Αφίσα / Ενάντια στον ΤΑΠ!

Όχι στον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (ΤΑΠ) που χτίζεται σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία θάλασσα στην Ευρώπη.

Ενάντια στον ΤΑΠ!

Όχι στον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (ΤΑΠ) που χτίζεται σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία θάλασσα στην Ευρώπη.

 

Το 2003 τα πρώτα σχέδια είχαν γίνει. Το 2015 οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν στην Αλβανία και τώρα ο αγωγός χτίζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σημείο εκκίνησης κοντά στο χωριό Κήποι, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΝΑΠ (ο οποίος ξεκινώντας από το Αζερμπαϊτζάν φτάνει στην Ελλάδα μέσω Γεωργίας και Τουρκίας). Από εκεί θα διασχίσει ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, την Αλβανία και μέσω της Αδριατικής θάλασσας θα φτάσει στο Salento της Ιταλίας. Κατά μήκος του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα κατασκευαστούν 22 βαλβιδοστάσια (σημεία για πιθανή παρέμβαση ή/και συντήρηση) και δύο σταθμοί (κοντά στους Κήπους και στις Σέρρες) όπου η πίεση αυξάνεται για να βελτιστοποιηθεί η μεταφορά. Στην Ιταλία εξελίσσεται ένας αγώνας ενάντια σε αυτό το νέο σχέδιο της εξουσίας με τρικάκια, εφημερίδες, αφίσες, σαμποτάζ, διαδηλώσεις και επιθέσεις στις δομές του αγωγού καθώς και στις εταιρείες που επωφελούνται από τις κατασκευές και τη λειτουργία του. Στην Καβάλα επίσης, σε διάφορες περιστάσεις άνθρωποι της περιοχής κατάφεραν να εμποδίσουν τη συνέχιση των έργων με το ίδιο τους το σώμα.

 

Το κράτος και η βιομηχανία ενέργειας θα ήθελαν να πιστεύουμε ότι ξοδεύουν υπέρογκα χρηματικά ποσά, καταστρέφουν τη γη και στρατιωτικοποιούν ολόκληρες ζώνες για να χτίσουν νέες γιγάντιες υποδομές, για την καλυτέρευση της ποιότητας της καθημερινότητας μας. Εκτός όμως από τη ροή χρήματος που θα εξασφαλίσει στα κράτη και τις εταιρείες που εμπλέκονται στον ΤΑΠ, πρέπει να αναρωτηθούμε, σε τι χρησιμεύει όλη αυτή η ενέργεια; Δεν είναι οι βασικές μας ανάγκες που απαιτούν όλη αυτήν την παραγόμενη ενέργεια, αλλά οι βιομηχανίες προϊόντων που κάνουν τον καπιταλιστικό αυτόν κόσμο να εξελίσσεται, η πολεμική βιομηχανία, η συνεχόμενη ροή πληροφοριών και ‘ανθρώπινου κεφαλαίου’. Όλα αυτά αποτελούν τα καύσιμα μιας κοινωνίας που συνεχίζει να παράγει πλούτο για κάποιους, φτώχια και μιζέρια για πολλούς. 

 

Κάθε σχέδιο που πραγματοποιείται χωρίς ουσιαστική αντίσταση είναι ένα ακόμα μάθημα προς την αφομοίωση του πασιφισμού. Φέρει ένα κοινωνικό μήνυμα το οποίο προτάσσει πως αυτό το περιβάλλον δεν ανήκει σε εμάς αλλά σε αυτούς. Έτσι ένα χωράφι μετατρέπεται σε φυλακή, ένα δάσος σε σταθμό συμπίεσης αερίου, ένα βουνό σε χρυσορυχείο και ούτω καθεξής.

Τα πλοκάμια του ΤΑΠ απλώνονται παντού. Από τη μία υπάρχει ο υπό κατασκευή αγωγός καθαυτός με τα έργα εκσκαφής, τα υπό κατασκευή βαλβιδοστάσια και τους σταθμούς συμπίεσης που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Από την άλλη στην Ελλάδα έχουμε εταιρείες όπως την Μακεδονική ΕΤΜ Ε.Ε., Siemens Α.Ε. και τη Γαία Α.Ε. που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη όπως και την Ελλάκτωρ Α.Ε., J&P-Άβαξ Α.Ε., Corinth Pipeworks S.A., Τερνα Α.Ε., Siemens Α.Ε., Kantor Management Consultants S.A., Geomatics Α.Ε., C&M Engineering S.A., Speed, Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. στην Αθήνα που συμμετέχουν άμεσα στα κατασκευαστικά έργα. Υπάρχουν επίσης τα γραφεία του εγχειρήματος σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κομοτηνή και Κοζάνη, όπως φυσικά και οι πολιτικοί με τα γραφεία τους, τα εξοχικά τους, τα γήπεδα γκολφ τους και τα αγαπημένα τους εστιατόρια. Έπειτα υπάρχει κάθε κομμάτι της υποδομής της ροής χρημάτων, επικοινωνιών και προϊόντων του καπιταλιστικού συστήματος του οποίου ο ΤΑΠ προσδοκά να γίνει μέρος.

 

Οι ρίζες της κυριαρχίας εξαπλώνονται παντού. Με ανατρεπτική εφευρετικότητα μένει να τις εντοπίσουμε και να τις εμποδίσουμε...

Αρχεία:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License