[Νόβι Σαντ] 12ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου

[Νόβι Σαντ] 12ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου |28-30 Σεπτέμβρη 2018

post image

12o Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου, Νόβι Σαντ, 28-30 Σεπτέμβρη 2018 28.09.2018. | 15:00 – 30.09.2018. | 15:00

@ Student Cultural Centre “Fabrika” [Bul.Despota Stefana 5, Novi Sad, Serbia] https://bask2018.noblogs.org bask2018@riseup.net

Πρόγραμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28.09.2018.

15:00 – 21:00 | Έκθεση Βιβλίου – ελάτε και περιηγηθείτε ανάμεσα σε βιβλία διάφορων εκδοτών, υλικό χωρίς αντίτιμο διαφόρων συλλογικοτήτων, εφημερίδες, περιοδικά…

16:30 Γεύμα

18.30 Συζήτηση: Λευτεριά στους 11 του Röszke – μια μικρή ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση του Ahmed Έχουν περάσει 3 χρόνια που ο Ahmed H. βρίσκεται φυλακισμένος στην Ουγγαρία. Συνελήφθη το Σεπτέμβρη του 2015 κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας στα σύνορα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης του φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία. Αργότερα κατηγορήθηκε για τρομοκρατία και η δίκη του συνεχίζεται ακόμη. Το ουγγρικό κράτος διαρκώς χρησιμοποιεί την υπόθεση του για να διατηρήσει στην επιφάνεια τη συζήτηση που σχετίζει τη μετανάστευση με την παρανομία και την τρομοκρατία, η οποία μετατράπηκε σε έναν σημαντικό πυλώνα της κρατικής προπαγάνδας. Από τη μια πλευρά, η προπαγάνδα νομιμοποίησε μια κανονικότητα της βίας στα σύνορα, αλλά και εντός τους. Μπορούμε να το διακρίνουμε στην καθολική αποδοχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι συστηματικά πεινάνε, ή στην σιωπή σε σχέση με τους βασανισμούς που διαπράττουν οι «κυνηγοί των συνόρων», η συνοριοφυλακή. Από την άλλη πλευρά, η προπαγάνδα έδωσε τη δυνατότητα στο κράτος να εκτοξεύσει μια επίθεση κατά της κοινωνίας και κατά των κινημάτων αντίστασης. Μέσα στο καλοκαίρι, το κοινοβούλιο πέρασε έναν νόμο –τον αποκαλούμενο «Νόμος Σταματήστε τον Σόρος»- που προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους για την «προώθηση και υποστήριξη της παράνομης μετανάστευσης». Πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μορφή αλληλεγγύης στους μετανάστες –από το μοίρασμα φυλλαδίων έως την καταγραφή της βίας στα σύνορα- εγκληματοποιείται.

Η υπόθεση των 21 του Harmanli Μια δικαστική υπόθεση εναντίον 21 προσφύγων -με τους 10 εκ των οποίων να βρίσκονται φυλακισμένοι στη Βουλγαρία και τους υπόλοιπους να αγνοούνται τα ίχνη τους- κατηγορούμενοι για εξέγερση ενάντια στη μετατροπή ενός ανοιχτού camp προσφύγων σε πλήρως κλειστού τύπου. Μια δίκη καθ’ απαίτηση των τοπικών εθνικιστικών κομμάτων που τώρα βρίσκονται στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

19:30 (συζήτηση // Anarhistična pobuda Ljubljana – APL): Επαναστατημένη Πόλη: Εξευγενισμός και Αντίσταση Οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται με αυξανόμενους ρυθμούς από τραπεζοκαθίσματα, την ίδια ώρα που η δημοτική αρχή επιβάλλει τον κανονισμό της μέσω της υποχρεωτικής υπαγωγής σε ένα σύστημα αδειών, πάσο και άλλων καρτών, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τα απορρίμματα, τη χρήση των λεωφορείων, της βιβλιοθήκης, των χώρων στάθμευσης κλπ. Μέχρι τώρα οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις εν εξελίξει διαδικασίες είναι ευρέως γνωστές ως «εξευγενισμός», «ελιτοποίηση» και «τουριστικοποίηση», που ίσως στο πρώτο άκουσμα να ακούγονται δελεαστικές για αρκετούς. Υπονοούν μια υπόσχεση για λιγότερη κίνηση, καθαρότερο αέρα, περισσότερες ζώνες πεζών, πληθώρα ψυχαγωγικών-καλλιτεχνικών προγραμμάτων, πρωτοπόρους αστικούς θεσμούς και ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία της πόλης. Κι όμως, η υπόσχεση για μια τέτοια βελτίωση συνθλίβεται από την πραγματικότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο οι αυτόνομοι χώροι μας αποκτούν μια νέα σημασία. Η αλήθεια είναι πως εξαιτίας των αυτόνομων χώρων ένας σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων ακόμα αποφασίζουν να παραμείνουν στην πόλη και να συνεισφέρουν τις ικανότητες, τους πόρους και τη ζωή τους, αντί να την εγκαταλείψουν, όπως τόσοι άλλοι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου της κρίσης. Ενός αυτού του πλαισίου οι αυτόνομοι χώροι -από κοινού με άλλα τμήματα της πόλης- βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση εκ μέρους των επενδυτών και των τοπικών αρχών, πράγμα που απαιτεί κατεπειγόντως να σκεφτούμε και να ανακαλύψουμε νέες στρατηγικές αγώνα για τους χώρους μας, τους δρόμους και τις πλατείες μας.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 29.09.2018.

