Πολιτική τοποθέτηση αναφορικά στo δημοσίευμα «Σχετικά με την παρέμβαση και τις διαδοχικές ''ανακαταλήψεις'' στην Αραχώβης 44»

Η μόνη διέξοδος για να μην χάσει το a.i την αποστολή του και τον χαρακτήρα του είναι να καλεστεί μια ανοιχτή συνέλευση ειδικά για τα θέματα της ασυνέπειας της ΔΟ προς την ΠΔ και την απολογιστική, την δημοσιοποίηση αστυνομικού χαρακτήρα κατηγοριών, την αναπαραγωγή ανώνυμων κι επικίνδυνων συκοφαντιών, την ταξική-κοινωνική-πολιτική σύγκρουση που εντείνεται πάνω στα πεδία της μετανάστευσης και των Εξαρχείων, την κινηματική θέση του a.i μέσα σε αυτή τη σύγκρουση και τον συμψηφισμό του ανοιχτού κινήματος με τους ανώνυμους συκοφάντες-χαφιέδες-προβοκάτορες.

Πολιτική τοποθέτηση μέλους της Διαχειριστικής Ομάδας του athens.indymedia, αναφορικά στo δημοσίευμα με τίτλο «Σχετικά με την παρέμβαση και τις διαδοχικές ''ανακαταλήψεις'' στην Αραχώβης 44»

 

Στις 17 Ιούνη δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia, στις Ανακοινώσεις, ένα κείμενο με τίτλο «Σχετικά με την παρέμβαση και τις διαδοχικές ''ανακαταλήψεις'' στην Αραχώβης 44» και όνομα δημοσιευτή «Συμμετέχοντες/ουσες». Αυτό το κείμενο, που δεν έχει καμία αναφορά σε αγώνες και ιδέες του κοινωνικού κινήματος, αποτελεί μια συρροή αστήριχτων κατηγοριών αστυνομικού-ποινικού χαρακτήρα, με το αντίστοιχο ύφος, για τις οποίες δεν αναλαμβάνει την ευθύνη κανένα διακριτό αγωνιστικό υποκείμενο.

Το athens.indymedia (για συντομία, a.i) ταλανίζεται χρόνια από προβλήματα πολιτικής-διαχειριστικής αξιοπιστίας και αναίρεσης της κινηματικής/κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στην καταστολή. Το καλοκαίρι του '16 πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή απολογιστική συνέλευση με βασικό θέμα το πως θα πάψει το a.i να γίνεται εργαλείο παραπληροφόρησης, συκοφάντησης και ποινικής στοχοποίησης. Τότε, με ένα πλήθος γραπτών τοποθετήσεων πολιτικοί κρατούμενοι και συλλογικότητες υπερασπίστηκαν τον ανοιχτό διάλογο, αλλά και απαίτησαν την εφαρμογή της ΠΔ και τη διασφάλιση της προστασίας του a.i και του κινήματος από τις προαναφερόμενες χρήσεις. Στη συνέχεια, η ποιότητα διαχείρισης βελτιώθηκε, αλλά συνέχισαν να εμφανίζονται απαράδεκτα κρούσματα, που μας επανέφεραν σε μια κατάσταση πολιτικού κανιβαλισμού μέσω του a.i και συμβολής του a.i στην κρατική και παρακρατική καταστολή.

Αυτές οι εξαιρέσεις προέρχονταν κυρίως από ένα πρόσωπο, παλαίο μέλος της διαχειριστικής ομάδας (ΔΟ, για συντομία). Ο συγκεκριμένος διαχειριστής κάθε φορά που εγκαλούταν από τη συλλογικότητα του a.i ή από συλλογικότητες-χρήστες, αναλάμβανε την ευθύνη ατομικά. Ωστόσο, συνέχιζε να κάνει διαχείριση με τρόπο που παραβίαζε την ΠΔ και τις συλλογικές συμφωνίες, υπονομέυοντας την αξιοπιστία και τη συλλογικότητα του a.i, εκτός των προβλημάτων που δημιουργούσε για το κίνημα το οποίο υπηρετεί το a.i. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της πρακτικής ήταν η εξαφάνιση των ονομάτων των ελεγκτών του οασα πριν την απολογιστική του '16, η ανάρτηση καταφανώς ψευδούς, προσβλητικού και συκοφαντικού κειμένου, υπερασπιστικού για τη δράση των μαφιόζικων κυκλωμάτων των Εξαρχείων εναντίον καταλήψων και αγωνιστών τον Ιούνιο του '17 και η ανάρτηση κειμένου που εκτόξευε αναπόδεικτες ποινικές κατηγορίες εναντίον προφυλακισμένου για υπόθεση σχετιζόμενη με την αντίσταση στην κρατική καταστολή τον Αύγουστο του '17, το οποίο απαντήθηκε από συνέλευση αλληλεγγύης.

