Πως οι πολυεθνικές κατέστρεψαν την made in Greece βιομηχανία

Η πτώση της ελληνικής βιομηχανίας

Η ελληνική βιομηχανία ξεκίνησε την δραστηριότητα της από την αρχές της δεκαετιας του 1860. Οι πρώτες μεγάλες βιομηχανίες υπήρξαν εταιρείες όπως η βιομηχανία σιγαρέτων «Παπαστράτος», η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» το «Φωταέριο» και πολλές άλλες. Με το πέρασμα των χρόνων οι ελληνικές βιομηχανίες αν και βασίζονταν κατά κύριο λόγο στην ελληνική αγορά ήταν εξίσου δυναμικές όπως οι βιομηχανίες του εξωτερικού. Από τις αρχές του 1980 η ελληνική βιομηχανία άρχισε να μπάζει νερά. Σημαντική ήταν η κατάρρευση των ελληνικών γιγάντων ένδυσης όπου μεσα σε 1 μήνα έμειναν μόνο τα κουφάρια των κτιρίων τους από εμπρησμούς. Έτσι με αυτό τον τρόπο έκλεισαν ή έχασαν την δύναμη του όπως το «Μινιόν», η «Κατραντζος Σπορ», «ΑΤΕΝΕ», «Κλαουδάτος ΑΕΕ», «Χατζηϊωάννου ΑΕΒΕ» και οι «ΑΦΟΙ Λαμπρόπουλοι» με αποτέλεσμα σήμερα όλοι Έλληνες να αγοράζουν προϊόντα από πολυεθνικές εταιρείες και να μην εμπιστεύονται τα φτωχικά ελληνικά. Μετά από αυτό το ταρακούνημα έπεσε και η βιομηχανία ψυγείων «Εσκιμό-Ιζολα» όπου άφησε στον δρόμο πάνω από 1000 άτομα. Την περίοδο 1990-1999 υπήρξαν αρκετά κράχ από εταιρείες όπως η «Πειραικη-Πατραϊκή», «Ξιφίας Α.Ε.».

Η δεκαετία του 2000 ήταν η σημαντικότερη για τις ελληνικές βιομηχανίες έκλεισαν άλλες από πυρκαγιές άλλες από διαφθορές και άπαντες μετά από πολυεθνικούς ομίλους συγκεκριμένα οι εταιρείες «Καπνοβιομηχανία Κεράνης», μετά την πώληση της «Παπαστράτος» στην «Philip Morris» η «ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ» και η βιομηχανία «Philkeram Johnson», η φυστικοβιομηχανία «Cardico Καρδασιλαρης», η παπούτσοβιομηχανία «Fokas» μετά την ανάπτυξη των ξένων κολοσσών, «Sprinter Stores» με τον ερχομό των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, την πτώση της αγοράς και την οικονομική κρίση, αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η «Kurwa», η «Mamidoil-Jetoil» και η «Γ. Πετζετάκις ΑΕ». Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η γερμανική πολυεθνική εταιρεία «Lobbe» έμμεσα έβαζε πυρκαγιές στα εργοστάσια απορριμμάτων της εταιρείας ανακύκλωσης «Κ.Kostoulas Recycling ΑΕΒΕ» με αποτέλεσμα πάνω από  400 υπάλληλοι να χάσουν την δουλειά τους και οι εταιρεία να χάσει την δύναμη της. Μετά από τα λουκέτα των κολοσσών σούπερ-μάρκετ «Ατλάντικ» και «Βερόπουλος» οι ξένες εταιρείες «Βασιλοπουλος» (έμμεσα όμιλος «Delhaize») και τα σούπερ μάρκετ «Lidl» αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 20%. 

Πολλες μεγαλες ελληνικές εταιρείες πέρασαν στα χέρια ξένων πολυεθνικών εταιρειών παράδειγμα «Βασιλοπουλου» αφήνοντας πολλές ελληνικές εταιρείες στα  "κρύα του λουτρού" όπως για παράδειγμα η εταιρεία «Κωτσόβολος» εξαγοράστηκε από την ξένη πολυεθνική «South Sixons» με αποτέλεσμα οι ελληνικές «Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ» και  «Ράδιο Κορασιδη» να πέσουν έξω. Στα τέλη του 2009 ένα άλλο πλήγμα άφησε εκτός παιχνιδιού και μια ακόμη μεγάλη  εταιρεία την «Ε. Ι. Λαϊνόπουλος ΑΕ» μετά την διακοπή της συνεργασίας με την «Mercedes Benz» και η ανάπτυξη της μαμάς ελληνικής εταιρείας «Mercedes Benz Hellas». 

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας οι ξένες πολυεθνικές αποδυνάμωσαν τις λίγες ελληνικές όπου υπήρχαν όπως την εταιρεία «Σ.Μαλκοτσης», την βιομηχανια μοτοσυκλετων «Μεγκο ΑΕΒΕ» και την «Τεοκαρ» της οικογένειας Θεοχαράκη.


