Ο εθελοντισμός δεν είναι ευχάριστη εμπειρία. Είναι απλήρωτη πρακτική, απλήρωτη εργασία.

Λίγα λόγια για την AIESEC και τον πραγματικό σκοπό της

Το προηγούμενο διάστημα, ομάδα φοιτητών της AIESEC πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια διδασκόμενων μαθημάτων, ενημερώσεις σχετικά με τα προγράμματα εθελοντισμού που προσφέρει η εν λόγω ΜΚΟ. Περιχαρείς οι φοιτητές της AIESEC, μας ενημέρωσαν σε παρεΐστικο τόνο (άραγε πού να έχουμε ξαναδεί τέτοιες «διόλου ιδιοτελείς προσεγγίσεις») για τις «δυνατότητες αυτοβελτίωσης», την πρακτική άσκηση και την προσφερόμενη επαγγελματική εμπειρία, την εξερεύνηση του κόσμου μέσα από ταξίδια, τη χάρτα του ΟΗΕ, τη φιλανθρωπία, τον καριερισμό και την εξατομίκευση, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, το management και τη δυτική αστική νοοτροπία. Όλα τα παραπάνω προσφερόμενα σε ένα «δελεαστικό» πακέτο προγραμμάτων εθελοντισμού από την εν λόγω ΜΚΟ.

Ας δούμε, όμως, λίγο πιο ενδελεχώς τι είναι αυτή η AIESEC, γιατί ως γνωστόν το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Η AIESEC ιδρύθηκε το 1948, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό το μότο της προώθησης της διαπολιτισμικότητας, της ειρήνης και της αλλαγής του κόσμου μέσω της ατομικής αλλαγής και αποκτά τοπικό τμήμα στην Ελλάδα το 1956, μετρώντας σήμερα παρουσία σε 8 ελλαδικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Γιατί, όμως, να ενοχληθούμε τόσο πολύ με 2-3 διακοσμητικά και επουσιώδη στην πραγματικότητα σλόγκαν; Ακριβώς γιατί, κάθε αστικός μη κυβερνητικός οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του και μασουλάει με το τσουβάλι τα χορηγούμενα κονδύλια, φροντίζει να ενδύσει την, κερδοσκοπική στην πραγματικότητα, λειτουργία του με φιλανθρωπικές ωραιοποιήσεις. Έτσι και η AIESEC, αποτελεί στην πραγματικότητα έναν οργανισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε, όπως και άλλοι όμοιοί του, για να ανταποκριθεί στις παραγωγικές απαιτήσεις του κεφαλαίου, ειδικά σε μια εποχή που χρειαζόντουσαν φθηνά εργατικά χέρια για να εκκινήσει ο νέος κύκλος της καπιταλιστικής συσσώρευσης μετά την ολέθρια καταστροφή που βίωσε η παγκόσμια εργατική τάξη στα μέσα της δεκαετίας του 1940.

“Μα στην AIESEC συμμετέχουν φοιτητές, ο σκοπός τους είναι αγαθός”. Πράγματι, οι διοικητικές επιτροπές της AIESEC απαρτίζονται από φοιτητές. Αυτό όμως που κάνει η AIESEC στην πραγματικότητα είναι να συλλέγει εργατικά χέρια φοιτητών για να δουλέψουν απλήρωτα ή να κάνουν την –αμισθί φυσικά- πρακτική τους για λογαριασμό εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων με τους οποίους συνεργάζεται. Όχι μόνο λοιπόν προσφέρει στα ντόπια ή υπερεθνικά αφεντικά απλήρωτο εργατικό δυναμικό, αλλά εξειδικεύει χωρίς την παραμικρή αμοιβή και τις μελλοντικές στρατιές της υποτιμημένης εργατικής δύναμης. Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ μπορεί να βρει κανείς με ποιες εταιρείες συνεργάζεται η AIESEC, ποιες εταιρείες τροφοδοτεί με απλήρωτα εργατικά χέρια. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως στην ιστοσελίδα της, η AIESEC απευθύνεται άμεσα και σε εργοδότες, με όρους παζαριού νεαρών εθελοντών, δηλώνοντας πως έχουν καταρτίσει λίστες εθελοντών, οι οποίοι αξιολογούνται, για να γίνεται ευκολότερη η διαλογή από τα αφεντικά που ενδιαφέρονται να τους απασχολήσουν στις επιχειρήσεις τους. Το οξύμωρο είναι πως οι φοιτητές της AIESEC μας ενημέρωσαν πως η συμμετοχή στα προσφερόμενα εθελοντικά προγράμματα απαιτεί την καταβολή του ποσού των 130 ευρώ! Όχι μόνο θα πάει υποτίθεται για μαλλί κανείς, αλλά θα βγει στο τέλος και διπλά κουρεμένος… Αυτό δεν είναι όμως αστείο. Τα αφεντικά θέλουν να μας εκμεταλλευτούν στο έπακρο και να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα.

