Έξαρχος και Γιαννόπουλος. Δύο φανατικοί ναζί και δωσίλογοι

Δημοσίευμα ιστορικού περιεχομένου

Νικ. Έξαρχος

Δωσίλογος, καταδότης, βασανιστής και φανατικός ναζιστής. Μετά από την απελευθέρωση της Ελλάδας, οδηγήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων. Η απόφαση βγήκε στις 10 Μαρτίου 1945 και ήταν καταδίκη σε θάνατο. Ο Έξαρχος ήταν ο πρώτος συνεργάτης των Γερμανών κατακτητών που εκτελέστηκαν με δικαστική απόφαση. Ήταν τόσο αμετανόητος χιτλερικός, που τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα φώναζε «Χάιλ Χίτλερ».

Διευκρίνιση : Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το συγκεκριμένο Έξαρχο με έναν άλλο Έξαρχο, που λεγόταν Βασίλειος Έξαρχος. Ο Βασίλειος Έξαρχος ήταν χιτλερικός καθηγητής Θεολογίας, στέλεχος της οργάνωσης ΕΕΕ, καταδότης, διερμηνέας των Γερμανών κατακτητών και πέθανε στη Στουτγάρδη το 1973.

 

Ι. Γιαννόπουλος

Ο Ι. Γιαννόπουλος ήταν συνεργάτης των Γερμανών κατακτητών, πράκτορας των SS και ναζιστής. Επίσης, ήταν εργοδηγός και συγγενής του ναζιστή Αγήνορα, αρχηγού της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης «Μπουντ» («Οργάνωση Φίλων του Χίτλερ»), που διενεργούσε κατασκοπία υπέρ της Ναζιστικής Γερμανίας. Την περίοδο της κατοχής συμμετείχε ενεργά σε διάφορα βασανιστήρια. Τους τελευταίους μήνες της κατοχής βρισκόταν στις φυλακές Χαϊδαρίου, όπου συγκέντρωνε πληροφορίες για φυλακισμένους αντιστασιακούς, για λογαριασμό των Γερμανών. Κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1944, επιχείρησε να διαφύγει από τη χώρα για να μην πέσει στα χέρια της Δικαιοσύνης, διασπείροντας φήμες ότι είχε δολοφονηθεί. Δεν τα κατάφερε όμως, καθώς συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1944.

Από διάφορες ανακρίσεις που έγιναν, προέκυψε ότι ο Γιαννόπουλος συμμετείχε σε πολλές εκτελέσεις Ελλήνων πολιτών. Η δίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων έγινε στις 4 Δεκεμβρίου 1944. Από τη δίκη απουσίαζαν 12 από τους 15 μάρτυρες κατηγορίας. Οι 3 μάρτυρες κατηγορίας που εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο κατέθεσαν πολλά στοιχεία για τη δοσιλογική δράση του Γιαννόπουλου, όπως π.χ. για εκβιασμούς, συλλήψεις, βασανισμούς και καταδόσεις Ελλήνων αντιστασιακών. Το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License