Μπροσούρα: Μάχοντας τον ΤΑΡ

Μπροσούρα: Μάχοντας τον ΤΑΡ 1 / Μάχοντας τον ΤΑΡ 3 / Ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με τον ΤΑΡ 11 / Από την απέναντι πλευρά 23 / Χαμογελώντας πονηρά... 25 / Ποιός είναι ο σκοπός της ενέργειας; 35 / Ο πόλεμος μέσα στο σπίτι μας 37 / Κάποιες χρήσιμες διευθύνσεις

Μάχοντας τον ΤΑΡ

 

Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) κατασκευάζεται για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο αγωγός θα ξεκινάει από τους Κήπους, χωριό που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία (όπου θα συνδέεται με τον Αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας), από εκεί θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα για 550 χιλιόμετρα ως την Αλβανία απ’ όπου θα διασχίζει την Αδριατική θάλασσα για να φτάσει και πάλι στην ηπειρωτική χώρα, στο Salento της Ιταλίας. Κατά μήκος της διαδρομής του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα κατασκευαστούν 22 βαλβιδοστάσια (σημεία από τα οποία ο αγωγός θα μπορεί να κλείνει, π.χ. για ασφάλεια ή για λόγους συντήρησης), ένας σταθμός συμπίεσης στους Κήπους και ένας σταθμός συμπίεσης στις Σέρρες (όπου η πίεση αυξάνεται για να βελτιστοποιηθεί η μεταφορά). Το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2003 και το 2015 ξεκίνησαν οι εργασίες στην Αλβανία. Eν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες στην Ιταλία και στην Ελλάδα. 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται εδώ γράφτηκαν στην Ιταλία, όπου διεξάγεται αγώνας ενάντια στο το σχέδιο αυτό της εξουσίας. Τα κείμενα μιλάνε για τα χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου και τους άμεσα υπεύθυνους, για την οικολογική καταστροφή και τη στρατιωτικοποίηση των περιοχών, αλλά και για τη συμβολική αξία αυτού του έργου για την οικονομία, το κράτος και την καταπίεση γενικότερα. Τα κείμενα επικεντρώνονται σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι του συστήματος, πάντα έχοντας το νου στην ευρύτερη πραγματικότητα, τo σύνολο της κυριαρχίας. Αυτά τα κείμενα δεν στοχεύουν παρά στην ενθάρρυνση όλων, οπουδήποτε ή με οποιουσδήποτε και αν βρίσκονται , να σαμποτάρουν και να επιτεθούν σε αυτό το έργο, σε αυτούς που θα επωφεληθούν από αυτό και στο υπάρχον το οποίο θα εξυπηρετήσει. 

Εν τέλει, ή καλύτερα καταρχάς, τα κείμενα που ακολουθούν προτείνουν σε όποιον θέλει να αγωνιστεί ενάντια στον αγωγό μία μέθοδο, έναν τρόπο να αγωνιστεί. Δίνουν έμφαση στη δυνατότητα και τη σημασία να παλεύει κανείς με αυτόνομο, αντί- θεσμικό και άμεσο τρόπο, σαμποτάροντας και καταστρέφοντας ό,τι μας καταστρέφει. Πώς να παλέψουμε ενάντια στον κόσμο των πολιτικών, με πολιτική; Πώς να παλέψουμε ενάντια στον κόσμο της εξουσίας, όταν δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι ηγέτες και αρχηγούς; Πώς να παλέψουμε ενάντια σε αυτόν τον κόσμο που μας αρνείται οποιαδήποτε πραγματική αυτονομία, όταν εμείς οι ίδιοι αναθέτουμε κομμάτια του αγώνα μας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή την κοινή γνώμη; Δεν μπορούμε. Θα κοροϊδευόμασταν. Στον τρόπο με τον οποίο πάμε σε αντιπαράθεση με αυτό τον κόσμο, κουβαλάμε ιδέες ενός νέου και τελείως διαφορετικού κόσμου. Και αυτές οι ιδέες ζωντανεύουν εδώ και τώρα, στην εξέγερση μας ενάντια στην κυριαρχία.

 

Αθήνα 2018

Αρχεία:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License