Η δήλωση του συντρόφου Δημήτρη Χαρίση στο δικαστήριο του και μια μικρή ανταπόκριση από αυτό

...

Στις 18 Ιουνίου έγινε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων το δικαστήριο του συντρόφου Δημήτρη Χαρίση που δικαζότανε για την απόπειρα ληστείας στο atm του Γεωπονικού πανεπιστημίου. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ήταν:
α) Διακεκριμένη ληστεία
β) Κλόπη scooter
γ) Οπλοφορία
δ) Απείθεια για την άρνηση λήψης αποτυπωμάτων

Η διαδικασία ξεκίνησε με τους μάρτυρες κατηγορίας (φύλακες, μπάτσοι, υπάλληλοι χρηματαποστολής) οι οποίοι στις καταθέσεις τους συνηγορούσαν πως δεν ασκήθηκε καμία βία εις βάρος τους πέρα από την ελάχιστη ώστε να παρθούν τα χρήματα του atm. Στη συνέχεια και μετά από τη τυπική ανάγνωση των εγγράφων της δικογραφίας κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο πατέρας του Δημήτρη και μια καθηγήτρια που του κάνει ιδιαίτερα μέσα στη φυλακή.

Στη συνέχεια είχαμε την δήλωση του συντρόφου η οποία παρατείθεται αυτούσια στο τέλος. Μετά το τέλος της δήλωσης ο σύντροφος ανέφερε πως δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση της έδρας και περάσαμε στην εισαγγελική πρόταση στην οποία ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Δημήτρη όπως κατηγορείτε. Μέτα από αυτό η διαδικασία συνεχίστηκε με την αγόρευση του δικηγόρου υπεράσπισης Γιώργου Κακαρνιά. Συνοπτικά ο συνήγορος ανέφερε πως η πράξη για την οποία κατηγορείτε ο σύντροφος στην ουσία είναι απόπειρα ληστείας καθώς ούτε χρήματα πάρθηκαν, ούτε επέμεινε με οποιονδήποτε τρόπο ή χρήση βίας στον υπάλληλο να ανοίξει το atm (όταν κατάλαβε ότι είχε κλείσει). Για τη κατηγορία της κλοπής ανέφερε πως το scouter είχε κλαπεί 17 ημέρες πριν τη ληστεία και μέσα σε αυτές τις μέρες δεν έχει υπάρξει κάποιο στοιχείο που να εμπλέκει τον σύντροφο Χαρίση με τη κλοπή. Τέλος για την απείθεια ανέφερε πως η θέση του συντρόφου ήταν εξαρχής πως δεν θα έδινε με τη θέληση του dna και αποτυπώματα καθώς αυτό είναι κάτι που συμβάλει στο φακέλωμα των αγώνιστών αλλά και του οποιουδήποτε στις αστυνομικές αρχές. Παρόλα αυτά με δική του πρωτοβουλία είπε στους αστυνομικούς πως ότι και να γίνει αυτή η διαδικάσία θα ήθελε να γίνει μπροστά του, κάτι στο οποίο οι ίδιοι συμφώνησαν. Αντίθετα ενημερώθηκε πως 1 ώρα μετά την αποχώρηση του από τη ΓΑΔΑ οι μπάτσοι πήραν δια της βίας το dna του Δημήτρη. 

Μετά το τέλος της αγόρευσης και ύστερα από μια 5λεπτη διακοπή η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση. Συγκεκριμένα αθώωσε τον σύντροφο για τις πράξεις της κλοπής και της απείθειας ενώ μετέτρεψε της κατηγορία της διακεκριμένης ληστείας και σε απόπειρα ληστείας. Στη συνέχεια και μετά από αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή διαμορφώθηκε στα 5 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση για απόπειρα ληστείας και οπλοφορία με 3ετή αναστολή της ποινής με συνέπεια ο σύντροφος να αποφυλακιστεί μετά από 2 ημέρες.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ

Θα ήθελα να προσθέσω συμπληρωματικά κάποια πράγματα τα οποία νομίζω έγιναν αντιληπτά και από την διαδικασία που προηγήθηκε.

Αρχικά θέλω να αναφέρω ότι το πρώτο και κυρίαρχο μέλημα μου ήταν να μην πάθει κανένας το παραμικρό. Όπως νομίζω εύκολα γίνεται αντιληπτό αν ιεραρχούσα τα λεφτά ή ακόμα και την προσωπική μου ελευθερία πάνω από τη σωματική ακεραιότητα όλων των υπόλοιπων (ακόμα και των φυλάκων που με κυνήγησαν) είχα πάρα πολλές ευκαιρίες να το κάνω. Ήταν συνειδητά προαποφασισμένο το όπλο να χρησιμοποιηθεί μόνο ως απειλή για να μπορέσω να διαφύγω.

