Μια απόφαση θα άλλαζε τα δικαιώματα στις κοινότητες της Νότιας Αφρικής

Του Mark Olalde από το http://www.rebelion.org/noticia.php?id=242555

 

Οι κάτοικοι της παραλιακής περιοχής της Amadiba στην επαρχία Eastern Cape συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Πολλοί φοβούνται ότι η εξόρυξη θέσει σε κίνδυνο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, καταστρέφοντας τη γη τους και δημιουργεί ρωγμές στην κοινότητα.

 Μία δικαστική απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο στη Νότιο Αφρική αν ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτικών κοινοτήτων που διεκδικούν την εξουσία λήψης αποφάσεων για έργα εξορυκτικών έργων στη γη τους.

 Στο γνωστό ως δημοψήφισμα για το «δικαίωμα να πει όχι», αρκετές επαρχιακές κοινοτητες στα ανατολικά παράλια τα χώρας απαιτούν από  τη δικαιοσύνη να επανα ερμηνεύσει τη  νομοθεσία για να αναγκάσει τις εταιρείες εξόρυξης να ζητήσουνε τη συγκατάθεσή τους πριν αρχίσουν να λειτουργούν.

 Η υπόθεση, της οποίας τα επιχειρήματα  στο δικαστήριο είχαν κατατεθεί στα τέλη Απριλίου στην Πρετόρια, γεννήθηκε μετά από μια διαμάχη για ένα τιτάνιο έργο εξόρυξης, το οποίο είναι ήδη πάνω από μια δεκαετία στην επαρχία Eastern Cape, σε μια περιοχή που ονομάζεται Costa Salvaje .

 Το έργο έφερε την αυστραλιανή εταιρεία Mineral Commodities Ltd έναντι πέντε κοινοτήτων, γνωστών ως Amadiba. Ο τοπικός πληθυσμός εμπόδισε την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας. Αλλά υπήρξαν διάφορα επεισόδια βίας, τα οποία άφησαν πολλούς ανθρώπους νεκρούς.

 "Ο τρόπος ζωής τους είναι εγγενώς συνδεδεμένος με τη γη. Τα παραδοσιακά έθιμα υφίστανται δυσανάλογες συνέπειες απο την εξόρυξη », υποστήριξαν οι ενάγοντες και επιφέρουν περιβαλλοντική υποβάθμιση, εκτόπιση και απώλεια γεωργικής γης.

 "Χωρίς ελεύθερη, προηγούμενη και ενημερωμένη συγκατάθεση, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, όχι μόνο να χάσουν δικαιώματα στη γη αλλά και στη ίδια την δική τους ύπαρξη", πρόσθεσε.

 Ο Nonhle Mbuthuma είναι η γραμματέας και ηγέτης της επιτροπής κρίσης Amadiba, η οποία εκπροσωπεί όλους τους κατοίκους των χωριών.

 Η  Mbuthuma πήρε την ηγεσία μετά τον θάνατο του Sikhosiphi "Bazooka" Radebe, ο οποίος πυροβολήθηκε μπροστά από το σπίτι του τον Μάρτιο του 2016. εκτιμάται ότι οφειλόταν στις δραστηριότητες του ως περιβαλλοντολόγος. Και λέγεται επίσης ότι η Mbuthuma βρίσκεται σε έναν κατάλογο ανθρώπων που θα εξαφανιστεί, μαζί με το όνομά της.

 "Η γη είναι η ταυτότητά μας. Όταν χάνουμε τη γη, χάνουμε την ουσία μας. Και όταν χάσετε την ουσία σας, είναι πολύ παρόμοιο με το να σκοτώνεστε "εξήγησε η Mbuthuma.

   

Η Nonhle Mbuthuma, της επιτροπής κρίσης Amadiba, θα μπορούσε να βρεθεί σε κατάλογο στόχων που πρέπει να εξαλειφθούν λόγω της αντίθεσής της  προς το έργο εξόρυξης τιτανίου στην ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής.

