Το Διαλυτικό #2

Δεύτερο τεύχος του περιοδικού "Το Διαλυτικό"

post image

Σε αντίθεση με τη μερικότητα που προωθούν οι κάθε λογής ειδικοί των καταπιέσεων το δεύτερο τεύχος του Διαλυτικού επιχειρεί και πάλι να ασκήσει ενιαία κριτική στην αλλοτριωμένη κοινωνική ζωή και τους διαχωρισμούς της. Το πρώτο κείμενο του τεύχους, με τίτλο Ενάντια σε κάθε συντηρητική επανάσταση, γράφτηκε από τον Gaspar Azzo και είναι εστιασμένο στην κριτική του εθνικισμού, δηλαδή της «ιδεολογίας υποστήριξης της καπιταλιστικής συσσώρευσης με όρους περιχαράκωσης στα πλαίσια του έθνους-κράτους». Δημοσιεύτηκε αρχικά ως προκήρυξη που μοιράστηκε στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την 1η Μαρτίου 2018 ενάντια στον εθνικισμό, το κράτος και τον καπιταλισμό.

Το δεύτερο κείμενο, 1918-1921: Επανάσταση και αντεπανάσταση στη Γερμανία, γράφτηκε από τον coghnorti και αποτελεί μια απόπειρα διαύγασης της επαναστατικής απόπειρας των προλετάριων στη Γερμανία που ξέσπασε μέσα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κείμενο αναδεικνύει τη δραστηριότητα των εξεγερμένων προλετάριων που σχηματίζουν συμβούλια εργατών και στρατιωτών, παίρνουν τα όπλα και απαιτούν το τέλος του πολέμου. Ο παλιός κόσμος θα στηριχθεί σε μια πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης που έχει πια περάσει από τη μεριά του κεφαλαίου, τη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία καταφέρνει να οικειοποιηθεί το πρώτο ανατρεπτικό κύμα, και με κάθε μέσο, πολιτικό ή μιλιταριστικό, οργανώνει την αντεπανάσταση. Όπως, ωστόσο, δείχνει το κείμενο, κομμάτια του προλεταριάτου θα συνεχίσουν να εξεγείρονται ξανά και ξανά, δημιουργώντας νέες μορφές πάλης, προκαλώντας ρήξεις μέσα στον καπιταλιστικό χωροχρόνο, και παράγοντας νέες αντιλήψεις για το περιεχόμενο της παναστατικής ανατροπής.

Στη συνέχεια δημοσιεύεται το κείμενο του Gaspar Azzo, Κριτική στο κείμενο του Αντόρνο «Στοχασμοί πάνω στην Ταξική Θεωρία» και ορισμένα σχόλια σχετικά με την πρακτικοθεωρητική προσέγγιση της προλεταριακής ταξικής πάλης. Το κείμενο επιχειρεί μια κριτική των θέσεων του Αντόρνο πάνω στην ταξική θεωρία και, ειδικότερα, της θέσης του ότι η προλεταριακή πάλη δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς την καθοδήγηση του διαχωρισμένου φορέα της πολιτικής οργάνωσης και της επαναστατικής συνείδησης, δηλαδή ενός λενινιστικού κόμματος της πρωτοπορίας και κάποιων διανοούμενων-εκπαιδευτών. Ασκείται επίσης κριτική στην αμφισβήτηση από τον Αντόρνο της ίδιας της ύπαρξης του προλεταριάτου ως τάξης από τη στιγμή που η ταξική πάλη έχει μετατραπεί σε πόλεμο συμμοριών. Απέναντι σε αυτές τις θέσεις ο Gaspar Azzo υπογραμμίζει ότι: «η χειραφέτηση του προλεταριάτου μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα της δικής του αυτόνομης δραστηριότητας και εάν υπάρχει ένα πεδίο όπου μπορεί να τεθεί αυτή η δυνατότητα κατάργησης των τάξεων είναι το συγκεκριμένο καθολικό που συγκροτεί την ιστορική δυναμική της ολότητας των ταξικών σχέσεων, δηλαδή η αντιφατική κίνηση της ταξικής πάλης».

Το επόμενο κείμενο του τεύχους, με τίτλο Ο Απο-γοητευμένος Κόσμος του Αριστερού Κεϋνσιανισμού εκ των έσω, γράφτηκε από τον Παύλο Ρούφο. Πρωτοδημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Brooklyn Rail τον Σεπτέμβριο του 2017 και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Γιώργο Α. Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας. Παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από τα μνημόνια, οι χαμηλοί μισθοί και τα προ–ψηφισμένα μέτρα περαιτέρω υποτίμησης τη ζωής μας διαγράφουν ένα κάθε άλλο παρά ευοίωνο μέλλον για το προλεταριάτο. Η κριτική του Παύλου Ρούφου στο βιβλίο του πρώην υπουργού οικονομικών Βαρουφάκη εστιάζει στη χρεωκοπία της αριστεράς του κεφαλαίου και στην πλήρη απεμπόληση των κεϋνσιανών λύσεων από τους τωρινούς διαχειριστές της κρίσης στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια δημοσιεύεται το Υστερόγραφο στο κείμενο «Η κριτική των πολιτικών της ταυτότητας ως κριτική του γενικευμένου διαχωρισμού» που γράφτηκε από τη Stella Polaris και τον Shevek. Το εν λόγω υστερόγραφο προέκυψε μετά από συζητήσεις που είχαν οι συγγραφείς με συντρόφους και συντρόφισσες πάνω στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος, μέσα από τις οποίες διαπίστωσαν την ανάγκη να διευκρινίσουν περισσότερο ορισμένα σημεία των κριτικών θέσεών τους. Πρόκειται για δύο κείμενα που αποτελούν μια ενότητα και είναι αφιερωμένα στην κριτική των πολιτικών της ταυτότητας και της διαθεματικότητας από αντιεξουσιαστική κομμουνιστική σκοπιά.

