Μπλέκοντας πολιτικούς (και μη) χώρους σε κινητοποιήσεις για τον Ζακ

Λίγα πράγματα για το πως εξελίχθηκε η πορεία και η "συνέλευση" για τον Ζακ

post image

Χθες στις 26/9/2018 και ημέρα Τετάρτη, κόσμος μαζεύτηκε στο κτίριο 9 της Ευελπίδων στις 09:00 ενάντια στον δολοφόνο Δημόπουλο, σηκώνοντας πανό για τον Ζακ και φωνάζοντας συνθήματα για τον δολοφόνο-τοκογλύφο, τον γιο του και τον ψευδομάρτυρά του που παρεβρέθηκαν, για τα ΜΜΕ, το κράτος, τους φιλήσυχους πολίτες, τα αφεντικά-ιδιοκτήτες και τους μπάτσους. 
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 120-150 άτομα του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος, με ισχυρή παρουσία LGBTQI ατόμων.
Ο Δημόπουλος μπήκε στο κτίριο 9 από τις 8 το πρωί φοβούμενος να μην μας βρει μπροστά του και βγήκε από την πλαϊνή είσοδο στις 14:40 υπό την παρουσία 30 μπάτσων.
Το κάλεσμα έγινε από τη Συνέλευση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου
Στις 18:00 ακολούθησε συγκέντρωση στην Ομόνοια που έγινε πορεία προς το Σύνταγμα και ξανά προς την Ομόνοια, με συμμετοχή 1.000 και πλέον ατόμων, από το Πρωτοβουλιακό Κάλεσμα για τον Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh, δηλαδή από συναδέλφ@ και φίλ@ του Ζακ, από φεμινιστ@ και άτομα της LGBTQI+ κοινότητας, που επέλεξαν να δημοσιεύσουν αυτό το κάλεσμα στο Athens Indymedia την Τρίτη 25/9. 
Στις 20:00 θα ακολουθούσε η επομενη προγραμματισμένη Συνέλευση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, δρομολογημένη ήδη από την Κυριακή 23/9.
Καθ' όλη τη διαρκεια της πορείας ακούγονταν μεταξύ άλλων και τα συνθήματα: "ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΛΗΣΤΕΙΑ - ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΝΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ", "ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΛΥΣΣΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΓΑΖΙ - ΤΟΝ ΖΑΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ", "Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΑΣ ΧΤΙΖΕΤΕ ΜΕ ΑΙΜΑ - ΑΠΑΝΑΝΤΙ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΑ", "ΦΙΛΗΣΥΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΝΑΖΙ - ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ", "ΑΥΤΟ-ΑΥΤΟ-ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ - ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑΠΟΝΤΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΥΑΛΟ", "ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΖΑΚ, ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ZACKIE, ΣΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΥΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙ", με το μπροστινό τμήμα της πορείας που φώναζε τα συνθήματα που είχε προαναγγείλει και κρατώντας πλακάτ με ορισμένα από αυτά, να αποτελείται προφανώς από τα άτομα που έκαναν το κάλεσμα.
Μικρό μέρος της πορείας ξεκίνησε δράσεις αντιβίας, γράφοντας (τα παραπάνω) συνθήματα και σπάζοντας συνολικά περίπου 3 ΑΤΜ και 2 βιτρίνες. Διορθώστε με ακριβέστερους αριθμούς αν θεωρείτε πως έχει νόημα.
