Εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών στην ΜΚΟ Άρσις

Η εργασιακή επισφάλεια με τις ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στόχο έχει οι εργαζόμενοι να ζουν υπό καθεστώς φόβου και να μην διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι μόλις αρχίσαμε να διεκδικούμε καλύτερες εργασιακές σχέσεις, συμβάσεις αορίστου χρόνου, δύο μέλη του υπό σύσταση σωματείου μας, απολύονται.Αυτή η στάση της Διοίκησης, θα μας βρει απέναντι της. Δικαστικά και πολιτικά.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Χτες Παρασκευή 13/7, οι εργαζόμενοι των Safe Zones του Σχιστού Θ. Λ. και Α. Γκ. καλέστηκαν μαζί με άλλους συναδέλφους σε συνάντηση με την Κ. Κ., υπεύθυνη του HR, τον Δ. Μ., υπεύθυνο πυλώνων επιμελητών, την Α. Κ., τοπική συντονίστρια Σχιστού και τη δικηγόρο της οργάνωσης. Η συνάντηση αυτή είχε έρθει ως συνέχεια της συνάντησης του Σωματείου με τη διοίκηση στις 6.7.2018 όπου οι ως άνω εργαζόμενοι είχαν παρευρεθεί και είχε δεσμευθεί η Διοίκηση, ότι θα κληθούν να υπογράψουν τις δίμηνες συμβάσεις μαζί με πεντάμηνες συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2018. 

Ο συνάδελφος Θ. Λ. είναι μέλος της προσωρινής διοίκησης του υπό σύσταση Σωματείου και ο συνάδελφος Α. Γκ. είναι εκ των ιδρυτικών μελών του Σωματείου, και οι δυο γνωστοί για τη δράση τους και στους εργαζόμενους και στη Διοίκηση. 
Στη χτεσινή συνάντηση, αφού τους εκτέθηκαν επίπλαστες δικαιολογίες για την εργασιακή τους δραστηριότητα στα sz του Σχιστού, όπου όλοι και όλες γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, με απουσία συντονισμού ή/και ακόμα χειρότερα με ευθύνες της διοίκησης για την αποσταθεροποίηση ενός ήδη βεβαρυμένου περιβάλλοντος, τους τέθηκε το εκβιαστικό δίλημμα της υπογραφής της δίμηνης σύμβασης με ημερομηνία λήξης την 31.7.2018 και λήξη της συνεργασίας ή σε περίπτωση μη υπογραφής να μην πάνε στη δουλειά από Δευτέρα.

Οποιαδήποτε πρόφαση αξιολόγησης είναι τουλάχιστον εξοργιστική γιατί πρώτον ακόμα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, όπως η Διοίκηση είχε δεσμευτεί σε προηγούμενη συνάντηση, κατά δεύτερον χρησιμοποιείται προκλητικά εργαλειακά προκειμένου να διωχθούν συνδικαλιστές (σχόλια περί επιτυχούς και ανεπιτυχούς αξιολόγησης σε εργαζόμενους είναι τόσο γελοία που αν δεν μιλούσαμε για απολύσεις συναδέλφων, απλώς θα γελούσαμε) και τρίτον, ιδίως στα sz του Σχιστού η πραγματική απουσία συντονισμού από το πεδίο είναι η μόνη που δεν αξιολογείται. 

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους είπαν πως θεωρούν την εργασιακή τους σχέση ως σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και θεωρούν αυτές τις διώξεις συνδικαλιστική και εκδικητική δίωξη καθώς έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις όλο αυτό το διάστημα. Οι όποιες γελοίες και αβάσιμες δικαιολογίες αποτελούν προσπάθεια σπίλωσης της εργασίας τους και συγκάλυψης των εργασιακών συνθηκών στα sz. H δυσλειτουργία και απουσία συντονισμού, σαφών οδηγιών και καθημερινής στήριξης των εργαζομένων σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ενέχει μια τέτοια δομή φιλοξενίας αποτελούν τις αιτίες των προβλημάτων στα sz. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους πολλές φορές με κίνδυνο τη σωματική τους ασφάλεια. Ανεπάρκειες του συστήματος σε ένα τέτοιο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις ευθύνες της Διοίκησης στο συντονισμό, αποτελούν τις αιτίες καθημερινών εντάσεων που οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν. 

Η εργασιακή επισφάλεια με τις ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στόχο έχει οι εργαζόμενοι να ζουν υπό καθεστώς φόβου και να μην διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι μόλις αρχίσαμε να διεκδικούμε καλύτερες εργασιακές σχέσεις, συμβάσεις αορίστου χρόνου, δύο μέλη του υπό σύσταση σωματείου μας, απολύονται.
Αυτή η στάση της Διοίκησης, θα μας βρει απέναντι της. Δικαστικά και πολιτικά.

Υπό σύσταση σωματείο εργαζομένων στη μκο άρσις

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License