Από τη διεθνιστική - αντιφασιστική στα Χανιά

ενημέρωση από Χανιά

Η πανκινητοποίηση δεξιών - ακροδεξιών - φασιστών από όλη τη δυτική Κρήτη κατάφερε να μαζέψει γύρω στα 350 άτομα, εκ των οποίων οι 100 περίπου από νομό Ρεθύμνου (1 λεωφορείο συν αυτοκίνητα). Με δεδομένο ότι στόχος ήταν να "βουλιάξει η Κρήτη", με δεδομένη την ένταση για το όνομα της Μακεδονίας και την προπαγάνδα που έκαναν οι διοργανωτές (αυτοκίνητα - ντουντούκες σε χωριά, υποστήριξη από μερίδα του τοπικού τύπου, χρήση πολιτιστικών - χορευτικών συλλόγων, πολιτικών οργανώσεων δεξιών λαμόγιων και γλέντι με μπάντα γνωστού μουσικάντη που έφερε και κάποιους που ίσως να μην ερχόταν αλλιώς) η προσέλευση ήταν μάλλον απογοητευτική για όσες και όσους είχαν επενδύσει πολλά παραπάνω στα εθνικιστικά πανηγύρια.
Το θέαμα, φυσικά αποκρουστικό για όσους πέρναγανε από εκεί, με γιγαντοπανώ του Χουντόδουλου που "μίλησε" στα ηχεία από τον ψηφιακό του τάφο, εθνικιστικά έως νεοναζιστικά συνθήματα ενώ μπατσαρία υπήρχε παντού γύρω από την πλατεία. Στο τέλος του φασιστο - γλεντιού οι "εορτάζοντες" αποσύρθηκαν στις τρύπες τους. 
Η αντιφασιστική περιφρούρηση των γειτονιών γύρω από τη Σπλάντζια και των υποδομών του κινήματος, μέσα από την κινητοποίηση αναρχικών - αντιφασιστών και οι διαδικασίες αντι - πληροφόρησης, (σε συνδυασμό με τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία της 16ης Ιούνη, που έγινε "αόρατη" από τον τοπικό τύπο) κατάφεραν σε πρώτο χρόνο να σπάσουν τον ακροδεξιό μονόλογο που έλπιζε να γίνει κυρίαρχος στα Χανιά.

από ψυχραιμία 10/07/2018 4:24 μμ.


Το πλήθος των πατριωτών εθνικιστών και φασιστών ήταν σαφώς μικρότερο από 300 άτομα. Μάλιστα και τοπικά ΜΜΕ (όπως αυτά που ορθά αναφέρει ο αρχικός ότι πριμοδοτούνε αυτόν τον συρφετό ) έγραψαν για μικρότερη συγκέντρωση στις 8/7 από την προηγούμενη (στις 6 ιουνίου), και τότε δεν είναι βέβαιο ότι ήταν πάνω από 300-350. Η συγκέντρωση των Ρεθυμιωτών είναι σταθερή σε αριθμό, περι τα 50 άτομα. 

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία ομάδας 20-30 ατόμων με ξεκάθαρα εθνικιστικά και φασιστικά χαρακτηριστικά. Η 'ιδια ομάδα προσπάθησε  να προσεγγίσει την αντιφασιστική συγκέντρωση αλλά ανακόπηκε από τους μπάτσους.

Οι κρήτες "μακεδονομάχοι" αυτή την φορά ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία άνδρες. Δεν συμμετείχαν -στον ίδιο βαθμό με τις 6/6- οικογένειες και μικρά παιδιά. Επιπλέον υπήρχε μια ανησυχία για "επεισόδια και χημικά" η οποία τελικά καλύφθηκε από το  εθνικιστικό γλέντι που ειχαν προετοιμάσει οι διοργανωτές (μεταξυ αυτών πλήθος πολιτιστικών συλλόγων). 

Αυτά τα ολίγα από τον γραφικό και άκρατα τουριστικό νομό Χανίων

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License