Ο προαναφερόμενος διαχειριστής αποχώρησε από τη ΔΟ πριν την απολογιστική του Γενάρη του '18, τη στιγμή που απαιτήθηκε να απαντήσει στη συνέλευση του a.i για αντισυντροφικά και αντισυλλογικά ψεύδη, συκοφαντίες και προσβολές που εκτόξευε για να υπερσπιστεί την ακατάπαυστη αυθαίρετη καταστρατήγηση της ΠΔ. Πάραυτα, παρέμεινε στη συλλογικότητα του a.i, χωρίς ενστάσεις και συνέχισε να παρέχει σημαντικό έργο ως μεταφραστής και να συμβάλει στη διαχείριση σε επείγουσες αναρτήσεις. Σ' αυτό το διάστημα εξακολούθησε να παρεμβαίνει στον διαχειριστικό διάλογο, με το ίδιο πνεύμα παραβίασης της ΠΔ προς μια κατεύθυνση φιλελευθερισμού-ακρισίας και αδιαφορίας για τις συνέπειες. Έτσι έγινε και στον διαχειριστικό σχολιασμό του κειμένου των «Συμμετέχοντες/ουσες», όπου επαναλήφθηκαν συκοφαντικές κατηγορίες για μεροληψία και λογοκρισία, πασπαλισμένες από αδιαμφισβήτητα ψεύδη (στη διαχείριση του a.i όλα καταγράφονται και μπορούν να κριθούν από όλο το κίνημα). Σ' αυτή την περίπτωση η λασπολογία στράφηκε κι ενάντια σ' ένα ανοιχτό ορζόντιο κινηματικό σώμα, την συνέλευση των αλληλέγγυων που ανακατέλαβαν την Αραχώβης, με την παράλληλη υπεράσπιση των ανώνυμων εκκενωτών.

Η συλλογικότητα του a.i είχε υπερασπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν το συγκεκριμένο μέλος της απέναντι σε συκοφαντικές ύβρεις και στην προβοκατόρικη στοχοποίησή του από έναν τραμπούκο, γνωστό κι από άλλα συμβάντα. Στην τελευταία απολογιστική υπερασπίστηκα δημόσια το έργο των παλαιότερων μελών, που κράτησαν το a.i σε δύσκολους καιρούς, ένα έργο που υποσκελίζει τα λάθη τους. Αλλά το κίνημα πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει στις δομές που το απαρτίζουν και κανείς δεν είναι υπεράνω της δημόσιας κρίσης.

Αυτή τη φορά η συλλογική ευθύνη της ΔΟ δεν αφορά την εμπιστοσύνη που είχε επιδείξει στο παρελθόν στο μέλος της, αλλά την παραβίαση της ΠΔ και των συλλογικών αποφάσεων σε σχέση με την καταστολή και την συκοφαντία, από περισσότερα μέλη της ΔΟ. Η άτυπη δικογραφία των «Συμμετέχοντες/ουσες» ανέβηκε με την τυπική επάρκεια της συμφωνίας ενός αριθμού συντρόφων, ενώ είχαν ήδη κατατεθεί σοβαρές ενστάσεις ή αμφιβολίες πάνω στα συγκεκριμένα διακυβεύματα, από άλλους διαχειριστές. Η βιαστική δημοσίευση του συγκεκριμένου κειμένου διέρρηξε το συλλογικό υπόβαθρο και την εξελικτική διεργασία του a.i.

