[Γιάννινα] Δυο στεφάνια δρόμος... | Σεμπρεβίβα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ 5 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΤΗΝ 21Η ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2017 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ 2018, 9:00.

post image

όταν πρόκειται για το «καλό της πατρίδος», το «μέλλον του έθνους», τα κέρδη των αφεντάδων τότε η απόσταση μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών διαχειριστών της εξουσίας είναι μόλις... ΔΥΟ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΔΡΟΜΟΣ

Βαζοντας τα γεγονότα σε μια σειρά θα ξεκινήσουμε από την 21η Φλεβάρη του 2017. Την ημέρα εκείνη, στην παρέλαση, παρουσία κυβερνητικών εκπροσώπων, τοπικών αρχόντων, παπάδων και λοιπών εξουσιαστών, ο νεοναζί Χ.Παππάς έχει επίσημα προσκληθεί και καταθέτει στεφάνι στο αντίστοιχο της επετείου μνημείο. Εν συντομία, να υπενθυμίσουμε πως εκτός των παραπάνω, τη συγκεκριμένη ημέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από αντιφασίστες και αντιφασίστριες που δεν μπορούν να ανεχθούν την παρουσία των ναζί στην πόλη. Παράλληλα, ενώ υπήρχε και πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει την παρέλαση, η ισχυρή αστυνομική δύναμη που ήταν σε ετοιμότητα επενέβη βίαια όταν από την απλή και μόνο παρουσία μας στο χώρο κατάθεσης στεφάνων ένιωσαν να τους χαλάμε τη γιορτούλα.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως οι φασίστες είναι, ιστορικά, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του κράτους για την εδραίωση και την ομαλή αναπαραγωγή του καπιταλισμού. Όσο θεωρητικό και αν ακούγεται το παραπάνω δεν είναι καθόλου δύσκολο να το αντιληφθούμε να συμβαίνει (και) στη σύγχρονη πραγματικότητα. Από τα ρατσιστικά πογκρόμ στην Αθήνα μέχρι τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίων προσφύγων στο κέντρο της Μυτιλήνης και από τους εργάτες στη Μανωλάδα μέχρι την διαπόμπευση των οροθετικών, ο φασισμός αποτελεί την ακραία έκφραση της κρατικής καταστολής. Με την περιθωριοποίηση και την υποτίμηση της ζωής των ανθρώπων, αδειάζει πλατείες, γειτονιές και νησιά για χάρη των πελατών/τουριστών/επιχειρήσεων, αφήνει στο όριο της επιβίωσης κάποιους για να ρίξει τα μεροκάματα των υπόλοιπων και αν δεν στοιβάζει ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σκορπίζει το θάνατο, βουλιάζοντας βάρκες προσφύγων, για να ελέγξει τις ροές εργατικού δυναμικού. Οι φασιστικές πρακτικές και λογικές όμως, πέρα από την εργαλειακή τους χρήση, διαχέονται νομιμοποιώντας την εθνικιστική ατζέντα της εκάστοτε κυβέρνησης. Η εθνικιστική δράση και προπαγάνδα -μέσω της ιεραρχίας που προτάσσει-, αποτελεί στυλοβάτη του ίδιου του συστήματος καθώς ριζώνει βαθειά στο μυαλό όσων την αποδέχονται και την αναπαράγουν.

Όσο λοιπόν δεν μας κάνει εντύπωση πως εκείνη τη μέρα όλο το κρατικό-πολιτικό-θρησκευτικό-κυβερνητικό συνονθύλευμα βρέθηκε χέρι χέρι με τους φασίστες, άλλο τόσο σίγουρο είναι πως από την δική μας πλευρά δεν θα μέναμε σε αυτό θεατές. Οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες της πόλης έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να μην επιτρέπουν τη δημόσια παρουσία φασιστών στην πόλη και γι’ αυτό εκείνη τη μέρα, παρά το θεσμικό προκάλυμμα, επιλέξαμε να σταθούμε κυριολεκτικά απέναντι τους. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι λίγο – πολύ γνωστά αλλά και άξια μνήμης καθώς η βιαιότητα από την πλευρά του κράτους ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης, αλλά και το αντιφασιστικό μήνυμα αρκετά ισχυρό, ερχόμενο να προστεθεί στους καθημερινούς αντιφασιστικούς αγώνες μιας περιοχής που υπέφερε κάποτε από τους ναζί.

