Ο Νίτσε έχει τόση σχέση με την Αναρχία όσο με το Ναζισμό

Υπάρχει μια άποψη που κυκλοφορεί από διαφόρους –που μόνο ιδέα για το έργο του Νίτσε δεν έχουν– ότι ο Νίτσε είναι αναρχικός ή ότι έχει σχέση με το αναρχικό κίνημα!

Ο Νίτσε έχει τόση σχέση με την Αναρχία όσο με το Ναζισμό

Υπάρχει μια άποψη που κυκλοφορεί από διαφόρους –που μόνο ιδέα για το έργο του Νίτσε δεν έχουν– ότι ο Νίτσε είναι αναρχικός ή ότι έχει σχέση με το αναρχικό κίνημα!

Για να δηλώσουμε τη θέση μας εξαρχής: ο Νίτσε έχει τόσο σχέση με την αναρχία όσο έχει με το ναζισμό.

Και η αλήθεια είναι ότι τον Νίτσε ακριβώς επειδή ήταν μια ξεχωριστή, δυναμική και ριζοσπαστική προσωπικότητα στην ιστορία της φιλοσοφίας – ο ίδιος παρομοίαζε το φιλόσοφο με «τρομερό εκρηκτικό υλικό, από το οποίο τίποτε δεν είναι προφυλαγμένο, ασφαλές» (παρότι διόλου δεν απευχόταν κάτι τέτοιο) – τον έχουν καταχραστεί πολλοί. Και σαν να το ‘χε προβλέψει το πόσοι θα προσπαθήσουν να προσεταιριστούν το έργο του, είχε δηλώσει εμφατικά «αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν»

Η γνώμη μας είναι ότι μια τέτοια αξιολόγηση του έργου του Νίτσε αλλοιώνει κατά πολύ το έργο του. Το ότι μπορεί να υπάρχουν αναρχικές πτυχές στο έργο αυτό δεν σημαίνει κάτι. Αναρχικές πτυχές μπορεί κανείς να βρει οπουδήποτε – ακόμα και στην Βίβλο.

Πολλοί λοιπόν προσπάθησαν να προσεταιριστούν το έργο του, εμείς δεν θα πέσουμε σ’ αυτόν τον αδηφάγο προσεταιρισμό οποιουδήποτε μας «γυαλίζει», αλλά θα προσπαθήσουμε να το εξετάσουμε ως έχει και να δείξουμε αντίθετα όχι τις συγκλίσεις αλλά τις αποκλίσεις.

Ποιές είναι οι συναφείς ιδέες που υποστηρίζουν ότι έχει ο Νίτσε με το αναρχικό ιδεώδες;

Αυτό που λένε περιληπτικά είναι ότι οι αναρχικές του διαστάσεις αποκρυσταλλώνονται στο μίσος του για το κράτος,τον Αντίχριστό του, την απέχθειά του για τα αγελαία ένστικτα, καθώς και το όραμα του Υπερανθρώπου, που δεν είναι ούτε σκλάβος ούτε αφέντης.

Καταρχήν, να επισημάνουμε μια πολύ σημαντική διαφορά: το αναρχικό ιδεώδες έχει μια απελευθερωτική προοπτική για ΟΛΗ την κοινωνία/λαό/ανθρώπους… (όπως θέλετε πείτε το – δεν θα παίξουμε με τις λέξεις τώρα!) ανεξαρτήτως, ενώ ο Νίτσε ΜΟΝΟ για τα λεγόμενα «ελεύθερα πνεύματα», που έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά και το κουράγιο να πουν «ναι» σε ό,τι ακούν, μόνο αυτά μπορούν να προσεγγίσουν την ηθική της ελευθερίας.

