψη ... Έτσι οι ντόπιοι, που πέρασαν από παρόμοια εμπειρία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη χώρα αυτή από το 1992 έως το 1995, αποφάσισαν να είναι εκεί για όλους όσους χρειάζονται βοήθεια.

 

Μοναδική αλληλεγγύη

Για την Ευρώπη, αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι καινούργιο μετά από ό, τι συνέβη στην Ιδομένη, το Βελιγράδι, το Röszke, την Kelebija, την Ventimiglia, το Παρίσι ... απλά για να αναφέρουμε μερικές τοποθεσίες. Αυτό που κάνει αυτή την κατάσταση ιδιαίτερη και εξαιρετική στο Velika Kladuša, είναι η αντίδραση των ντόπιων.

Σε αυτό το σημείο, μαζί με έναν μικρό αριθμό διεθνών εθελοντών, αντιμετωπίζουν αρκετά καλά την κατάσταση. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και οι ιδιώτες έχουν φιλοξενήσει ανθρώπους σε κίνηση από αυτό το χειμώνα. οι κομμωτές δίνουν δωρεάν υπηρεσίες κομμωτηρίου. οι ιδιοκτήτες εστιατορίων προσφέρουν δωρεάν ποτά ή γεύματα όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν και ακόμη και αν δεν παραγγείλουν κάτι, είναι ευπρόσδεκτοι να περάσουν μερικές ώρες σε ένα άνετο μέρος και να χρησιμοποιήσουν το δωρεάν Wi-Fi.

Στο εστιατόριο "Kod Latana", κοντά στο κέντρο της πόλης, μια ομάδα τοπικών ανθρώπων και εθελοντών της πρώην  Soul Food Kitchen  παρέχει δωρεάν γεύμα καθημερινά. Αρχικά, οι ντόπιοι χρηματοδότησαν τα πάντα. Οι δωρεές άρχισαν να έρχονται πρόσφατα, κυρίως μέσω της μικρής βοσνιακής φιλανθρωπικής οργάνωσης  pomozi.ba , υποστηριζόμενης από τοπικό πληθυσμό και επιχειρήσεις, αλλά και προσωπικών δωρεών. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, όταν γίνονται δύο γεύματα κάθε μέρα, και με τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων, αυτή η βοήθεια χρειάζεται περισσότερο.

Οι διεθνείς εθελοντές άρχισαν πρόσφατα να έρχονται και στην Kladuša. Μια αποθήκη διανομής δώρισε τα ρούχα και το  NoName Kitchen  ( ΠΡΟΣΟΧΗ: Facebook link ) και κινητά ντους εγκαταστάθηκαν.

Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Kladuša και η φιλοξενία τους απέναντι στους ξένους είναι εντυπωσιακοί.

Στο εστιατόριο "Kod Latana" έρχονται όχι μόνο για ένα δωρεάν γεύμα, αλλά για να βρείτε ένα μέρος για να ξεκουραστείτε, να αισθανθείτε ασφαλείς και να απολαύσετε ήσυχα για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ντόπιοι καθορίζουν τους κανόνες και τα τρόφιμα σερβίρονται όπως στο εστιατόριο. όλοι έχουν θέση να κάθονται, οι άνθρωποι τους εξυπηρετούν και, σε αντίθεση με πολλά άλλα μέρη, χρησιμοποιούν τα κατάλληλα μαχαιροπίρουνα και πιάτα εδώ για φαγητό. Το φαγητό είναι εγχώριο, βοσνιακό.

"Αν είναι εδώ, η κατάσταση γι 'αυτούς πρέπει να ήταν κακή", εξήγησε ένας τοπικός συνεργάτης τους.

Εικόνα από το εστιατόριο.

Η περιοχή Velika Kladuša είχε καταστραφεί από τον βοσνιακό πόλεμο στη δεκαετία του '90. Η μνήμη του πολέμου, της απώλειας και της φτώχειας που ακολούθησε δημιούργησε μια πολύ διαφορετική κατάσταση από την κατάσταση στις περισσότερες από τις άλλες χώρες όπου υπάρχουν μετανάστες μέχρι τώρα.