Θα μπορούσε κανείς να δώσει τον τίτλο! πως το ελληνικό παρασιτικό κεφάλαιο πέρασε στο πολυεθνικό. Πολύ πατριώτες έγιναν κάποιοι!! Είναι άλλο πράγμα να βάλεις στόχο την κοινωνικοποίηση του πλούτου, την απαλλοτρίωσή του προς όφελος της κοινωνίας, την απαλλοτρίωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και άλλο πράγμα να κλαψουρίζουμε η και να διαπιστώνουμε με άθρα και αναλύσεις πως το ¨"μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"

Ε! Ξυπνάτε ταξικό - κοινωνικό πόλεμο έχουμε. Εξ'άλλου ίδια είναι τα αφεντικά δεξιά και αριστερά, μεγάλα και μικρά. Ούτε το ΚΚΕ δεν κάνει τέτοιες αναλύσεις.

από κεντρικος 18/08/2018 6:15 μμ.


Το κεφαλαιο δε μπορει παρα να ειναι παρασιτικο, δεν υπάρχει μη παρασιτικο κεφαλαιο για εναν αναρχικο.

από φευ! 19/08/2018 2:38 μμ.


Κι ενώ λοιπόν το κεφάλαιο κατάφερε να διεθνοποιηθεί εισβάλλοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπό κρατική οντότητα, καταργώντας τα εθνικά σύνορα και τα εθνικά κοινοβούλια προστατευόμενο από Διεθνείς οργανισμούς με υπερεθνικές εξουσίες, λεηλατώντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αρπάζοντας υποδομές, υπηρεσίες κι έτοιμες επιχειρήσεις, το απανταχού προλεταριάτο παραμένει ακόμη υπό εθνική σημαία, κηδεμονευόμενο από αριστεροπατριωτικά κόμματα, συχνά αλληλοσπαρασσόμενο από σωβινισμούς ακόμη ακόμη και... ποδοσφαιρικούς ανταγωνσιμούς! Ζητείται ελπίδα, ξεχασμένη στα αζήτητα...

από Αναρχικος του κεντρου 19/08/2018 9:46 μμ.


"Συντροφε" νεομπολσεβικε

Καποτε φωναζες το κεφαλαιο δεν εχει πατριδα

Τωρα θα μας πεις να κλαψουμε για το ελληνικο κεφαλαιο και τον παρασιτισμο του;

Πες το στους βαλκανιους προλεταριους-ες που χουν νιωσει στο κορμι τους τι σημαινει ελληνικο κεφαλαιο στις χωρες τους,η εδω στην αμερικη των βαλκανιων...

Κανενα κρατος κ κανενα κεφαλαιο δεν αθωωνεται...

Καποτε

Παντοτε...

από Α/Α από τα δυτικά 19/08/2018 10:33 μμ.


Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο που δημοσιεύτηκε ως ''ανάλυση'' ακριβώς γιατί έχει χαρακτηριστικά που ούτε μια αριστερή γκρούπα δεν θα έκανε, χρησιμοποίησα σαν λογοπαίγνιο τον όρο παρασιτικό! Εξ' άλλου τι κουβέντα να ανοίξεις με δημοσιεύματα που φέρουν  τον παραπάνω τίτλο και κατατάσσονται μάλιστα στο πεδίο των αναλύσεων στο indy!!

Προφανώς και έχεις δίκιο σύντροφε κεντρικέ. Ο τίτλος που έδωσα αντιστοιχεί λοιπόν, όπως πρωτοέγραψα, σε ανάλυση που ούτε το ΚΚΕ δεν θα έκανε. Και νομίζω ταιριάζει απόλυτα με την πρόθεση του δημοσιευτή της ''πατριωτικής - αριστερής ανάλυσης''.


Συνομιλητές από πάνω είναι εμφανές ότι τον αδικήσατε τον Α/Α από τα δυτικά. Έγραψε <Θα μπορούσε κανείς να δώσει τον τίτλο! πως το ελληνικό παρασιτικό κεφάλαιο πέρασε στο πολυεθνικό. Πολύ πατριώτες έγιναν κάποιοι!> και στο τέλος πάλι ξεκαθαρίζει <Ούτε το ΚΚΕ δεν κάνει τέτοιες αναλύσεις.> και είναι εμφανές ότι σατυρίζει και κρίνει τον δημοσιευτή ως αριστερό εθνικιστή.

Μην ψάχνεστε εύκολα για μανούρες , είπαμε οι καιροί είναι δύσκολοι, τα νεύρα τεντωμένα , τα αδιέξοδα πολλά, αλλά επιτεθήκατε στον Α/Α από τα δυτικά χωρίς λόγο ή έστω είχατε το λόγο ότι παρανοήσατε τα γραφόμενά του.

