Κάλεσμα σε Αντικαπιταλιστική Διαδήλωση - ΔΕΘ 2018 | Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Κάλεσμα του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο σε αντικαπιταλιστική διαδήλωση το Σάββατο 8/9 στις 18:00 στην Καμάρα.

post image

ΚΑΛΕΣΜΑ

ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

 

Οι αφηγήσεις της κυριαρχίας που εκκινούν κάθε χρονιά από το συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν στο σύνολό τους την «υπόσχεση» ως βασικό συστατικό του πυρήνα τους. Μια υπόσχεση που επιχειρεί να άρει τους όποιους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις και να εγκαθιδρύσει νέες κοινωνικές συναινέσεις, εξασφαλίζοντας έτσι πολιτικό χρόνο στους κυβερνώντες, συσφίγγοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ κράτους και κεφαλαίου μέσω των συμφωνιών που συνάπτονται στο περιθώριο των συνεντεύξεων τύπου και των εμπορικών εκθέσεων.

Η φετινή υπόσχεση είναι αυτή της επιστροφής στην εποχή χωρίς την κρίση, καθώς το κυβερνητικό αφήγημα για ‘’τέλος των μνημονίων’’ είναι το κεντρικό σύνθημα της φετινής Δ.Ε.Θ.. Τί, βέβαια, κι αν η εργασιακή επισφάλεια έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, παρέχοντας κάθε δυνατό όπλο στα αφεντικά να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων; Τί κι αν οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωής; Ή που η μνημονιακή επιτήρηση θα διατηρηθεί έως το 2060, καθιστώντας τις ζωές μας πλαστελίνη στα χέρια των τόσο των ντόπιων κυβερνήσεων όσο και των ‘’ευρωπαίων εταίρων’’ στην περίπτωση που δεν πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι;

Η εν λόγω επιστροφή έχει νοηματοδοτηθεί ως «η επιστροφή στην Ιθάκη». Μόνο που η συγκεκριμένη Ιθάκη, δεν είναι άλλη από την καπιταλιστική οργάνωση των κοινωνιών, τις σχέσεις εκμετάλλευσης, την λεηλασία ανθρώπων και φύσης με μόνο σκοπό το άνευ όρων κέρδος. Η εν λόγω επιστροφή σημαίνει και αυτόματα επιστροφή στο σύστημα και στις συνθήκες που έφερναν και φέρνουν κρίσεις (και το 2008 και το 1929 καπιταλισμό είχαμε) και που – για να αναπαραχθεί – ρημάζει όλο και πιο βίαια ζωές. Και σε αυτή του την προσπάθεια, ας μην ξεχνάμε ότι ανέκαθεν είναι χέρι-χέρι με τον φασισμό και τις μισάνθρωπες αντιλήψεις που τον ενσαρκώνουν, λειτουργώντας ως δεκανίκι του συστήματος, όταν ‘’τα πράγματα δυσκόλευαν’’, μεταφέροντας την κοινωνική οργή από το ίδιο στον «άλλον», είτε σήμερα είναι μετανάστης είτε χθες λαοί γειτονικών χωρών είτε προχθές οι Εβραίοι κ.ο.κ..

