Kομοτηνή : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/10 [βίντεο]

ενημέρωση απο τις παρεμβάσεις για τη Λευκή Νύχτα και τη συμμετοχή στην πορεία για την κατάληψη του Παλιού Νεκροτομείου

post image

Με αφορμή τη διοργάνωση του καταναλωτικού πανηγυριού της Λευκής Νύχτας στην πόλη της Κομοτηνής συστήσαμε την Πρωτοβουλία ενάντια στη Λευκή Νύχτα με αλληλέγγυο κόσμο από την πόλη. Το πρωί της Παρασκευής έγινε παρέμβαση με μοίρασμα του κειμένου που θα ακολουθήσει, στους εργαζομένους σχεδόν όλων των μαγαζιών του κέντρου και πετάχτηκαν τρικάκια στους δρόμους. Το απόγευμα, συμμετείχαμε στην αντιφασιστική πορεία αλληλεγγύης στην Κατάληψη Παλιό Νεκροτομείο, στην Αλεξανδρούπολη, η οποία είχε δεχτεί εμπρηστική επίθεση στις 5/9. Στην πορεία συμμετείχαν συλλογικότητες και άτομα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε ενιαίο μπλοκ με περίπου 150 άτομα. Η πορεία διέσχισε μεγάλο μέρος της Αλεξανδρούπολης και ήταν δυναμική. Η συμπεριφορά των μπάτσων ήταν πολύ προκλητική καθώς 1-2 διμοιρίες και πολλοί ασφαλίτες ακολουθούσαν την ουρά της πορείας σε απόσταση αναπνοής καθ' όλη τη διάρκειά της. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και στη λήξη της πορείας, έξω από την Κατάληψη, όπου έγινε ρίψη δακρυγόνων κι ακολούθησαν συγκρούσεις. Το βράδυ, με την επιστροφή μας από την Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήσαμε δυναμικό αποκλεισμό στο κατάστημα Public της Κομοτηνής, μέχρι τη λήξη του ωραρίου, δηλαδή στις 24:00. Η παρέμβαση, στην οποία συμμετείχε η Πρωτοβουλία ενάντια στη Λευκή Νύχτα και σύντροφοι/-ισσες από την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, έφτασε τα 30 άτομα. Κατά τη διάρκειά της, φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και μοιράστηκαν κείμενα σε εργαζόμενους και κατανάλωτες.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

αναλυτικά το κείμενο που μοιράστηκε:

OI ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝΞΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Έχεις δουλέψει ποτέ μέχρι τις 12 το βράδυ;

Το βράδυ της Παρασκευής 5/10, οι εργαζόμενοι σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής θα αναγκαστούν να κάνουν ακριβώς αυτό, στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας. Η Λευκή Νύχτα αποτελεί μία θεσμοθετημένη πλέον φιέστα των εργοδοτών και των επιχειρηματιών κάθε δήμου, με πρόφαση την ''τόνωση της τοπικής οικονομίας''. Πίσω απ' αυτή την πρόφαση, βέβαια, κρύβεται ο πραγματικός σκοπός των αφεντικών: η μεγιστοποίηση των κερδών τους σε βάρος του εργαζόμενου κόσμου.

Ο θεσμός αυτός ευθυγραμμίζεται με την πάγια τακτική των καταπιεστικών συστημάτων να προσπαθούν να δώσουν ''ανάσες ελευθερίας'' στους καταπιεσμένους, για να μας αποπροσανατολίσουν από τους ταξικούς αγώνες ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά των 12ωρων για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι, καταλήγει η ολότητα των εργατών να διασπάται σε δύο επιμέρους και αντιπαραθετικές μεταξύ τους, εν προκειμένω, ταυτότητες, του εργαζομένου και του καταναλωτή. Δηλαδή, αυτός/-η που τώρα ψωνίζει μπορεί να είναι αυτός/-η που χθες δούλευε αμέτρητες ώρες (πολλές αμισθί ή ανασφάλιστα) για κάποιο άλλο αφεντικό. Πρόκειται για μία αντίφαση, που έχει τις ρίζες της στην ανύψωση του δυτικού καταναλωτικού πνεύματος, με τη δημιουργία επίπλαστων καταναλωτικών αναγκών και ανάγοντας τον πλουτισμό σε βασικό προορισμό της ανθρώπινης ολοκλήρωσης. Κατάληξη όλων αυτών, ο ατομισμός και ο κοινωνικός κανιβαλισμός, μεταξύ ακόμα και των ίδιων των καταπιεσμένων.

Αυτή ακριβώς η ''αντίθεση'' που συναντάμε στις Λευκές Νύχτες, αντανακλά και τη γενικότερη αντίθεση Κεφαλαίου-Εργασίας, με βάση την οποία δομείται η σύγχρονη ζωή, στον καπιταλισμό.Από τη μία, λοιπόν, είναι οι εργάτες, αυτοί που πουλάνε την εργατική τους δύναμη στα αφεντικά με εξευτελιστικούς όρους, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.Είμαστε αυτοί που βλέπουμε κεκτημένα από αιματηρούς αγώνες του παρελθόντος, όπως το 8ωρο, να χάνονται, που δουλεύουμε ανασφάλιστοι/-ες, πολλές φορές αδήλωτα, ελαστικά και όποτε μας χρειαστούν τα αφεντικά, με απλήρωτες υπέρωριες υπό άθλιες συνθήκες, που φτάνουν μέχρι και στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από δολοφονίες της εργοδοσίας, που αδιαφορεί επιδεικτικά για τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Από την άλλη μεριά, είναι τα πάσης φύσεως αφεντικά που μαζί με το κράτος, όχι μόνο είναι υπαίτιοι για τα παραπάνω, αλλά μας στερούν και το δικαίωμα στην αντίσταση, αφού με τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν, φτάνουν μέχρι την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.

Στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, απαντάμε με ανυποχώρητους αγώνες, ταξική αλληλεγγύη, οργανωνόμαστε στα σωματεία στους χώρους δουλειάς και όπου δεν υπάρχουν συγκροτούμε νέα, για τη διεκδίκηση μιας ζωής στο ύψος των αναγκών μας.

●ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΚΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ●ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΟΝΙΜΗ-ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/-ΕΣ●ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑ

Σκέψου σαν εργάτης, όχι σαν καταναλωτής

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License