Ο διάλογος για την εφαρμογή της ΠΔ ήταν έντονος σε όλο το διάστημα από την απολογιστική του '16 μέχρι σήμερα. Τα ζητήματα και η εξέλιξή τους περιγράφονται στην ανάλυση και τις προτάσεις που κατέθεσα δημόσια για την απολογιστική του Γενάρη του '18. Η εφαρμογή της ΠΔ αποτέλεσε βασική θεματική της και η ενδεχόμενη παραβίασή της από κείμενα υπαρκτών συλλογικοτήτων, σημαντικό ειδικό ζήτημα. Επί του συγκεκριμένου αφιερώσαμε πολύ χρόνο μέσα στην απολογιστική και έκτοτε στη συνέλευση του a.i. Τις αποφάσεις που διαμορφώσαμε επ' αυτού, σε πλήρη συμφωνία με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην απολογιστική (όπως, της Περιφέρειας Αθήνας της Αναρχικής Ομοσπονδίας), τις κρίναμε ως ένα σημαντικότατο αποτέλεσμα της απολογιστικής, το πρώτο βήμα στην κατοχύρωση της ΠΔ, μαζί με τις αποφάσεις που πήραμε σχετικά με την κριτική στους πολιτικούς κρατούμενους και στις οργανώσεις και δράσεις πολιτικής βίας. Μέχρι προχθές βρισκόμασταν στη φάση καθορισμού των λεπτομεριών, ώστε να προστεθούν οι νέες συμφωνίες στην ΠΔ.

Ήδη από την απολογιστική ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία ότι δεν δημοσιεύονται αναρτήσεις που δίνουν λαβή καταστολής και ακόμα πιο εμφατικά, διατυπώσεις αστυνομικής-ποινικής μορφής. Αυτή η γενική συμφωνία επιβεβαιώθηκε σε όλες τις συνελεύσεις που ακολούθησαν. Το κείμενο των «Συμμετέχοντες/ουσες» είναι το πιο κραυγαλαίο παράδειγμα αυτής της περίπτωσης μέχρι σήμερα. Δεν διαφέρει από μια έκθεση κατάσχεσης της ασφάλειας. Η συνθήκη είναι ακόμα χειρότερη συνυπολογίζοντας ότι οι ανώνυμοι κατήγοροι έχουν κλέψει (ή «κατασχέσει», αν μετακυλίσουμε στην αστυνομική γλώσσα), τα χαρτιά των εκδιωγμένων μεταναστών που ζούσαν στο κτήριο. Ήταν ήδη δημοσιευμένο στο a.i και τα μέλη της ΔΟ που πήραν την ευθύνη της διαχείρισης της ανάρτησης των «Συμμετέχοντες/ουσες» όφειλαν να το γνωρίζουν. Ακόμα κι αν οι εκκενωτές δεν βοηθήσουν άμεσα στην ποινικοποίηση των καταληψιών μέσω ποινικών διώξεων ή του φακελώματός τους, κάτι που κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί, η δημοσιοποίηση ποινικών λεπτομεριών και η συκοφάντηση μιας κατάληψης με όρους συλλογικής ευθύνης και μάλιστα από κινηματικό μέσο, δίνει λαβή στην κρατική καταστολή ενάντια όχι μόνο σ' αυτό τον χώρο στέγασης, αλλά γενικότερα στην αυτοοργάνωση των μεταναστών, στο καταληψιακό κίνημα και στη γειτονιά των Εξαρχείων. Οι αναφερόμενες συνέπειες είναι ανεξάρτητες από το αν αληθεύει το κατηγορητήριο ή είναι κατασκευασμένο και σε ποιό βαθμό. Αντίστοιχα, η ξεκάθαρη απόφαση της απολογιστικής και της συλλογικότητας του a.i σε σχέση με αναρτήσεις που δίνουν λαβή καταστολής ήταν ανεξάρτητη από ένα τέτοιο κριτήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε ο τρόπος διαχείρισης μιας καταγγελίας για ένα πάρτυ της Αναρχικής Ομοσπονδίας πριν δυο χρόνια.