Οι εν ελλάδει φασιστικές γκρούπες βρήκαν πάτημα μέσα στο περιβάλλον που δομούνταν από την ανασφάλεια και την πλήρη αποσάθρωση των καπιταλιστικών νοημάτων και των κυρίαρχων αφηγήσεων των τελευταίων δεκαετιών λόγω της κρίσης και αναδύθηκαν, με αποκορύφωμα τη σταδιακή εκλογική αποτύπωση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ήδη από το 2010, ξερνώντας ρατσιστικό οχετό, στηρίζοντας πάντοτε τα συμφέροντα του κεφαλαίου στα εργασιακά ζητήματα, πραγματοποιώντας φιέστες, επιθέσεις και πογκρόμ μίσους, δολοφονώντας ανθρώπους που δεν ταίριαζαν στα καλούπια τους. Αυτές οι εθνικιστικές τάσεις/κόμμα(τα), λοιπόν, εξαιτίας της ενταξιακής τροχιάς της π.Γ.Δ.Μ. σε οικονομικές (Ευρωπαϊκή Ένωση) και στρατιωτικές (ΝΑΤΟ) συμμαχίες και της φιλοδοξίας της Ελλάδας να παίξει τον εθελόδουλο ρόλο του ρυθμιστή των Βαλκανίων, ως αποτέλεσμα των ενδοκαπιταλιστικών συγκρούσεων (ΗΠΑ-Ρωσίας) που στη γειτονιά μας μεταφράζονται σε «λύση του Μακεδονικού», για μια φορά ακόμα έχουν βγει στους δρόμους και εκμεταλλεύονται την αντίδραση μεγάλης μερίδας κόσμου στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, που εν πολλοίς βασίζεται αφενός στην εθνικιστική/παραχαρακτική προσέγγιση της ιστορίας και των δυο εμπλεκόμενων χωρών και αφετέρου στον συναισθηματισμό. Με το όνομα λοιπόν ως φαινομενικό αίτημα συσπειρώνουν/προσηλυτίζουν κόσμο, υποβαθμίζοντας τις θεμελιώδεις ταξικές διαφορές οι οποίες οδηγούν συνεχώς σε αδιέξοδα, και σπέρνουν μίση τόσο ως προς τη γειτονική χώρα όσο και ως προς μετανάστες, κόσμο του αγώνα και κοινωνικούς χώρους, με αποκορύφωμα τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό της 21ης Γενάρη στη Θεσσαλονίκη.

Η γενική αυτή κατάσταση αναβρασμού εντός και εκτός των συνόρων έχει προκαλέσει ακόμη έντονη αστάθεια στις σχέσεις μεταξύ των χωρών γειτονικών κρατών, με τη Ρωσία να υποδαυλίζει τους παραπάνω εθνικισμούς, ώστε να δυσχεραίνει τις επιδιώξεις των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια, την Τουρκία να δέχεται εμπάργκο από τις Η.Π.Α. και απ’ τη μεριά της να οξύνει τις ήδη πολωμένες σχέσεις με την Ελλάδα, και τις Η.Π.Α. να προσπαθούν να εδραιωθούν για τα καλά στη χώρα – τώρα που η Τουρκία έχει στραφεί προς τα ρωσικά συμφέροντα. Στο παραπάνω πλαίσιο οι Η.Π.Α. αποτελούν την τιμώμενη χώρα στη φετινή Δ.Ε.Θ., όπου, εκτός από την επικρότηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα και να πετύχουν το στόχο τους, δε διστάζουν να προβάλλουν τον καπιταλισμό σε όλο του το σαθρό ‘’μεγαλείο’’. Και αυτή τη φορά ο εκθειασμός του κέρδους ως αυτοσκοπό έρχεται να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις όσων επισκεφτούν τη Δ.Ε.Θ. ακόμη και τον πόλεμο, με τη συμμετοχή στη διοργάνωση – εκτός από τον πάντα παρόν ελληνικό στρατό – του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martins, εταιρία η οποία παράγει πολεμικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της βόμβας τους που σκότωσε πολλά παιδιά και αμάχους στη Υεμένη.

Στην Ιθάκη, λοιπόν, του καπιταλισμού και του φασισμού δε θέλουμε να επιστρέψουμε. Δε θέλουμε να επιστρέψουμε, επειδή είναι ένα σύστημα ανισοτήτων, εκμετάλλευσης, αδικίας, καταστολής, πολέμου και ανελευθερίας. Αντιθέτως, επιλέγουμε να συνθέτουμε στιγμές αλληλεγγύης και συντροφικότητας στο εδώ και στο τώρα, ανοικτά, δημόσια και εδαφικοποιημένα εντός απελευθερωμένων χώρων, σε μία προσπάθεια εκ βάθρων διαφορετικής αξιακής και ηθικής οργάνωσης των ανθρώπινων κοινοτήτων τόσο μεταξύ τους όσο και ως προς το περιβάλλον. Επιχειρούμε να δομήσουμε σχέσεις και θεσμούς μακριά από το πλέγμα σχέσεων του καπιταλισμού, καθώς αυτός ως συνθήκη έχει οδηγήσει στην απάθεια, τον κανιβαλισμό και τη μη-συμμετοχή. Οριζόμαστε ως ίσοι μπροστά σε ίσους αμεσοδημοκρατικά, γιατί μόνο έτσι και ως τέτοιοι δημιουργούμε και πράττουμε – τόσο ατομικά όσο και συλλογικά – στο δρόμο της κοινωνικής αντεξουσίας.

 

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, 18:00, Καμάρα

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License