Στα συγκεκριμένα τώρα ζητήματα, δεν νομίζω ότι ειναι καθόλου στενά συνδεδεμένα με το αναρχικό ιδεώδες Πχ το κράτος το μισούν και οι νεοφιλελεύθεροι, και ο μεγαλύτερος καπιταλιστής. Δεν σημαίνει όμως ότι και αυτοί έχουν κοινα με την αναρχία. Δεν υπάρχει άλλο ιδεώδες τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιδέα της κατάργησης του κράτους όσο η αναρχία.Είναι το μοναδικό ιδεώδες στο οποίο οι άνθρωποι καθορίζουν τις τύχες τους (και όχι οι αγορές,το κράτος,οι εκάστοτε κυβερνήσεις κ.λ.π.). Τα αγελαία ένστικα επίσης είναι κάτι ξένο προς το αναρχικό ιδεώδες μια και το τελευταίο έχει εμπιστοσύνη στα ένστικτα της μάζας (συγκεκριμένα τα απελευθερωτικά). Ας θυμηθούμε ότι ο Μπακούνιν μιλάει για «μάζες» (Στα Ρωσικά η λέξη που χρησιμοποιεί ο Μπακούνιν είναι «массы» που σημαίνει ακριβώς αυτό) όταν θέλει να μιλήσει για το παγκόσμιο μεγάλο πληθυσμιακό κομμάτι των φτωχών και των εκμεταλλευόμενων («the great masses of the poor and exploited»)[1]

Και γι’ αυτό το κομμάτι η αναρχία προτάσσει ότι η «ελευθερία μπορεί να γεννηθεί μόνο απ’ την ελευθερία, με τον ξεσηκωμό όλου του λαού και με την εθελοντική οργάνωση των εργαζόμενων μαζών από κάτω προς τα πάνω.»[2] Δεν υπάρχει πληρέστερος ορισμός της αναρχίας απ’ αυτόν.

Σύμφωνα με τον Νίτσε υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα αγελαία και στα ανθρώπινα ένστικτα.Τα ανθρώπινα ένστικτα είναι εξ’ορισμού συνυφασμένα με τη «θέληση για δύναμη».Μετέπειτα ωστόσο υπεισέρχονται παράγοντες όπως η ηθική που μεταλλάσουν αυτά τα ευγενή ένστικτα σε αγελαία δουλικά ένστικτα.

Αν όντως η ηθική μεταλλάσει τα ένστικτα σε αγελαία δουλικά, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι και το αναρχικό ιδεώδες μετατρέπει τους ανθρώπους σε δούλους, γιατί κι αυτό έχει μια ηθική (που περιγράφεται πολύ ωραία απ’ τον Κροπότκιν «κάνε στους άλλους ό,τι θα ήθελες να κάνουν εκείνοι σε σένα υπό τις ίδιες περιστάσεις») Μάλλον το αντίθετο πιστεύουμε. Η έλλειψη κάθε ηθικής αφαιρεί από τον άνθρωπο τα πάντα εκτός από τα ζωώδη ένστικτα (την ηθική δυστυχώς την έχουμε χαρίσει στους αστούς) Και το αναρχικό ιδεώδες δεν απευθύνεται σε ζώα αλλά σε ανθρώπους!

[1] Πρβλ. On the International Workingmen’s Association and Karl Marx, Mikhail Bakunin, 1872

[2] Πρβλ. Μπακούνιν, Μ., Κρατισμός και Αναρχία, Αθήνα: Ελεύθερος Τύπος, 1979, σ. 186.

 

Αναδημοσίευση από: https://aixmi.wordpress.com/2014/12/28/%ce%bf-%ce%bd%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1/

από Ζαραφούντας 05/09/2018 8:30 μμ.


 ο Νίτσε δεν δήλωσε ποτέ αναρχικός αλλά πάραυτα είναι πιο κοντά στην αναρχία .. δεν είναι μόνο αντίθετος στο Κρατος στην έννοια του Πολίτη και σε κάθε είδους πολιτ-ισμού.. αλλά και αντίθετος με όλα τα δόγματα..θρησκευτικά ιδεολογικά..αρα και ενάντια σαυτό του αναρχισμού..

από πανω και στο εργο του Νιτσε 07/09/2018 1:51 μμ.


