Η.Π.Α/30 χρόνια μετά τήν άγρια καταστολή τού κινήματος ΜOVE

Tό κίνημα MOVE ήταν μια ομάδα κυρίως μαύρων ακτιβιστών ,μια οικογένεια φυσιολατρών επαναστατών,που ιδρύθηκε στη Φιλαδέλφεια στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα και στις αρχές της δεκαετίας του '70,οι οποίοι ήρθαν σέ σύγκρουση μέ όλα αυτά που αντιπροσωπεύει τό μοντέλο οικονομίας καί τρόπου ζωής καί μάς ακολουθεί μέχρι σήμερα.Τό Κίνημα MOVE είναι τόσο επίκαιρο στίς μέρες μας όσο ή ZAD στή Γαλλία όσο καί άλλα κινήματα επαναστατικής οικολογίας παντού στό κόσμο.

post image

 

Δραστηριοποιήθηκαν στη Φιλαδέλφεια στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80 - έως ότου η αστυνομια της Φιλαδέλφειας έριξε μια βόμβα στο σπίτι τους από ελικόπτερο στις 13 Μαΐου 1985,σιωπώντας τήν φωνή τής κεντρικής φιγούρας τού JOHN AFRICA.Τα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής άφησαν επίτηδες τίς φλόγες να συνεχίζουν νά καίνε τά πάντα για ώρες μέ αποτέλεσμα 11 άνθρωποι μεταξύ αυτών καί πέντε παιδιά νά καούν ζωντανοί μαζί και τα πολυάριθμα ζώα τους.

Τα εγκλήματά τους; Ήταν φανατικοί βέγκαν που διαμαρτύρονταν για τους ζωολογικούς κήπους και τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, τα αδέσποτα ζώα,εφάρμοζαν την κομποστοποίηση, την οικιακή εκπαίδευση τήν υγειινή ζωή και το κήρυγμα για την ιερότητα της ζωής στη μέση μιας πόλης που δεν είχε χρόνο να ακούσει.

Ο John Africa ό καθοδηγητής καί "δασκαλος" τών MOVE ο οποίος γεννήθηκε σάν Vincent Leaphart,υιοθέτησε το επώνυμο της Αφρικής σε σχέση με τον τόπο που πίστευε ότι γεννήθηκε όλη η ζωή. Όλα τα μέλη του MOVE υιοθέτησαν το επώνυμο τής Αφρικής,άφηναν τα μαλλιά τους μακριά σε φυσικές πλεξούδες και απέφυγαν τις σύγχρονες ανέσεις,τα ναρκωτικά,το αλκοόλ και κάθε χημική ουσία, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των γεννήσεων.Παρόλο που είναι σχεδόν αναλφάβητος,ό John Africa, μαζί με τον κοινωνικό λειτουργό Donald Glassey, κυκλοφόρησε ένα έγγραφο 300 σελίδων με τίτλο "Οι κατευθυντήριες γραμμές" , οι οποίες έγιναν ακρογωνιαίος λίθος για τα μέλη του MOVE. Προκάλεσε τήν αποεξάρτηση από τον εγωισμό, βαθύ σεβασμό για κάθε ζωντανό ον, φυσικό νόμο, φυσικές πρακτικές διαβίωσης και έντονη υγεία μέσω της άσκησης και των ωμών τροφών.

"Αν μας βλάπτει η βλακεία κοιτάξτε γύρω σας και δείτε πόσο καταστρεπτικά η κοινωνία αποθαρρύνει τον εαυτό της. Είναι ο βιασμός της γης, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η προδοσία και η ταλαιπωρία των μαζών από τη διεφθαρμένη κυβέρνηση,η οποία είναι ή πραγματική αισχρότητα" - MOVE

Αλλά τό ΜΟVE δέν ήταν μόνο αυτό..