Από πριν φτάσει η πορεία στην πλατεία Κλαυθμώνος, φάνηκε η δυσαρμονία της ετερόκλητης πορείας. Η ομάδα που έκανε το κάλεσμα και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης πορείας ξεκίνησαν το γιουχάρισμα απέναντι στα σπασίματα. Όταν η πορεία περνούσε από την Όθωνος, σπάστηκαν 2 ΑΤΜ και μέρος της πορείας δεν έμεινε στο γιουχάρισμα, αλλά προσπάθησε να σταματήσει τις δράσεις αντιβίας απέναντι στις τράπεζες τραβώντας ένας προς έναν με τα χέρια όποιον έσπαγε. Οι μπάτσοι ήταν διαρκώς το λιγότερο 100 μέτρα μακριά μας και την περισσότερη ώρα παντελώς αφανείς. Οι δρόμοι που περάσαμε ήταν άδειοι και δεν κυκλοφορούσαν περαστικοί και αυτοκίνητα. Η δικαιολογίες που δόθηκαν τόσο εκείνη την ώρα, όσο και αργότερα στη "συνέλευση" (τα εισαγωγικά θα εξηγηθούν παρακάτω), ήταν πως στην πορεία υπήρχαν άτομα που φοβούνταν από την αντιβία και πως δεν ήθελαν να περάσουν ένα τέτοιο μήνυμα και να δείξουν μια τέτοια εικόνα. Επιστρέφοντας προς Ομόνοια, μετά την πλατεία Κοραή, σταδιακά σχημάτισαν αλυσίδες για να απομονώσουν το αντιβίαιο κομμάτι της πορείας. Στο ύψος του Ρεξ, ξεκίνησαν να φωνάζουν σε συνθήματα "ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ", "ΈΞΩ ΟΙ ΜΑΤΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ", "ΤΣ*ΛΙΑ-ΤΣ*ΛΙΑ", και να προκαλούν φωνάζοντας "ελάτε να γ/θούμε ρε τσ*λια" και άλλα παρόμοια. Εκεί τα πράγματα πήραν μια άλλη τροπή, με το μπροστινό μπλοκ να σπάει τις αλυσίδες του (δυστυχώς όχι τις ταξικές-καπιταλιστικές) και να συγκρούεται με το αντιβίαιο κομμάτι της πορείας, ένα άτομο εκ του οποίου (παντελώς απαράδεκτα) χτύπησε με σίδερο και μετά έβγαλε και κέρατο σε άτομο που μπήκε στη μέση για να αποτρέψει τη σύγκρουση. Τραβούσαν βίντεο και προσπάθησαν να βγάλουν και κουκούλες ατόμων. Η πορεία χωρίστηκε στα δύο, με το συγκρουσιακό κομμάτι να εκτίθεται απέναντι στους μπάτσους που πλησίαζαν και σίγουρα γελούσαν με όσα έβλεπαν. Η πορεία έληξε με το μπροστινό μπλοκ και μέρος της πορείας να συγκεντρώνονται στην Ομόνοια και να τραγουδούν Μαντόνα τραβώντας όλοι βίντεο μεταξύ τους για τα social media (!).
Ακολούθησε η προγραμματισμένη "συνέλευση", στην οποία και παρευρέθηκε το μπροστινό μπλοκ, σαν να μην έφταναν το εκ των πραγμάτων άστοχο κάλεσμα στο Indymedia και η στάση των ατόμων αυτών τόσο απέναντι στο κεφάλαιο και την εξουσία, όσο και απέναντι στο συγκρουσιακό κομμάτι της πορείας. Στο Γκίνη έγινε μια επίσης ετερόκλητη μάζωξη που αποτελούταν τόσο από άτομα και συλλογικότητες του αναρχικού-αναρχοqueer χώρου, όσο και από απολιτίκ και φιλελέ άτομα και ομάδες της LGBTQI+ κοινότητας. Από τα πρώτα λεπτά (και τώρα εξηγούνται τα εισαγωγικά στη λέξη συνέλευση) φάνηκε πως η συμμετοχή των δεύτερων ήταν ένα φιάσκο, καθώς δεν μπόρεσαν να τηρήσουν οριζόντιες διαδικασίες με τοποθετήσεις και προέβαιναν σε διακοπές και διάλογο, πράγμα που σταμάτησε (πρωτοβουλιακά;) ένα άτομο του αναρχοqueer χώρου, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό! Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, η παρουσία στο αμφιθέατρο απέκτησε ξεκάθαρα χαρακτήρα ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ.
