«Η μεταξύ Μαρξ και Βακουνίνου πάλη» του Κώστα Γαλανόπουλου

«Η μεταξύ Μαρξ και Βακουνίνου πάλη» : Μαρξισμός και αναρχισμός στο πρώιμο σοσιαλιστικό κίνημα του ελλαδικού χώρου (1861-1926)

Κατά κοινή ομολογία, η θεμελιώδης ρήξη του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια της προσπάθειας συγκρότησης, οργάνωσης και επέκτασής του υπήρξε εκείνη ανάμεσα στις προσεγγίσεις του Καρόλου Μαρξ και του Μιχαήλ Μπακούνιν.
Η ρήξη αυτή, που διέτρεξε εγκάρσια την Α' Διεθνή, μεταφέρθηκε σε όλα τα επιμέρους τμήματά της και επηρέασε το επαναστατικό κίνημα στην Ευρώπη και παγκόσμια.
Με τρόπο άμεσο και με ρυθμό ταχύτατο, οι κατά τόπους ενώσεις των οργανωμένων μελών του σοσιαλιστικού κινήματος πήραν θέση είτε υπέρ της αυταρχικής είτε υπέρ της αντιαυταρχικής προσέγγισης, όπως αυτές εκφράστηκαν από τις δυο ισχυρότερες επαναστατικές προσωπικότητες στη Διεθνή Ένωση των Εργαζομένων.
Η εγκάρσια αυτή διαίρεση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το ελλαδικό σοσιαλιστικό κίνημα της εποχής, με τρόπο όμως που αποτελεί ακόμα και σήμερα ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των ιστορικών, των μελετητών αλλά και των υποστηρικτών της ευρύτερης σοσιαλιστικής ιδέας.
Ο συγγραφέας καταθέτει τη δική του γνώμη αναφορικά με την ενδιαφέρουσα αυτή διαμάχη, όπως εκφράστηκε στην εξέλιξη του κινήματος, ύστερα από εκτεταμένη έρευνα τόσο των πρωτογενών σωζόμενων και προσβάσιμων πηγών όσο και της δευτερογενούς βιβλιογραφίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πίνακας περιεχομένων:

Αντί προλόγου 9
Εισαγωγή 11
Πρώτο μέρος:
«Το μέγα χάσμα» - Ο Μαρξ, ο Μπακούνιν και το σχίσμα στην Πρώτη Διεθνή 17
Δεύτερο μέρος:
1. «Ο κοινωνισμός ως το έπακρον του δεσποτισμού» - Προυδών ή Τοκβίλος; 39
2. Πλάτων Δρακούλης - Μεταξύ «αυτόνομου κοινωνισμού» και «μακρών μελετών του Μαρξ» 58
3. Σταύρος Καλλέργης - Για την «ένωσιν των αποχρώσεων εις μίαν και μόνην» 72
4. Οι αναρχικοί - Οι πρώτες διατυπώσεις περί του «μεγάλου χάσματος» 92
Τρίτο μέρος:
1. Εισαγωγή 113
2. Γ. Σκληρός - «Το κοινωνικόν μας ζήτημα» σε βάσεις «αντικειμενικάς» 116
3. Κ. Χατζόπουλος - Από την ουτοπία στο «σωστό και πραχτικό δρόμο» 127
4. Ν. Γιαννιός - Ο «καθαρός σοσιαλισμός» ενάντια στα «θελκτικά τραγούδια της αναρχικής τρομπέτας» 139
5. Εργατικό Κέντρο Βόλου - «Φαίνεται ότι θα επήρχετο αργότερον η ρήξις» 148
6. «Ημείς και εκείνοι» στο ΣΕΚΕ και τη ΓΣΕΕ 160
Επίλογος 193

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License