Θα αναφέρω 4 ενδεικτικές περιπτώσεις:

1η) Όταν ο Πασάς αρνήθηκε να ανοίξει το atm και τη βαλίτσα αμέσως αποχωρήσαμε και δεν πιέστηκε παραπάνω.

2η) Όταν οι φύλακες μπήκαν μπροστά μας και έριξαν το μηχανάκι κάτω, παρότι απειλήθηκε τόσο η ελευθερία μας όσο και η σωματική μας ακεραιότητα, δεν ασκήθηκε η παραμικρή βία απέναντι τους.

3η) Όταν ο φύλακας Παπαδόπουλος με σταμάτησε, με κυνήγησε και μου πέταξε τον ασύρματο όχι μόνο δεν απαντήθηκε τίποτα από όλα αυτά, αλλά ούτε καν έβγαλα το όπλο για να τον απειλήσω.

4η) Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί σταμάτησα πριν καν χρειαστεί να βγάλουν τα όπλα τους.

Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω συνηγορούν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο ότι έχουμε την πιο απλή περίπτωση απόπειρας ληστείας. Δεν πάρθηκαν χρήματα και δεν ασκήθηκε η παραμικρή βία σε κανέναν. Τα χρήματα προορίζονταν για να καλύψουν βασικές μου ανάγκες.

Ουσιαστικά όμως αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι απέναντι σας για την κλοπή μιας άδειας κασετίνας. Ενός αντικειμένου ευτελούς αξίας. Δεν θα βρισκόμουν εδώ αν είχα βάλει χέρι στα αποθεματικά ταμεία. Αν είχα τζογάρει τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Αν χρηματιζόμουν από πολυεθνικές για να προωθώ τα υπερκοστολογημένα προιόντα τους (βλ. Siemens, Novartis) εις βάρος του λάου. Αν χάριζα στην εκκλησία χιλιάδες στρέμματα γης. Αν πυροβολούσα απλήρωτους μετανάστες στη Μανωλάδα που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. Αν ήμουν φασίστας και έβαζα εμπρηστικούς μηχανισμούς σε καταλήψεις (όπως στην περίπτωση των 4 φασιστών που συνελήφθησαν για την επίθεση στον ελευθεριακό χώρο Φαβέλα και αφέθηκαν ελεύθεροι) ή ξυλοκοπούσα και λήστευα περαστικούς επειδή δεν μου άρεσε το χρώμα του δέρματος τους η το ντύσιμο τους (όπως στην περίπτωση του φασίστα Ζέρβα που αφού ξυλοκόπησε και λήστεψε περαστικό επειδή το παρουσιαστικό του δεν ταίριαζε με τα «άρεια» χαρακτηριστικά που είχα αυτός κατά νου και τώρα είναι ελεύθερος με αναστολή). Δεν θα βρισκόμουν εδώ αν ήμουν σωφρονιστικός υπάλληλος και ξυλοκοπούσα μέχρι θανάτου κρατούμενο (όπως στην περίπτωση του Ηλία Καρέλι, που η μοναδική τιμωρία για κάποιους από τους δολοφόνους ήταν μία εξάμηνη προφυλάκιση).

Όλα τα παραπάνω είναι απλά κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις που καταδεικνύουν τον βαθιά ταξικό ρόλο της αστικής δικαιοσύνης. Μία βόλτα από τις ελληνικές φυλακές άλλωστε μπορεί να σας πείσει καθώς χιλιάδες είναι οι φτωχοδιάβολοι που στοιβάζονται κυριολεκτικά σε αυτές τις αποθήκες ψυχών προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Λίγες αίθουσες παραδίπλα βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες πρώτες κατοικίες συνανθρώπων μας. Για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ πετιούνται στους δρόμους ολόκληρες οικογένειες. Αυτοί θα έπρεπε λοιπόν να δικάζονται σε αυτές τις αίθουσες. Είναι υπόλογοι. Όπως υπόλογοι είναι και οι ηθικοί αυτουργοί των εκατοντάδων αυτοκτονιών, των δεκάδων εργατικών ατυχημάτων και των χαμένων ζωών μέσα στα ψυχοφάρμακα και στα αντικαθλιπτικά.
Εγώ εντάσσω τον εαυτό μου στους ανθρώπους που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον. Που βηματίζουν προς την ουτοπία θεωρώντας ότι ιδέες όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση, η ζωή χωρίς δούλους και αφεντικά, χωρίς εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους είναι εφικτή και υλοποιήσιμη. Τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν ισότιμα και με σεβασμό στους συνανθρώπους τους, στη φύση και στα ζώα.

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License