Συνέντευξη Σάββα Ξηρού για τo καθεστώς απομόνωσης του Χριστόδουλου και την απεργία πείνας

Συνέντευξη Σάββα Ξηρού για τo καθεστώς απομόνωσης του Χριστόδουλου και την απεργία πείνας.

Ο Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει το μέγιστο 10 ημέρες απομόνωσης για έναν κρατούμενο, ως πειθαρχική ποινή. Εν προκειμένω όμως μιλάμε για ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης τρεισήμιση χρόνων.

Διαμαρτυρόμενος με το έσχατο μέσα που έχει στη διάθεσή του, κατά του ιδιόμορφου – και παράνομου – καθεστώτος απομόνωσης που του έχει επιβληθεί, ο Χριστόδουλος Ξηρός πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 22 Ιουνίου. Όπως μας μετέφερε ο αδερφός του, Σάββας, στη συνέντευξη που παραχώρησε για το The Case / omniatv, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο οργανισμός του βρίσκεται στο στάδιο που καταναλώνει μυϊκή μάζα, ενώ παρουσιάζονται και προβλήματα όρασης.

Στα τριάμιση χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία του σύλληψη, το 2015, κρατείται σε απομόνωση σε όλες τις φυλακές που έχει περάσει. Στις φυλακές Νιγρίτας, κρατούνταν μόνος του σε μια κενή πτέρυγα. Στις φυλακές Διαβατών, όπου είναι σήμερα «χρεωμένος», ο εκεί αρχιφύλακας διέταξε «καταδρομική» στο κελί του και του αφαίρεσε και τα υποτυπώδη εργαλεία με τα οποία κατασκεύαζε εργόχειρα.

Χειροτεχνία του Χρ. Ξηρού από παλαιότερη (2010) έκθεση στην Ικαρία / φωτό: Indymedia Athens

Η μακροχρόνια απομόνωση θεωρείται μια μορφή βασανιστηρίου. Ο Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει το μέγιστο 10 ημέρες απομόνωσης για έναν κρατούμενο, ως πειθαρχική ποινή. Εν προκειμένω όμως δεν πρόκειται για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο τιμωρείται ο Χρ. Ξηρός αλλά μάλλον για μια μορφή εκδικητικότητας από μέρους των σωφρονιστικών αρχών.

Η αιτιολόγηση που προβάλλεται για την επί τριάμιση χρόνια απομόνωσή του είναι μια αόριστη «προστασία του από απειλές».

Ο Χρ. Ξηρός έχει καταθέσει δύο αιτήματα ως τώρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μεταγωγή του σε κανονική πτέρυγα, είτε στον Κορυδαλλό όπου βρίσκεται ο αδερφός του, Σάββας, είτε στην Κόρινθο όπου μπορούν να τον επισκέπτονται κάποιοι συγγενείς του.

Ηχητικο :

https://omniatv.com/853442822

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License