Παίρνοντας το νήμα από το 2017, έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε πώς οι δημόσιες εκφράσεις του εθνικισμού και η εγκαθίδρυση του φαντασιακού της εθνικής ενότητας δημιουργούν το γόνιμο έδαφος ώστε οι σπόροι του ρατσιστικού μίσους να βλαστίσουν ως φασιστικές επιθέσεις. Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθήσαμε, με περισσή ομολογουμένως απέχθεια, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το μακεδονικό. Η κουβέντα για το ποιος κόσμος αποτελούσε την κρίσιμη μάζα σε αυτές τις εθνοπατριωτικές γιορτές είναι μεγάλη και η απάντηση για το αν τα κίνητρα του καθενός είναι αντικυβερνητικά, ρατσιστικά ή ψυχοκοινωνικά ίσως να μη δοθεί ποτέ με βεβαιότητα. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι σε αυτές τις συγκεντρώσεις οι φασίστες και οι εθνικιστές κατάφεραν να έχουν έναν διπλό ρόλο που ήταν ταυτόχρονα θεσμικός και εξωθεσμικός. Ήταν υποκινητές, διοργανωτές και ομιλητές στο σύνολο των συλλαλητηρίων, ενώ ταύτοχρονα ήταν αυτοί που οργάνωσαν και έκαναν τις φασιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Φτάνουμε έτσι στο σημείο όπου τα ερωτήματα για το ρόλο, την εμπλοκή και τη στάση της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα γεγονότα είναι αναπόφευκτα. Βλέπουμε, λοιπόν, το ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχη κυβερνητική συνιστώσα να επιλέγει στρατηγικά (επιβεβαιώθηκε αυτό και δια στόματος Κοτζιά) να ανοίξει αυτή τη στιγμή το ζήτημα της ονοματολογίας της Μακεδονίας. Όντως, και δυστυχώς για εμάς, τα οφέλη από αυτή την κίνηση είναι πολλαπλά τόσο για τους μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς εντός της βουλής, όσο και για τον ίδιο τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου σε διακρατικό επίπεδο. Και εξηγούμαστε. Αρχικά, η κυβέρνηση, ανακινώντας το ζήτημα του μακεδονικού, καταφέρνει να συσπειρώσει τον εθνοπατριωτικό πόλο που φλερτάρει με το φασισμό της ΧΑ και μάλιστα να αναπτύξει μαζί του μια ρητορική αντιπαράθεσης. Αυτό όχι μόνο μετατοπίζει το δημόσιο λόγο από ουσιαστικότερα τρέχοντα ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα προσδίδει ένα προοδευτικό – αντιφασιστικό προσωπείο στο ΣΥΡΙΖΑ που «ξεπλένει» φαινομενικά την κατ’ ουσίαν εθνικιστική του ατζέντα. Καταντά έτσι, τουλάχιστον αστεία και η κατηγορία περί «εθνικής προδοσίας» από πλευράς πατριδολάγνων, μιας και κοιτώντας το μακεδονικό σε λίγο μεγαλύτερη κλίμακα, βλέπουμε πως η «επίλυσή» του ουσιαστικά αφορά την αύξηση της επιρροής του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια και την επιβεβαίωση πως το ελληνικό κράτος είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Έχοντας μάλιστα στο νου μας και την συνολικότερη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, έως το φράχτη του Έβρου, είναι για μας σαφές πως η ευθύνη για την οσμή του ακροδεξιού οχετού στις μέρες μας είναι και κυβερνητική.

Όλα αυτά δεν έρχονται παρά να συμπληρώσουν, εκ των υστέρων, την εικόνα και τον απολογισμό εκείνης της ημέρας του Φλεβάρη του 2017. Οι Μπάτσοι στείλανε έναν σύντροφο στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κρανίο, μετά από δίωρη ομηρία του στο τμήμα και κάνανε 4 συλλήψεις, ενώ εισαγγελείς και δικαστές έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο φορτώνοντάς τους συλληφθέντες ένα σορό κατασκευασμένες κατηγορίες. Δύο χρόνια μετά δεν βλέπουμε να υφίσταται αντίστοιχος ζήλος όσον αφορά την εισαγγελική διερευνητική προανάκριση των αστυνομικών για τις βιαιοπραγίες εκείνης της ημέρας. Σαν να μην φθάνει αυτό, μετά από κατά λέξει ολόιδιες και ψευδείς καταθέσεις 7 αστυνομικών, στην δικογραφία εκείνης της ημέρας έχει προστεθεί σήμερα και πέμπτο άτομο, το οποίο οι μπάτσοι υποδεικνύουν ως ενορχηστρωτή, με μόνο στοιχείο την αντιφασιστική του ταυτότητα. Το εξοργιστικό εδώ, είναι ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν υποκινητές και αρχηγούς σε ένα κίνημα που προτάσσει την ισότητα και την αντι-ιεραρχία.

Κλείνοντας, θέλουμε να κάνουμε για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο ότι δεν αφήνουμε κανένα σύντροφο και καμία συντρόφισσα μόνο/η απέναντι στην κρατική εκδικητικότητα. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε έκφραση του εθνικισμού. Πορευόμαστε στο δρόμο του αντικρατικού αντιφασισμού για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ 5 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΤΗΝ 21Η ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2017 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ 2018, 9:00

περισσότερα για την υπόθεση:

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι ιστορική ευθύνη!

Η Σεμπρεβίβα είναι μια πολυθεματική πολιτική συλλογικότητα του α/α/α χώρου, με σημείο αναφοράς τα Γιάννινα.

sempreviva [at] espiv [.] net

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License