 Οι κοινότητες και οι κοινωνικές οργανώσεις που συνεργάστηκαν με τους ενάγοντες ζήτησαν από το δικαστήριο αν δεν δεχθεί τα αιτήματά τους, τουλάχιστον να αφήσει περιθώρια για τους ισχυρισμούς τους που θα τους έδινε τουλάχιστον τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ορισμένους όρους όπως τα δικαιώματα πριν από την εξόρυξη. Εάν το δικαστήριο αμφισβητήσει επίσης αυτό το δικαίωμα, οι ενάγοντες θα ζητήσουν την αντισυνταγματικότητα του ισχύοντος νόμου.

 Μια θυγατρική της Mineral Commodities ισχυρίστηκε ότι οι ενάγοντες παρερμήνευσαν τον νόμο, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής του προκειμένου να σταματήσει η εταιρεία εξόρυξης, η οποία έχει ήδη λάβει άδειες. Η εταιρεία σημείωσε ότι "εάν χορηγηθεί, (η αγωγή) θα επηρεάσει τα δικαιώματα της γης και της εξόρυξης σε όλη τη χώρα."

 «Ελπίζουμε ότι,  οι  δικαστές θα αποφασίσουν υπέρ μας, και αυτή η απόφαση θα εξυπηρετεί όλες τις αφρικανικές κοινότητες, όχι μόνο το Xolobeni, διότι το πρόβλημα της εξόρυξης και της  απέλαση ανθρώπων από τη γη τους συμβαίνει σε όλη την Αφρική», δήλωσε η Mbuthuma, αναφερόμενη σε ένα  χωριό που έγινε συνώνυμο της σύγκρουσης για το δικαίωμα στην γη.

 Μετά το καταπιεστικό απαρτχάιντ (καθεστώς του απαρτχάιντ της λευκής μειοψηφίας σε βάρος της μαύρης πλειοψηφίας), η Νότια Αφρική απέκτησε δημοκρατικά εκλεγμένη νέα κυβέρνηση το 1994, η οποία πιέστηκε να επιστρέψει το ορυκτό πλούτο στους ιθαγενείς κάτοικους, από το να συνεργάζεται ή να υποκύπτει την αγορά διεθνή

 Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το κράτος ζήτησε δικαιώματα εξόρυξης προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

 Αλλά με τη χορήγηση αδειών εξόρυξης, οι συγκρούσεις μεταξύ των ορυχείων και των αγροτικών κοινοτήτων που ζουν από τις κοινότητες αυξήθηκαν.

 Περίπου το 13% της εθνικής επικράτειας αντιστοιχεί σε κοινοτικές εκτάσεις, απομεινάρια των "πατρίδων" της εποχής του απαρτχάιντ, που δημιουργήθηκαν ως είδη ανεξάρτητων κρατών για την απομάκρυνση των μαύρων νοτιοαφρικανών από τις πόλεις.

 Περίπου 18 εκατομμύρια νοτιοαφρικανοί ζουν στις περιοχές αυτές σήμερα.

 Παραδοσιακά οι ηγέτες, όπως αρχηγοί, βασιλιάδες και βασίλισσες και οι σύμβουλοι προεδρεύουν της κοινοτικής γης, αλλά η εντολή τους προέρχεται από τους ανθρώπους, σύμφωνα με την συνήθη δικαιώματα, εμποδίζοντάς τους να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση του λαού.

 Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι παραδοσιακοί ηγέτες υπογράφουν συμφωνίες με τις επιχειρήσεις εξόρυξης που ανοίγουν τη γη για εξόρυξη, χωρίς τη συναίνεση του λαού. Αυτό συνέβη στο Amadiba, του οποίου ο προϊστάμενος υποστήριξε την πρόταση της εταιρείας, η οποία τον διόρισε διευθυντή στο ίδιο έργο.

 Σε αντάλλαγμα, ο επικεφαλής είπε στην αστυνομία ότι είχε υποσχεθεί ότι εκείνοι που αντιμάχονται  την ηγεσία του θα εξαφανιστούν και ότι ο ίδιος θα λάβει κέρδη από το ορυχείο.