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 η MOVE έδρασε στην περιοχή του χωριού Powelton της Δυτικής Φιλαδέλφειας (309 N. 33rd St.). Τά μέλη τους απολάμβαναν σκληρή φυσική εργασία και συχνά βλέπονταν να κόβουν καυσόξυλα, να τρέφουν αδέσποτα σκυλιά, να φτυαρίζουν το χιόνι ή να σαρώνουν το δρόμο.Η MOVE πραγματοποίησε δημοφιλή πλύση αυτοκινήτων σε αυτό το σημείο, βοήθησε τους άστεγους να βρουν μέρη για να ζήσουν, να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους με επισκευές στο σπίτι, παρενέβησαν σε βιαιότητες μεταξύ τοπικών συμμοριών και αδελφών κολλεγίων και βοήθησε τους φυλακισμένους να πληρούν τις απαγορευτικές προϋποθέσεις μέσω ενός προγράμματος αποκατάστασης.
Μετά την υιοθέτηση του τρόπου φυσικής διαβίωσης του MOVE,πολλά άτομα ξεπέρασαν τα προβλήματα του παρελθόντος, τής  τοξικομανίας,των σωματικών αναπηριών,της στειρότητας και του αλκοολισμού.Το MOVE εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποκλίνουσες απόψεις ως ευκαιρία να παρουσιάσουν την πίστη τους και να οξύνουν τις δεξιόστροφες δεξιότητες που γνώριζαν ότι θα δοκιμάζονταν στον επαναστατικό τους αγώνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η MOVE διευρύνει τις δραστηριότητές της σε ολόκληρη την πόλη.Άλλες ομάδες και γειτονιές ζήτησαν τη βοήθειά τους και η MOVE έβαλε την τεχνογνωσία του για να βοηθήσει στήν οργάvωση διαδηλώσεων,δικαστικών αγωγών,κά. Οι δραστηριότητες του MOVE ήρθαν σε σύγκρουση με τα τρία κύρια κέντρα εξουσίας - τις αρχές της πόλης και την αστυνομία.Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραμόρφωσαν διαστρέβλωσαν καί συκοφάντησαν τό έργο τους,τόν τρόπο ζωής τους και δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις,μέ αποτέλεσμα οι αστυνομικοί νά αρχίζουν βίαιες επιθέσεις που υποβοηθήθηκαν και συνέργησαν οι διεφθαρμένες αρχές της πόλης.Μερικοί από τούς ισχυρισμούς γιά "βρώμικους καί άρρωστους μαύρους μέ άρρωστα παιδιά" ποτέ δέν αποδείχτηκε επιστημονικά ούτε νομικά καί ήταν σέ πλήρη αντίθεση μέ τόν τρόπο ζωής τών Μove.Η παρότρυνση τών MOVE γιά τίς αρχές τής πόλης νά εξετάσουν τήν υγεία τών παιδιών τους καί τίς συνθήκες υγιεινής πολλές μέρες πρίν τό μακελειό αγνοήθηκε καί ποτέ δέν πραγματοποιήθηκε καμμιά επαλήθευσή τους.
Όλο και περισσότερο,η κομποστοποίησή τους θεωρήθηκε ως πρόβλημα αποχέτευσης,τα ηχεία τους ήταν ενόχληση και η εκστρατεία τους ήταν ένα πρόβλημα που οι αξιωματούχοι της πόλης ήθελαν να εξαλείψουν.Όταν η αστυνομία ήρθε να κάνει συλλήψεις εκείνη την τραγική ημέρα το 1985, ήρθε πρώτα με κανόνια νερού,έπειτα μέ 10.000 πυρομαχικά και,τέλος, με εκρηκτικά C-4.Η βόμβα άφησε τέσσερα αστικά συγκροτήματα κατεστραμμένα, 250 άστεγους,και έκαψε έξι ενήλικες,πέντε παιδιά και τα ζώα τους.

Πώς θα μπορούσε αυτή η ομάδα συνείδησης και υγείας να καταλήξει να βομβαρδιστεί σε μια αμερικανική πόλη το 1985; Υπήρχαν διάφορες παραβάσεις που επιλύθηκαν μέσω των δικαστηρίων, αλλά παρέμειναν ειρηνικές καί "ακίνδυνες" στα μάτια της πόλης.Καθώς όμως οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης τούς έδιωχναν σέ κάθε κινητοποίησή τους,τό κίνημα Move υπερασπίστηκε τίς θέσεις του μέσω ηχείων που ήταν προσαρτημένα στην ταράτσα τους.

