Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, με την πρωτοβουλία μας ως συντρόφισσες της κοινότητας καταλήψεων Κουκακίου, με την υποστήριξη συντροφισσών και συντρόφων από συλλογικότητες και καταλήψεις, διεκδικήσαμε τους δρόμους της λαϊκής αγοράς στην γειτονιά μας ενάντια στο σεξισμό.

Αυτή η αντισεξιστική παρέμβαση ήταν μια απάντηση στην επανειλημμένη σεξουαλική παρενόχληση που διαπράχθηκε από έναν συγκεκριμένο πωλητή της αγοράς προς ορισμένες από εμάς. Ένας πυρήνας γυναικών συντροφισσών οδήγησε την παρέμβαση και ως συλλογικό σώμα μοιράσαμε κείμενα, φυλλάδια και συζητήσαμε ανοιχτά με πωλητές και πελάτες / περαστικούς για τους λόγους της παρέμβασής μας. Την στιγμή της παρουσίας μας, οι περισσότερες γυναίκες εκτίμησαν την κίνησή μας και στάθηκαν στην πλευρά μας. Διαπιστώσαμε ένα γενικό θετικό κλίμα, εκτός από τις παρατηρήσεις ορισμένων ατόμων - μελλοντικούς στόχους - που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το περιεχόμενο των τοποθετήσεών μας. Στο τέλος, αντιμετωπίσαμε άμεσα τον στόχο μας, τον σεξιστή πωλητή. Μετά από μια σύντομη άρνηση και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον εαυτό του, κατά κάποιον τρόπο αναγνώρισε και ζήτησε «συγγνώμη» για τις επιθέσεις του, αποφεύγοντας όμως να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Το περιβάλλον του ενέκρινε την απομόνωση του και κανείς δεν τον υποστήριξε.

Λίγες ώρες αργότερα, πήγαμε για το εβδομαδιαίο μάζεμα φαγητού. Οι σχέσεις εντός αυτού του κοινωνικού πεδίου δεν επηρεάστηκαν όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει. Αντίθετα, οι πωλητές είχαν ακόμη μεγαλύτερη τάση να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Και ο σεξιστής ζήτησε συγγνώμη για άλλη μια φορά.

Γνωρίζουμε ότι οι επιθέσεις και η παρενόχληση στην λαική - και όχι μόνο - είναι συχνά γνωστές από πολλές συντρόφισσες στην Αθήνα. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί αμέσως αλλά με μακροπρόθεσμο αγώνα. Αυτή τη μέρα, αποκτήσαμε δύναμη και εμπιστοσύνη και είδαμε προοπτικές για μελλοντικές ενέργειες. Αυτό είναι ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα μας για απελευθέρωση, ενάντια στην πατριαρχίας.

Το κείμενο που μοιράστηκε κατά την διάρκεια της παρέμβασης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της Κοινότητας Καταλήψεων Κουκακίου,
δημιουργήσαμε σχέσεις με τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας την οποία και επισκεπτόμαστε σε εβδομαδιαία βάση. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2017, μετά από μία ρατσιστική επίθεση σε ένα σύντροφο μας από τη Μέση Ανατολή, νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε μία παρέμβαση στη λαϊκή. Ο στόχος μας ήταν να εξηγήσουμε τις θέσεις μας..
“Δε είμαστε εδώ για να ζητιανέψουμε. Είμαστε άτομα που παλεύουμε ενάντια στο κεφάλαιο και τα κρατικά συμφέροντα. Καθημερινά λύνουμε με συλλογικούς όρους το πρόβλημα της επιβίωσης. Το φαΐ που παίρνουμε από την λαϊκή είναι είτε τα περισσεύματα από τα προς πώληση προϊόντα, είτε δίνεται σε εμάς ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τις καταλήψεις μας και αναγνώρισης του αγώνα μας. Δεν θέλουμε τίποτα να μας δίνεται από λύπηση ή φιλανθρωπία.”

..προκειμένου να μην αφήσουμε στους χώρους μας ρατσιστικές συμπεριφορές και άλλες διακρίσεις αναπάντητες.

Από τότε έχουμε χτίσει σχέσεις αλληλεγγύης με τους πωλητές και τις πωλήτριες της λαϊκής και σε γενικές γραμμές ένα κλίμα αλληλεγγύης μεταξύ μας. Ωστόσο, νιώσαμε την ανάγκη να πραγματοποιήσουμε άλλη μία παρέμβαση καθώς κάποιες από τις συντρόφισσες της κοινότητας δεχτήκαμε επανειλημμένα επιθέσεις, μέσω σεξιστικών σχολίων, προτάσεων για ερωτικές συνευρέσεις και παραβιάσεων των σωμάτων μας από συγκεκριμένους άνδρες πωλητές.