Σχεδόν όλοι στην Kladuša αισθάνθηκαν τον πόλεμο. Τώρα, όταν συναντώνται με αυτούς τους ανθρώπους που περνούν από τα ίδια πράγματα, είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό, τι μπορούσαν για να τους υποστηρίξουν. Και οι άνθρωποι που δέχονται την βοήθεια το νιώθουν. "Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ καλοί", είναι η φράση που ακούστηκαν από τους ανθρώπους που έφτασαν στην Kladuša. "Επίσης, η αστυνομία εδώ είναι πολύ καλή", προσθέτουν πάντοτε αναφερόμενοι στον πολύ ανθρώπινο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την τοπική αστυνομία. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πολλοί από τους τοπικούς αστυνομικούς μεγάλωσαν στον πόλεμο, έχουν γίνει πρόσφυγες, έχουν μετανάστες στις οικογένειές τους ή κατά πάσα πιθανότητα ονειρεύονται να εγκαταλείψουν τη Βοσνία σύντομα καθώς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη ζωή σε αυτή τη χώρα.

 

Από την άλλη, η κροατική, πλευρά των συνόρων, η αστυνομική μεταχείριση είναι πολύ διαφορετική. Αυτό είναι ορατό σχεδόν κάθε φορά που οι άνθρωποι επιστρέφουν μετά από ένα άλλο "παιχνίδι" και ένα άλλο push-back. Η πιθανότητα να φτάσουν πέρα ​​από τα σύνορα στην ΕΕ είναι τόσο λεπτή που καλούν κάθε προσπάθεια "ένα παιχνίδι".

"Η κροατική αστυνομία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα", λένε όλοι στο πάρκο στην Kladuša. Μερικοί επιστρέφουν με πληγές, ακόμη και σπασμένα οστά, έσπασαν τηλέφωνα. Οι οθόνες και οι υποδοχές κάρτας SIM σπάνε, αφαιρέθηκαν οι κάρτες μνήμης και οι μπαταρίες, αφαιρέθηκαν οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να επαληθευτεί η διαμονή τους στο κροατικό έδαφος ή να καταγραφούν αποδείξεις σχετικά με την απώθηση τους.

Εικόνα: Μαρτυρίες τηλεφώνων που φέρεται ότι καταστράφηκαν από την κροατική αστυνομία.

Πρόσφατα, το πάρκο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαμείνει για μήνες, έχει καθαριστεί και τώρα ο δήμος προσπαθεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να μείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να τοποθετούν σκηνές. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα στρατόπεδο κοντά στην πόλη, σε ένα πεδίο που περιβάλλεται από δύο ποτάμια.

Ο χώρος είναι περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Την ημέρα της έξωσης, οι άνθρωποι ήταν σε θέση να μεταφέρουν όλα τα υπάρχοντά τους, ενώ οι σκηνές μεταφέρθηκαν με φορτηγό. Επιπλέον, η μεταφορά δεν διεξήχθη από την αστυνομία, αλλά από μια κοινοτική υπηρεσία, οπότε έγινε με ανθρώπινο τρόπο.

Με τον νέο κανόνα, οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι στην πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα πρέπει να κοιμούνται στο στρατόπεδο, αν όχι σε ξενώνες, ξενοδοχεία ή ιδιωτικά καταλύματα.

Ωστόσο, η έξωση δεν ήταν καλά προγραμματισμένη εκ των προτέρων - όπως συμβαίνει κατά τις περισσότερες εξώσεις. Το στρατόπεδο δεν ήταν έτοιμο για τους ανθρώπους. Υπάρχει τρεχούμενο νερό, αλλά δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, τουαλέτες, ντους ή Wi-Fi. Ο δήμος υποσχέθηκε όλα αυτά τα πράγματα. Οι τουαλέτες έφτασαν την ημέρα της έξωσης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα. Το ένα είναι ότι είναι ένα ανοιχτό πεδίο με σχεδόν καμία σκιά, και ο καιρός γίνεται πολύ καυτός στην Kladuša.