Η Life Africa παιδί τής Janine(ηγετικού μέλους τών MOVE),πού γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1976 δολοφονήθηκε από την αστυνομία σέ λιγότερο από ένα μήνα αργότερα σε μια διαμαρτυρία σέ έναν ζωολογικό κήπο ,όταν η μητέρα του αρπάχτηκε από έναν μπάτσο,ρίχτηκε στο έδαφος με τό 3 εβδομάδων στα χέρια της και ξυλοκοπήθηκε μέχρι που έμεινε αναίσθητη.Το κρανίο του μωρού συνεθλίβη κάτω από τις μπότες της αστυνομίας.Η αστυνομία αρνήθηκε τήν ευθύνη της γιά τό βρέφος επειδή δεν υπήρχε πιστοποιητικό γέννησης!!
Επειδή οι γυναίκες τού MOVE γεννούσαν στο σπίτι,δεν υπήρχε κανένα αρχείο για το μωρό και τα δικαστήρια αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη και τη δολοφονία του,μια ακόμη έγκυος γυναίκα τού MOVE συνελήφθη και φέρεται να ξυλοκοπήθηκε και να κλωτσήθηκε επανειλημμένα, με αποτέλεσμα μια αποβολή.

Στις 20 Μαΐου 1977,η MOVE διοργάνωσε μια μεγάλη διαδήλωση ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων τους και τον τερματισμό τής βίαιης παρενόχλησης τους από την πόλη.Για να κρατήσουν μακριά μια όλο και πιο βίαιη αστυνομική δύναμη,το MOVE εμφανίστηκε έξω από το σπίτι τους με πυροβόλα όπλα - ημιαυτόματα όπλα,καί καραμπίνες.

"Είπαμε στους μπάτσους ότι δεν θα υπήρχαν πλέον μυστικοί θάνατοι.Αυτή τη φορά καλύτερα να είναι προετοιμασμένοι να μας δολοφονήσουν σε πλήρη οπτική γωνία, γιατί αν έρθουν μαζί μας με γροθιές,θα επιστρέψουμε με γροθιές. Αν έρθουν με κλόμπ, θά είμαστε  με κλόμπ, και εάν φέρουν όπλα, θα χρησιμοποιούσαμε και όπλα. Δεν πιστεύουμε στα όπλα που μοιράζονται το θάνατο, πιστεύουμε στη ζωή. Γνωρίζουμε όμως ότι οι μπάτσοι δεν θα είναι τόσο γρήγοροι γιά να μας επιτεθούν, αν έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα ίδια πράγματα που έκαναν τόσο άνετα σε άοπλους ανθρώπους καί ανυπεράσπιστους.
Είμαστε κουρασμένοι να μάς χτυπούν, να μάς σπάνε τά κόκκαλα και να δολοφονούν μωρά. Το σύστημα αυτό δεν θα μας επιτεθεί πλέον ατιμώρητα. Από τώρα και στο εξής, θα αμυνθούμε."-MOVE