10:00 – 21:00 | Έκθεση Βιβλίου – ελάτε και περιηγηθείτε ανάμεσα σε βιβλία διάφορων εκδοτών, υλικό χωρίς αντίτιμο διαφόρων συλλογικοτήτων, εφημερίδες, περιοδικά…

11:00 Ισραηλινοί αναρχικοί σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό απελευθερωτικό αγώνα Σε αυτή την παρουσίαση θα συζητήσουμε τα τρέχοντα γεγονότα και την ενδυνάμωση του ακροδεξιού εθνικισμού στο Ισραήλ, τους μαζικούς θανάτους διαδηλωτών στη Γάζα και για τις ομάδες που δραστηριοποιούνται ενάντια στην κατοχή.

12:00 Παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης των εκδόσεων KKUSIUSK: “Ζώντας τη Ζωή μου” της E. Goldman και συζήτηση για το ρόλο και τις προοπτικές των μικρών εκδοτικών στο χτίσιμο και ενδυνάμωση του ελευθεριακού κινήματος στα Βαλκάνια KKUSIUSK Babušnica, από το 2012, είναι ένα πειρατικό έντυπο που μοιράζεται χέρι-χέρι που ασχολείται με τη μετάφραση και την έκδοση δουλειών από το νιχιλισμό και τον αναρχισμό. Η λίστα των αγαπημένων μας χαρακτήρων περιλαμβάνει τους Winstenly and Bunyan, Perovskaya i Zhelyabov, Vera Figner and Zasulich, Louise Michel, Ema Goldman, Alexander Berkman κλπ

12:30 Παρουσίαση του “Bulletin” – πολύγλωσση έκδοση από ομάδα ντόπιων και μεταναστών ακτιβιστών απ’ τη Θεσσαλονίκη Παρουσίαση της νέας ομάδας ντόπιων και μεταναστών ακτιβιστών απ’ τη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε να εκδίδει το πολύγλωσσο περιοδικό με το όνομα “Bulletin”: σπάζοντας τα σύνορα, επικοινωνώντας και παλεύοντας μαζί / ενάντια στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, το ρατσισμό, το φασισμό, την πατριαρχία και το κεφάλαιο.

13:00 Αναρχική συνδικαλιστική οργάνωση και εργατικοί αγώνες στα Βαλκάνια Ένας από τους πολλούς αγώνες που ως αναρχικοί συμμετέχουμε είναι ο ταξικός πόλεμος. Αντιμετωπίζοντας τις δια-εθνικές επιχειρήσεις και τους εργατικούς αγώνες, καθώς επίσης τη μαζική μετανάστευση εργατών από τα Βαλκάνια προς τη Δυτική Ευρώπη και τα κοινά δομικά προβλήματα απ’ άκρο εις άκρον στην περιοχή, θεωρούμε πως είναι σημαντικό να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες και να οργανωθούμε από κοινού. Η συνάντηση θα ξεκινήσει με ενημερώσεις από τις δραστηριότητες και τους αγώνες των διάφορων οργανώσεων, θα περάσει από μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με την προσφάτως ιδρυθείσα Διεθνή Ομοσπονδία Εργασίας (ICL) και θα συνεχίσει με ανοιχτή συζήτηση.