Ακούστηκαν τοποθετήσεις για καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται και προτάθηκε να ψηφίσουμε και να αποφασίσουμε πάνω σ' αυτό. Έγινε καταδίκη της αντιβίας και της κουκούλας με την πορεία για τον νεκρό συνάνθρωπο και φίλο πολλών στο αμφιθέατρο να χαρακτηρίζεται ως γιορτή. Τα άτομα που φώναζαν και έγραφαν για οργή και λύσσα σε κάθε μαγαζί, για την ιδιοκτησία που χτίζεται με αίμα και για γκαζάκια σε νοικοκυραίους, γιούχαραν, έβριζαν και προκαλούσαν την ίδια στιγμή τον κόσμο που έκανε πράξη αυτά τα συνθήματα. Υπερασπίστηκαν στην πράξη τις τράπεζες και τα μεγάλα καταστήματα και απομόνωσαν το συγκρουσιακό κομμάτι της πορείας, κάνοντάς το ευκολότερη λεία για τους μπάτσους. Δεν είναι άτοπο να αναρωτηθεί κανείς αν θα διατελούσαν ρόλο φιλελέ ΚΝΑΤ σε συνεργασία με τους μπάτσους αν τους δινόταν η ευκαιρία. Άλλο άτομο είπε πως ο Ζακ ήταν "ένας από αυτούς" και "δεν ήθελε βία", οπότε έπρεπε να δράσουμε όπως θα ήθελαν τα απολιτίκ LGBTQI+ άτομα και ο Ζακ όταν ήταν εν ζωή. Φώναζαν και έγραφαν συνθήματα ενάντια σε μπάτσους, αφεντικά, ναζί και φιλήσυχους πολίτες και κλωτσιές με δωδεκάποντα, αλλά τοποθετήθηκαν ζητώντας η σχέση μας με τη βία να μείνει απλά στην καταδίκη της, δηλαδή να μας σκοτώνουν οι μπάτσοι και οι νοικοκυραίοι κι εμείς απλώς να καταδικάζουμε τη βία τους. Τέθηκε η προβληματικότητα του να χαρακτηρίζεται ως μάτσο το συγκρουσιακό κομμάτι μιας πορείας και μάλιστα κυρίως από γυναίκες (cis straight και queer) που το αναγνωρίζουν ως πολιτική πράξη. Το απολιτίκ/φιλελέ μέρος απαντούσε τραγελαφικά σ' αυτές τις γυναίκες πως δεν έχουν θέση να διαφωνούν σ' αυτό επειδή έχουν προνόμιο, κάνοντας έτσι φανερές τις αντιφάσεις της πολιτικής ταυτότητας και την ανικανότητά της να σταθεί σε έναν οριζόντιο διάλογο που δεν μπορεί να καπελώσει. Ένας ισοαποστασάκιας είπε πως τα LGBTQI+ άτομα και "οι αναρχικοί" δεν πρέπει να προσπαθούν να βάλουν ο ένας την ταυτότητά του πάνω από τον άλλο στον διάλογο και να πορευτούμε στη συζήτηση ψάχνοντας τα κοινά τους, λες και η πολιτική τοποθέτηση είναι ταυτότητα και κατά συνέπεια κάτι που δεν επιλέγεις, χωρίς να σκεφτεί πως με αυτό το απολιτίκ σκεπτικό δεν θα έπρεπε να μαχόμαστε ενάντια στον κάθε χρυσαυγίτη για την "ταυτότητά του". Τι να περιμένει κανείς όμως από ορισμένα άτομα που φώναζαν συνθήματα για τους μπάτσους που σκότωσαν τον Ζακ και ταυτόχρονα τους δέχονταν στα pride. Σε αρκετές τοποθετήσεις των απολιτίκ LGBTQI+ αλλά και των αναρχοqueer ξεσπούσαν αμοιβαία σε επιφωνήματα και παλαμάκια λες και κάναμε διαγωνισμό likes στα social media. Ένα εκ των ατόμων που έκαναν το κάλεσμα, άρχισε να χορεύει και δεν σταμάτησε μέχρι να διαλυθεί αυτό το τσίρκο.
Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις των απολιτίκ/φιλελέ LGBTQI+ ατόμων ήταν αισθητικά επιχειρήματα που είχαν να κάνουν με τα βιώματά τους, επίκληση στο συναίσθημα με την ιστορία της ζωής τους και προσπάθειες για καπέλωμα της συζήτησης και ιεράρχηση των επιχειρημάτων ανάλογα με την ταυτότητα του ατόμου που τα εκφράζει, δείχνοντας πως δεν ήρθαν για οριζόντια πολιτική διαδικασία, αλλά για τo ιεραρχικό group therapy με το οποίο έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν ανθρώπους, καταστάσεις και επιχειρήματα.
Τα αναρχοqueer υποκείμενα αρχικά προσπάθησαν με συντονισμό και τοποθετήσεις να φέρουν συνεννόηση και συμβιβασμό. Σύντομα όμως χωρίστηκαν σε δύο "στρατόπεδα". Το ένα έβαλε ως προτεραιότητα την ταυτότητα φύλου και σ. προσανατολισμού και υπερασπιζόταν σχεδόν αδιακρίτως τις φιλελέ και απολιτίκ LGBTQI+ τοποθετήσεις. Το άλλο έβαλε ως προτεραιότητα την ύπαρξη τους ως πολιτικά υποκείμενα που άλλωστε βρέθηκαν με συντρόφ@ το πρωί της ίδιας ημέρας για 5,5 ώρες απέναντι στον Δημόπουλο και σε 30 μπάτσους στα δικαστήρια, εκτιθέμεν@ σε ενδεχόμενη βία και σύλληψη/προσαγωγή με τη διαφυγή σε τέτοιο ενδεχόμενο να είναι από δύσκολη ως αδύνατη. Δυστυχώς με την πρώτη πλευρά τάχθηκαν και πολλά άτομα που το πρωί βρίσκονταν στα δικαστήρια και κάλεσαν σε όλες τις προηγούμενες οριζόντιες συνελεύσεις, καταλήγοντας να απαντούν σε συντρόφ@ πως η τοποθέτησή τους είναι λάθος λόγω της ταυτότητάς τους και παρεξηγώντας αισθανόμενα πως η πολιτική κριτική απέναντι σε φιλελέ και απολιτίκ αποτελεί μια πολιτική επίθεση και στο άτομό τους.
Φυσικά και δεν αποφασίστηκε καμία νέα κινητοποίηση ή συνέλευση από αυτή τη "συνέλευση" ενώ ο τοκογλύφος-κοσμηματοπώλης Δημόπουλος κυκλοφορεί ελεύθερος μαζί με τον ναζί συνεργό του και τους μπάτσους που λίντσαραν τον Ζακ μετά από αυτούς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα μείνουμε αμέτοχ@ απέναντι σε κράτος, μπάτσους και αφεντικά για τον Ζακ και για οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά στην κοινωνία και στους ανθρώπους της.
Μπορούν να γραφτούν πολλά για το μεγάλο λάθος που μακάρι να έγινε μάθημα, του να συμπορευτούμε εν αγνοία μας και έπειτα να έρθουμε σε διάλογο εν γνώσει μας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που μας αφορά όλους ως κοινωνία και ως κίνημα, με ένα κομμάτι της κοινωνίας που παραμένει αδρανές και εθελόδουλο όταν ένα ζήτημα δεν αφορά την ταυτότητά του με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όσο και για το λάθος κάποιων ατόμων από εμάς να διασπαστούν στη "συνέλευση" προς το εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας, επειδή εκείνη τη στιγμή ίσως ένιωσαν πως έχουν περισσότερα κοινά μαζί του παρά με τον υπόλοιπο αναρχικό χώρο. Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License