Ο Ένοικος

Όσοι έζησαν -σαν παιδιά, έστω- τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και τις συνέπειες του, από τις διαφοροποιήσεις που υπέστησαν ήταν μοιραίο να οδηγηθούν στην επανεκτίμηση κάποιων αξιών του παρελθόντος, γεγονός που είχε άμεση αντανάκλαση στην περιοχή των Τεχνών. Ακόμα και όσοι δημιουργοί δεν είχαν την πρόθεση να απορρίψουν την παράδοση, αναζητούσαν τρόπους να την ανανεώσουν και να την αναβαπτίσουν στα δεδομένα μιας καινούριας εποχής. Ειδικά στη Γαλλία, παράλληλα με το «νέο μυθιστόρημα» του Γκριγιέ και της Σαρρώτ, εμφανίζεται η ομάδα «Πανικός», που υιοθετεί το παράλογο, τη σκληρότητα και το μαύρο χιούμορ, με κύριους εκπροσώπους τους Αραμπάλ και Τοπόρ. Ζωγράφος, εικονογράφος βιβλίων και μυθιστοριογράφος, ο Ρολάν Τοπόρ (Παρίσι, 1938) πρωτοεμφανίζεται στη δεκαετία του '60 και παρουσιάζει τα μυθιστορήματα: «Η πριγκίπισα Ανζίν» (1967), «Η αλήθεια για τον κύριο Λαμπέν» (1968), «Η ανθρωποφαγική μαγειρική» (1971), «Αναμνήσεις ενός σκατόγερου» (1975) και ένα χρόνο αργότερα τον «Ένοικο», που μεταφέρει στον κινηματογράφο ο Ρομάν Πολάνσκι. Αν αναζητήσει κανείς κάποιους κοινούς παρονομαστές ανάμεσα στα δύο ρεύματα, θα τους εντοπίσει στο ότι τείνουν να καταδείξουν τη θέση και την κατάσταοη του ατόμου μέσα στην κοινωνία του μεταπολέμου και να επωμισθούν την ευθύνη εξέλιξης του μυθιστορηματικού είδους. Με γνώμονα το καφικό αδιέξοδο ο Τοπόρ, με δεξιοτεχνία και αχαλίνωτη φαντασία, οδηγεί το μυθιστόρημα του στο χώρο του θρίλερ. Ο Τρελκόφσκι, κεντρικός του ήρωας, ευγενικός, δειλός και τίμιος υπάλληλος γραφείου, ηλικίας περίπου τριάντα χρόνων, αναγκάζεται να μετακομίσει σ’ ένα ενοικιαζόμενο επιπλωμένο διαμέρισμα, που του υποδεικνύει κάποιος φίλος· ένα διαμέρισμα παλαιάς πολυκατοικίας, όπου κατοικούσε μια νεαρή κοπέλα η οποία αυτοκτόνησε. Ο νέος ένοικος, στη προσπάθεια του να εγκλιματιστεί στο καινούριο περιβάλλον, υφίσταται μια σταδιακή αλλοτρίωση, η διάβρωση προχωρεί και στη σκέψη του, με αποτέλεσμα το διαμέρισμα να μετατραπεί σε παγίδα.Το βίαιο, μαύρο χιούμορ, που συνδυάζει το παράλογο με τη σκληρότητα, χαρακτηρίζει το έργο του Roland Topor (Ρολάν Τοπόρ). Ο συγγραφέας και ζωγράφος, που έγινε γνωστός τη δεκαετία του '60 ως ιδρυτής -μαζί με τον Αραμπάλ- της ομάδας "Πανικός" γεννήθηκε το 1938 στο Παρίσι. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά ανάμεσα στα οποία και το ανατρεπτικό-χιουμοριστικό «Χαρακίρι». Δημιούργησε σχέδια με χρώμα, σκίτσα με σινική μελάνη, μεταξοτυπίες, εικονογράφησε βιβλία και έγραψε μυθιστορήματα: «Η πριγκίπισσα Ανζίν» (1967), «Η αλήθεια για τον κύριο Λαμπέν» (1968), «Η ανθρωποφαγική μαγειρική» (1971), Αναμνήσεις ενός σκατόγερου (1975). Το μυθιστόρημά του «Ο ένοικος» δημοσιεύτηκε το 1976 και γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον Ρομάν Πολάνσκι.

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License