Αντιλαμβανόμαστε τη λαϊκή αγορά σαν ένα κοινωνικό πεδίο το οποίο έχει αναπτύξει τα δικά του δίκτυα σχέσεων και φέρει μία ιδιαίτερη κουλτούρα. Μία κουλτούρα ωστόσο που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αρρενοπώτητα.

Απευθυνόμενες στα συγκεκριμένα αρσενικά θέλουμε να είμαστε ξεκάθαρες: Τα σχόλια σας προς εμάς, είτε κομπλιμέντα είτε προσβολές, είναι επιθέσεις. Αποτελούν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας καταπίεσης των γυναικών και της κανονικοποίησης της «γυναίκας» ως χαρακτήρας που πρέπει να είναι όμορφος, υπάκουος και σιωπηλός. Όπως επαναλαμβανόμενα αναπαρίσταται μέσω της διαφήμισης και της λαϊκής κουλτούρας. Αυτή και η εικόνα της γίνεται εκμεταλλεύσισμη σεξουαλικά για να προωθήσει και να υποστηρίξει τον καπιταλισμό, κάτι που αποκαλούμε πατριαρχία*. Ενάντια σε αυτές τις κατηγορίες, «ελκυστική ή μη-ελκυστική», η εμφάνιση μιας γυναίκας όχι μόνο κρίνεται αλλά σχολιάζεται με το επιχείρημα ότι τα αξίζει. Αρνητικά ή θετικά είναι και στις δύο περιπτώσεις καταπιεστικά. Σε αυτές τις συμπεριφορές είμαστε έντονα αντίθετες. Δημιουργούν διαίρεση όπου συνεπάγονται άνισες σχέσεις μεταξύ φύλων. Τέτοια σχόλια στην καθημερινότητά μας μας προκαλούν ζημιά και μακροπρόθεσμα επηρεάζουν την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση μας. Ειδικά όταν δεν είμαστε πάντα σε θέση να τους αντιμετωπίσουμε αμέσως.

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Επιθυμούμε να χτίσουμε σχέσεις σεβασμού και διαλόγου. Όχι σχέσεις καταναλωτισμού, χτισμένες στη σχέση πωλητή-πελάτη. Ο χρόνος του διαλόγου ωστόσο δε θέλουμε να μεταφράζεται αυτόματα στα μυαλά σας σαν πρόθεση να φλερτάρουμε ή σαν κάλεσμα ή συναίνεση για οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή.

Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΕΙ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΣΕΞ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

Όταν αρνούμαστε τα κομπλιμέντα σας και τη σωματική επαφή εκφράζουμε τα όρια της αντοχής και της κατανόησης μας. Όταν δεν καταλαβαίνετε αυτά τα όρια και δε περιορίζετε τις συμπεριφορές αυτές τις αντιλαμβανόμαστε σαν σεξιστικές επιθέσεις.

ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΕΝΑΝΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ
 
Η κοινότητά μας είναι πολυεθνική και αποτελείται από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, διάφορων φύλων, σεξουαλικοτήτων και ιδεολογικών αντιλήψεων. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένα κλισέ τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις αναφορικά με τις παραπάνω ταυτότητες.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαρες: παλεύουμε για την ελευθερία και την απελευθέρωση, τόσο των γυναικών όσο και των λοιπών καταπιεσμένων φύλων. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την επικρατούσα και λανθασμένη αντίληψη για την σεξουαλική απελευθέρωση. Ούτε σημαίνει πως είμαστε ανοιχτές σε κάθε πρόταση για σεξουαλική συνεύρεση.
Πέραν αυτών παρατηρήσαμε επίσης πως ορισμένοι πωλητές στη λαϊκή συμπεριφέρονταν διαφορετικά στις συντρόφισσες που έρχονταν από Δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έλλειψη κοινής γλώσσας χρησιμοποιήθηκε για να προωθήσει σεξιστικά σχόλια και συμπεριφορές. Η καθεμία από εμάς θα έπρεπε να μπορεί να πάει στη λαϊκή αγορά χωρίς ταυτόχρονα να ανησυχεί για θέματα που αφορούν την έμφυλη ή τη φυλετική ταυτότητά της.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΟΝΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

Οι διεκδικήσεις μας δεν αφορούν μονάχα εμάς. Είναι για όλες τις γυναίκες και για όλα τα φύλα και αφορούν όλες τις περιστάσεις. Μαθαίνουμε τα εργαλεία για να παλεύουμε και να δυναμώνουμε αλλά ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία είναι ένας κοινός αγώνας.
ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.