Αν προσπεράσουμε το πρόβλημα της επικινδυνότητας, θα πέσουμε πάλι σ' ένα βάραθρο. Κατά τον διεξοδικό συλλογικό διάλογο είχε αποσαφηνιστεί ότι οτιδήποτε γνωρίζει η ΔΟ ότι είναι ψευδές δεν δημοσιεύεται, ενώ, ότι ενδέχεται να θεωρηθεί συκοφαντικό επειδή δεν τεκμηριώνεται, μπορεί να δημοσιευτεί κατεξαίρεση μόνο αν αναλμβάνει την ευθύνη συλλογικότητα με πρόσφατη παρουσία και σημείο επαφής (πχ τρόπο επικοινωνίας, συνέλευση κλπ) ή συλλογικό σώμα που καλεί σε ανοιχτή συνέλευση ή κινητοποίηση αναφορικά στο θέμα που καταγγέλει. Είναι πασιφανές ότι οι καταγγελίες των «Συμμετέχοντες/ουσες» δεν τεκμηριώνονται πουθενά, παρότι επικαλούνται διάφορες φήμες και απροσδιόριστες δικαστικές υποθέσεις. Ακόμα κι αν ένα μέρος των δραστηριοτήτων που καταλογίζονται στους κατοίκους του κτηρίου προέρχονταν από εκεί, οι καταγγελίες δεν θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε καμία πραγματικότητα εφόσον προβάλονται πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων και σ' ένα χώρο που δεν είχαν καν συλλογική υπόσταση. Γι' αυτή την εκ'θεμελίων συκοφαντική ανάρτηση οι δημοσιευτές δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη, αφού υπέγραφε ένα απροσδιόριστο υποκείμενο, χωρίς αναφορά σε κανένα συλλογικό σώμα, σε κανέναν ανοιχτό αγώνα. Η ευθύνη που ανέλαβε η ΔΟ δημοσιεύοντάς το νομιμοποιεί την ανώνυμη συκοφάντηση και ψευδολογία. Επιπλέον, αν δεν κοινοποιούνταν ανοιχτά οι ενστάσεις απέναντι σε αυτή την ανάρτηση, αυτομάτως το a.i θα αναλαμβάνε άπαξ την ευθύνη για κάθε ψεύδος και συκοφαντία που θα δημοσιευόταν ανώνυμα.

Η διαχείριση της αντιπαράθεσης που ακολούθησε τη μαφιόζικη επίθεση στον αναρχικό αιχμάλωτο Νίκο Μαζιώτη τον Δεκέμβρη, υπήρξε μια δύσκολη δοκιμασία, με λάθη, για τις νέες υπό διαμόρφωση αποφάσεις. Αλλά σ' εκείνη την πρίπτωση, υπήρχε η ονομαστική ευθύνη των κρατουμένων τουλάχιστον για τα πρώτα κείμενα. Στην περίπτωση των «Συμμετέχοντες/ουσες» τα δεδομένα είναι καθοριστικώς πιο απλά. Ο αστυνομικός-ποινικός χαρακτήρας των κατηγοριών και η επικινδυνότητά τους είναι αδιαμφισβήτητα. Ακόμα περισσότερο εφόσον ήταν ήδη δημοσιευμένο ότι τα διαβατήρια των μεταναστών βρίσκονταν σε χέρια αγνώστων. Σ' αυτό το σημείο δεν επιτρεπόταν καμία εξαίρεση. Όπως επισημάνθηκε, οι κατηγορίες ήταν πολύ σοβαρές με κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια, αλλά αναπόδεικτες, άρα ενδεχομένως ιδιαίτερα συκοφαντικές και επικίνδυνες, ενώ καμία συλλογικότητα δεν πήρε την ευθύνη γι' αυτές, ούτε οι δημοσιευτές άνοιξαν ένα πεδίο άμεσου κινηματικού διαλόγου (πχ συνέλευση ή εκδήλωση για το ζήτημα). Το συνειδητό λάθος έριξε άμεσα το a.i στη θέση ενός μέσου που συμμετέχει ευθέως στη ρατσιστική και κατασταλτική προπαγάνδα του κράτους.

Η αμεροληψία αποτέλεσε επιχείρημα για αρκετά μέλη της ΔΟ. Όμως, ο συμψηφισμός μιας ανοιχτής μαζικής συνέλευσης με τους εκκενωτές και τους ανώνυμους συκοφάντες-προβοκάτορες δεν υπηρετεί κανένα διάλογο, καμία ελευθερία, κανένα κοινωνικό πρόταγμα, παρά μόνο την κρατική υπονόμευση του κινήματος και του a.i και τον κρατικό και παρακρατικό έλεγχο πάνω στα Εξάρχεια, στους μετανάστες και στο κίνημα. Οι σύντροφοι του a.i που δημοσίευσαν το κείμενο, διαστρέβλωσαν την έννοια της ελεύθερης πληροφόρησης στο χειρότερο βαθμό, στρέφοντάς την εναντίον ανοιχτών συλλογικών σωμάτων/διαδικασιών και σε σύμπνοια με την κατασταλτική στρατηγική και γλώσσα.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα αποτελούν χρόνιο απόστημα του a.i κι έχουν επισημανθεί από πολλές κινηματικές φωνές πριν και κατά τις απολογιστικές. Το '16 ο διάλογος γύρω από την στήλη Συζητήσεις και η πρόταση κατάργησής τους αφορούσε αυτήν ακριβώς την κατάσταση. Η τότε απόφαση να παραμείνει ανοιχτό το πεδίο διαλόγου στο a.i συνοδευόταν δεσμευτικά από την ευθύνη μιας πιο πιστής εφαρμογής της ΠΔ. Αντ'αυτού, στο αποκορύφωμα αυτής της αργόσυρτης προσπάθειας φτάνουμε να επικυρώσουμε όλο το παθογεννές παρελθόν που καθιστά το a.i έρμαιο στη χειραγώγηση από μηχανισμούς που συκοφαντούν, εκβιάζουν και διασπούν το κίνημα, ανοίγοντας δρόμο στην καταστολή.