Ο δήμαρχος Rizzo απάντησε με την εντολή αποκλεισμού.Η περιοχή γύρω από το σπίτι MOVE σφραγίστηκε. Δημιουργήθηκαν θέσεις σκοπευτών.Η πολιορκία κράτησε για μήνες. Σε ένα σημείο η MOVE συμφώνησε να επιτρέψει στά σπίτια τους να σαρωθούν με ανιχνευτή μετάλλων.Ο δήμαρχος επανήλθε με το αποτέλεσμα "καθαρό". Τα μόνα όπλα που βρέθηκαν δεν λειτουργούσαν..Ηταν ψευτικα,ήταν άοπλοι!..κάτι πού αποκαλύφθηκε πολύ μετά τήν τραγωδία.Αυτό έδωσε στον Rizzo το θάρρος που χρειάστηκε για να ξεκινήσει μια επίθεση πλήρους κλίμακας στο σπίτι.
Στις 8 Αυγούστου 1978, έγινε ή επίθεση.Τα μέλη τής MOVE κατέφυγαν στο υπόγειο.Όταν έγινε αυτό,το υπόγειο πλημμυρίστηκε από τά κανόνια νερού.Τα μικρά παιδιά και τα ζώα έπρεπε να κρατηθούν ψηλά για να μήν πνιγούν.Η ζωντανή τηλεόραση έδειξε ότι η Delbert Αfrica όταν βγήκε από τό σπίτι ξυλοκοπήθηκε άγρια καί τήν άφησαν αναίσθητη.Δεν βρέθηκαν όπλα στα χέρια των μελών τού MOVE.. 9 μέλη της MOVE κατηγορήθηκαν για δολοφονία.
Ο αστυνομικός Επίτροπος Joseph O'Neill δήλωσε ότι ένας αστυνομικός ονόματι Ramp σκοτώθηκε κατά τήν διάρκεια τής επιχείρησης από έναν πυροβολισμό στην πλάτη.Στιγμές αργότερα διανεμήθηκε ένα τυπωμένο δελτίο Τύπου της αστυνομίας δηλώνοντας ότι ο Ραμπ πυροβολήθηκε στο στήθος.. Ο Rizzo έδειξε ένα τραπέζι πυροβόλων όπλων και ισχυρίστηκε ότι είχαν ληφθεί από το σπίτι του MOVE. Ορισμένοι δημοσιογράφοι σημείωσαν την φαινομενικά νέα όψη των όπλων,σέ αντίθεση μέ τά παλιά πού κρατουσαν στά χέρια τους οι MOVE,άλλοι αναρωτήθηκαν τι κάνουν αυτά τα όπλα στο γραφείο τού δημάρχου αφού κατασχέθηκαν στο εργαστήριο της αστυνομίας ως στοιχεία. Δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα τών MOVE σε κανένα από αυτά τα όπλα,και παρόλο που τα στοιχεία αγνοήθηκαν ,(ότι δηλαδή ό μπάτσος σκοτώθηκε από φίλια πυρά) η ομάδα,γνωστή ως "MOVE Nine", καταδικάστηκε ισόβια στη φυλακή, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.
Το σπίτι του MOVE καταστράφηκε, παρόλο που η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων από τη σκηνή ενός εγκλήματος αποτελεί από μόνο του ένα ποινικό αδίκημα.

Ο συγγραφέας και πολιτικός κρατούμενος Mumia Abu-Jamal ήταν υποστηρικτής του MOVE ο οποίος κάλυψε τις δοκιμασίες τού κινήματος μέσω της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας, ζητώντας να εκπροσωπήσει τόν John Africa στη δική του δίκη (το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο).Βιντεοσκοπημένες ταινίες κραυγαλέων αστυνομικών βιαιοπραγιών, η ίδια η δίκη τού John Africa, στιγμιότυπα συνεντεύξεων όπως "John Africa vs. The System", και ανεπίσημα δικαστικές υποθέσεις ήρθαν στό φώς καί υπάρχουν σάν μοναδικά ντοκουμέντα εξαιτίας τής δικής του ενασχόλησης μέ τό κίνημα..
Γράφει ό ίδιος: "Αυτό που βρήκα ήταν αφοσιωμένοι,ισχυροί,αδιάκριτοι ιδεαλιστές άνδρες και γυναίκες που είχαν μια βαθιά αποστροφή σε οτι αντιπροσωπεύει αυτό το σύστημα.Για αυτούς, αυτό το σύστημα ήταν ένα σύστημα θανάτου που εμπλέκεται σε ένα θανάσιμο πόλεμο.Για αυτούς, όλα αυτά που εκπέμπει αυτό το σύστημα ήταν δηλητηρίαση - από την τεχνολογική σπατάλη του μέχρι την καταστροφή της γης,την καταστροφή του αέρα και του νερού, την καταστροφή τής πολύ γενετικής συγκέντρωσης της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των ζώων και όλης τής ζωής. Το MOVE εναντιώθηκε σε όλα αυτά πικρά και αδυσώπητα, χωρίς συμβιβασμούς. - Μούμια Αμπού-Τζαμάλ