Είναι τουλάχιστον ερειστικό για μας και αυτο-υποτιμητικό για τους ίδιους τους συμμετέχοντες φοιτητές στην AIESEC, να παρουσιάζεται σαν τρανή ευκαιρία η απλήρωτη εργασία και η επίσης απλήρωτη πρακτική, ειδικά όταν αυτές περίτεχνα κρύβονται πίσω από διάφορα αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα. Είναι σίγουρα δυστυχές πως διάφοροι συμφοιτητές και συμφοιτήτριές μας έχουν μάθει χαρτί και καλαμάρι και αναπαράγουν την επιχειρηματική ατζέντα της AIESEC και κάθε αντίστοιχης ΜΚΟ, πόσο μάλλον αυτοί και αυτές που είναι πρόθυμοι και πρόθυμες να χαραμίσουν ώρες από τη ζωή τους για να εργαστούν χωρίς την παραμικρή οικονομική απολαβή. Η εμπέδωση της απλήρωτης εθελοντικής εργασίας ως αποδεκτής πραγματικότητας δημιουργεί μια αρνητική παρακαταθήκη τόσο για το σύνολο της εν ενεργεία εργατικής τάξης, όσο και για το τμήμα αυτής που δεν απασχολείται ακόμα στην παραγωγική διαδικασία ή εργάζεται περιστασιακά. Το ίδιο ερειστική είναι και η αναφορά στη χάρτα του ΟΗΕ και στα προτερήματα της «εκσυγχρονιστικής» Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπερεθνικοί οργανισμοί που αποτελούν ρυθμιστές της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας και μεταξύ άλλων ευθύνονται για τη φτωχοποίηση μιας αχανούς μάζας λαϊκών στρωμάτων ανά την υφήλιο, αλλά και για πολεμικές επεμβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών και καραβάνια ξεριζωμένων απόκληρων, δε θα ανεχτούμε να λαμβάνουν «την τιμητική τους» από τους ίδιους τους φοιτητές. Ήδη η παρουσία της AIESEC με γραφείο μέσα στο campus του ΑΠΘ είναι για μας προκλητική και αμιγώς συνυφασμένη με την προσάρτηση του πανεπιστημίου στις απαιτήσεις που θέτει η οικονομία της αγοράς, αποτελώντας μια ακόμα έκφανση της συνεχούς ροπής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μέσα στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης το εργασιακό περιβάλλον έχει απορρυθμιστεί πλήρως, με απώτερο σκοπό να διασωθεί επιτυχώς το ντόπιο και το διεθνές κεφάλαιο μέσα από την οξυμμένη ταξική αφαίμαξη των από τα κάτω, οι οποίοι καλούνται να αποπληρώσουν εξ ολοκλήρου τη ζημιά της κρίσης κι έτσι να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ για τα καλά. Η ανεργία χτυπάει κόκκινο, με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στους νέους, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά των εκδικητικών απολύσεων και της άρνησης της καταβολής των δεδουλευμένων από την εργοδοσία. Οι μισθοί συμπιέζονται προς τα κάτω, τα επιδόματα ψαλιδίζονται διαρκώς και οι εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν σε ελαστικές και εντατικοποιημένες εργασιακές συνθήκες, χωρίς σταθερά ωράρια, με ελάχιστες ή και καθόλου άδειες, απλήρωτες υπερωρίες, μηδαμινά μέτρα ασφαλείας και χωρίς ένσημα επί των πλείστων. Συν τοις άλλοις, η εργασία τις Κυριακές, αλλά και οι δυτικοφερμένες φόρμουλες ξεζουμίσματος των εργαζομένων όπως οι Λευκές Νύχτες και οι Black Fridays αποτελούν δυσβάσταχτο βραχνά στις πλάτες τους. Την ίδια ώρα, τα προγράμματα μαθητείας ή αλλιώς απλήρωτης εκπαίδευσης κερδίζουν συνεχώς χώρο στην εργασιακή πραγματικότητα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο πιο ισχυρός μοχλός πίεσης των εργαζομένων προς τα αφεντικά, δηλαδή η απεργία, τίθεται στο στόχαστρο βάσει των μνημονιακών ρυθμίσεων, καθώς πλέον απαιτείται η συγκατάθεση του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου για να κηρυχθεί απεργία, καθιστώντας την στην ουσία ανέφικτη.