Ωστόσο, ο δήμος προσπαθεί να συντονίσει με τοπικούς και διεθνείς εθελοντές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επισκεπτών όσο το δυνατόν καλύτερα. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των κατοίκων, ακόμα και μετά από περισσότερο από τέσσερις μήνες, η κατάσταση είναι ακόμα ήρεμη.

Πριν από την έξωση, περίπου 50 έως 100 άτομα κοιμούνταν στο πάρκο.

Εικόνα: Οι άνθρωποι εκφορτώνουν τα υπάρχοντά τους.

Με τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που έρχονται στην Velika Kladuša, υπάρχει φόβος ότι η ανοιχτή και φιλόξενη στάση μπορεί να αλλάξει. Οι μακροχρόνιοι εθελοντές ίσως θυμούνται τις εικόνες και τις ιστορίες των ντόπιων στη Σερβία και την Κροατία από το 2015. Όταν τα σύνορα ήταν (περισσότερο ή λιγότερο) ανοιχτά, οι ντόπιοι προσέφεραν ρούχα, φαγητό, ντους στα σπίτια τους, μερικές φορές με δάκρυα καθώς τους υπενθύμισαν της δικής τους δυσκολίας ως πρόσφυγες. Πολλοί φοβούνται τώρα ότι, αν η κατάσταση στην Velika Kladuša γίνει μόνιμη με ακόμη περισσότερους ανθρώπους να φτάσουν, η διάθεση μπορεί να αλλάξει.

Εικόνα: Το πάρκο μετά την έξωση.

Ως εκ τούτου, οι διεθνείς εθελοντές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κλήσεις και ανάγκες γρήγορα. Προς το παρόν, οι ντόπιοι διαχειρίζονται αρκετά καλά, αλλά χρειάζονται οικονομικές δωρεές για να μπορέσουν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τους πρόσφυγες. Όταν έρχονται από το εξωτερικό και προσπαθούν να εγκαταστήσουν δομές ή να υποστηρίξουν, οι εθελοντές πρέπει να συντονίσουν με τις τοπικές ομάδες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποφύγουν παράλληλες δομές και εντάσεις με τους ντόπιους.

Μακροπρόθεσμα, η Velika Kladuša μπορεί να καταλήξει σαν το Röszke, Kelebija ή Šid, ή ακόμη χειρότερα, όπως η Idomeni, ως μέρος μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης διαδρομής προς τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη και την τελευταία στάση πριν φτάσει σε μια χώρα της ΕΕ. Αλλά για τώρα, οι επισκέπτες της θα θυμούνται τις μεγάλες καρδιές των κατοίκων και την υποστήριξη που προσφέρουν εκεί.

(Γραπτή και όλες οι φωτογραφίες: Niklas Golitschek, AYS εθελοντής)

Η συλλογή των αυτοκινήτων της ελπίδας θα μεταφερθεί απόψε στη Βοσνία και θα φθάσει στη Βοσνία αύριο το απόγευμα. Θα συνεργαστούν με φίλους της πρώην Soul Food Kitchen στην  Velika Kladuša . Τα αυτοκίνητα των ακτιβιστών της Ελπίδας εργάστηκαν με τη Soul Food Kitchen πριν (στη Θεσσαλονίκη και στο Βελιγράδι) και είχαν πολύ καλές εμπειρίες.. Τα αυτοκίνητα της Ελπίδας θα χρειαστούν την υποστήριξή σας για να χρηματοδοτήσουν το έργο τους με πρόσφυγες στη βαλκανική οδό. Μπορείτε να δωρίσετε εδώ:

Αμοιβαία συνδρομή: Υποστήριξη των προσφύγων στη Βοσνία

Υποστηρίξτε το έργο με τους πρόσφυγες στη Βοσνία.

€ 1,00

 

από hcjhg 26/05/2018 2:20 μμ.


λειπει η βασικη πληροφορια,
που αποστελεται η οικ. ενισχυση;
(λογ. τραπεζης κλπ.)
(θα πει καποιος μπες στο φουμπου και δες το..
αλλα οκ, τι πειραζει να υπαρχει αυτη η πληροφορια και εδω;)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License