Για εμάς δεν είναι λύση ούτε το να σταματήσουμε να ερχόμαστε στη λαϊκή μετά τις επιθέσεις ούτε όμως και να σιωπήσουμε αποδεχόμενες την κατάσταση.
Όπου ζούμε, αγωνιζόμαστε και από όπου περνάμε, αρνούμαστε να αφήσουμε τις σεξιστικές επιθέσεις χωρίς απάντηση. Σήμερα παρεμβαίνουμε μαχητικά στη λαϊκή ως αναρχικές, φεμινίστριες, γυναίκες και transgender άτομα από κοινότητες αγώνα με τη στήριξη των ανδρών συντρόφων μας. Είμαστε από κάθε ηλικία, άτομα διαφορετικών σεξουαλικοτήτων, από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στις κυριαρχικές δομές και την πατριαρχία.

Απευθυνόμαστε ανοιχτά σε όλους και σε όλες γιατί δεν φοβόμαστε και γιατί δεν σκοπεύουμε να δώσουμε πίσω την ελευθερία που έχουμε κατακτήσει. Ανοιχτά, γιατί ο αγώνας μας δεν είναι προσωπικός. Η μάλλον είναι τόσο προσωπικός που τους αφορά όλους και όλες. Ανοιχτά, γιατί όσοι μας επιτίθενται δεν φοβούνται να το κάνουν μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Είμαστε έτοιμες να συζητήσουμε με όποιο άτομο θέλει να κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας. Αλλά εάν μία από εμάς – που σημαίνει όλες εμείς – δεχτεί επίθεση θα απαντήσουμε μαχητικά!

Πρωτοβουλία γυναικών συντροφισσών
από την Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου,
με την στήριξη συντροφισσών και συντρόφων
από κοινότητες, καταλήψεις και συλλογικότητες.*Πατριαρχία "Κοινωνική οργάνωση που χαρακτηρίζεται από την υπεροχή του πατέρα στην οικογένεια ή την φυλή, τη νόμιμη εξάρτηση των συζύγων και των παιδιών και την καταμέτρηση της καταγωγής και της κληρονομιάς στην αρσενική γραμμή. σε γενικές γραμμές: τον έλεγχο από τους άνδρες ενός δυσανάλογα μεγάλου ποσοστού εξουσίας"

 


ENGLISH VERSION

On Friday 1th of June, from our initiative as female comrades of the Squats Community of Koukaki, with the support of comrades from collectives and squats, we reclaimed the streets of the popular market in the neighborhood against sexism.

This antisexist intervention was an answer to repeated sexual harassment perpetrated by a specific seller of the market towards some of us.  Led combatively by a core of female comrades , the collective body distributed texts, flyers, openly discussed with sellers and customers/passers-by about the reasons of our intervention. On the time of our presence, most of the women appreciated and completely stand by our side. We perceived a general positive climate, except from the remarks of some guys – future targets - unable to understand the contents of our statement.  At the end, we confront directly our target, this sexist seller. After a brief denial and attempts to himself, he somehow recognized and ‘apologized’ for his attacks, avoiding though to take the responsibility of his actions. His environment approved this isolation, and no one supported him.

Some hours later, we went for skipping as we are weekly doing. As a result, the relations within this social field did not get affected as we could suppose it. On the contrary, sellers were even more inclined to demonstrate their solidarity. And the sexist guy apologize once again.

We know that attacks and harassment in the market – and not only – are commonly experienced by many comrades in Athens. We also know that this issue cannot be solved at once but with a long-term struggle. This day, we get empowered and saw perspectives for futures actions. This is a small step forward in our fight for liberation, against patriarchy.

 

INTERVENTION AGAINST SEXIST ATTACKS IN THE POPULAR MARKET OF KOUKAKI

 

From the very beginning of the existence of the Squats Community of Koukaki, we are in relation with the local popular market of this same neighborhood on a weekly base. On April 2017, we made an intervention in the market after a racist attack was addressed to one of our comrades from Middle East. Through this intervention, we aimed to explain our positions ...

 

“ We are not beggars. We are individuals struggling  against the capital and state’s interests. We are solving all together the everyday problem of survival. The food we take from the market is either a surplus of production or it is given to us as a solidarity move towards our squat, as a recognition of our struggle. We are not willing to take anything from pettiness or philanthropy.” 

 

.. in order not to let any discrimination or racism spread in the ground we share without an answer.

 

Since then, we have built relations of solidarity with the sellers of the market and a general positive climate. Nevertheless, we find the necessity to intervene once again, after some of us, female comrades of the community, have experienced repeated sexist attacks - abusive body contacts, sexist comments and ‘sexual propositions’ - from specific male sellers.

 

We understand the market as a social field which has developed its own network , relationships and culture. A culture though, which strongly imprints “masculinity”.