Απέναντι στη λογική της εξατομίκευσης, της μανίας για τη συμπλήρωση και την ανανέωση του βιογραφικού με ατελείωτα σεμινάρια, ημερίδες, μεταπτυχιακά, έξτρα πτυχία ή βεβαιώσεις τεχνικών γνώσεων και εθελοντισμό, καθώς και του αχαλίνωτου ανταγωνισμού, εμείς αντιπαρατάσσουμε τους συλλογικούς αγώνες στη βάση των κοινών μας ταξικών συμφερόντων. Αντί να τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα φάει τη θέση του άλλου ή για το ποιος θα παίρνει δυο ψίχουλα παραπάνω, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ως ένα συλλογικό σώμα που έχει κοινά υλικά συμφέροντα και ανάγκες, κοινούς ταξικούς εχθρούς, και να σηκώσουμε το γάντι της μαχητικής αντίστασης σε αυτούς που μας καταπιέζουν και κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε με την εργασία μας. Ο κατακερματισμός του συλλογικού μας σώματος είτε ως φοιτητών είτε ως εργαζομένων συμφέρει μόνο τα αφεντικά και το κράτος.

Επειδή επιλέγουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά και ακηδεμόνευτα για την υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων, καλούμε σε στήριξη της απεργιακής πορείας στις 1 Νοεμβρίου, 12:00 στην Καμάρα. Η διακλαδική αυτή πανελλαδική απεργία καλείται από σωματεία βάσης και πρωτοβάθμια σωματεία και είναι οργανωμένη από τα κάτω, δηλαδή μέσα από οριζόντιες διαδικασίες και μακριά από κομματικούς πατερναλισμούς και γραφειοκράτες συνδικαλιστές. Σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία το κεφάλαιο αναδιαρθρώνεται με επιθετικούς όρους απέναντι στη χειμαζόμενη κοινωνική βάση, μέρος της οποίας λογίζουμε και τους εαυτούς μας, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη συγκρότησης ενός ακηδεμόνευτου ταξικού μετώπου φοιτητών-νέων-ανέργων-εργαζομένων ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά, για τη συλλογική προάσπιση των ταξικών μας συμφερόντων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για έναν συνολικό ελευθεριακό κοινωνικό μετασχηματισμό που θα συνεπιφέρει την ατομική και συλλογική χειραφέτηση πάνω στη βάση της γενικευμένης κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης και της εργατικής αυτοδιαχείρισης της παραγωγής, με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινοτικών αναγκών και την ολόπλευρη αυτοπραγμάτωση του κάθε ατόμου.

 

ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ AIESEC

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΤΟΜΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΙΕΡΙΣΜΟ

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΜΑΣ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

 

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής

mail επικοινωνίας: eleutheriakosxhmafilolosofikhs@espiv.net

fb: facebook.com/eleutheriakosximafilosofikisauth

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License