Για το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου 2018 στην Πάτρα

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ   Πρωτοβουλία Αναρχικών από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω

post image

Για το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου 2018 στην Πάτρα

Το διήμερο 1 & 2 Ιούνη ως πρωτοβουλία αναρχικών από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω διοργανώσαμε στην Πάτρα το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου, το οποίο έλαβε χώρα στο αίθριο του Έσπερου στην πλ. Γεωργίου.

Για δυο μέρες υπήρχε στο κέντρο της Πάτρας έκθεση βιβλίων αναρχικού, αντιεξουσιαστικού κι ευρύτερα ελευθεριακού περιεχομένου, έντυπο υλικό του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου (μπροσούρες, κείμενα) καθώς και distro ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν είτε από τους εκδότες είτε από τους συγγραφείς τρία εξαιρετικά και πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία είναι: ‘’Η Ρώσικη Επανάσταση’’ του Βολίν από τις εκδόσεις Καινά Δαιμόνια, ‘’Η πρώτη σπορά, σοσιαλιστικές και αναρχικές ομάδες στην Ελλάδα, 1877-1907’’ του Νίκου Πελεκούδα, από τις εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες καθώς και το Εγώ ο ‘’Λαθρομετανάστης’’ του Φατός Ρόσα, από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος. Οι παρουσιάσεις των βιβλίων έδωσαν τη δυνατότητα στις παρούσες και τους παρόντες να έρθουν σε επαφή με σημαντικές ιστορικές στιγμές του αναρχικού και σοσιαλιστικού κινήματος αλλά και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι τις βιωματικές στιγμές ενός μετανάστη στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου, σκοπό είχε να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης των αγωνιζόμενων κομματιών στην πόλη και μέσα απο την πολιτική ανάγνωση της ιστορίας, να συνολικοποιήσει επι μέρους αγώνες, να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν ως μια συνέχεια των αγώνων των απο τα κάτω. Για 2 μέρες υπήρχε στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αυτοοργάνωσης και συντροφικότητας, ένα σημείο οπού ο πλούτος των αναρχικών και ελευθεριακών βιβλίων αποτυπώνει την διεξοδικότητα της αναρχικής θεώρησης σε μια περίοδο πολλαπλών αδιεξόδων. Ακόμα και με υλικό διαφορετικής οπτικής, σημαντικό ήταν να αναδείξουμε μέρος των συγκλίσεων, συμπορεύσεων, διαφωνιών, αποκλίσεων και αντιπαραθέσεων του ευρύτερου επαναστατικού κινήματος. Την ίδια στιγμή που ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός αποτελεί πραγματικότητα και το κράτος και το κεφάλαιο επιτίθενται στους από τα κάτω με όλους τους τρόπους, το ανταγωνιστικό κίνημα οφείλει να σηκώσει αναχώματα, να δημιουργήσει σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας, να συνδεθεί με τα ζωντανά κοινωνικά κομμάτια και να κάνει πράξη την χειραφέτηση και την ελευθερία. Ως αναρχικοί – κομμουνιστές εκτός του να είμαστε σάρκα από τη σάρκα του αναρχικού κινήματος, αποτελούμε επίσης και κομμάτι ενός ευρύτερου ψηφιδωτού αγωνιστών και αγωνιστριών, που περιλαμβάνει πληθώρα άλλων πολιτικών υποκειμένων, συλλογικών ή και μη, τόσο πολιτικών όσο και κοινωνικών.

Ως διοργανωτές του Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες κι όλους που με τον οποιονδήποτε τρόπο στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια. Τις συντρόφισσες και τους συντρόφους από την Πάτρα (από το αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Άτακτον), την Κέρκυρα (το κινηματικό βιβλιοπωλείο ”Αταξικοί Ορίζοντες”) και από την Αθήνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για παρουσία και συμμετοχή στο φεστιβάλ. Επίσης τους εκδοτικούς οίκους, τους συγγραφείς και τους μουσικούς που με τη μουσική τους έκλεισε το φεστιβάλ. Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τη CNT Μετάλλου και διαφόρων επαγγελμάτων στη Μαδρίτη για την υποστήριξή τους.

Η επίθεση που δεχόμαστε από την κυριαρχία είναι συνεχής, εντεινόμενη και πολυεπίπεδη, ο αγώνας όμως ενάντια στους κοινούς μας καταπιεστές κι εκμεταλλευτές μας, το κράτος και το κεφάλαιο είναι διαρκής.  Μέσα στη ζοφερή κοινωνική και κινηματική πραγματικότητα του σήμερα θεωρούμε πως ο δρόμος ανοίγει προχωρώντας. Τα αναρχικά φεστιβάλ βιβλίου είναι μια όαση αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων που επιχειρούν να διαχύσουν τα αναρχικά προτάγματα στον κοινωνικό ιστό, ιδίως σε μια περίοδο που φαίνεται πως οι μοναδικές επιλογές ενός σημαντικού κοινωνικού κομματιού είναι η απογοήτευση, η ανάθεση, ο εκφασισμός και ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Είναι τέλος μια ζωντανή και δυναμική παρότρυνση για την αυτομόρφωση, τη θεωρητική αναζήτηση και τη διατήρηση της κοινωνικής και ταξικής μνήμης.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Πρωτοβουλία Αναρχικών από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω

Πάτρα, 27 Ιούνη 2018

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License