14:30 Γεύμα

16:00 “Το Μικρό Δέντρο” – παρουσίαση του αυτοοργανωμένου παιδαγωγικού εγχειρήματος που λειτουργεί στη βάση των αξιών της ελευθεριακής και βιωματικής μάθησης Το "Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος", είναι ένα αυτοοργανωμένο παιδαγωγικό εγχείρημα που λειτουργεί στη βάση των αξιών της ελευθεριακής και βιωματικής μάθησης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποι που το απαρτίζουν είναι μια ομάδα παιδιών, γονέων και παιδαγωγών. Το αρχικό «σμίξιμο» των γονέων και των παιδαγωγών αυτών προέκυψε από την ανάγκη και την επιθυμία τους για μια αλλιώτικη εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση που σε πρώτο επίπεδο ξεκινάει από το σεβασμό στην ατομικότητα του κάθε παιδιού, στους προσωπικούς του ρυθμούς, στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Σε δεύτερο επίπεδο συνεχίζεται με το βίωμα της αμεσοδημοκρατικής κοινότητας, με εργαλεία τη συνεκπαίδευση, την αλληλοβοήθεια και τη συμμετοχή στη συλλογική ζωή. Θεωρούμε βασικό να συντροφεύουμε τα παιδιά με ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια και αποδοχή στην ανακάλυψη της γνώσης και στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους. Την εκπαίδευση αυτή αφ’ ενός παλεύουμε να την πραγματώσουμε στο εδώ και τώρα, μέσω της λειτουργίας του Μικρού Δέντρου. Αφ’ ετέρου είναι για μας εξίσου σημαντικό να αγωνιστούμε ώστε να ανοίξει δημόσια το θέμα της ελευθεριακής εκπαίδευσης.

16:30 CrimethInc: Δημοκρατία και άνοδος του Φασισμού Σε μια εποχή αυξανόμενου απολυταρχισμού κάποιοι προσπαθιούν να διαφυλάξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και πρακτικές ως εναλλακτική στην τυραννία. Κι όμως πολλά από τα σημερινά ακροδεξιά και φασιστικά κινήματα επίσης παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως υποστηρικτές της δημοκρατίας, ακόμα και της άμεσης. Η δημοκρατική διαδικασία έφερε τον Trump, το AfD, τους Σουηδούς Δημοκράτες και τη Χρυσή Αυγή στους θώκους της κυβέρνησης, γι ανα μην αναφέρθούμε στον Αδόλφο Χίτλερ. Είναι η δημοκρατία το αντίθετο στο φασισμό; Τι κοινό έχουν και ποια είναι η σχέση τους τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο; Χρησιμοποιώντας το βιβλίο της CrimethInc. «Από τη Δημοκρατία στην Ελευθερία» σαν αφετηρία, θα συζητήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους η δημοκρατία είναι διασυνδεδεμένη με εξουσιαστικούς θεσμούς και θα προτείνουμε άλλους δρόμους που θα σκιαγραφούν την εναλλακτική μας πρόταση.

18:00 Πορεία Anti-Lukov Ενημέρωση για την ετήσια αντιφασιστική διαμαρτυρία η οποία λαμβάνει χώρα στη Σόφια σαν απάντηση στην «Πορεία για τον Lukov», μια διεθνή νεοναζιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο στην ίδια πόλη και φιλοδοξεί να καταστεί μια από τις κύριες νεοναζιστικές εκδηλώσεις των Βαλκανίων.

18:30 Οι 2 διαφορετικές όψεις του εθνικισμού στην Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της Μακεδονίας: Η κυβέρνηση, οι ριζοσπάστες πατριώτες ενάντια στο παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο και η μάχη για το δημόσιο χώρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης // Συνέλευση της Κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ Η παρουσίαση αφορά σε όσα συνέβησαν στις πρόσφατες εθνικιστικές κινητοποιήσεις σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα που λάβανε χώρα στη Θεσσαλονίκη και οδήγησαν σε επιθέσεις σε καταλήψεις, στο κάψιμο της Libertatia, καθώς επίσης και σε επιθέσεις σε μετανάστες. Θέλουμε επίσης να μοιραστούμε τη θέση μας σχετικά με τη συνέχεια των εθνικιστικών διαμαρτυριών σε καθημερινή βάση έκτοτε στην πόλη. Γενικά προσπαθούμε να περιγράψουμε το πως κατέστησαν τόσο πολυάριθμες σε συμμετοχή οι εν λόγω διαμαρτυρίες εν έτη 2018, ποιες είναι οι διαφορές με τις μαζικές κινητοποιήσεις του 1992 και πως οι εθνικιστικές διαμαρτυρίες προσπαθούν να αυτοπαρουσιαστούν ως ένα κίνημα αντίστασης ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο. Επιπλέον θα παρουσιάσουμε τις 2 όψεις του εθνικισμού στην Ελλάδα και τις προοπτικές δημιουργίας ενός αντι-εθνικού κινήματος, σε μια κατεύθυνση επαν-οικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