 Ο γενικός διευθυντής των Mineral Commodities, Mark Caruso, αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση-κατάθεση.

 Τέτοιες συγκρούσεις είναι συχνές στις αγροτικές περιοχές, δήλωσε ο Johan Lorenzen, ένας συνεργάτης στο Richard Spoor Inc. δικηγόροι, νόμιμος εκπρόσωπος της κοινότητας όμως δεν επωφελούνται όλοι από την δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

 "Οι περισσότεροι από τους νοτιοαφρικανούς αγρότες ζουν σε κοινά εδάφη, όπως η Amadiba", δήλωσε ο Lorenzen.

 «Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας στον κόσμο, τη Νότια Αφρική κατέγραψε ένα κύμα παραχώρησης δικαιωμάτων εξόρυξης στην κοινόχρηστη γη, και χωρίς σαφήνεια σχετικά με το αν το δικαιούνται ή όχι, προκαλώντας ισχυρές επιπτώσεις σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους  στις αγροτικές περιοχές», είπε.

 Η έκδοση της απόφασης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, εκτιμά ο Lorenz.

 Ο υπουργός του Τμήματος Ορυκτών Πόρων ανακοίνωσε ένα μορατόριουμ 18 μηνών που διέκοψε προσωρινά και τα δύο έργα και δεν εκδίδει άδειες εξόρυξης στην περιοχή. Το μέτρο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στη συνέχεια.

 Σε αυτό το πλαίσιο, το τμήμα ανέλαβε την υποχρέωση να ζητήσει από ανεξάρτητους κοινωνικούς / ειδικούς να διερευνήσουν τα βασικά αίτια των προβλημάτων και να τεκμηριώσουν τις πιθανές λύσεις της σύγκρουσης με τις επιχειρήσεις εξόρυξης.

 Σε απάντηση στις διαβουλεύσεις της IPS, η υπηρεσία αναγνώρισε ότι απέφυγε το μέτρο αυτό και σημείωσε: «Δεν υπήρξε ανεξάρτητη έρευνα λόγω των γνωστών δυσκολιών μεταξύ των μερών στην περιοχή». Σημείωσε επίσης ότι ο οργανισμός πρόκειται να αποφασίσει εάν θα ανανεώσει το μορατόριουμ.

 Επιπλέον, ως ένας τρόπος για να αυξηθεί η φωνή των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, η βρετανική φωτογράφος Thom Pierce έκανε μια σειρά από πορτρέτα των κατοίκων της Xolobeni και έκανε καρτ-ποστάλ που στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον Υπουργό του Τμήματος Ορυκτών Πόρων.

 Στις κάρτες, οι κάτοικοι του χωριού περιγράφουν τη σημασία της τελευταίας λέξης όσον αφορά τα δικά τους εδάφη.

 Η Yalo θυμήθηκε την επανάσταση του Pondoland, μια εξέγερση της δεκαετίας του '60, όταν οι κάτοικοι της Amadiba και των περιχώρων της έλαβαν όπλα εναντίον του απαρτχάιντ.

 "Οι παππούδες μου αγωνίστηκαν για τη γη τους, ώστε να ζήσω ελεύθερη. Ποτέ δεν θα υποστηρίξω την εξόρυξη εδώ ή την καταστροφή της γης ή των τάφων της οικογένειάς μου », έγραψε.

 Άλλοι, όπως η Mamthithala Yalo, ζήτησαν τη γεωργία, αντί για την εξόρυξη. "Έχω χοίρους, αγελάδες και κατσίκες. Αναπτύσσω επίσης απαραίτητα τρόφιμα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να έρθουν τα ορυχεία και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας. Αυτή η γη δεν είναι προς πώληση ", είπε.

 

Πηγή: http://www.ipsnoticias.net/2018/06/fallo-cambiaria-los-derechos-tierras-comunales-sudafrica/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License