Το γεγονός ότι διαφορετικές συλλογικότητες έχουν καταθέσει και αναλάβει την πολιτική ευθύνη για πάμπολλες εμπεριστατομένες καταγγελίες το προηγούμενο διάστημα, για τη σχέση της συμμορίτικής ομάδας-βραχίωνα της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνας με μαφιόζικα κυκλώματα και την άγρια και τρομοκρατική βία που ασκεί, θα έπρεπε να αποτελεί παράγοντα μεγαλύτερης φρόνησης και συνετής διαχείρισης από όλα τα μέλη της ΔΟ, ειδικά για ζητήματα όπως της Αραχώβης. Αντ'αυτού, σ' αυτό το σημείο ξεσπάθωσε ο φιλελευθερισμός και η λογική του Πόντιου Πιλάτου, σα να μην είναι το a.i κομμάτι του κινήματος, με υποχρέωση να συμβάλει στον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση, με ισότιμη πολιτική ευθύνη.

Τα ερμηνευτικά χάσματα και οι αντιφάσεις μεταξύ ΠΔ-συλλογικών συμφωνιών, αφενός, και εφαρμογής τους, αφετέρου, έχουν φτάσει σε απύθμενο βάθος. Πρόκειται για την εμφανέστερη έκφραση της πολιτικής κρίσης του a.i, αποτέλεσμα της ανευθυνότητας του συντριπτικού μέρους του κινήματος που το καταξιώνει με τη χρήση του ως κύριο μέσο αντιπληροφόρησης, ενόσο το εγκαταλείπει αναθετικά στις ελάχιστες δυνάμεις και τις αδυναμίες των μοναχικών εθελοντών του. Το ζήτημα της ΠΔ και της πολιτικής ευθύνης της ΔΟ πρέπει να επανέλθει στο κίνημα, όπως έγινε με την απολογιστική. Η μόνη διέξοδος για να μην χάσει το a.i την αποστολή του και τον χαρακτήρα του είναι να καλεστεί μια ανοιχτή συνέλευση ειδικά για τα θέματα της ασυνέπειας της ΔΟ προς την ΠΔ και την απολογιστική, την δημοσιοποίηση αστυνομικού χαρακτήρα κατηγοριών, την αναπαραγωγή ανώνυμων κι επικίνδυνων συκοφαντιών, την ταξική-κοινωνική-πολιτική σύγκρουση που εντείνεται πάνω στα πεδία της μετανάστευσης και των Εξαρχείων, την κινηματική θέση του a.i μέσα σε αυτή τη σύγκρουση και τον συμψηφισμό του ανοιχτού κινήματος με τους ανώνυμους συκοφάντες-χαφιέδες-προβοκάτορες. Σ' αυτή την στιγμή εκρηκτικής ρευστότητας των κοινωνικών αντιθέσεων και μέγιστης πολιτικής απροσδιοριστίας του a.i, η ενεργώς συμμετοχή των συλλογικοτήτων αγώνα σε αυτή την αυτοκριτική διαδικασία θα κρίνει αν το αυτοοργανωμένο κίνημα θα συνεχίσει να πορεύεται με ένα πλατυά οριζόντιο μέσο αντιπληροφόρησης ή θα συνεχίσει να ταΐζει την καμήλα και το μαστίγιο του σουλτάνου.

Ή με τον Καίσαρα ή με τον Σπάρτακο

 

20 Ιούνη 2018

globe, μέλος της συλλογικότητας και της διαχειριστικής ομάδας του athens.indymedia

Αρχεία:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License