 

Addressing to the specific males we want to be clear: Your remarks towards us, whether complimentary or insulting are assaults. They are the result from a long lasting repression of women and the standardisation of ‘the woman’ as a character that must be beautiful, obedient and silent. As she is mediated repetitively through advertising and popular culture. Her and her image are misused to sexually promote and sustain capitalism,  which is what we call patriarchy*. Against these measures, ‘desirable or undesirable’, a woman’s appearance is not only judged but commented on with the argument that she ‘deserves’ this comment. Negative or positive, both oppressive. To those behaviours we are strongly opposed. They create division and imply unequal relations between genders. Experiencing such comments in our everyday lives causes direct damage and on long term affects the psychology and the self esteem. Especially when we are not always in a position to immediately confront them.

 

WE DO NOT NEED YOUR APPROVAL

FOR WHAT WE ARE .

 

 We want to build relations of respect and dialogue. Not relations of consumerism constructed on buyers/sellers interactions. The time we are spending in dialogue though should not be automatically translated on your mind as an intention of flirting or a call for sexual interactions.

 

OUR SYMPATHY DOES NOT MEAN

THAT WE WANT TO HAVE SEX WITH YOU.

 

 When we refuse your ‘compliments’, and the physical approach, we are expressing our limits of tolerance and understanding. If you do not accept those limits and if you don’t stop those actions, we consider your behaviour as harassment and a sexist attack.

 

WE WILL COMBATIVELY

FIGHT HARASSMENT AND SEXISM.

 

 Our community is multi-ethnic, composed by anti authoritarian individuals of various genders, sexualities, background and ideas. We are aware that some clichés can be wrongly perceived around these identities.

 

 Let’s be clear: we are fighting for freedom and liberation, including the liberation of women and oppressed genders. This is not to be confused with the wide-spread idea of sexual liberation. Neither it means that we are open to have sexual interactions with anyone.

 In the top of all that, we experienced that the behaviour from some sellers was different towards women coming from western European countries. In those cases the lack of common language was used to perpetrate abusive comments. For us, everyone should be able to go to the market without having concerns related to their racial identity or their gender.                                                         

 

OUR FREEDOM IS TO CHOSE BY OURSELVES

WHAT WE DO WITH OUR BODY AND SEXUALITY.

 

 Our reclaims for respect do not only concern us. They should be addressed to any woman and any genders with no regards to specific conditions. We are learning the tools to fight and strength ourselves, but the struggle against patriarchy is a common struggle.

 

NO ONE IS LEFT ALONE.

 

 For us, it was neither a solution to stop coming to the market after the attacks, neither it was to remain silent and accept this situation.

 

From where we live, struggle and pass by, we refuse to let sexism without an answer. Today we are intervening combatively in the market as anarchists, feminists, women and transgender from radical communities with support of male comrades. We are from every age, places of birth, sexualities fighting together against the structures of domination and patriarchy.

 

We are openly addressing to everyone because we are not afraid, and not willing to give away the freedom we have achieved. Openly, because our struggle is not personal. Or maybe, it is so personal that it is concerning everyone. Openly, because the ones that they’re attacking to us are not ashamed to act as assholes in the face of everyone.

 

We are ready to have conversation with anyone who wants to understand better our position. But if one of us, which means all of us, is targeted again by abusive behavior we will fight back.

 

 

                                                            Initiative of female comrades

                                                                         from the Community

                                                                        of Squats in Koukaki.

                                     with the support of individuals from other      

                                                             communities and collectives.

 

 

*Patriarchy “Social organisation marked by the supremacy of the father in the clan or family, the legal dependance of wives and children, and the reckoning of descent and inheritance in the male line; broadly : control by men of a disproportionately large share of power”.

από ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 23/07/2018 8:23 μμ.


Ως πωλητης της Α ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ οπου ανηκει η λαικη αγορα του Κουκακιου και σαν αντιπροεδρος των πωλητων θα ηθελα να ζητησω συγνωμη στις γυναικες της κοινοτητας καταληψεων που ερχονται στην λαικη αγορα μας.Ο σεβασμος μας προς καθε πελατη ανεξαρτητου φυλου ειναι δεδομενος,ειδικα στις γυναικες,οπου ειναι η πλειοψηφια των πελατων μας.Οι ρατσιστικες και σεχιστικες επιθεσεις δεν εχουν την αποδοχη της πλειοψηφιας,αλλα δυστυχως αποτελουν φαινομενο της κοινωνιας μας που βρισκεται σε μια φαση περιεργη εως θλιβερη θα ελεγα.Ειμαστε στο πλευρο σας γιατι και εμεις ανηκουμε στον λαο,ειμαστε λαικες οικογενειες,απευθυνομαστε στην φτωχολογια και σαν επαγγελμα ειμαστε περιθωριακο και κυνηγημενο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License