ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 28/6 ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τους τελευταίους μήνες διοργανώνονται ανά τη χώρα εθνικιστικά συλλαλητήρια με αφορμή το όνομα της Μακεδονίας, στα οποία πρωτοστατούν φασιστικές οργανώσεις με οπισθοφυλακή όλο τον αντιδραστικό (ακρο)δεξιό εθνικό κορμό. Σ’αυτά δεν αναγνωρίζουμε κανέναν αντισυστημικό χαρακτήρα πάρα μόνο αυτό του ξεκάθαρου αντιεπαναστατικού πόλου, που ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή και της δίνει εφαλτήριο για χτυπήματα σε μετανάστες (Μυτιλήνη), ελεύθερους κοινωνικούς χώρους (Φαβέλα) και άλλα.

Για εμάς, το εθνικό συμφέρον σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου, αντίθετα ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές κράτους-κεφαλαίου. Αποτελεί πάγια τακτική των κυβερνώντων η νομιμοποίηση της εξουσίας μέσα από τη βάφτιση του γείτονα σε εχθρού, αφενός γιατί έτσι ξεπλένεται η τοπική πολιτική (όπως αυτή εκπορεύεται από -και διαπλάθεται κατά- τα συμφέρονται ΝΑΤΟ – Ε.Ε.) και αφετέρου γιατί ο εθνικός κορμός σφυρηλατεί την ομοψυχία του υπό την κρατική σκέπη, βλέποντας τον εχθρό στην απέναντι πλευρά των συνόρων τη στιγμή που ο εχθρός βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας, στη βουλή, στα υπουργεία, στις τράπεζες.

Η μη επίλυση της ονομασίας τόσα χρόνια δεν ήταν πάρα η κορωνίδα μιας πολιτικής που στόχευε στην παντοτινή ομηρεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εφόσον για αυτούς που προφασίζονται και αναγνωρίζουν προαιώνια μίση με τη γειτονική χώρα ο ελληνικός καπιταλισμός για χρόνια εκμεταλλευόταν το εργατικό δυναμικό της.

Η κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ εκμεταλλευόμενη βέλτιστα το θέμα της ονομασίας έπαιξε λαμπρά το ρόλο της προσπαθώντας να τραβήξει τη Μακεδονία από την αγκαλιά της Ρωσίας κατευθείαν σε αυτή των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, για τη διεκδίκηση των συμφερόντων των ντόπιων – και όχι μόνο – αφεντικών στα Βαλκάνια.
Ο μόνος λόγος που οι μάζες ενεργοποιήθηκαν μαχητικά και γρήγορα όταν τέθηκε υπό αμφισβήτηση το όνομα της γείτονος χώρας είναι πως στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι πολιτικό – και δεσμεύεται άρρηκτα με το γεγονός ότι η εδώ αστική τάξη θέλει να κυριαρχήσει στα Βαλκάνια χωρίς αντιδράσεις.

Οι μάζες που πλαισίωσαν τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία βαφτίζουν εαυτούς αγνούς πατριώτες, ωστόσο αυτοί οι “ακομμάτιστοι πολίτες” δεν ξεσηκώνονται όταν τράπεζες πλειστηριάζουν πρώτες κατοικίες, όταν το 8ωρο γίνεται ξανά 10ωρο, ανασφάλιστο, με ανεργία στο ζενίθ, τη στιγμή που ο πόλεμος μοιάζει προ των πυλών. Φυσικά, από τα συλλαλητήρια δεν λείπει και όλο το υπόλοιπο τόξο της δεξιάς αλλά και της πατριωτικής αριστεράς που σπεύδει να διεκδικήσει λίγες ψήφους από τους πλέον(τόσοι φόροι και δεν συναντήθηκαν στις πλατείες, αφού αυτά ήταν για χάρη της ανάπτυξης) αγανακτισμένους πολίτες της Ελλάδας τώρα που η εθνικιστική έξαρση είναι της μόδας. Ιστορικά, ο ρόλος του εθνικιστικού παροξυσμού ήταν αυτός ακριβώς – να πείθει ότι τα συμφέροντα των εκμεταλλευόμενων ταυτίζονται με το καλό των αφεντικών, ώστε να γίνουν οι μάζες κρέας στις οβίδες του κράτους για το “κοινό (εθνικό) καλό”.

Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα λειτούργησαν ως ορμητήρια παρέχοντας την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση στους φασίστες για να επιτεθούν σε αυτοοργανωμένους χώρους (Ε.Κ.Χ. Σχολείο, θέατρο Εμπρός, κατάληψη Libertatia) αλλά και να τονώσουν το εθνικό αίσθημα, σβήνοντας έτσι τη δίκαιη οργή για το σύστημα και μεταστρέφοντάς τη σε οργή για τον διπλανό. Ευρύτερα, ο φασισμός ως ακραία μορφή αντεπανάστασης, επιχειρεί να μετατρέψει τους πάντες σε πολίτες μίας (εθνοκρατικής) ταυτότητας, επικυρώνοντας την πλήρη κοινωνική ειρήνη με το κράτος και παράλληλα γινόμενος ο ίδιος το κράτος (αναλαμβάνοντας την πολιτική εξουσία) ώστε να στρέψει τα πυρά προς τις γείτονες χώρες και να εδραιώσει την κυριαρχία του. Απαραίτητοι σε αυτή την αποστολή είναι όλοι οι φορείς της κρατικής εξουσίας (παπάδες, στρατηγοί, μπάτσοι με πολιτικά), γι’αυτό και όσοι πάρουν την πολιτική επιλογή να κραυγάσουν για τη Μακεδονία ας είναι έτοιμοι να περπατήσουν χέρι χέρι με τους ναζί, τους προπομπούς του πολέμου και τους δολοφόνους του Γρηγορόπουλου.

Ως διεθνιστές, οργανικά κομμάτια της κοινωνικής βάσης, δεν τρέφουμε αυταπάτες πως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους καταπιεσμένους της γης, είτε Μακεδόνες λέγονται αυτοί είτε Μαδαγασκάριοι. Χαιρετίζουμε τις αντιεθνικιστικές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και την πολιτική απόφαση της Libertatia να πλαισιώσει το εγχείρημα ενός προκεχωρημένου αντιφασιστικού φυλακίου στο κέντρο της πόλης, προτάσσοντας το κοινωνικά δίκαιο κατά τις αρχές τους, έναντι του προσωπικά ωφέλιμου όπως θα ήταν η περιφρούρηση της δομής τους. Σχετικά με τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia από τους φασίστες, αυτό δεν μας γεμίζει παρά οργή και συνείδηση, αναφορικά με τις σχέσεις κράτους-παρακράτους. Εκεί που δε φτάνει ο καπιταλισμός με τα κανάλια, φτάνουν οι χρυσαυγίτες με μαιάνδρους και πυρσούς.
Από την διεθνιστική, ταξική, αντιεθνικιστική και αντιφασιστική μας θέση, εναντιωνόμαστε σε όλο αυτό το συνοθύλευμα, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για το τέλος της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο,να υπερασπίζουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς μας αγώνες από το κράτος και τους φασίστες.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ ΠΟΥ ΘΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΕΣΜΟ,
ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

αντιφασίστες/-τριες Κοζάνης

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License