Η ομάδα μεταφέρθηκε στην οδό Osage στη δυτική Φιλαδέλφεια.Εκεί,συνέχισαν την αναζήτηση για φυσική ζωή, ελευθερία και επανάσταση, αλλά αγωνίστηκαν αμείλικτα για την απελευθέρωση του "The MOVE Nine".
Οι κατηγορούμενοι που παραιτήθηκαν από το MOVE απελευθερώθηκαν χωρίς ποινή.Το MOVE 9 κρίθηκε ένοχο για τη δολοφονία του James Ramp,παρόλο που ο James Ramp αποδείχτηκε μετά ότι σκοτώθηκε από τά φίλια πυρά τών μπάτσων.Αφού ο δικαστής Malmed κήρυξε τους εννέα κατηγορούμενους ένοχους για τη δολοφονία και καταδίκασε τον καθένα σε 30-100 χρόνια εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή λίγες μέρες αργότερα.Ο Mumia Abu-Jamal, ρώτησε τον δικαστή Malmed, «Ποιος πυροβόλησε τον James Ramp;», γιά νά πάρει τήν απάντηση: «Δεν έχω την ελάχιστη ιδέα».Ο δικαστής Malmed συνέχισε να λέει ότι «Εδρασαν ως οικογένεια,επομένως τους καταδίκασα ως οικογένεια», ή με άλλα λόγια, οι MOVE κρίθηκαν ένοχοι για την δράση τους σάν κίνημα...

Το MOVE συγκέντρωσε τις προσπάθειές του για την απελευθέρωση του MOVE 9,τά μέλη του βασανίστηκαν άγρια στη φυλακή.

Διαβάζοντας για αυτό, και βλέποντας τά βίντεο από τον μοναδικό επιζώντα τού βομβαρδισμού,τήν Ramona Africa,νιώθουμε ακόμα περισσότερο θυμό και αμηχανία.Αυτοί ήταν άνθρωποι τής γης,αντιστάθηκαν για αυτό από οπου δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν:την αλήθεια του φυσικού κόσμου.Αυτός ο φυσικός κόσμος ήταν τόσο τρομακτικός,τόσο απρόβλεπτος,άγριος και πρωταρχικός,που προκάλεσε έναν παράλογο φόβο στις αρχές μέχρι το σημείο νά σκοτώσει αγέννητα μωρά, χτύπησε βασάνισε και φυλάκισε άοπλους, βομβάρδισε γυναίκες και παιδιά.

Αυτό,είναι μια πραγματική απόδειξη για τη δύναμη των ανθρώπων νά μπορούν απλά να απορρίπτουν μια κοινωνική δομή. Και γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να μαθαίνουμε από προηγούμενους οδηγούς. Μπορούμε τώρα να κομποστοποιήσουμε και να μην βομβαρδίσουμε. Μπορούμε να απελευθερώσουμε τά παιδιά σχολικής ηλικίας, να τρώνε ωμά τρόφιμα,εκστρατεία για ισότητα για όλα τα έμβια όντα,γιά ολική απελευθέρωση από τήν τεχνολογία καί τόν άρρωστο τρόπο ζωής..

Για να παραθέσω τον John Africa "όλα τα ζωντανά όντα,τα πράγματα που κινούνται,είναι εξίσου σημαντικά, είτε πρόκειται για ανθρώπους,σκύλους,πουλιά, ψάρια, δέντρα, μυρμήγκια, ζιζάνια, ποτάμια, άνεμο ή βροχή. Για να παραμείνετε υγιείς και ισχυροί, η ζωή πρέπει να έχει καθαρό αέρα, καθαρό νερό και καθαρό φαγητό. Εάν στερηθείτε αυτά τα πράγματα, η ζωή θα κυκλώσει το επόμενο επίπεδο ή, όπως λέει το σύστημα, «πέθανε!». »

Η οικογένεια MOVE μπορεί να διασπάστηκε αλλά το όραμά τους για τή γη, τα δάση, τα ποτάμια και όλα τα άγρια πράγματα ανθίζει καί παραμένει μέσω μιάς ιστοσελίδας τό "On a Move".

http://onamove.com/
https://ultraculture.org/blog/2013/05/06/john-africa-move-organization/
http://blackhistorymonth2014.com/338/siege-on-move-1978/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License