[Γιάννινα] Τελικά ποιος χωράει στη μικρή μας πόλη; | Σεμπρεβίβα

4 αφίσες - λωρίδες που κολλιοπυνται στην πόλη μας

post image

Τελικά ποιός χωράει στη μικρή μας πόλη;;;

 

Η πόλη, έτσι όπως εμείς τη θέλουμε, θα έπρεπε τόσο ως υλικές υποδομές όσο κι ως κοινωνικό σύμπαν να είναι ανοιχτή και να μας χωρά όλες/ους. Ωστόσο η σημερινή πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική. Η πόλη μας αλλάζει! Όχι τώρα, συμβαίνει εδώ και καιρό.

Η πόλη γίνεται αντιληπτή η ίδια ως ένα προϊόν και οι υποδομές και οι ομορφιές της ως γεννήτριες κερδοφορίας. Πεζόδρομοι φτιάχνονται όχι για να περπατούν και να συνδιαλέγονται οι άνθρωποι ή για να παίζουν τα παιδιά, αλλά για να γεμίζουν με τραπεζοκαθίσματα και πελάτες. Πάρκα και ανοιχτοί χώροι φράσσονται για να διεξάγονται φεστιβάλ συνοδευόμενα πάντοτε από το πολυπόθητο αντίτιμο. Πλατείες παραχωρούνται σε εταιρείες για να εκθέτουν και να διαφημίζουν την πραμάτεια τους και σε πλούσιους για να μοστράρουν τα πανάκριβα αμάξια τους. Δρόμοι αποκλείονται συστηματικά για να πραγματοποιούνται μαραθώνιοι από πολυεθνικές αλλά και τοπικές επιχειρήσεις, πάντα με την ανάλογη χρηματική συμμέτοχη, πάντα με στόχο το promotion, πάντα με άρωμα «φιλανθρωπίας». Χέρι χέρι τοπικές αρχές και επιχειρηματίες κοπιάζουν για να μεταλλάξουν την πόλη προς όφελος τους.

Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό όσων ο οβολός τους δεν επαρκεί για να καταναλώνουν, την περιθωριοποίηση όσων χαλάνε τη μόστρα και την εκδίωξη -ακόμα και με κατασταλτικά μέτρα- όσων συνειδητά αντιδρούν. Για αυτές και αυτούς που γουστάρουν να τη ζούνε «αλλιώς», η πόλη καθίσταται αφόρητη. Και η διαδικασία αυτή κουβαλάει μπόλικη βία…

Κι αν τα παραπάνω πλάνα έχουν τους χορηγούς, τους συνοδοιπόρους και τους υποστηρικτές τους, είναι βέβαιο πως ταυτόχρονα έχουν και εχθρούς… που με κάθε μέσο θα υπερασπίζονται παλιούς και θα ανοίγουν νέους χώρους!

 

«για την πραγμάτωση του νέου κόσμου της πόλης, στα συντρίμμια του παλιού, απαιτείται βία...» David Harvey

________________________________________

Η Σεμπρεβίβα είναι μια πολυθεματική πολιτική συλλογικότητα του α/α/α χώρου, με σημείο αναφοράς τα Γιάννινα.

sempreviva [at] espiv [.] net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License