από κατοικος θηβας 20/08/2018 5:19 μμ.


δουλευα στην Cardico του Καρδασιλαρη με 900 και μολις εκλεισε πηγα σε πολυεθνικη με 650!!!!

από κάτοικος Αλιάρτου 21/08/2018 4:08 μμ.


πως οι πολυεθνικές κατέστρεψαν τις made in greece πολυεθνικές είναι η αγωνία του κυρίου;  Ή μήπως δεν ήταν πολυεθνικές οι τιταν, πετζετάκις και σία; Ή μήπως όταν ο καρδασιλάρης συνεργάζονταν με τις πολυεθνικές dia, carrefour κ.α για τη διάθεση των προϊόντων του και την ακτίναξη των κερδών του, τότε αυτές ήταν καλές; Βάλτε το καλά στο κεφάλι σας, αντιιμπεριαλιστες (τάχα) πατριώτες της κακιάς ώρας. Δεν έκλεισε τις ελληνικές καλές επιχειρήσεις καμία κακή ξένη πολυεθνική, τις έκλεισε ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός και καλά τις έκανε. 

Όσο γι' αυτούς που ζητάνε ελπίδα, τους ενημερώνω ότι το κεφάλαιο έχει διεθνοποιηθεί και αποικιοποιήσει όλο τον πλανήτη εδώ και πάνω από 200 χρόνια, δεν έχει καταργήσει κατά κανένα τρόπο τα εθνικά σύνορα τα οποία συνεχως και θωρακίζονται κι επαναπροδιορίζονται και καλό είναι να μη ταυτίζονται αυτά με τους δασμούς κάθε είδους κι ακόμα περισσότερο δεν έχει καταργήσει τα εθνικά κοινοβούλια αφού και οι νόμοι που προστατεύουν το κεφάλαιο από εθνικά κοινοβούλια-μέλη ψηφίστηκαν, όπως επίσης και το Ευρωσύνταγμα που ορίζει ως θεμελιώδες δικαίωμα την ελεύθερη αγορά και την "ελεύθερη επιχειρηματικότητα" και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Επίσης τους ενημερώνω ότι η δημόσια περιουσία δεν πρόκειται ποτέ επί καπιταλισμού να είναι πραγματικά δημόσια, (βλ. λόφος του στρέφη) και λεηλατείται εξ' ορισμού από τα κρατικοκαπιταλιστικά αφεντικά. Δε χρειάζεται να είναι "διεθνοποιημένος" ο καπιταλισμός μια χαρά τα κατάφερε και το ΠΑΣΟΚ...

Και τέλος ενημερώνω το Θηβαίο, ότι εμένα ένας φίλος μου επιασε δουλειά σε "ξένων συμφερόντων πολυεθνική" και παίρνει 1500 ευρώ ενώ σε "ελληνικών συμφερόντων πολυεθνική" για την ίδια δουλειά του έδειναν 750 ευρώ. Οπότε τι να λέει;

από Αυτόνομος Κομμουνιστής 21/08/2018 11:58 μμ.


Φίλε Θηβαίε οι μισθοί στις πολυεθνικές είναι μεγαλύτεροι, όχι λόγω ότι αγαπάνε τους εργάτες αλλά λόγω μεγαλύτερων διαθέσιμων κεφαλαίων, τζίρου, καταθέσεων, θέσης στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Το να παίρνεις λιγότερα σου έτυχε λόγω καπιταλιστικής κρίσης όπου και στις πολυεθνικές υπάρχει μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, αλλά πριν την κρίση οι πολυεθνικές ήταν σε καλύτερη κατάσταση πάντα από τις άλλες εταιρείες. Π.χ. ηλεκτρονικός στην WIND μπορεί να παίρνει και τώρα 1400 χ 14 μισθούς ενώ σε απλό εργοδότη στην καλύτερη 800.Το ίδιο γίνεται σε όλα τα επαγγέλματα ο μεγάλος έχει τη δυνατότητα και δίνει κάτι παραπάνω γιατί έχει τις οικονομικές δυνατότητες σε όλα για να δώσει και εξαγοράζει και μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ για να φθάσει ψηλά αυτό δεν έκανε? εξαγόρασε μικρές εταιρείες με τεχνογνωσία, έδινε μεγαλύτερους κάπως μισθούς, αλλά το βασικό λειτούργησε <προσοδικά> κοντά στο κράτος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία αξιοκρατία ούτε υγιής ανταγωνισμός και κουραφέξαλα που λένε κάποιοι. Οι ιδιωτικές εταιρείες που θα αντέξουν θα πρέπει να έχουν και πλάτες στο κράτος. Πάντως το βασικό είναι μην εξετάζεται από την πλευρά μισθών τι συμφέρει και τι όχι γιατί σε αυτό το επίπεδο οι πολυεθνικές υπερτερούν.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License