19:00 Αχάριστος: Η Μετανάστευση σαν Έγκλημα, Το Έγκλημα σαν Αντίσταση. Η στρατηγική δυσφήμισης του ελληνικού κράτους προς τους Αλβανούς μετανάστες, οι εμπειρίες τους και οι προσπάθειες μας για κοινό έδαφος αντίστασης Η εγκληματοποίηση των Αλβανών μεταναστών υπήρξε μια καίρια στρατηγική του ελληνικού κράτους με σκοπό την πειθάρχηση τους σαν κοινωνική ομάδα και την υποτίμηση της εργατικής τους δύναμης. Μια στρατηγική ευθέως συνδεδεμένη με την καπιταλιστική ανάπτυξη εκείνης της περιόδου, τέλη 90’s – αρχές 00’s. Φυσικά αυτή η στρατηγική δε θα ήταν ποτέ αποτελεσματική αν ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δε συμφωνούσε, ζώντας το μύθο της Ελλάδας ως μείζονα δύναμη σταθερότητας στην κατεστραμμένη βαλκανική. Από πρωτοβουλία της ομάδας μας, ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ Αλβανών μεταναστών σε μια προσπάθεια να καταστεί αυτή η εμπειρία της εγκληματοποίησης ορατή, δημόσια και να τονιστούν οι πολιτικές της πτυχές. Αναγνωρίζοντας και δημοσιοποιώντας την βιωμένη εμπειρία τους, μέσα από την έκδοση που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου ντόπιοι και μετανάστες θα μπορούν να παλέψουν ενάντια στο κράτος, τον καπιταλισμό και την πατριαρχία σαν ίσοι/ες. Για εμάς η ισότητα και η αντιεξουσία δεν είναι δεδομένα στοιχεία αλλά ένας στόχος ενσωματωμένος στις πρακτικές μας. Θεωρούμε πως η ιστορία της εγκληματοποίησης είναι χρήσιμη τόσο ως πολιτικοποίηση της εμπειρίας των Αλβανών μεταναστών –πολύ συχνά αγνοημένη από το κίνημα-, όσο ως ένα βήμα για τη δημιουργία κοινών χώρων και σχέσεων ισότητας μεταξύ μεταναστών και ντόπιων.

20:00 ROTTADRUCKTITIVILLUS: αυτοοργανωμένες τυπογραφικές κολεκτίβες στο ελληνικό αντιεξουσιαστικό κίνημα Κανείς δε μπορεί να μετρήσει, ή ακόμη να υπολογίσει, τον αριθμό και τα αντίτυπα του τυπωμένου υλικού που έχει εκδοθεί από το αναρχικό / αντιεξουσιαστικό / αυτόνομο κίνημα τα τελευταία 45 χρόνια της διαρκούς του παρουσίας στην Ελλάδα. Παρά τις τεράστιες ανάγκες σε αφίσες, φυλλάδια, αυτοκόλλητα, προκηρύξεις, βιβλία και περιοδικά, ήταν μόλις την Άνοιξη του 2006 που η πρώτη τυπογραφική μηχανή θα κατέβαινε προς εγκατάσταση στα υπόγεια της ιστορικής κατάληψης των Αθηνών Villa Amalias. Τα χρόνια που ακολούθησαν άλλες 2 τυπογραφικές κολεκτίβες δημιουργήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία αυτών των κολεκτίβων…

21:00 Party

ΚΥΡΙΑΚΗ, 30.09.2018.

10:00 – 15:00 | Έκθεση Βιβλίου – ελάτε και περιηγηθείτε ανάμεσα σε βιβλία διάφορων εκδοτών, υλικό χωρίς αντίτιμο διαφόρων συλλογικοτήτων, εφημερίδες, περιοδικά…

12:00 Το Μακεδονικό ζήτημα και οι επιπτώσεις του στο ελληνικό πλαίσιο Παρουσίαση του αντιεξουσιαστικού blogOur baba doesnt say fairy tales

12:30 Ριζοσπαστική αυτό-επάρκεια. Παραγωγή τροφής για την αυτονομία info meeting // Zadruga Urbana, Slovenia Το χειμώνα που μας πέρασε μερικές πρωτοβουλίες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία) είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στη Γαλλία στο μάζεμα του δικτύου «Reclaim the Fields» -που ενώνει αγρότες και άλλες κολεκτίβες οι οποίες παίρνουν πίσω τον έλεγχο της παραγωγής τροφής- και αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου στο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τις στρατηγικές μας και να διερευνήσουν την ύπαρξη παρόμοιων πρωτοβουλιών που ήδη δραστηριοποιούνται στα ίδια θέματα ή μόλις ξεκίνησαν να το κάνουν.

13:00 Παρουσίαση του Πανεπιστημίου της Αυτό-εκπαίδευσης ‘Svetozar Marković’ Το Πανεπιστημίου της Αυτό-εκπαίδευσης ‘Svetozar Marković’ ιδρύθηκε στο Βελιγράδι και ξεκίνησε τις δραστηριότητες του τον Απρίλη του 2018. Ο Saša Perić, ένας εκ των ιδρυτών της πλατφόρμας της αυτό-οργανωμένης εκπαίδευσης, θα μιλήσει για την ανάπτυξη της ιδέας, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της εναλλακτικής εκπαίδευσης, τι ς τωρινές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου και τα μελλοντικά πλάνα.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License