εξευγενισμός στην άνω πόλη; (θεσσαλονίκη)

κείμενο για εξευγενισμό

post image

μια πρώτη ενημέρωση στην γειτονιά της άνω πόλης που αφορά έργα ανάπλασης και συντήρησης του δήμου θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 31/05 με μοίρασμα κειμένων στην λαϊκή αγορά και μοίρασμα πόρτα πόρτα. παρακάτω είναι το κείμενο που μοιράστηκε όπως και η αφίσα που κολλιέται.

Εξευγενισμός στην Άνω Πόλη;

 

Πριν από περίπου δύο μήνες επισκέφτηκαν τη γειτονιά μας εθελοντές/-ντριες και μέλη της M.K.O. Monumenta. Η εν λόγω Μ.Κ.Ο. ασχολείται εκτός των άλλων με την καταγραφή των διατηρητέων σπιτιών, μνημειακών χώρων και γενικότερα του κτηριακού αποθέματος της πόλης που παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, χτίζοντας μέσα από αυτό μια βάση δεδομένων – αρχειακό υλικό. Για τέτοιους σκοπούς λοιπόν επιχείρησαν να φωτογραφήσουν τις καταλήψεις στέγης στις οποίες μένουμε. Σε κουβέντα που είχαμε μαζί τους μας ‘ενημέρωσαν’ ότι ενδιαφέρονται για τη οπτική καταγραφή των εν λόγω σπιτιών ώστε να υπάρχει σε αρχειακό υλικό η πρότερη όψη τους σε περίπτωση καταστροφής τους (πυρκαγιά, σεισμός). Εμείς τους ξεκαθαρίσαμε ότι ως διαμένοντες/ούσες δεν επιθυμούμε ούτε φωτογραφίες και παράλληλα ούτε την παρουσία τους μέσα και γύρω από τους χώρους που ζούμε.

Με αφορμή αυτό το γεγονός ξεκινήσαμε ηλεκτρονική αναζήτηση που βήμα-βήμα μας οδήγησε στην «μελέτη Αναθεώρησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» που αφορά έργα ανάπλασης και συντήρησης σε όλη τη Θεσσαλονίκη τα οποία αναμένεται να λάβουν χώρα από το 2018 έως το 2030.  Το εν λόγω σχέδιο έχει περάσει από όλες τις τυπικές διαδικασίες (κατάθεση και έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, δημόσια διαβούλευση, δημοτικό συμβούλιο) ενώ για τη διετία 2018-19 το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η ανάπλαση της ζώνης πρασίνου κατά μήκους των Βυζαντινών Τειχών στην οδό Επταπυργίου και στην οδό Κάστρων.

Μια μεγάλη αλλαγή αφορά το θέμα των απαλλοτριώσεων ιδιωτικής περιουσίας από το Δήμο. Με την ψήφιση του νόμου 4364/2016 (ΦΕΚ Α' 13/5-2-2016) διευκολύνεται κατά πολύ η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης καθώς όταν πρόκειται για έργα δημοσίου ενδιαφέροντος η υπόθεση παραπέμπεται σε άμεση δίκη (εντός 20 ημερών) χωρίς τη δυνατότητα αναβολής και χωρίς να έχει ήδη δοθεί η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες.

Στο ίδιο κλίμα είναι και διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «επικίνδυνα» κτίρια που επείγει η κατεδάφισή τους. Διάφορες περιοχές, τόσο στην άνω πόλη όσο και αλλού, μπαίνουν σιγά σιγά στην τροχιά της ανάπλασης και του εξευγενισμού, και κατοικίες θίγονται άμεσα από το θέμα των απαλλοτριώσεων.

Τα μοτίβα εξευγενισμού (gentrification) εκδηλώνονται με διαφορετικούς χρόνους και ρυθμούς στα περισσότερα αστικά κέντρα του κόσμου όμως οι αρνητικές συνέπειές τους είναι κοινές. Με πρόσχημα την ανάπτυξη της περιοχής (και πραγματικό στόχο το κέρδος) ολόκληρη η πόλη, η γειτονιά, το σπίτι και η καθημερινότητά μας μεταλλάσσονται σε εμπορεύματα. Καθώς οι τιμές ακινήτων και ενοικίων ανεβαίνουν, τα airbnb πολλαπλασιάζονται και το κόστος διαβίωσης αυξάνεται oι πρότεροι κάτοικοι αδυνατούν να παραμείνουν και εξωθούνται από την γειτονιά, με αποτέλεσμα οι σχέσεις να γίνονται ολοένα πιο απρόσωπες και η γειτονιά να προσομοιάζει σε ένα τουριστικό θέρετρο. Παραδείγματα, κομμάτια της καθημερινότητας μας, αποτελούν οι ‘‘εναλλακτικές’’ ταβέρνες, οι γείτονες που αλλάζουν κάθε βδομάδα, τα ήδη αυξημένα νοίκια.

Μαζί με τους απροσάρμοστους στα νέα οικονομικά δεδομένα κατοίκους, σειρά θα πάρουν τα αδέσποτα ζώα, η κατεδάφιση παραδοσιακών-‘‘άσχημων’’ σπιτιών και ότι άλλο δεν ταιριάζει στην καθώς πρέπει εικόνα ενός ελκυστικού προϊόντος. Στην θέση τους θα δούμε, αυξημένη αστυνόμευση και έλεγχο, ηλεκτρονικές κάμερες, hostels, περιφραγμένους χώρους ‘‘πρασίνου’’.

Τέλος, η επιχειρούμενη ανάπλαση αλλοιώνει την ιστορική μνήμη προβάλλοντας μόνο τα ελληνικά και βυζαντινά αρχιτεκτονικά στοιχεία απογυμνώνοντας την από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και της κουλτούρες που το συνόδευαν. H γειτονιά σταδιακά μεταλλάσσεται σε αποστειρωμένο μνημείο ενός ‘‘ένδοξου’’ παρελθόντος. Η κατεδάφιση καστρόπληκτων σπιτιών, του εβραϊκού, προσφυγικού και οθωμανικού στοιχείου είναι κομμάτι της ίδιας διαδικασίας. 

Όλες εμείς που δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την αλλοίωση του χαρακτήρα της γειτονιάς μας προτάσσουμε την δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης κόντρα στην ιδιώτευση. Τα προβλήματα που καθεμία και καθένας μας θα καλούνταν να λύσει ατομικά, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με συλλογικούς όρους φέρ’ ειπείν με την αυτομείωση σε ρεύμα και νερό, με την πρακτική της κατάληψης στέγης, με την κοινή καθημερινότητα που μοιραζόμαστε. Στο παρελθόν εξάλλου, έχουν υπάρξει προσπάθειες να απαντηθούν με συλλογικές αντιστάσεις τα εκάστοτε σχέδια του δήμου για την ανάπλαση της άνω πόλης με αποτέλεσμα είτε να ματαιώνονται είτε να αναβάλλονται επ’ αόριστο.

Πρόθεση μας είναι η συνάντηση στα πεδία των κοινών αναγκών μακριά από λογικές ανάθεσης. Καμιά δημοτική αρχή όσο εναλλακτική και αν παρουσιάζεται δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες εξευγενισμού της άνω πόλης αν δεν συναντήσει τις δικιές μας συστηματικές αρνήσεις.

Ούτε να το σκέφτεστε                                                                                      

Συνέλευση Καταλήψεων Στέγης Άνω Πόλης
 Squat_anopoli@espiv.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License