Οι πρώτες εκδόσεις της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης

Αιγάλεω, Ιούλης - 2018

Έκδοση 1η.
Μαύρη σειρά 1: Η αντίληψη των διωκτικών αρχών για τον αναρχικό χώρο κατά την περίοδο της δεύτερης επταετίας (1974-1981)


Η «μαύρη σειρά», την οποία ξεκινά η συγκεκριμένη έκδοση, πραγματεύεται ζητήματα γύρω από τη μνήμη και τους αγώνες των αναρχικών/ελευθεριακών είτε στον ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές της γης. Είναι η σειρά που αποτελεί την πιο γερή ρίζα για την Ευτοπική Βιβλιοθήκη, αφού εκείνη, μαζί με την «κόκκινη σειρά» που θα πραγματεύεται ευρύτερα τους κοινωνικούς αγώνες και τις μορφές αντίστασης και κοινωνικής ανταρσίας, αφουγκράζεται το χθες, όσο σημαντικό ή ασήμαντο, όσο «μεγάλη» ή «μικρή» ιστορία κι αν υπήρξε. Είναι η μνήμη που μας οδηγεί στο να βρούμε εμείς σήμερα κάθε φορά το σημείο της δικής μας εκκίνησης, ώστε να προσεγγίσουμε από ένα δικό μας πια μονοπάτι την επόμενη μέρα ως επόμενη κοινωνική δημιουργία.

 

Έκδοση 2η.
Μοβ σειρά 1: #Occupy Love – Δίκτυα αισθημάτων και επαναστάσεις


Η «μοβ σειρά» των εκδόσεων της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης έχει ως σκοπό να φιλοξενήσει κείμενα, μελέτες, άρθρα που αφορούν στις γυναίκες και τα έμφυλα ζητήματα γενικότερα, τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από άλλα μέρη της γης. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πληθώρα μελετών, κυρίως όμως στο εξωτερικό.

Θεωρούμε ότι ένα φλέγον ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι το γιατί η εγχώρια παραγωγή, από τη μια κειμένων και από την άλλη αγώνων, στα πλαίσια του ελευθεριακού, αναρχικού, αντιεξουσιαστικού κινήματος, είναι τόσο φτωχή και αποσπασματική.

Ωστόσο είναι παρήγορο για μας, ότι τόσο οι χειραφετητικοί αγώνες των γυναικών στην Τσιάπας του Μεξικού, έως τους αγώνες των κουρδισσών μαχητριών στη Βόρεια Συρία και όχι μόνο, συμβαίνουν, γράφουν τη δική τους ιστορία, διεκδικώντας τη γυναικεία τους αξιοπρέπεια, χαράσσοντας για όλες εμάς, μια μνήμη ανεξίτηλων αγώνων.
Αγώνων που θέλουμε να τιμήσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε, όσο μικρές κι αν είναι αυτές.

Είμαστε εδώ, είμαστε εκεί, είμαστε παντού και θα καταφέρουμε να γίνουμε ορατές, παρόλη την καταχνιά της πατριαρχίας.


Έκδοση 3η.

Μπλε σειρά 1: Σχόλια & Θέσεις πάνω στην μπροσούρα «ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»


Η «μπλε σειρά» της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης απλώνεται στη θάλασσα της Μεσογείου και στις στεριές που την περιβάλουν αλλά πηγαίνει κι ακόμα πιο πέρα, στα μέρη της Μέσης Ανατολής. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να μην ασχολείται και με τον Γόρδιο Δεσμό του Ανατολικού και Μεσανατολικού Ζητήματος, ιδιαίτερα στις μέρες μας που όλα δείχνουν πως αυτός ο πολύπλοκος κόμπος περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Τα εκδοτικά δοκίμια της μπλε σειράς έρχονται να πιάσουν νήματα αυτού του Γόρδιου Δεσμού έχοντας ως βάση ότι εκείνος μπορεί αυτή τη φορά να κοπεί όχι από το σπαθί ενός στρατάρχη αλλά από την ορμή της επαναστατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης και της ισότιμης και ουσιαστικής συνεργασίας των λαών. Αυτή η οπτική είναι η οπτική που μπορεί να ενώσει ανθρώπους και τόπους του μεσογειακού και μεσανατολικού χώρου διαμορφώνοντας, για άλλη μια φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, τη γέννηση ενός νέου πολιτισμικού δυναμικού, βασισμένου όχι στη βαρβαρότητα και την κυριαρχία αλλά στην ισότητα και την αλληλοβοήθεια.

Κεντρική διάθεση:
Ευτοπική βιβλιοθήκη, Αιγάλεω - Θηβών 353, (2ος όροφος), πλησίον ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω.


Ευτοπική Βιβλιοθήκη

 

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License