Ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Λευκίμμη Κέρκυρας.


Ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Λευκίμμη Κέρκυρας.

Τον τελευταίο καιρό έχει αναδυθεί και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, καθώς ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει προ πολλού κορεστεί. Τα σκουπίδια έμεναν για πάρα πολλές μέρες στο δρόμο. Παρόλα αυτά ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι ακατάλληλος ώστε να λειτουργήσει ως τέτοιος. Μεταξύ άλλων δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στο ΧΥΤΑ, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από κατοικίες (με την πιο κοντινή να βρίσκεται στα πεντακόσια μέτρα). Ως εκ τούτου και με την εμπειρία των αγώνων που είχαν δοθεί το 2008, τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί εκ νέου διαδικασίες και κινηματικές διαδικασίες όπως για παράδειγμα η "Πρωτοβουλία ενάντια στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης" που αντιτίθενται στη δημιουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 26/6 έκαναν συγκροτημένη εμφάνιση οι ναζί της χρυσής αυγής, με τον βουλευτή τους Αιβατίδη να βγάζει λόγο στο συγκεντρωμένο κόσμο, που βρισκόταν απέναντι από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, τα οποία είχαν φράξει το δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ. Να αναφέρουμε ειρήσθω εν παρωδώ ότι αυτή τη στιγμή στη Λευκίμμη βρίσκονται δεκατρείς διμοιρίες, δεκάδες ασφαλίτες, ελικόπτερο της αστυνομίας και θερμικές κάμερες στο ΧΥΤΑ, με την πόλη να είναι στρατοκρατούμενη.

Το πρωί της Τρίτης έγιναν επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Λευκίμμης και μπάτσους με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο μπάτσων. Στη συνέχεια συνελήφθησαν δύο άτομα. Ως εκ τούτου και με αφορμή την εμφάνισης των ναζί, καλέστηκε από το ΠΑ.ΜΕ απογευματινή πορεία στη Λευκίμμη. Απόφαση για συμμετοχή στη πορεία πάρθηκε και από την Πρωτοβουλία ενάντια στο ΧΥΤΑ, η οποία πορεύτηκε με ένα άτυπο μπλόκ και σε άλλοτε κοντινή, άλλοτε πιο μακρινή απόσταση πίσω από το μπλόκ του ΠΑ.ΜΕ. Πορεύτηκε μέσα στο χωρίο με συνθήματα και μοίρασμα κειμένων. Η πορεία κατέληξε στη διασταύρωση που οδηγεί στο ΧΥΤΑ και φυλάσσεται από τα ΜΑΤ. Ο κόσμος έμεινε εκεί για ώρα.
Όταν υπήρξε πληροφορία ότι κατευθύνονται στη Λευκίμμη φορτηγά με σκουπίδια, τα οποία κατευθύνονται προς το ΧΥΤΑ, αυθόρμητα πάρθηκε απόφαση από το συγκεντρωμένο πλήθος να κατευθυνθεί στο κεντρικό δρόμο με σκοπό να εμποδίσει την έλευση των φορτηγών. Με γρήγορα αντανακλαστικά στήθηκαν πύρινα οδοφράγματα, τα οποία έκοβαν την κυκλοφορία και γινόταν κάλεσμα στους οδηγούς να κατέβουν από τα οχήματα και να συμμετέχουν στο οδόφραγμα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν διμοιρίες και από τις δυο μεριές του οδοφράγματος, οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες και οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Υστέρα από λίγη ώρα οι διμοιρίες μπόρεσαν να πάρουν το οδόφραγμα. Οι συγκεντρωμένοι είχαν διοχετευθεί μέσα από χωράφια σε άλλα σημεία. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν από ομάδες κόσμου στο κέντρο της Λευκίμμης και σε άλλα σημεία του χωριού. Επίθεση με πέτρες σε αυτοκίνητα της ασφάλειας και συγκρούσεις με τους ένστολους δολοφόνους. Μετά από τις νυχτερινές συγκρούσεις υπήρξαν τέσσερις ακόμα συλλήψεις. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν μετά από ώρα στην ασφάλεια Κέρκυρας, όπου αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες βρίσκονταν ήδη εκεί. Μετά από ώρα και δίχως να έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, οι μπάτσοι ενημέρωσαν τον δικηγόρο , ότι οι συλληφθέντες θα κρατηθούν στην ασφάλεια και ότι θα περάσουν ανακριτή την Τετάρτη 27/6.

Κάλεσμα αλληλεγγύης υπήρξε για τις 27/6 , τους συλληφθέντες τους έφεραν το μεσημέρι. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι είναι χτυπημένοι. Πέρασαν από ανακριτή και εισαγγελέα και αποφασίστηκε η κράτηση τους στην ασφάλεια μέχρι την Παρασκευή όπου έγιναν οι απολογίες. Στους πρωινούς συλληφθέντες ασκήθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες αποδόθηκαν κατηγορίες τόσο πλημμεληματικού χαρακτήρα όσο και κακουργήματα. Οι κατηγορίες είναι αντίσταση κατά της αρχής, στάση, κατοχή εκρηκτικών και έκρηξη. Οι βραδινοί συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή 29/6 με περιοριστικούς όρους. Για όλους ισχύει απαγόρευση εξόδου από την χώρα και για τους τέσσερεις από αυτούς, τακτική παρουσία στο Α.Τ. . Η δίκη των πρωινών συλληφθέντων πήρε αναβολή για 13/12/18.

Αλληλεγγύη στους αγωνιστές συλληφθέντες

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Αλληλεγγύη στους μαχόμενους κατοίκους της Λευκίμμης

Αντίσταση-αλληλεγγύη-μαχητικοί αγώνες

Κέρκυρα καθαρή από σκουπίδια και ναζί. Έξω τα Ματ από την Λευκίμμη και από όλο το νησί.

ΆΠΑΤΡΙΣ (Συντακτική Ομάδα Κέρκυρας)

από . 01/07/2018 4:30 μμ.


Και εδώ το link της δημοσίευσης https://apatris.info/leukimi-enimerwsi/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License