Το έκτο κείμενο του τεύχους, Η επιθετική ευαισθησία, γράφτηκε από τον Παύλο Ρούφο. Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Brooklyn Rail τον Ιούλιο του 2018 και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Shevek. Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας. Παίρνοντας ως αφορμή το βιβλίο της Angela Nagle Kill all Normies και την πολεμική που δέχτηκε η συγγραφέας από τους υποστηριχτές των πολιτικών της ταυτότητας, ο Παύλος Ρ. αναπτύσσει τη δική του κριτική των πολιτικών της ταυτότητας αλλά και της σύγχρονης αμερικανικής σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς.

Το επόμενο κείμενο με τίτλο Ιστορία και υποκείμενο γράφτηκε από τον Perry Anderson και πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο In the tracks of Historical Materialism που κυκλοφόρησε το 1983 από τις εκδόσεις Verso. Μεταφράστηκε από τον Shevek ως μια από τις καλύτερες και πιο βαθιές κριτικές του στρουκτουραλισμού και του μεταστρουκτουραλισμού με τα εργαλεία της μαρξικής κριτικής θεωρίας. Η κριτική των εν λόγω ιδεολογιών δεν είναι μια καθαρά διανοουμενίστικη υπόθεση, δεδομένου ότι έχουν ασκήσει αξιοσημείωτη επιρροή στη σύγχρονη ταυτοτική αριστερά. Παρά τις θεωρητικές αρετές του συγγραφέα, η συντακτική ομάδα του Διαλυτικού είναι κάθετα αντίθετη προς τις τροτσκιστικές πολιτικές του θέσεις.

Το όγδοο κείμενο του τεύχους, Κριτική της πολεοδομίας – Σημείωμα για τη νέα μετάφραση της Συνταγής για μια νέα πολεοδομία, γράφτηκε από τον Shevek και παρουσιάζει την ανάπτυξη της κριτικής της καπιταλιστικής πολεοδομίας από τους καταστασιακούς ως πλευράς της ενιαίας κριτικής της καπιταλιστικής θεαματικής κοινωνίας.

Το επόμενο κείμενο του τεύχους είναι η νέα πλήρης μετάφραση της Συνταγής για μια νέα πολεοδομία του Ιβαν Στσεγκλώφ. Τη μετάφραση έκανε η Μαρία Φραγκάκη και την επιμέλεια ο Shevek. Όπως γράφει ο Shevek στο Σημείωμα, το κείμενο του Στσεγκλώφ «αποτελεί μια από τις πρώτες απόπειρες κριτικής της καπιταλιστικής πολεοδομίας και της καθημερινής ζωής μέσα στην πόλη, ένα από τα πρώτα κείμενα που έθεσε εκ νέου, μετά την περίοδο της μπολσεβίκικης και της σοσιαλδημοκρατικής αντεπανάστασης, τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας ως μετασχηματισμό όλων των όψεων του κόσμου, ως μια συνολικά νέα οργάνωση του χώρου και του χρόνου, ως ξεπέρασμα της καπιταλιστικής αλλοτρίωσης και ως κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στην ίδια του τη συνολική εμπειρία και τη δημιουργία της».

Το ποίημα του Λεωνίδα Μαρσιανού Καταγραφή Έτους ολοκληρώνει την ύλη του παρόντος τεύχους.

Αθήνα, Οκτώβριος 2018

Η συντακτική ομάδα

[1]. Β. Μπένγιαμιν, Για μια κριτική της βίας, Ελευθεριακή Κουλτούρα, 2002. (μετάφραση Λ. Μαρσιανός)

Μπορείτε να βρείτε το περιοδικό στα εξής σημεία: (η λίστα θα ενημερώνεται)

Αθήνα

Βιβλιοπωλεία: Εκδόσεις των συναδέλφων, Αλφείος, Ελεύθερος Τύπος, Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Ναυτίλος, Πολιτεία

Κινηματικοί χώροι: Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, Υπόστεγο, Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων, Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Α.Σ. Αγίας Παρασκευής, Ελευθεριακό Εργαστήρι Κινηματικών Υποδομών

Άλλα σημεία: Περίπτερο πλ. Εξαρχείων, Λοκομοτίβα, Ψιλικατζίδικο Ναυαρίνου 15

Θεσσαλονίκη

Βιβλιοπωλεία: Κεντρί

Κινηματικοί χώροι: Κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

Εικόνες:

από Το Διαλυτικό 27/10/2018 2:36 μμ.


Ολόκληρο το εισαγωγικό σημείωμα μπορεί να διαβαστεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού https://dialytiko.espivblogs.net/2018/10/25/eisagogiko-simeioma-2oy-teychoys/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License