Οταν θελετε να ασκησετε κριτικη βαζετε αυτουσια αποσπασματα χωρις να μεταφερετε με δικα σας λογια γιατι το κανετε λαθος και αλλαζει το νοημα. Ο Νιτσε σιγουρα διαχωριζεται απο οσους θελουν την εργατικη ταξη η το "λαο" να παιρνει στους ωμους του το φορτιο μιας πιθανης μελλοντικης επαναστασης αφου ο Νιτσε δεν κανει ταξικους διαχωρισμους καθολου αλλα ουτε και κανενα αλλο ειδος διαχωρισμων μιλωντας μονο για ελευθερους ανθρωπους. Και εδω υπαρχει μια τεραστια παρεξηγηση. Πουθενα δε γραφει ο Νιτσε για την ελευθερια των λιγων η των ελευθερων πνευματων μονο αλλα για την ελευθερια ολων Ο Νιτσε δε μιλησε για ανηθικοτητα δηλαδη για ελλειψη ηθικης, αλλα για την ηθικη εκεινη που σκοπο εχει να υποδουλωσει τους ανθρωπους και οχι να τους εξελιξει. Οσοι εχουν μελετησει το εργο του γνωριζουν ακριβως τι ηταν και ποιες είναι οι αλληγοριες που χρησιμοποιει, πραγματα τα οποια τα καπηλευτηκαν οι ναζι αργοτερα για να τα φερουν στα μετρα τους παρα την απεχθεια που ειχε ο ιδιος για τους ναζι. 

από Μ 08/09/2018 2:13 πμ.


Από τότε που υπήρξαν άνθρωποι, υπήρξαν και αγέλες ανθρώπων (συνασπισμοί οικογενειών, κοινοτήτων, φυλών, λαών, κρατών, εκκλησιών) και πάντα πολλοί ευπειθείς σε σύγκριση με το μικρό αριθμό εκείνων που διοικούσαν. Αν σκεφθούμε λοιπόν πως η υπακοή υπήρξε ως σήμερα το προτέρημα που εξασκήσανε και διδάξανε περισσότερο οι άνθρωποι, μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε πως, κατά γενικό τρόπο, όλοι έχουν σήμερα την έμφυτη ανάγκη, σαν ένα είδος ρητής συνείδησης, που προστάζει: «Οφείλεις απόλυτα να κάνεις αυτό το πράγμα, οφείλεις απόλυτα να μην κάνεις εκείνο το πράγμα», με λίγα λόγια: «οφείλεις»…

Ο άνθρωπος προσπαθεί να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη και να της δώσει υλικό ανάλογα με τη δύναμη, την ανυπομονησία, την ενεργητικότητα αυτής της ανάγκης, θα πάρει χωρίς να διαλέξει, με μια όρεξη χονδροειδή, και θα δεχθεί όλα όσα του σφυρίζουν στ’ αυτί εκείνοι που τον διοικούν, είτε αυτοί είναι οι γονείς του είτε οι δάσκαλοι, είτε οι νόμοι, οι ταξικές προλήψεις ή η κοινή γνώμη. Στην περίεργη φτώχια της ανθρώπινης ανάπτυξης, εκείνο που είναι αναποφάσιστο, αργό, παλινδρομικό και κυκλικό, προέρχεται από το γεγονός πως το αγελαίο ένστικτο της υπακοής μεταδόθηκε, ενώ ταυτόχρονα φθειρόταν η τέχνη του διοικείν. Ας υποθέσουμε αυτό το ένστικτο να φθάνει στην ανώτερή του υπερβολή, οι αρχηγοί και οι ανεξάρτητοι θα εκλείψουν στο τέλος, ή η κακή τους συνείδηση θα τους κάνει να υποφέρουν και θα χρειασθεί να πλάσουν μόνοι τους ένα ψέμα, για να μπορέσουν να διοικήσουν: σαν υπάκουοι και αυτοί σε κάτι. Αυτή η κατάσταση των πραγμάτων κυριαρχεί, πραγματικά, στη σημερινή Ευρώπη. Την ονομάζω ηθική υποκρισία των κυβερνώντων. Αυτοί δεν ξέρουν να προφυλάσσονται από την κακή τους συνείδηση παρά μόνο παρουσιαζόμενοι σαν εκτελεστές διαταγών που προέρχονται από υψηλότερες ή αρχαιότερες αρχές, (των προγόνων, του Συντάγματος, του δικαίου, των νόμων ή και του θεού), ή ακόμα διεκδικούν για τον εαυτό τους τις γνώμες και τα λόγια της αγέλης· παραδείγματος χάριν, ως «πρώτοι υπηρέτες του λαού» ή ως «όργανα του κοινού καλού». Πέραν του Καλού και του Κακού

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License